Domček s garazou alebo nie..

Profilova fotka
Ahojte strechaci. Mám veľkú dilemu. S priateľom sme sa rozhodli stavať domček. Pozemok už máme je to 20×15. Doteraz sme boli za jeden projekt, je to šikovný domček 13×13 bungalov 964 už sme chceli ísť aj projekt objednať, ale zrazu mi priateľ povedal, že nechce do domu garáž.. tak som sa tešila na tu 964 bungalov a teraz pozera len domček bez garáže.. Prosím vás o rady ako to vyriešiť.
Odpovedať
1
2
@nikuska1908 podla mna je garaz dobrá vec v dome,ale projekt 964 by som ja osobne neriesila.. podla mna je hlupost mat garaz v strede domu.dala by som ju tak aby sa tam dalo dat okno..aky dovod ti dal priatel? kvoli comu si to rozmyslel?
Odpovedať
@nikuska1908 a na co za vlastne pytas? Ty chces garaz a on nie? Inak ten bungalov nic moc garaz v strede domu ... co ja viem... vpravo hore zbytocny vyklenok na ukor mini izby fakt otras. A dalej mas mini pozemok 15m siromy a ty tam.ides dat 13m dom?? Je to vobec povolene? To ti asi nedovolia ani postavit, chod si zistit na urad. A keby povolili budes mat 1m cesticku okolo domu? Preboha to je hroza, postav si auto vela steny 1m a predstav,si ze mas taky tunel dlhy 13m oko domu.. fakt uzas. A dalej dom 13m dlhy dom bude od cesty aby sa tam zmesyilo auto aspon 5m, takze za domom na zahradu ti ostane 3 metre. Opakujem slovom 3 METRE ... hmmm. Takze chod na buduci tyzden na urad spytat sa na odstupy od plota, od ulicnej ciary a zastavanost pozemku. Potom zistis ze postavis tak o polovicu mensi prizemnu alebo v tomto pripade jednoznacne poschodovy nakolko na mikro pozemok stavat,celky bungaloc je kravina a v podstane nemozne.
Odpovedať
@nikuska1908 na taky pozemok ten domcek ti nepovolia.max tam može ist okolo 9-10 m siroky dom. garay daj zvlast pred alebo za dom.
Odpovedať
@sysell mna zaraza jedna vec, ci ma vobec ten "pan projektant" predstavu o priestore, lebo natrieskat na 15m2 SUV-cko s kopou miesta okolo je fakt na zamyslenie sa nad zdravotnym stavom takehoto "projektanta" :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ale keby namiesto garáže dám obytný izbu a garáž inde..a s tým pozemkom som sa zmýlil a presnejšie je to 20×21 prepáčte za preklep..a ano zrazu ho nechce..ze vraj garáž v dome je nie dobrý nápad..je tam veľa tepelného úniku..a ale ja neviem ako sa rozhodnúť v stredu máme ísť za projektantom.
Odpovedať
Profilova fotka
v tom má pravdu, že garáž je slušný zdroj úniku tepla z domu. Lebo garáž nemusíš vykurovať na 21stC, ale dom áno. tým pádom si domom a miestnosťami okolo vykuruješ aj garáž a ide to do peňazí. ak ty chceš garáž ozaj iba na parkovanie (a nie ako sklad na všeličo možné), slušne urobená parkovacia plocha s prístreškom ti postačí. Ak to chceš ako sklad, to by bol veeeľmi drahý sklad. ;)
Odpovedať
@nikuska1908 ujasni si ci garaz potrebujes resp. skor chces. Ak chces mat miesto na veci, naradie bicykle auto muz daco semntam spravi garaz je ok. Ak ju chces len an auto tak by som mozno rozmyslal ze ani nie. Garaz ako v tom projektre je kravina, radsej na kraj domu nech na 1-2 ochladzovame vonkajsie steny. Ohladom ochladzobania domu je to kravina. V garazi nemas 20 stupnov, cize straty su nizsie a ked ti izba susedi so stenou garaze kde je povedzme 6 stupnov je to v pohode. Urcitr lepsienako keby tam bolo -10. Proste garaz ti spravi ak bude nevykurovana doo par eur mesacne. Tym myslim doslova par cize euro hore dole. To nikoho mezrujnuje, preto problem s garazov v dome a tep. Strat neexistuje.
