Zalozne pravo na byt rodicov

Dobry den, chcela by som poprosit o radu pre znamych. Ako postupovat, alebo ako sa da riesit situacia, ak syn s manzelkou vezmu hypoteku a kedze zalozeny byt nema taku hodnotu, zalozia aj rodinny dom rodicov. Hypoteku prestali splacat, rozviedli sa, nekomunikovali s bankou a teraz exekutor vymaha dlh. Ako sa da zachranit dom rodicov? Ak by prislo k drazbe kupovaneho bytu, to im nevadi, ale nechcu, nemozu prist o ten druhy zakladany dom. Prosim o rady ako dalej. Dakujem.
Odpovedať
To je hypoteticka otazka, alebo sa to uz stalo? V jednej casti sa pytas v buducom case a v druhej uz spominas exekutora. Jedno je vsak iste, banka sa nema dovod vzdat zalozneho prava ani na jednu z nehnutelnosti pokial nema vyplateny dlh.
Odpovedať
@codyy nemam uplne vsetky informacie, ale uz sa to stalo, uz vraj exekutor vymaha dlh... sestra toho brata ktory zalozil aj rodicov dom, by chcela nejak situaciu pomoct riesit, nechce, aby rodicia takto prisli o dom, otazka je, ako sa da takato vec riesit
Odpovedať
V prvom rade treba komunikovat s exekutorom. Ich dlh (ano je to aj ich dlh kedze rucili svojim majetkom) je teraz navyseny o penale a hlavne aj o otrovy exekutora. Je potrebne zistit celkovu vysku dlhu a realnu (trhovu) hodnotu toho bytu. Ak by sa byt predal a oni vedia doplatit zvysok tak o svoju nehnutelnost sa bat nemusia. Otazne ale je kolko je teraz ten celkovy dlh. Ludia si neuvedomuju ze rucenie nie je len symbolicke gesto...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to prislo az do tohto štadia ostáva jediné- vyplatiť dlh.
Odpovedať
@zuzi04 Zachrániť sa dá jedine tak, že sa predá ten založený byt v spolupráci s exekútorom (ak je už začatá exekúcia) a zvyšok dlhu sa vyplatí. Exekútor či banka potom uvoľnia záložné právo na rodičovský dom.
Odpovedať
Jednoznacne predat ten byt. A ostatne splatit. Ale urcite zacat riadne komunikovat s exekutorom a bankou. Len je mi divne, ze to zaslo az na exekutora, kedze banka komunikuje pri problemoch so vsetkymi stranami, teda urcite aj s majitelmi RD.
Odpovedať
@codyy takze treba zistit vysku dlhu aku vymaha exekutor pre banku a hodnotu bytu... teda ak by predaj bytu prevysoval v sume vysku dlhu, zal. pravo na dom by sa uvolnilo?
Odpovedať
@chrobak7 existuje moznost ze by predaj bytu pokryl tu vysku dlhu?
Odpovedať
Zalozne pravo sa uvolni az po uplnom vyrovnani dlhu, urok a trov exekutora. To ze ma byt nejaku znalecku hodnotu nie je az take podstatne, dolezite je ze za kolko sa realne preda. Asi tam bolo uz na zaciatku velke riziko, ze je tam zalozne pravo aj na druhu nehnutelnost. Tych moznych scenarov je viacero, zavisia od toho co som ti pisal vyssie - aka je celkova hodnota dlhu a kolko je realna (trhova) hodnota bytu.
Odpovedať
@zuzi04 "existuje moznost ze by predaj bytu pokryl tu vysku dlhu?" To my nevieme. Nevieme, koľko je dlh, aká je hodnota bytu ani domu. Ale ak byt nestačil na pokrytie úveru a banka požadovala dodatočné krytie aj domom, tak asi hodnota bytu nepokrýva výšku úveru. Medzičasom sa ale mohla časť úveru splatiť. Treba si zistiť, aký je zostatok úveru spolu s úrokmi z omeškania a trovami. Potom pozrieť, za koľko sa predávajú také byty v okolí. A otázku si už budeš vedieť zodpovedať.
Odpovedať
daj sem presne informacie, presne sumy, cisla ... takto su to len dohady vyzera to tak, ze ty si ta sestra toho brata a pises v 3.osobe
Odpovedať
@atak77 vdaka Bohu nie som, nemam konkretne udaje, nema ich ani dotycna, ktora chce situaciu riesit, zrejme nekomunikuju s bratom...pytala si radu, tak ma napadlo opytat sa tuto niekoho
Odpovedať
Článok sa načítava...
dakujem za vase odpovede
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?