Garáž súčasťou domu alebo ako samostatný objekt

Aky mate nazor na zaclenenie garaze do podorysu domu? Je mozne dosiahnut NED ci PD standard pri zacleneni garaze do domu? Pytam sa najma kvoli tomu, ze akosi som nepostrehol ziadne garazove vrata pre PD ci NED a osobne si to ani neviem predstavit. Rozmyslam ze spravim samostatny objekt garaze pred domom a priestor medzi garazou a domom vytvori akesi atrium.
Odpovedať
1
2
@oscipovsky pre PED alebo NED nie, je veľmi najlepšie garáž súčasť domu, ale sú aj zateplené brány. V tom prípade PED nedosiahnete, maximálne NED. Druhý variant bude zhodnejší :-)
Odpovedať
Profilova fotka
viem,ze sa pytas predovsetkym na ine veci ohladom zaclenenia garaze z pohladu NED,ci PD...ale ak mozem poradit z inej stranky ,dajte si garaz urcite zvlast!!!..urcite mimo domu, aby ste neskor nelutovali :-)garaz v dome prinasa viac negativ ako pozitiv...v rodic.dome mame garaz v dome,my staviame bungalov ,a garaz bude mimo domceka...je to tak na 100%lepsie,sam uvidis....;-)
Odpovedať
Preco by to malo narusit NED? Ved je to plus k zatepleniu, netreba ju vobec vykurovat, akurat treba poriadne dvere medzi garazou a domom. Uz by som garaz mimo dom nechcela, cista zbytocnost behat medzi garazou a domom s kazdym nakupom, detmi...... Nevyhodu nevidim ziadnu, mame v nej aj umyvadlo na spinave topanky, ruky, rekuperacnu jednotku,elektroskrinu.
Odpovedať
@oscipovsky Dobrý den. Nevidím žádný problém v začlenění garáže do půdorysu domu a to bez ohledu na nějakou energetickou klasifikaci. S vraty si nemusíte lámat hlavu, protože dneska všechna lamelová vrata celkem dost dobře izolují a také celkem solidně těsní. A Vy prostě postavíte garáž na půdorysu baráku, ale odizolujete ji od samotného domu. Kdo nemá garáž integrovanou do domu, musí po vystoupení z auta přejít ke vchodu. Buď z vedlejší garáže pod nějakým přístřeškem, nebo z garážového stání , třeba s dešníkem, nebo vystoupí v suchu a teple a vyloží si všechno co potřebuje. Já hlasuji pro pohodlíčko ( mám to tak, takže vím vocogou ). No a ta kola, a různé další nezbytnosti jsou okamžitě k dispozici. A ten NED vyjde naprosto spolehlivě. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Ale on sa pýtal nie ohľadne praktickosti, v tom je lepšie súčasť domu. Zaleží aký NED chce. Teplo ak nechce aby unikalo z vykurovaného priestoru do nevykupovaného musí priečku dodatočne zatepliť, ako písal Laďa.
Odpovedať
Souhlasím naprosto s @ladajaskva. Ideální je, když se z garáže do chodby jde přes nějaký spojovací článek - u nás je to přes technickou místnost. Je to daleko pohodlnější, v suchu a teple vše z auta vyložit a nemuset přecházet venkem.
Odpovedať
@mk7 jasne ale tu stenu ak by tam nepokracovala garaz by zateploval tak ci tak.
Odpovedať
Osobne budem mat garage súčasťou domu, ale teraz som videl 1 ako to riešil a páči sa mi to, no pre mna uz je neskoro aj ked mi to nevadí... Dom má postavený z veluxu a garaz urobil z dreva/Osb dosky a napojil to na dom,omietne a nic nieje vidno :)
Odpovedať
@atlaska No urcite garaz narusi NED ci PD. Alebo budete mat v garazi izbovu teplotu, t.j. okna AJ GARAZOVE VRATA ci BRANA by mali byt na urovni tepelnych strat okien v takychto domoch. Ak to nedotiahnete na tuto uroven tepelnych strat potom to ozaj nevadi, lebo uz ten dom s garazou ako celok nebude NED ci PD. A pytal som sa aj preto ze som nevidel garazove brany ci vrata pre NED/PD domy, mozno aj su take ale by mali taku cenu ako okna na cely dom. Rozhodnute, bude to mimo, 2 m siroky priestor medzi garazou a domom bude zastresena veranda, zadverie ci ako to nazvat. Kazdopadne po minulorocnych mrazoch odporucam vsetkym na Orave, Liptove a Spisi stavat taku garaz kde udrzite teplo nad urovnou kde este auto vie nastartovat i po 2 tyzdnovych tuhych mrazoch.