Odpovedať
s garazou...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ..nezruinuje, ale ak garaz je sucast domu - povedzme 3x6m, to ma naklady na garaz tak 18-20tisic. :) pristresok spravi za patinu ceny, mozno aj menej. :)
Odpovedať
@nikuska1908 No ked budete mat male deti, tak za garaz budes veru vdacna. Rano rozmrazovat vonku auto a deti nakladat do studeneho auta, tak to teda bohvieco nie je. Ak Vam ale ide o usporu, tak garaz nedavajte, je to o tom, kto ma ake financne moznosti a co je pre neho dolezite.
Odpovedať
@nikuska1908 garáž áno, môže byť aj funkčne pričlenená k domu (t.z. vystúpim z auta a dverami vstúpim do predsiene), ale konštrukčne ju od domu oddeliť izoláciami (oddelená podlaha, strop a steny od domu).
Odpovedať
@klara321 ked si mimo domu parkuješ stále tiež v garáži?si rada ak nájdeš voľné miesto do 100m, pre deti je dobre ked utužujú od malička aby neboli choré ked niekto kýchne, garáž v dome je len málo väčší luxus ako blízo pri dverách pod prístreškom, nenastupuješ ráno do studeného , poriešiť sa dá i to ,stačí dať naštartovať auto 5 min skôr
Odpovedať
Článok sa načítava...
To skutočne záleží len od toho načo to potrebujete, my sme si dali garáž spolu s domom ale je ne severnej strane a bude zateplena z vonka celá garáž a aj z vnútra stena ktorá je spoločná z obytnou časťou aby neboli úniky tepla lebo sa v garáži nebude kúriť . Riešili sme to tak že z garáže je vstup do technickej co bude slúžiť aj ako špajza a z technickej sa dá prejsť do obývacej časti domu. Treba si dať za a proti, určite sú to náklady navyše
Odpovedať
@milanko18 ja hovorim o kurenie ze ci dam mesacne 2 navyse je mi uplne u prdele, hlavne ze tu bude niekto izolovat steny medzi gharazaov a podobne kdeje navratnost milion rokov len za blby polystyren. Pritom ked tam nedam ziadne vyhrievacie teleso ta stena mi ju aspon tochu temperuje. Cenu si tu nedavaj na kluc najdrashiu mozno man vysla 50m2 zo 12-15 uz nani neviem,m tak sumy 1000 za m2 su na maximalne mozne. Ostatnym ano vyhriate auto je super, da sa to riesit nezavislym urenim za mozno 1000€ , teplo sa vyriesi pristeskom. Niekto chce ale garaz na odkladanie veci, nejake domace prace apod. neslusi to len ako strecha pre auto. Ak to nechete ok, niekto onanuje nad kuchynou za 10k a hocnuje si nad miele a niekto chce garaz. Nerisete ze kolko tco stoji, kazdy si kupi co chce.
Odpovedať
@sysell podla teba je izolovanie blbosť? Hm zaujimave :-D
Odpovedať
ja som urcite za garaz, no nie v strede domu, to je ozaj panta na vykurovanie. parkovanie auta v garazi ma nielen vyhodu, ze v zime je relativne teply interier, no aj motor sa rychlejsie zahreje a auto netrpi. No pre mna bol i najdolezitejsie dva argumenty: auto je cistejsie, ak je parkovane v garazi (prach, kvapky vody, pristresok pomoze, no vzdy bude zapraseniejsie a pri silnejsom dazdi aj ospliechane) a hlavne v lete nie je rozpaleny interier. Do chladneho auta mi vadi nasadat menej, ako do "pece" a ak planujes aj deti, tiez je lepsie ich nakladat do nerozhorucenej autosedacky. plasty a halvne kovove casti su vzdy velmi horuce, napriek tomu ze tam byvaju textilne navleky.
