Z ktorej banky si mám zobrať hypotéku?

Profilova fotka
ahojte :) vdaka tejto stranke sa nam podarilo uspesne zorganizovat svadbicku a teraz prisiel rad na kupu bytu.mam z toho strach a zmiesane pocity. musim sa s vami podelit o zlu skusenost. otvorili sme si v 1.stavebnej sporitelni 2 stavebka v dobrej nadeji, ze ich pouzijeme prave pri kupe bytu.nasli sme byt. zaplatili si nezavisleho odhadcu, a s odhadom isli do 1.stavebnej s tym, ze chceme vediet, kolko nam prefinancuju + sme im dali dalsie doklady.o 3 dni nas na to uplne sokovali. odhad, ktory sme im my dali, tak si okresali podla svojho a zrazili ho o viac ako 400 000 Sk.a z toho ich odhadu nam boli ochotni dat nejakych 80%. Podotykam, ze povodne to malo byt tych 80-90% z nasho odhadu (aspon podla tvrdenie panina pobocke v KE).takze zrazu nam zacalo chybat viac ako 0,5 mil v hotovosti..a samozrejme (ale to chapem, ze je to kvoli krize), vraj od 1.2. uz poskytuju len max 70% sumy nehnutelnosti (asi zas podla ich odhadovenej sumy) a musi byt prijem zo slovenska ( co je u nas problem, lebo sme zatial v CR). holky, bolo mi uplne do placu. proste zobrali nam za otvorenie zmluv 20 000 Sk (za tie 2 zmluvy spolu) a nemame z toho nic...okrem toho ta pani bola neskutocne neprijemna..(mozno nemala zrovna svoj den)... takze sme ostali "na holickach"... tak sme zacali spekulovat aj o hypoteke.. prosim, neviete mi podla vas poradit, kt. banka by mohla byt na toto najidealnejsia?? veeeeeeeeeeeeeeeeelmi dakujem za akekolvek nazory....
Odpovedať
terezka, no najlepsie by bolo ist si tie banky obehat :-| a uvidite co bude najvyhodnejsie...zalezi to od mnohych faktorov, mozte sa tiez poradit s nezavislym fin. poradcom... my sme tiez takto kombinovali a najlepsie pre nas nam vysla slsp :-) drzim palce... a na stavebnu spor. nemam slov :-x 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
v tej 1.stavebnej ste to chceli najskor na medziuver, nie? Kedy ste zakladali zmluvy, pretoze ste este nemali asi nejaku bonitu? Predpokladam, ze mate 2 x 1 milion (podla poplatku), a kolko nasporene?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ste ich zalozili nedavno a mate tam par tisic... tak zabudni na stavebnu sporitelnu. Medizuved zo sporitelne je nevyhodnejsi ako uver z banky... Ono sa to vola sporitelna, preto sa predpoklada ze budes sporit, bude Ti rast hodnotiace cislo, tym padom sa zvysuje Tvoja bonita. Ak to nemas ... tak nemas bonitu, tym padom medizuver a to je nevyhodne. Banka Ti tiez len tak neda 90% z nehnutelnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
a ak pani bola neprijemna... tak je pobociek v KE podstatne viac.. kde by Vam to mozno s ochotou vysvetlili
Odpovedať
terezka asi ste chceli medziuver lebo ak uver tak musíte mať hodnotiace číslo 64 a našetrenu polovicu z sielovej sumy.. určite obehajte banky kde mate učet... teraz na svk menia podmienky na bonitu (napr. stačilo mať odpracovane 3mesiace a od 1.2. to zmenili na 6mesiacov aby ti schvalili uver a i. ) da sa aj zakladať pozemok,čiže to môžete kombinovať so založením... ja osobne by som išla do vub alebo inu credit banky... ale to je môj výber bank :-) držím palčeky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
2gabika: nemusis mat nasetrenu polovicu.... mozes mat aj len 45%, 40% zavisi to ako je to v zmluve a da sa to aj zmenit - ale zmenou sa Ti prepocita hodnotiace cislo - menzelke sme tak menili z 50% an 45%, kedze to zmenili ze Ti pozicaju az 40.000$ bez dokladovania prijmu, tak preco to nevyuzit. Cielova suma je 67 tis Eur, a nasporenych nieco cez 30 tis, co je 45% a pozicaju nam 37 tis. - ale az ked nam narastie hodnotiace cislo - co budeme mat o rok - co nam akurat vyhovuje, zatial to nepotrebujeme.
