Zmiernenie podmienok hypoték od 1.7.2018

Zdravim vie mi niekto popisat ako zmenila NBS podmienky od 1. Jula? Ide len o mladych do 35 rokov. Zachytil som ze sa tam nieco menilo :-)
Odpovedať
Ja už tretí rok čítam o sprísňovaní :)
Odpovedať
no, bude zavedený strop - tj. 8 násobok tvojho ročného príjmu. Príklad, zarobíš 10tis za rok tak ti banká dá max 80tis.
Odpovedať
@stefanl hm akurat na ta3 vraveli ze prave tie podmienky co ty pises sa idu zmiernovat tak preto sa pytam ci uz niekto ma tie nove info :-)
Odpovedať
Pre menej bonitných žiadateľov do 35 rokov bude platiť strop 9násobku ročného príjmu na výnimku. Do stropu budú zahrnuté aj všetky už čerpané úvery, tiež tie, pri ktorých je žiadateľ spoludlžníkom, a 20% z limitu prípadného povoleného prečerpania na účte a 20% z úverového rámca kreditnej karty. Presahovať strop bude môcť len postupne len cca 10% nových úverov.
Odpovedať
@draik čiže ak dobre chápem, príklad, ja zarobím 10tis, manželka 10tis za rok, x9 (kedže ešte nemáme nad 35r), to znamená že nám dajú max 180tis €? Hypo už máme jednu 52tis, dom rozostavaný no chystáme sa brať ešte jednu na dokončovačku..čiže 180-52 tak by nam mohli ešte teoreticky dať 118tis € :D prosím vyveď ma z omylu ak to zle chápem.
Odpovedať
@draik a ako zistim ze som napr. Ako pises menej bonitny ake su tam podmienky pre vypocet? Ked budem presahovat tu bonitu budu mi ratat normalne ako bolo spominane 8x rocny zarobok ?
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl A to odkedy bude platiť takáto novinka?
Odpovedať
@fantana od 1.7.2018
Odpovedať
@stefanl bonita sa rata podla tvojho vzdelania, veku, prijmu a podla tvojej uverovej minulosti. tak zjednodusene povedane. proste ked si tupy fero z dediny, ktory robi na urade aktivacne prace a mas na krku 3 exekucie, nikto ti nepozicia. ak si ing. frantisek, pracujes pre korporaciu x-rokov stabilne, splatil si si napr. uver na televizor, alebo leasing auta a splacas hypoteku bez vykyvov, zostava ti vacsina tvojho platu na ucte po splateni aktualneho uveru (na ine vydavky), si bonitny.
Odpovedať
@stefanl Je to tak, ak bude zodpovedajúca nehnuteľnosť na založenie. @mpfnordy Výnimka pre mladých dd 30 rokov (9násobok namiesto 8násobku príjmu) pri príjme do 1,3násobku priemernej mzdy. Berie sa čistý príjem. Je možné poskytnúť aj viac, ale % objemu nových úverov nad uvedený strop dlh/príjem sa postupne bude znižovať. Na začiatku bude limit 20%. Zrušená možnosť poskytnúť úver nad 90% hodnoty nehnuteľnosti, znižovať sa bude objem úverov nad 80% hodnoty. @fantana Platiť to má od júla. @bozsky_kaja V tomto prípade len príjem.
Odpovedať
Výnimka do 35 rokov, nie 30.
Odpovedať
https://www.ta3.com/clanok/1127440/ho... mozu sa davat linky ? :-P
Odpovedať
Článok sa načítava...
@draik a koľko je teraz vlastne priemerná mzda? @abbeylee takéto môžu
Odpovedať
Profilova fotka
Už to vidím, ako pár znalcom padnú papiere :D Uvidíme ako tieto novinky zamávajú s cenami nehnuteľností...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?