Aká musí byť vzdialenosť garáže od hranice pozemku?

aka moze byt vzdialenost garaze od plotu-hranice pozemku? Myslim, ze dom by mal byt 3 az 3,5m od hranice ale ako je to s garazou, ktora je nalepena na dome a robila by sa dodatocne, alebo teda vramci stavby. Mate niekto skusenost ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj, garáž je 1 meter od hranice. Dom môže byť 2 metre od hranice pokiaľ tam nemáte okná (tie malé z wc a kúpelky môžu byť).
Odpovedať
je na to nejaky zakon ? treba suhlas suseda ?? neviem ako to je presne. - bud staviame dom s garazou, naraz a vtedy neviem ako bude stavebny urad posudzovat tu garaz a teda vzdialenost suseda.... - alebo postavime na stavebne povolenie dom, ktory bude mat vzdialenost 3m 3,5m od plotu a potom postavime garaz samostatne, ale teda prilepenu na dom.... a uz bude 1m od hranice pozemku dom by mal totiz vyklenok, do ktoreho by sa nalepila garaz... a tak sirka garaze by bola ok Citala som zakon, ale nenasla som tam nic, co by urcovalo vzdialenost garaze (pristavenej k domu) od plotu suseda
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali stavebné konanie v 6/2009 na úrade so susedmi. Tak nám to vysvetlili, aj my to tak máme. My sme si žiadali stavebné povolenie naraz aj na dom aj garáž. Garáž je samostatne, nie pod jednou strechou s domom. Garáž sa posudzuje inak ako dom, pretože nie je obytná. Ja by som si dala na stavebné aj tu garáž hned s domom, nemáš s tým potom problém. A pokiaľ je nad 25m2, čo naša je tak musíš aj tak mať stavebné povolenie. Keby si si teraz dala žiadosť o stavebné povolenie len na dom a garáž bude mať do 25m2, tak potom zase musíš ešte podať povolenie na drobnú stavbu čo je zase navyše myslím že 1000SK. My máme dom na pravo od suseda 2m a garáž až za domom ale na lavej strane od druhého suseda 1m. Oni musia na úrade podpísať súhlas, keď ich tam pozvú, ale ak nepodpíšu a budú namietať tak im to pravdepodobne neprejde lebo zákon hovorí že to takto môže byť. Keby si si dala menšiu vzdialenosť a nepodpíšu to susedia, tak potom by ti mohli nakázať to zmeniť, čo je zase + peniaze a čas navyše.
Odpovedať
dobre, ale je rozdiel, ci mas dom , vzdialeny od suseda, aleb garaz od suseda ja potrebujem vediet, ci potrebujem suhlas od suseda, ked staviame tu garaz. dom bude osadeny podla zakona, na 3,5m od plotu, ale garaz chceme dat ciastocne vedla domu a tak by bola garaz blizsie.... preto mam ten problem... jedna sa len o garaz...
Odpovedať
my chceme garaz do 25m a vzdialenost od plotu by bola 2m..... alebo 1,5m ale asi na to uz treba suhlas od suseda len potrebujem vediet, ako je to s tymi 2 metrami, ci tie su bez problemov...bez vyjadrenia suseda ...
Odpovedať
Profilova fotka
Susedia môžu namietať aj keď je to 5m. od hranice, ibaže si nepomôžu. To je úplne jedno či máš garáž 1m,alebo 5. Podľa zákona môžeš stavať garáž s min. odstupom 1m. Pretože oni sú pozvaní v každom prípade na stavebnú komisiu a tam sa môžu vyjadriť. Tam podpisujú taký papier že sú oboznámení a že nemajú pripomienky. My máme z troch strán susedov a zo štvrtej cestu, pozvaní boli všetci traja susedia, aj ten od ktorého staviame 50 metrov. Budú tam všetci ktorí majú spoločnú hranicu s tvojim pozemkom. Pokiaľ by si si dala ohlásenie drobnej stavby, môžeš kludne si dat 1meter od hranice, tam už nie sú pozvaní susedia, to ti schvaluje len stavebný úrad.