Odpovedať
Profilova fotka
Poznám kopu ľudí ,čo majú garáž,v nej bordel a auto im stojí vždy vonku.Za mňa garáž nie.Škoda peňazí.Radšej prístrešok a auto z vyhrievanými sedadlami a volantom
Odpovedať
@duzu https://automix.centrum.sk/novinky/84... plus auto mam vacsinu casu zaparkovane v noci doma, takze radsej do garaze ako vonku a ked sme mimo, tyh 100 m ozaj nikoho nezabije. Neviem ci mas deti, ale otuzovat ich v aute zrovna cestou k lekarovi v horuckach alebo chore (co su deti casto) dakujem pekne. Radsej ich otuzujem prechadzkami vo vhodnom obleceni, ako nasadnut do studeneho auta v bunde (co je mimochodm neodporucane do detskych sedaciek, pretoze je to nebezpecne, dieta sa v zimnej bunde moze ori naraze z pasov dokonca vysmyknut a neda sa tiez dostatocne utiahnut do pasov) a po zohriati motora a interieru zastavit a dieta vybrat zo sedacky a povyzliekat, alebo ho do auta, kde je fakt pekelna zima posadit iba v mikine, chrbatom na tom studene, tiez neprosim. A to ti ozaj 5 minut nastartovany motor neporiesi. Taktiez som pisala vyssie, ze aj v lete je vyhodnejsie mat auto v garazi. Ked to inak nejde, tak ok, clovek zas prezije, auto budem mat este do marca pred panelakom, no ked mas moznost rozhodnut sa a parkovat v garazi, preco si zivot nezjednodusit?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell neviem, ci to vykurovanie spravi iba 2€ navyse mesacne... to by som oponoval. ale o to nejde.. nesuhlasim s tebou, ze cenu za garaz v dome som prehnal. musis si uvedomit, ze dom, ak ho zacnu stavat aj 2.1.2018 (co asi nezacnu), musi byt dom v NED standarde, cize aj ta garaz, v tvojom pripade aj sklad na odkladanie veci. myslim, ze 1000e na stvorec je tak akurat cena, mozno trochu menej, lebo garaz nebude tak fajnovo vybavena, ale isto ju nepostavis za 500e ci menej na stvorec, tomu neverim. nehovoriac o tom, ze tych 15m2 je na garaz malo. mozno nieco na mensie auto typu skoda fabia a pod. lebo isto by tam mal aj pneu a par drobnosti a to nema kam odlozit. ak by tu garaz pristavali z boku domu, alebo si spravili mensiu nezavislu garaz, pripadne sklad naradia, urcite ho postavia lacnejsie, lebo ta nemusi mat NED standard. mas pravdu, kazdy sa vytesuje nad niecim inym... ale myslim si, ze ked niekto sem napise prosbu o radu, tak si chce vypocut aj rozne nazory a aby dotycny vedel, na co vsetko musi potom mysliet a co sa mu oplati a co nie. lebo niekto moze postavit dom 100m2 za 75k, a niekto za 150k. lebo je XY faktorov vyplyvajucich na to... :)
Odpovedať
@misscelaneous dnes býva viac ako 50 % ľudí v panelových domoch , kde si musí platiť miesto na parkovanie a je tam preto viac chorých ľudí?, len tak mimochodom najdlhší vek dožitia u nás je paradoxne v BA staré mesto i tých ktorý tam žijú dlho, ja som skôr myslel niekde v malej obci , kde nie je žiaden priemysel
Odpovedať
@misscelaneous pre auto sa nemusí vykurovať interier benzínové naštartuje ľahko naftové má predohrev , no niečo sa ohreje , môže byť i nezávislé kúrenie , ja mám garáž i v práci môžem parkovať v garáži , no po väčšinu roka je vonku,len vo veľkých mrazoch v garáži ked idem preč bez auta na dlho, pokiaľ budem všetko otvárať zatvárať dávno som preč
Odpovedať
@milanko18 Ked je nevykurovana garaz ako tam zaratavas tepelne straty ked tam ziadne nie su? Je to priestor ktory sa nijako nepodiela na spotrebe energii takze asi problem v tomto nevidim.. Tie 2€ skus porozmyslat straty - mas jednu ochladzovanu stenu zaizolovanu poolystyrena vonkajsia vypoctova teplota povedzme -15 a ty tam postavis garaz kde teplota neklesne nikdy pod 0. Tazke rozdiel vo vypocte strat miestnosti ktore susedia s garazou bude v tom ze na tej stene neuvazujes -15 a polystyren navyse ale uvazujes en tehlu a teplotu povedzem 0° - kolko to je watov a kolkoych miestnosti sa to tyka - su to male rozdiely ktore ti spravia smiesne cisla. Sak ak platis plynom povedzme 20-30€ mesacne kolko € ti to spravi - nic. @roberttom ano tak mi daj vypocet strat steny 25cm porfix + 25 cm polystytren rozdiel 20 vs -18° a bez polystyrenu 20 vs 0° sameho ma to zaujima.
Odpovedať
@sysell výpočet si nájdi nikde na nete, takých ako ty poznám...... bratranec staval dom a to vtedy dával 10 zateplenie a počúval reči ježišiii to kde bývaš na Sibíri? :-D a keď im potom povedal ze platí za plyn 60 € mesačne a ešte mu trochu vrátia tak chodili s otvorenou hubou a krútili hlavami lebo oni platia 150€ a ešte doplácajú.