Odpovedať
@kapa34 a ake negativa ma garaz sucastou domu?
Odpovedať
@mimi instalacia protipoziarnych dveri =-)
Odpovedať
@atlaska my sme to tiez tak riesili a dokonca sme si v garazi urobili otvor do krbu, tadial budeme drievko nakladat, aspon si nebudeme spinit obyvacku :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Na rodičovskom dome mame garaž sučast domu. možeš mat alekolvek dvere ale smrad z výfuku auta nezachytia,všetka špina z garaže sa roznaša po dome. A ja lubim aj niečo v garaži majstrovat. Takže v mojom pripade volim garaž ako samostatný objekt.
Odpovedať
neviem kolko aut uz zacalo v garazach horiet,neviem ani o jednom pripade,mozno sa mylim. Skor horia zle kominy,bez cisteni a revizii. a zla elektroinstalacia. Parkujeme 2 auta v garazi, nikdy sme nemali ziaden smrad v dome z vyfukov, pridem do garaze,kym zavrem garazove vrata je smrad prec,kym otvorim dvere do domu nic necitit.ani v zime ani v lete. Skor mi smrdi sused v zime pred domom ked ma nastartovane auto kym oskrabe primrznute okna na aute. Nyvase samostatna garaz je nakladnejsia financne.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi odkial zacat?? :-D -o smrade nehovorim NIC :-) ,su ludia ,ktori si to sikovne poriesia prieckou,nedaju tam dvere a podobne,no aj tak by ma nik nepresvedcil na garaz v dome... =-) -garaz, ktora je sucastou domu je "najdrahsia izba" !!!a to si treba vazeni uvedomit a pripustit ;-) v zahranici,kde som zila isty cas sa auto povazuje za spotrebnu vec,u nas je stale auto chapane ako nieco co musi mat teplo,na ukor nasej zimy :-| ..podla mna je to zbytocny komfort pre auto....su to obrovske uniky tepla, nehovoriac o tom,ze nad garazou by nemala byt ziadna izba,a to nielen kvoli tepelnym stratam ,ale celkovo kvoli pohodliu ludi zijucich v nom ....
Odpovedať
@kapa34 Dobrý den. O smradě nehovorím také nic, bo tam žádný smrad nemám a předpokládám, že takových aut, které nemrdí je i na Slovensku většina. Pokud máte auto, ze kterého kapou všechny provozní kapaliny a emise splňují limity z minulého století, tak to raději nechejte někde venku, nejlépe v kovošrotu. S tou cenou jste mě úplně rozesmála, protože stavba samostatné garáže je zákonitě stejně nákladná a pokud k tomu započítám i ty stěnym které bych jinak využil z domu, tak je dražší. Nicméně, pokud auto berete jako spotřební zboží, tak z tohoto hlediska je jedno, jestli auto je v garáži, pod přístřeškem, nebo na dešti a nejlacinější řešení je volné ustájení. Ale pokud jde o pohodlíčko ve vztahu k investrovaným penězům, tak garáž v domě vyhrává. A ty Vaše spekulace o obrovských únicích tepla, jsou pouze spekulace a taktéž informace, že by nad garáží neměla být žádná izba je blbost. Všimnul jsem si hned po revuluci, že ve Vídni mají všechny nové činžáky garáže na celém půdorysu a nad nimi teprve všichni bydlí. A to je nějké kvantum izeb. ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Urcite samostatna garaz je drahsia, ale ako som pisal bud bude v garazi izbova teplota alebo nebudete mat PD. A dalsia vec aby sa ta izbova teplota dosahovala aj v zime je nutne mat echt dobre garazove dvere. a nevidel som take ktore dosiahnu nizke tepelne straty. Treba si uvedomit ze garaz v dome ma zvacsa 1/5 az 1/6 podorysu domu co Vam bez dobrej izolacie pekne odiali metu nizkych tepelnych strat. Smrad pri novsich autach ma nejako netrapi.