Odpovedať
Ja staviam dom 1,5m od hranice so susedom, garaz - teda pristresok na auto je 80cm od hranice. Ziadne povolenie k vydaniu stav. povolenia nepotrebujes. Moze prist na stavebne konanie na pozemku a tam vyjadrit namietky. Ale k vydaniu stav. povolenia nepotrebujes ziaden podpis od suseda.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja keby som chcela stavať 1,5m od suseda dom, tak potrebujem jeho podpis že s tým suhlasí. Tak je to aspoň u nás. Keby nesúhlasil, tak je možné že mi nakážu 2metre, čo je min.odstup samozrejme sú výnimky, ak pri všetkom. Ale veď pán zo stavebnej komisie im na tom stav.kon. na pozemku dá papier, tam podpíšu že súhlasia, alebo nesúhlasia. Ak nesúhlasia tak musia udať dôvod. Tak je to u nás.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
no, táto téma zaujíma aj mna, kedze teraz po vykopaní zakladov chodi suseda a ma namietky, ze je garaz (bez okien na jej pozemok),a je "nalepená" na dome, len 1m od jej pozemku, kde má vlastne len záhradu. Viete tu niekto presne, podla tych paragrafov, ako to vlastne je? Vopred dakujem.
Odpovedať
§ 6 Odstupy stavieb (1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. (2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel. (3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m.
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme sa informovali na stavebnom urade a bolo nam povedane pokial postavis garaz neskor ako pristavbu tak moze byt vzdialena od plota 1m.
Odpovedať
:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Text: Text: ako to je ..stavebne povolenie si sused pred rokom vybavil na chatku, ktoru mal v katastri zameranu rozmery celkom ine , ako uviedol do stav. povolenia..na katastri ma povodnu sirku 3,6 ale na stavebne napisal povodny rozmer o 1m viac ..ten meter je smerom ku mne a on si zaraz posunul aj hranicu pozemku...ako postupovat ? B,udem ucastnikom kolaudacie mozem dat namietku ako moze napisat nepravdive udaje, ked kataster je len na 3,6m a nie 4,6?Ved je to pozmenovanie udajov katastra. Aj toho, co mal doteraz na liste vlastnictva a pri ziad. o stav povolenie si to nik nevsimol ? Aj ja len teraz ,ked zacala hranica byt neista tak isto svojvolne pozmenena .Ved uviedol vsetkych do omylu, ci urady ako aj ucastnikov stavebneho povolenia . Okrem toho chatku nepristavil , ale povodnu zvalil a postavil novu , :-D :-D :-p prisiel som na to ze ked sa robil GP ked sa delilo pole pozemok tak mu hranica vysla za plot kde geodet to aj v povodnom zakreslil a podla toho zavkladoval .. no plot ostal na povodnom mieste a sused meria od plota ... ked som dal zamerat geodetom tak mu to nesedelo a stale som nevedel preco ale nasiel som GP..sused chce meraz s druhej strany kde je 9 pozemkov
Odpovedať
:-D 8-( ako je to ked udam na stavebne konanie nespravne udaje misto 3,6 dam udaj ze povodny rozmer4,6 na katastry je len 3,6 a na to ma sused aj lv na katastry ......budem ucastnikom kolaudacneho alebo to mam napadnut pred presne o to posunul hrnicu :-| :-D 8-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Drobná stavba-všetky podmienky s ohlásením som splnil.Chcel som postaviť dve drobné stavby vedľa seba cca od oplotenia(oplotenie nekopíruje hranicu-v môj neprospech).Stavba je úplne v začiatku,teda stojky a predná aj zadná pomúrnica.Tou pomúrnicou som ich spojil podľa vajadrenia,že takto bude spevnená.Pod stojkami je dlaždica 500x500 hr.50,teda tam nieje pevný základ.Na nieči popud prišla pracovníčka Obec.úradu odd.výstavby s tlačivom o zastavení stavby a to okamžite, že je tam rozpor s ohlásením drobnej stavby a že sú spojené.Apeloval som staveb.zákonom 453/2000 a vykonávacou vyhláškou § 122 odst.2 ale žiaľ neuspešne.Pritom stačilo v pomúrnici vyrezať cca 10 cm a bolo by to o.k. Na vyjadrenie sa k vyhláške som dostal odpoveď,že tá nieje podstatná,my sme od toho aby sme rozhodovali čo a ako... Teda ak chcem pokračovať,tak už nie ako dve drobné stavby ale ako "stavba".Ako sa môžem brániť,poradíte mi?Vďaka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
podobne...viete poradit.. dom je vo vzdialenosti 3,5m no planujem tu stavat letnu garaz az na hranicu suseda. Ten sa brani ze nemam pravo nakolko je to sucast domu a je to spojene s domom...v dome mam vyvedene zelezne ICKA pre polezenie jednej strany strechy a druhu klasika na sojkz. potrebujem na toto suseda. Tak ked je to sucast domu odstup je 2m. JE to sucast domu alebo nema sused co riesit. Jednu drobnu stavbu uz mam a druhu k nej ako letnu garaz. postavit to chcem na jeden krat. alebo aspon spravim konstrukciu bez pokrytia druhej casti. Moze byt konstrukcia ?