Odpovedať
@kuratko22222 ja poznám plno ludi čo má garáž a majú tam pekne auto takže za mňa áno
Odpovedať
@sysell straty nie sú len v samostatnej kde nekúriš, no nie v dome, všetke steny sa ochladzujú ked tam nekúriš , ešte tak prílepok k domu , no i to je pekná investícia, radšej si kúpim skôr nové auto a parkovať môže pod presahom strechy pri dome @roberttom a v nedeľu dať pred dom
Odpovedať
@duzu nemyslim ze chorobnost zavisi od toho kde parkujes svoje auto. Len hovorim, naco trapit decko zmenami teplot a prezliekanim, davat pozor aby sa cez leto prilis neoprelo o rozpaleny koniec bezpecnostneho pasu, ked nemusi a ked je moznost mat garaz. Chapem, pre auto sa nemusi vykurovat interier, ale pre cloveka sa musi. To ze z garaze beriem auto s primerane teplym motorm a primerane teplym interierom je len bonus, je to prijemne a autu to prospeje a nakoniec aj cloveku. ked odomknem auto a kym nasadam a zapinam bezpecnostny pas, automaticky stlacim dve tlacitka, ktore mi otvoria brany, a po vyjdeni zavriem opat na dialkove, ale chapem ak to musis robit rucne, no neviem si predstavit, ze niekto teraz stavia dom a da si rucne otvarave brany. Ak si myslis, ze tvoje auto sa opotrebovava rovnako a trpi rovnako ako auto v garazi ked vonku mrzne, a staci ho 5 minut naprazdno nechat bezat, ok. No ako vravim, ja vidim vyhodu aj v nastupovani do auta cez leto, v ktorom nie je 50 stupnov. Ale tak kazdemu chuti inak.
Odpovedať
Profilova fotka
Garaz je super vec, je to vsak aj luxus. Uz to tu odznelo, pochybujem ze je niekde povolene zastavat 50% pozemku. Napriklad my sme museli splnat zastavanost 30%! Je vsak mozne ze niektore obce to nemaju osetrene. Tak ci tak by som na ukor garaze investoval do pozemku. Podla mna pristresok na auto zastupi garaz na 70%.
Odpovedať
@duzu Nechajme diskusiu ci garaz ano alebo nie a ze ci je auto lespie von alebo dnu, to je nepodstatne - vec nazoru. Asi si neporozumel co som hovoril, ja viem ze sa steny ochladzuju, strata izby sa pocita ze vyratas straty cez vsetky plochy - steny, strop, podlaha, pre kazdu zadefinujes z coho je a aka je teplota za nou. Cize hovorim ze ked je napr vela izby garaz - odelena napr. murivom 300mm a vtej garazi je 0°C tak strata cez tu stenu nebude o moc vacsia ako keby tam bolo napr. 20cm polystyrenu ale teplota -15. Hovorim ze garaz napr. na jednej strane domu nezvysuje vyznamne straty domu. @roberttom vidis a jha poznam takych ako ty co nevedia a hovoria. Ja mam vystudovane vykurovanie a klimatizaciu - vysoku skolu, straty som pocital rucne 2 roky, K tym kecom o plyne, v dome z kvadry 40 rocna kocka 3 podlazia mozno 10x10cca zatelene len steny 5cm, pivnica vobec ani sokel a strop vata 5 cm platime cca 80-90€ mesacne. Preto ked pocujem lamentovat ze garaz zvysi straty tak grcam... kolko euro za mesiac? Si uvedom ake su teraz poziadavky na domy - kurenie stoji v porovnani s cenou domu a k dnesnym platom smiesne peniaze, lamentovat o kureni je uz pase. Tu sa neriesi ci platim 150 -200€ ale ci platim 20-30€.
Odpovedať
@sysell ale ja netvrdim že garáž nejak extra zvyšuje stratu na kureniach. Je tam úspora ale nie veľká ked to zateplis ale je... pomer cena vs úspora je na dlhšie obdobie ale je to potrebné urobiť aj preto ze dom musí mať triedu A. Ja napríklad nedám rekuperaciu lebo tam je návratnosť nulová len je to pohodlné mať stále čerstvý vzduch.
Odpovedať
@nikuska1908 zabudni na yaky dom,mozes max sirku 11m musia ti ostat 2 a 2m od hranice pozemku takze na 15m nemozes dat 13m dom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?