Odpovedať
@oscipovsky A proč by měla být v garáži pokojová teplota? Přece nebudu vytápět 45 m2 na pokojovou teplotu? Tak rozmazlená auta nemáme. :-D My v garáži topení sice máme, ale je zavřené a jen ve velkých mrazech ji temperujeme. Je zaizolováno a ještě se jde z garáže do chodby přes techn. místnost, takže žádný problém.
Odpovedať
@kapa34 ja mam auto v garazi koly sebe,nie oly autu!!!! V zime do teple a v lete ho nemam prehriate. Ze je garaz spolu s domom drahsia ako samostatnestojaca-to nemyslis vazne. nemam nad garazou izbu a aj keby, jasne ze treba lesie odizolovat podlahu v tej izbe,ale za ten komfort to stoji, aj tak dnes ludia referuju bungalov. @oscipovsky v garazi nemma vobec kurenie, mala som ho v predoslom dome a bolo cele roky vypnute zbytocna inveticia. Odizolovat treba aj vonestojc garaz, prilepena k domu ho nijak neohrozuje co sa tyka tepelnych strat, je to normalne postaveny dom a garaz k nemu je plus i izolacii.
Odpovedať
@oscipovsky A proč by měla být v garáži pokojová teplota? Přece nebudu vytápět 25 m2 na pokojovou teplotu? Tak rozmazlené auto nemám. My v garáži topení sice máme ( podlahovka ), ale je zavřené. Do vlastního domu se jde z garáže do chodby ( zádveří ) přes schodiště do sklepa, takže žádný problém. :-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Preco v garazi izbova teplota?no tema je garaz v PD ci NED dome. Ak budete mat v garazi o 10 stupnov menej ako v dome tak tymto smerom bude prudenie/vedenie tepla, t.j. Straty tepla. Tam sa tazko bavit o. PD pri takych stratach.A vzhladom na konstrukcne riesenie garazovych bran ci vrat v zime ani nedosiahnete izbovu teplotu bez intenzivneho vykurovania.Ano mozte celu garaz odizolovat od domu ale to u PD ci NED nie je lahke.opat pripominam bavime sa o garazi pre PD a NED s nizkymi tepelnymi stratami!Ano nie je nad to ked v aute nie je -5 ci + 35.
Odpovedať
Máme pristavenú garáž k RD o výmere cca 45 m2 (dvojgaráž + dielnička). Je postavená z 30 ytong + 5 zateplenie polystyrén. Je v nej jeden doskový radiátor, ktroý v zime stíha temperovať garáž. Pri extrémoch (-20) tam bolo cca 6 (najchladnejší bod, najďalej od radiátora). Inak teplotu tam držím na 10-15 st., mám tam v zime aj teplomilné rastliny. Zateplenie asi nemuselo ani byť, brána má 4,5m, je síce izolovaná (4cm polyuretán.pena) ale pri tej ploche a nie asi 100 tesnosti je to asi najväčší únik tepla. Čo sa týka smradu z auta, nemáme s tým problémy. a to do garáže vždy cúvam. Podľa mňa to závisí aj od typu motora. Môj cca ročný 2,0 diesel s DPF filtrom toho moc nepustí. Verím však, že taký 10 ročný a viac diesel by bolo asi dlho cítiť v garáži. Spojenie s domom a nezamrznuté auto si neviem vynachváliť. Kým garáž nebola, stálo pri dome a nebolo to OK štartovať v zime zamrznuté auto. Uvažujeme o postavení nového domčeka, menšieho a vstavaná alebo pristavená garáž so vstupom z domu (chodba, techn. miestnosť) tam, určite bude.