Odpovedať
Sused zacal bez mojho suhlasu pristresok pre auto.Stlpiky osadil 50cm od mojho domu,cize na moj pozemok.Predpokladam,ze stavbu ani neohlasil.Zatial ma ubezpecuje,ze je to v poriadku a pritom Podla mna okrem porusenia vlastnickych prav porusuje aj zakon.
Odpovedať
@sisko250 ...doplnujem,zacal stavat.Nakolko mam k tomu vyhradu zavolal som starostu a ten to vyriesil diplomaticky nech sa dohodneme.Este doplnujem,ze stavbu zacal v mojej nepritomnosti,nakolko tam trvale nebyvam.Pritom som tu bol pred 3 tyzdnami a o tom co zamysla sa nezminil.
Odpovedať
náš sused si postavil prístrešok - prístavba o rozmere 11,45 m x 2,71 m na drevo .My sme s touto realizáciou prístrešku na stavebnom úrade nesúhlasili, pretože by sa zásadným spôsobom porušili odstupové vzdialenosti . Aj napriek nášho nesúhlasu mu to stavebný úrad schválil, že povolená stavba spĺňa základné požiadavky na stavby podľa § 43 d stav.zák.a je v súlade s vyhl.č.532/2002 Z.z.A tak mu to schválili. Podali sme sťažnosť na krajský stav.úrad ale tam jak by dal-hneď mu to priklepli a sused si postavil prístrešok na drevo, ale v predu parkuje svojho mercedesa a vzadu má naukladané drevo na kúrenie. ako sa hovorí za peniaze v Prahe dom. Už v minulosti sme namietali písomne , že nesúhlasíme s realizáciou prístrešku,lebo sme vedeli, že to nemá len na drevo a tak sme to žiadali uviesť v kolaudačnej zápisnici, no bohužiaľ to tam pracovníčka stavebného úradu nedala aj napriek nášmu písomnému vyjadreniu o čom máme aj písomný doklad. Ako ľahko sa dá spraviť prístrešok na auto. Najhoršie na tom, že on má obidve strechy aj s rodinného domu aj s prístrešku vyspádované na našu stranu. Keď zletí sneh so strechy rodinného domu, tak strhne aj sneh z prístrešku a našu chalupu zasype.Všetko to ide na múry nášho domu. Ale to je všetko v súlade podľa stavebného úradu. Ja by som to tej dotyčnej na úrade dala odpratávať či už sneh alebo vodu.My máme starší rodinný dom a vzdialenosť od spoločnej hranice je 80 cm.V minulosti sme mali pokoj, lebo susedia mali vedľa nás malú záhradu, kde si sadili zemiaky pre vlastnú potrebu.Potom prišli za nami, že by si tam ich syn postavil malý dom, aby mal kde bývať. No dom vôbec nie je postavený podľa projektu, ktorý sme mu podpísali ako susedia.Je to trojpodlažný vysoký dom. Na prízemí mala byť hoby miestnosť, ktorú premenil na predajňu a neobytné podkroviena obytné, lebo navýšil výšku domu. Keď sme vzniesli námietky, tak dostal sused pokutu 30 eur a robil si ďalej podľa seba. Je to 30 ročný slobodný hajzlík, ktorý nás otravuje svojimi zámermi a nás ničí psychicky.A tu vidíme čo dokážu peniaze. Nikdy by som neverila, že sa paragraf dá prekrútiť ináč. J a som si myslela, že zákon je zákon.Fakt táto republika nestojí za nič.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@mitkoshov salamandra škvrnitá tá jašterka? ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Susedia si postavili drevenú letnú" garáž "(hoci majú garáž vstavanú v rodinnom dome )v ohlasovacej povinnosti do 25m2, na hranici pozemku vo vlastníctve obce, medzi našimi domami(pozemok - pás šírky 2,5m bol vedený ako zbytkový pozemok, (charakter užívania nádvoria, parkoviská a prístupové cesty medzi domami). Následne nám bol pozemok ponúknutý obecným úradom k odkúpeniu, lebo prináležal k našej stavbe, hranicu pozemku z jednej strany tvorí stena nášho domu. Z druhej strany plot a stena susedovej kvázi bezbariérovej letnej garáže postavenej za príspevok na bezbariérovú úpravu pôvodnej garáže ,ktorá je vstavanou súčasťou ich domu.Susedova drevená stavba ktorú evidentne nevyužíva na letné parkovanie automobilu, ale na večné hlučné vysedávanie do nočných hodín, je umiestnená pôdorysom steny cca 20cm od hranice už nášho pozemku na dĺžke cca 8m, a profil strechy zasahuje cca 35-40cm za hranicu pozemku, čiže do nášho. Strecha je bez snehozábran , sedlová, krytina lesklý Bramac. V zime mi pravidelne zasýpa z tejto strechy môj automobil, s ktorým sa nedá ráno ani pohnúť, nakoľko sneh vytvorí z jednej strany pevnú výplň od jeho steny garáže až cez strechu môjho auta. Pri upozornení na skutočnosť a žiadosti o zabezpečenie stavby, aby sneh nerobil nikomu škody, sa mi vyhrážal s tým, že ja obmedzujem jeho práva, nakoľko on je ZŤP a má právo na umiestnenie stavby ako "bezbariérovú garáž", aj mimo stavebného zákona a už žiadne úpravy na stavbe robiť nebude, lebo vyčerpal celý príspevok od štátu. Podotýkam v "garáži" ktorej nikdy auto za 4 roky neparkovalo(sú tam stoly, stoličky lavice, police atď) jedna dlhšia stena od nášho pozemku vydoštená, jedna strana (polopriehľadná -ozdobná ),z latiek ,a dve strany volné,(smerujúce do jeho záhrady) len na ozdobných drevených pilieroch, využíva sa na hlučné posedávanie a vzdušnou čiarou je stavba vzdialená cca 3m od prvého okna našej obyvačky, cez ktoré a dalšie okná sa šíria do vnútra obyvačky rušivé zvuky, ako nepríčetný nedefinovateľný smiech, hádky a podobne. Pýtam sa poverených,aké úľavy v tomto majú ľudia so ZŤP, ktorých ani zdravý človek nedobehne, a či sú v práve takto si umiestniť druhú "garáž". Je možné takúto stavbu prefinancovať štátnym úradom z fondu sociálnych potrieb? Kde sa obrátiť, aby takto využívané (skôr zneužívané) fondy "pomáhli" niektorým ľuďom a tým čo tieto fondy tvoria strpčovali život? Už je to neúnosné, v zime kopy snehu zo strechy, a v lete hlučnosť. Poraďte nám ako si po práci oddýchnuť od hlučných ľudí, ktorí nechodia do práce, zbaviť sa rannej pohlodinovej tortúry vyprosťovania a odhadzovania snehu zosunutého zo strechy v zime , aby sa človek dostal s autom von z dvora a mohol tvoriť hodnoty.Poraďte prosím!