Odpovedať
marek27... oki opravujem... ale je to stale vysoka časť pre niekoho kto dal len vklad a na dalšie vklady nie su prostriedky.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
- samozrejme...ale preto sa to vola sporitelna :) ze sa predpoklada ze budes sporit a ziskavat bonitu
Odpovedať
ano ale pre niekoho tieto odvodzujuce slovíčka asi moc nie su ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
velmi dakujem a som rada, ze ste mi odpisali. naozaj uz som zacala mat trosku obavy z tej celkovej situacie. Ano marek, mas pravdu. otvorili sme si ucet cca v septembri min. roku s tym, ze si vezmeme medzi uver a teda nasledne potom uver. jedine, v com bol rozdiel, ze sme tam hned ako vklad vlozili vacsiu sumu penazi, presne kvoli tomu hodnotiacemu cislu...a nevyplatilo sa to, ba dokonca to bolo aj zbytocne..:( je to pravda, ze banka mi da len 90%, ale z nasho vytovreneho znaleckeho posudku... aspon tak mi tvrdili v slsp.
Odpovedať
terezka ja by som osobne cez slsp nešla.. oni nemaju certifikat na hypotekarne uvery ale len na spotrebne uvery takže sa to nepekne odzrkadlí na splátkach po roku (resp. po ukončení fixacie) neda sa skúsiť iná banka?
Odpovedať
Profilova fotka
2terezka25: co je vyssia suma? zistovali ste si to dopredu? ked vlozis naraz 50%, tak trva 2 roky pokial budes mat hodnotiace cislo a za 4 mesiace TI velmi nenarastie... takze stale je to medziuver, a tam su ine podmienky a je to aj drahsie - zistovali ste si postup a podmienky ako sa da dostat k uveru z 1.SSP, a kedy k medizuveru a za akych podmienok? alebo ste tam v septembri "bezhlavo" vlozili peniaze, lebo mali akciu 28,9 za jedno euro a nezistovali si tie podmienky?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
gabi, a mas typ na nejaku inu banku? zatial sa len zacinam obhliadat po hypotekach... a kedze som v CR, tak som trosku bezradna a tieto info su pomerne dost tazko dostupne... predsa zial niekedy je nieco na nete, co v realite je uplne inak..
Odpovedať
terezka, uver budete žiadať na SVK hej? takže ako som spomínala tu vub, uni credit banku prípadne mBanku... TB- vyskušala by som ale neočakavala velke zazraky...
Odpovedať
Profilova fotka
ano, prave by sme chceli kupit byt na SVK, a preto je to trosku komplikovane obiehat banky a zhanat info.. najme, ak sa infomracie, kk. ziskas na pobocke tak rosku lisia.. i ked je to v ramci jednej banky.. napr. VUB.. ine info mi dali v piestanoch, odkial som a trochu zmenen info v Ke, kde chceme kupovat byt...
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som na vasom mieste obehala vsetky banky a rozhodla sa podla toho kde by mi dali najlepsie podmienky.. nie je to vzdy tak, ze tam kde mas bezny ucet, dostanes aj najvyhodnejsiu ponuku, my sme mali ucet v Tatra banke a UniCredit Bank, ale hypoteku mame z VUB.. moja rada: najdite si cas a zistite konkretne podmienky v Kosiciach.. ale tiez rataj s tym, ze banky uz nefinancuju 100% ceny nehnutelnosti..
Odpovedať
Profilova fotka
gabrielkap, ako sa k vam chovala VUB? zial, o nej som dost casto pocula, ze si meni pravidla, dokonca uz aj v case, ked mas hypoteku a cerpas si ju.. inak tiez mam ucet na slovensku vo vub... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
prosim, gabi, vies mi potvrdit, alebo vyvratit, ako je to s hypotekou vo VUB.? priznam sa, ze som pocula info, kde mi tvrdili, ze VUB velmi casto meni podmienky hypoteky, je to pravda?
