Založenie rodičovského bytu/domu pri hypotéke

ahojte prosim zakladali ste pri kupe nehnutelnosti rodicovsky dom?-chceli by sme kupit starsi dom.no kedze nam banka vyplati len 70% potrebujeme este dalsiu nehnutelnost na zalozenie.ak sa dom trochu zrekonstruuje a bude mat vyssiu hodnotu,tak zalozne pravo prechadza na samotny dom. prosim riesili ste niekto podobnu situaciu?-lebo ja mam brucha bolenia..nerobi banka neskor problemy pri prepise zal.prava?-alebo ine.nrada by som totiz rodicov priviedla do neprijemnosti resp. o strechu nad hlavou...dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@maculka8 Dobry vecer, je len na rozhodnuti banky, ci do buducna uvolni druhu nehnutelnosti alebo nie. Vacsinou je to po urcitej dobe, kedy sa splati cast istiny, znizi sa riziko atd... Preco Vam da banka iba 70% z hodnoty nehnutelnosti? Osobne by som sa snazil najst ine moznosti, alebo zalozit len rodicovsky dom a Vas nechat volny a po rekonstrukcii poziadat o vymenu ( co je ovela realnejsie hned ako vypustenie jedneho RD). Ak by ste chceli viac informacii, pripadne pomoc, napiste mi do IP. PEkny vecer
Odpovedať
Profilova fotka
@maculka8 urcite su ale banky, ktore poskytuju uvery do 100% kupy. Viem, ze tieto info ovplyvnuju v kazdej banke rozne faktory, ale ak by som mal viac info, mozno by som vedel pomoct.
Odpovedať
Profilova fotka
@maculka8 nemate moznost zalozit miesto rodicovskeho domu nejaky pozemok - nemyslim len stavebny, ale napriklad zahradu, horu a pod?
Odpovedať
ja som zakladala rodicovsky byt a aj svoj a ked som refinancovala, tak uz mi stacila iba jedna nehnutelnost. Ked som byt predavala, tak isli sme stavat, tak som zas zalozila rodicovsky byt (iba ten) s tym, ze ked dostaviame, tak sa vymeni zalozena nehnutelnost. Dali nam to rovno do zmluvy, inak by sme neskor pri tejto poziadavky museli za tuto vymenu platit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@bcgsro dobry chcela by som sa spytat, ci mi viete poradit, , moj brat chce zalozit rodicovsky dom aby si mohol kupit iny rodinny dom a zrekonstruovat, potom by to zalozne pravo preniesol na jeho uz zrekonstruovany rodinny dom, moja otazka znie aku zmlu spisat aby dodrzal prepis zalzneho prava z rodicovskeho domu na jeho dom,? dakujem
Odpovedať
@juliana346 zmluvu nebudete spisovať žiadnu. Pôjdete do banky, požiadate o zmenu zabezpečenia úveru, doložíte znalecký posudok na prerobený dom a budete čakať kým banka rozhodne. Ak banka bude súhlasiť, pôjdete len podpísať nové záložné zmluvy, ktoré odnesiete na kataster a zase čakáte kým kataster zapíše ťarchu na bratov dom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako my teda banka s tym nemala vobec problem ,jedina nevyhoda je ze ked sme prekladali hypo len na nas dom tak sme platili administrativny poplatok 150 €
Odpovedať
@martuska to mi je jasne, ale chcem mat nejaku zmluvu alebo nieco take kde sa brat zaviaze ze do urciteho casu prepise zalozne pravo z rodicovskej chalupy na svoju chalupu,
Odpovedať
@juliana346 jáj tak, zle som pochopila otázku :-D myslím že taká zmluva asi neexistuje, je to iba na bratovi a rodičoch či niečo spíšu.
Odpovedať
@martuska ved o to ide chcem aby nieco spisali, po smrti mojho otca, sa chalupa napisala na mna a na brata mama ta ma dozivotne pravo, a chcem aby bola nejaka zaruka ze si to zalozne pravo potom prepise, musi sa to dat nejako osetrit?
Odpovedať
@juliana346 možno nejakým čestným prehlásením podpísaným pred notárom by sa to dalo riešiť. Ale zase podpisom záložnej zmluvy pristupuješ k založeniu dobrovoľne, neviem (keby sa náhodou stalo že to nebude chcieť prepísať) či by si napríklad na súde (ak by to došlo do takéhoto extrému) uspela s čestným prehlásením. A možno aj hej.
Odpovedať
@martuska neviem skusim sa poradit s nejakym pravnikom nevies ci niekto radi tu na MK
Odpovedať
Článok sa načítava...
@juliana346 to bude asi najlepšie poradiť sa s odborníkom. Fú to neviem, skús si napísať krátku správu, možno sa niekto ozve.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?