Odpovedať
@oscipovsky Dobrý den. Vy to musíte číst přez jeden řádek, protože Vám uniká pořád dokola jedna informace. Tu vestavěnou garáž u NED, nebo pasívu musíte na společných ( styčných ) stěnách se zbytkem domu zateplit. Potom je to úplně fuk. Bodka. Ende. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@duso suhlasim, pristavana garaz resp. samostatna garaz v tesnej blizkosti domu je podla mna super a u PD ci NED to nie je problem. Problem je vstavana garaz, resp. garaz ktora je sucastou podorysu domu (alebo inak ma s domom spolocne dve a viac stien). @ladajaskva takze zateplit cca niekolko desiatok m2 navyse, potom myslim je to najlepsie nejako skombinovat a to ako pristavanu garaz s prechodom do domu.
Odpovedať
Staviame EPD, garaz sme dali samostatne, stoji 2,0 m od domu.Medzi domom a garazou je prestresenie - pre mna idealne riesenie.
Odpovedať
@oscipovsky dosiahnut skutocne pasivny standard s garazovou branou - nebola by som si na istom. Absolvovali sme BDT, viem, o com hovorim. Som rada, ze sme napokon nedali garaz ako sucast domu, ale tak ako som napisala vyssie.
Odpovedať
Dobrý den. Já nechápu malou představivost stavebníků, kteří už mají stavbu za sebou. Když postavím PD a k tomu pod jednou střechou udělám garáž, tak ten původní dům se nezmění.Na vratech nezáleží vůbec, na izolaci stropu v garáži také ne a jediné co se musí pohlídat je izolace dvou stěn a vyřešit tepelný most u podlahy u zateplených stěn. Buď to bude zatepleno jako podlaha celého domu, nebo lépe bude zateplit základy na vnitřních stěnách. Pokud tam budou dveře do zádveří, tak musí být těsné ( BD test ) a tepelně izolované. Třeba i drahé vstupní plasťáky. Ale jaký typ dveří, to je fuk. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva ale co nas je po Viedencanoch,a celkovo po ludoch z velkomiest,ktori maju v bytovke byty nad garazami??? :-D ...stale si myslite Lada ,ze je to fajn??trebalo by sa opytat tych ludi,ktori ziju v takychto bytoch,ci im to naozaj takto vyhovuje,ci necitia naozaj zimu a chlad odspodu,kedze tam dole pod nimi je nonstop otvorena garazova brana,a cirkuluje tam neustale studeny vzduch,vsak tam musi tak tahat na nohy,ze vitaj reumaaaa :-| myslite,ze tito ludia po tejto ich skusenosti si nechcu najst radsej byt,pod ktorym nie je garaz???ja verim tomu,ze ano ;-) --- A este,aby som nezabudla -co sa tyka nasho auta- mame sice 5-rocne auto to je fakt, ale je uplne ako novééééééééé!!! :-) A to nemam na mysli teraz auto zvonku,ale hlavne co sa tyka jeho criev. ;-) Moj partner je maximalny puntickar a pedant,ktoremu urcite netecu ziadne kvapaliny a emisie pod autom,to si mozte byt 100% isty.Napriek tomu sme rovnakeho nazoru,teda ani on by si ani za nic nedal auto do domu,auto patri pred dom,a to nech si tvrdi kto chce co chce.....je to nas nazor po zivotnych skusenostiach :-) ..........
Odpovedať
@kapa34 Ach jó. Máte názor, že auto patří před dům, já po životních zkušenostech a 10 letech parkování před domem mám názor opačný. Každý si necháme ten svůj. Ale snad to @ladajaskva vysvětlil jasně - pokud je garáž dobře odizolovaná, jako by tam nebyla, ničemu to nevadí.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska my staviame bungalov, a cuduj sa svete ani nas nenapadlo postavit garaz v dome. :-N Ak je garaz murovana a postavena hoci aj mimo domu urcite je v nej v lete chladok,a v zime o nieco teplejsie ako vonku =-) takze postacujuce,cize v tomto az take vyhody nevidim.A co sa tyka vyhod,ze nemusis nosit naokolo nakupne tasky,tak Ti poviem,ze ak mas garaz od domu 20m to by vadilo aj mne,ale na ukor garaze v dome si ja tych par metrov tie moje tasky prenesiem, a nevidim v tom ziadnu nevyhodu :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?