Odpovedať
Profilova fotka
terezka, my mame dobre skusenosti s VUB, hypoteku sme si vybavovali vo februari 2007, podmienky ktore sme dostali na zaciatku, boli dodrzane, vyuzili sme aj statnu podporu pre mladych (na 70% ceny nehnutelnosti podla znaleckeho posudku znizeny urok na 5 rokov) brali sme 1 mil. Sk na 30 rokov, kedze nam v tom case ohodnotil znalec byt len na nieco vyse 1 mil, vyslo nam to tak, ze na 700 000 sme dostali urok 3,5% a na zvysnych 300 000 okolo 6%.. fixaciu sme mali na 1 rok, podmienky sa nam nezmenili ani na dalsi rok, teraz nam zase konci fixacia a mame nizsi urok, nakolko stat poskytuje momentalne podporu 2% (v r.2007 to bolo 1,5%)..
Odpovedať
Profilova fotka
gabrielkap, velmi dakujem za info. budem sa snazit to nejak pochopit, trosku mam v tom medzery (teda co sa tyka hypotek, atd..)este sa chcem spytat: banka poslala svojho valstneho odhadcu? my totiz uz mame 1 nezavisly profi odhad na ten byt...
Odpovedať
Profilova fotka
prosim, viete mi este poradit, ako sa dostat k tym peniazom, kt. sme k dnesnemu dnu dali na stavebne sporenie (ucty) s tym,ze nechceme zrusit zmluvy, len si vybrat tie peniaze... urpimne, chcela by som ich pouzit ako hotovost pri kupe toho bytu...
Odpovedať
Ahoj teraezka. M& sme riešili problém s peniazmi podobne. Sporila som si ale len 2 roky. Tie peniaze zo stavebka som potrebovala no chcela som ďalej šetriť. Preto mi prerozdelili zmluvu, vyplatili našetrené peniaze a druhá časť bola taká, že mi odrátali našetrené peniaze z cieľovej sumy a šetríš už len toľko.Samozrejme je tam za to nejaký poplatok.
Odpovedať
Profilova fotka
ajka, takze daju sa zo stavbneho sporenia vybrat peniaze a pritom nechat otvorene tie zmluvy? ak som zistila na nete, tak chcu az 1,5% z cielovej sumy ako poplatok... a to sa mi zda byt vlemi vela..:(
Odpovedať
ahojte, tak najsuper je tatrabanka. super výhodná hypotéka a bez povinnosti dokladovania bločkami, čo kde keda a za koľko ste kúpili. ;-)
Odpovedať
Ja by som povedala že najsuper je úver zo SFRB. Aj keď je tam kopu papierovačiek a dokladovania...stále vedie nad všetkými možnými hypo a podobne. ;-)
Odpovedať
áno, ale šfrb je super, keď máš vlastné nejaké peniaze. tam totiž dávajú len 1,1 mil. a to je málo. a tiež musíš mať vopred objekt ako záruku. a tiež je tam ohraničený minimálny a maximálny príjem. takže toto sú veci, ktoré napr. nám nevyhovovali. my budeme mať svojich len 100tisíc, nemáme objekt na ručenie (banka dáva možnosť ručiť stavaným domom) takže nie každému šfrb vyhovuje, aj keď sú tam podstatne nižšie úroky a splátky. hold, je to robené pre tých, čo nejaké peniaze majú. ;-)
Odpovedať
Nemusíš zakladať nehnuteľnosť, stačí ak si nájdeš 2 ručiteľov a to len na dva roky, pokým skolauduješ. Je pravda, že musíš mať aj svoje finančné zdroje min. vo výške 20% z obstarávacej ceny domu, no môžeš ich dokladovať napríklad aj tým, čo už máš postavené...Ja sa len čudujem tým, ktorý berú všelijaké hypo, ktorých mesačná splátka nieje najnižšia, kde vezmú peniažky na splácanie, keď si nedokázali doteraz ušetriť nejaké eurá.Teraz to neber osobne. Ja len tak ,,nahlas" uvažujem nad tým ako to dokážu všetko platiť, pretože k tej veľkej splátke sa priratávajú ešte náklady, ktoré súvisia s domom (plyn.....)a plus obživa...aj jaj. Tak kde sú tie peniažky čo doteraz dostávali? =-)
Odpovedať
