Znalec - Košice okolie ???

Profilova fotka
Dobrý deň, neviete niekto o nejakom znalcovi, ktorý by nám vedel vypracovať znalecký posudok na rodinný dom, ktorý sme už začali stavať? Potrebujeme to k hypotekárnemu úveru. Ďakujem vopred. :)
Odpovedať
Profilova fotka
nebolo by vhodnejšie dať dom zamerať geodetovi, vložiť do katastra a s tým ísť do peňažného ústavu? Rozostavaný dom sú aj výkopy základov.
Odpovedať
@jan45 aj na zapis rozostavaneho domu do katastra je potrebny znalecky posudok... @jannies15 treba sa opytat v banke - oni zvyknu mat kontakty na znalcov. alebo da sa vyhladavat na tejto stranke: https://obcan.justice.sk/infosud-regi...
Odpovedať
Profilova fotka
@radog kataster nemá dôvod ani oprávnennie sledovať hodnotu domu,sleduje len údaj o zastavanej ploche, znalec nemá čo vkladať do katastra.
Odpovedať
@jannies15 nám znalca odporučila banka; predtým sme si však zistili orientačne ceny. Boli sme s ním spokojný, ak chceš pošlem kontakt do IP.
Odpovedať
@jan45 ja som nenapisal, ze kataster skuma hodnotu domu, len to, ze znalecky posudok je potrebny pri zapise rozostavanej stavby :-) poziadavky, co je potrebne dolozit pri zapise su zosumarizovane napr. tu: http://katasternehnutelnosti.sk/253-z... (rozostavana stavba je uplne dole) §46 odsek 4 katastralneho zakona (162/1995) hovori: (4) Pri zápise údajov o práve k rozostavanej stavbe sa predkladá právoplatné stavebné povolenie, geometrický plán a znalecký posudok o stupni rozostavanosti a ako vlastník sa zapíše osoba uvedená v právoplatnom stavebnom povolení, ak sa nepreukáže niečo iné. od nas to pred cca 3,5 rokom kataster ziadal pri tomto ukone - a pouzili sme rovnaky znalecky posudok ako pre banku...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ja Vás trochu poopravím - rodinný dom je zápis do katastra nehnuteľnosti schopný až v tom momente, keď je zrejmé jeho stavebno technické usporiadanie prvého nadzemného podlažia (štandardne je to zrejmé, ak sú múry domu vytiahnuté na výšku 1 meter nad zem) - toľko stavebný zákon. Na zápis stavby do katastra nehnuteľností je potrebné predložiť - právoplatné stavebné povolenie, geometrický plán zamerania stavby a znalecký posudok - toľko Katastrálny zákon. Podľa nových usmernení treba najnovšie k zápis rozostavanej stavby prikladať aj rozhodnutie o vyňatí pozemku z pôdneho fondu - ak sa menil typ pozemku, napr. zo záhrady na zastavanú plochu a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@jannies15 @jan45 A na riešenie hypotéky nepotrebujete mať stavbu už zapísanú v katastri, toto je možné vykonať až spolu so záložnými zmluvami banky. Znalca si viete z Vašej oblasti nájsť na internete, prikladám link - sú to znalci z odboru stavebníctvo: http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/h...
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 ďakujem za vysvetlenie,nikdy som sa o hypotéku nepokúšal, a to,že je to v zákone,neznamená, že to nie je hlúposť. Je to ako keď potvrdzujem nepriepustnosť žumpy. Odídem, a majiteľ urobí do nej na druhý deň dieru, som za to zodpovedný? Posudok na rozostavanú stavbu je administratívan záležitosť a podpíšem sa aj na to, že je hotová hrubá stavba dnes, to odíde do banky, ale zajtra panely rozmontujú a na stavbe je len betonová platňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 opravujem svoju odpoveď, tieto ustanovenia o stavbe sú v katastrálnom zákone, nie stavebnom, som to trochu zmotala :-). Ale podstata je teda rovnaká. No a áno, súhlasím, niektoré zákony by boli lepšie, keby ani neboli, ale keďže sú, hlavou múr nikto z nás neprebije, takže ich treba iba rešpektovať. No a o určitých predpisoch a či iných požiadavkách k stavbe radšej pomlčím, lebo aby odo mňa napr. niekto žiadal energetický certifikát, za ktorý zaplatím vyše 100,- Eur a niekto mi ho spracuje len na základe napísaných info odo mňa bez toho, aby navštívil moju stavbu a overil si, či to, čo som napísala je OK a len tak mi poštou pošle daný certifikát, čo je teda pre mňa skutočne zdrap papiera, lebo som očakávala, že niekto príde s termokamerou a pozrie mi ten môj dom, či je všetko ako má byť a podľa priepustnosti domu mi ten certifikát urobí..... ale tak skolaudovala a nikoho nezaujímalo, na základe čoho bol energetický certifikát vystavený a pán, ktorý to robil, si za pár písmenok hodených na predpísanú A4 zúčtoval pekné peniaze....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?