Zníženie hodnoty pozemku

Dobry den, Pred rok sme kupovali pozemok, znalec nam ho nacenil na urcitu sumu. Teraz po roku, ked sme si dali spravit posudok na sucasnu hodnotu (tj.pozemok + rozostavany rodinny dom), hodnota samotneho pozemku zrazu klesla o cca 12 tis.Eur. Vysvetlenie bolo take, ze hodnota zastavaneho pozemku je nizsia a keby sme z neho chceli spravit opat nezastavany pozemok, je potrebne priratat pripadne naklady na buranie. Stretli ste sa niekto s takouto situaciou? Dost nam to ponizi hodnotu a teda aj hypoteku - vobec by nas nenapadlo, ze hodnota pozemku sa moze zrazu takto znizit (zvlast, ked zakladame v banke aj RD, tak ako sa mozu brat do uvahy naklady na zburanie?). Dakujem, Tinka
Odpovedať
Znalec ma pravdu. Ak by ste to teraz chceli predat s rozostavanou stavbnou, malokto by to kupil lebo je tam to rozostavane. V akom ste stadiu_ Maju mury aspon 1meter? Ak ano, pri ziadosti o hypo je to vyhoda, lebo ak su 1m mury beru to inak ako ked take muty nie su. S hodnotou pozemku to stale treba brat z pohladu kupujuceho. Ak by ste vy kupovali pozemok s nejakou rozostavanou stavbou, tiez by ste chceli zlavu/nizsiu cenu aby ste to rozostavane mohli dat prec.
Odpovedať
@tina011 taktiez musim len napisat, ze znalec ma pravdu. Keby bol pozemok prazdny, tak by ste ho vedeli predat za tu cenu, ktora bola pred rokom ale ked tam uz mate nieco rozostavane tak je jasne, ze cena klesne. Ved predsa kazdemu nemusi vyhovovat taky podorys, aky ste vy zvolili!
Odpovedať
Profilova fotka
@tina011 je to taky paradox,ale ten argument ma logiku..
Odpovedať
Profilova fotka
Bohuzial je to tak, clovek ktory by si ho chcel od vas kupit, by vdaka rozostavanej stavbe musel ci prisosobit svoj projekt uz existujucim zakladom alebo by ho musel dat zburat, co su samozrejme naklady navyse
Odpovedať
V reále je to tak, že pozemky s rozostavanými stavbami - iba základy, alebo aj tehla murivom 440:) sú výrazne drahšie ako pozemok. Dokonca som videl pozemok dvojnásobne drahší ako čistý pozemok s biednou základovou doskou. Predávajúci sa to snažia predať ako výhodu - máte projek(môj), základy a môžete ihneď stavať(s miernymi úpravami). nestretol som sa s tým, že by to niekto predával lacnejšie ako čistý pozemok.
Odpovedať
@tina011 a vy ho aj chcete predat alebo ste sa len informovali ze aka by bola jeho hodnota???
Odpovedať
Dakujem vsetkym velmi pekne za odpovede :) Znalecky posudok bol robeny, ked boli mury do 1-2m. Tak sme ratali, ze v ZP bude hodnota pozemku aspon taka, ako pred rokom, neratali sme so znizenim ( a to za rok sli ceny este hore). Paradoxne som tiez videla predavat pozemky so zakladovou doskou a extremne predrazene. Predat ho nechceme, ideme brat uver na rozostavany RD, preto banka potrebuje opat posudok, tentokrat na pozemok s rozostavanym RD.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?