ajka, ja môžem len za seba povedať. nám rodičia nič nedali. sme mladí a ušetriť sme nemali z čoho, keďže som doteraz na materskej. do práce nastupujem v apríli. ale keby sme chceli našetriť 20% z OC, tak by sme šetrili taaaaaaak dlho, že by materiál bol 3krát drahší ako teraz. za rok budeme odkladať celú moju výplatu, keďže sme u svokrovcov a aspoň si našetríme na rezervu-ročnú splátku na hypo, ak by sa niečo stalo. čo sa týka ručiteľov, no, možno dokážeš nájsť niekoho. ale v dnešnej dobe to nie je sranda. ja by som si nedovolila niekoho ani len osloviť, aby šiel aj keď len na dva roky ručiť. je to riziko, nezniesla by som to na vlastných pleciach. a druhú možnosť založiť objekt, tak ten nemáme. takže ostáva len hypotéka. a to, že nemusím v banke dokladovať (nie v každej), tak to veľmi pomôže. môžme tak kúpiť lacnejšie materiál. pre predajcu sú to čisté peniaze, ktoré nezdaní a pre nás je to super možnosť, ako lacnejšie postaviť. ;-) a to si každý musí vopred vypočítať a uvedomiť, či mu tá hypo a náklady na dom nevezmú obe výplaty. my budeme mať dokopy cca 27000sk, splátka hypo 9000sk. plyn vychádza na 1100sk, elektrina na 1700sk a vodné stočné nebudeme platiť, pretože budemem mať vlastnú studňu. vraví sa, že náklady na bývanie nemajú presiahnuť 60% tvojho príjmu. treba si to takto všetko prepočítať. ;-)
Odpovedať
uuufff. Nám rodičia pomáhajú už len tým, že nás živia a takisto pomáhajú pri stavbe domu, no nie finančne ale fyzickou prácou :-) Taktiež som na materskej, už viac ako rok, predtým som 2 roky robila - ale plat žiadna sláva, no snažila som sa čosi odložiť na stavebné ale aj čosi nechať na účte. Tiež som neni najstaršia, mám 22rokov. Viem aj to, že s ručiteľmi nieje žiadna sranda, no stále lepšie ručiť mesačnou splátkou ako zakladať nehnuteľnosť - ktorú ani nemáme.To, že existuje hypo bez nutnosti založiť nehnuteľnosť alebo mať ručiteľov som nevedela. Koľko % je úrok pri takejto hypotéke? =-) Neberiem ti tvoj názor o materiále, ale niektoré veci sa bez papiera vôbec neoplatia brať - strácaš tým záruku :-| a zasa na druhej strane to čo si ja kúpim s papierom, ty zaplatíš banke na úrokoch. :-( Je to všetko na prd!!!! :-p Ani tak, ani tak.Pri splátke 9000Sk koľko sk dostaneš???? =-)
Odpovedať
no, nám svokrovci akurát tým pomohli, že u nich bývame v jednej izbe. inak všetko platíme a živíme sa sami. takže odkladať nebolo možné. úrok so štátnym zvýhodnením je 4%. čo sa týka materiálu, tak zatim u nás nik nemusel reklamovať a nám to veľmi pomôže, aby sme nemuseli brať takú veľkú hypotéku. pri splátke 9000sk (to je so štátnym zvýhodnením, inak je splátka cez 12000sk) je to hypo na 2 mil sk. ale ešte zvažujeme, či vezmeme toľko. lebo povedali, že nám toľko vyjde, ale nemusíme si hneď toľko vziať. že keď by nám peniaze nestačili, môžme si tú hypo do tých 2mil navýšiť. o stavebnom sme my ani nechceli uvažovať, aj keby sme na to mali (čo sme nemali), pretože nám s tým robí kamarátka už asi 10 rokov. povedala, že potom brať medziúver nie je moc dobré. a aj susedovci postavili dom. polovicu mali medziúver a polovicu mali od banky. to od banky splatili a medziúver ešte rok. a bola to presne taká istá suma. čo sa týka ručenia, tak ja by som ani sestre ani bratovi nešla. pretože oni nemusia nič spraviť, môžu zodpovedne platiť, ale... ak by sa im niečo stalo a nemohli by splácať, narade som ja. a ja mám tiež svoju rodinu. a takto uvažuje veľa ľudí. niekedy aj dva roky je na to dlhá doba. možno ty máš v okolí iných ľudí, ale my nie. čiže u nás šfrb nepripadá v úvahu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?