Odpovedať
Chcel by som sa sem pripojiť s mojou otázkou, dúfam, že nevadí ;-) Aká musí byť hranica od susedovho pozemku, ak by sme chceli mať na tej strane prístrešok na auto, ktorý by bol robený ako pokračovanie strechy domu. Koniec toho prístrešku by musel byť tiež 2 m od hranice susedovho pozemku? Lebo to by potom znamenalo, že dom by sme museli posunúť o zhruba 3 m (šírka prístrešku) a teda dom by bol až 5 m od hranice...
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 a máš problém si dom posunúť aby ti tam ten prístrešok vošiel? Ak nie, tak to sprav - už len z logického hľadiska si tam radšej nechaj tých 5 metrov, keď tam chceš v budúcnosti robiť prístrešok - chceš byť nalepený na susedov plot a mať s ním potom problémy ak mu tam bude padať niečo z tvojej strechy? Skús byť trochu ohľaduplný - tebe by sa páčilo keby si niekto natlačil 1m od tvojho pozemku dom s prístreškom? Všetko záleží ako ten prístrešok budeš realizovať - ak na stavebné povolenie, tak si môžeš požiadať aj to aby bol 1m od hranice - ale sused bude prizvaný a môže namietať - potom záleží od stavebného úradu, či ti to povolí alebo nie, tak radšej rozmýšľaj popredu.
Odpovedať
@puxo Jasné, že chcem byť ohľaduplný, ale bohužiaľ človek vždy myslí hlavne na seba :) A myslím si, že ked je prístrešok vzdialený 1 m od hranice, tak to suseda nijako neobmedzuje...A chcem sa na tú stranu čo najviac nalepiť preto, lebo na druhom pozemku bude stavať podkrovný dom a ten mi bude asi celý deň cloniť na záhradu a možno aj do okien, keďže je to južná strana a tým "nacapením sa" sa chcem čo najviac oddialiť od toho suseda s podkrovným domom,kedže my budeme mať bungalov. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 to je nevýhoda malých pozemkov - ale aj tak nechápem načo sa to pýtaš ľudí tu - opýtaj sa to suseda zo severnej strany a na stavebnom úrade a dostaneš priamu odpoveď - ľuďom na modrej streche je v podstate jedno či si postavíš dom 3m alebo 5m od hranice pozemku ale tvojmu susedovi a stavebnému úradu asi nie ;-)
Odpovedať
@puxo zo severnej strany ešte nie je pozemok predaný,takže zatiiaľ tam nie je žiadny sused :-) Jasné,pôjdem sa spýtať na stavebný úrad...
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 niekto musí byť majiteľ toho pozemku a ten bude prizvaný k stavebnému konaniu, tak som myslel toho
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, potrebujem poradiť ohladne stavby garáže. V podstate to bude miestnosť 5x4m na kosačku, bicykle, drevo,.... Pred tým bude státie na auto a chceme to spolu zastrešiť. Strecha nad státim pre auto bude držat na pilieroch. Potrebujem na to stavebné povolenie či stačí len ohlásenie drobnej stavby, keď miestnosť bude len 5x4m a ostatné bude len prístrešok so zámkovou dlažbou. A ako ďaleko môžem stavať od suseda aby mi nemusel nič podpisovať, pretože máme takého suseda čo by nám to asi nepodpísal. Ďakujem :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, ja sa chcem opytat ci nahodou niekto nevie kolko musi byt garaz umiestnena od hranice cesty. Moze byt zarovno na hranici ? aj pozdlz cesty? DIK
Odpovedať
Zalezi od stanovenej ulicnej ciary, aspon tak mi bolo povedane na stavebnom urade. Treba sa ist spytat na prislusny urad. Podlieha podla Vas garaz regulatívom? Ak mam mat dom od suseda 6 m a mam hned vedla domu planovanu garaz a natlacim ju na 2 m od suseda... moze vzniest namietku a bude mu uznana?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?