Ako dlho trvá vyňatie pozemku z hypotéky?

Prosim vas neviete ako dlho trva vynatie pozemku z hypoteky po odovzdani znaleckeho posudku? Dakujem :)
Odpovedať
@kikina186 ???? :-o Čo potrebuješ vedieť? Nepochopil som otázku. Skús to napísať polopatisticky.
Odpovedať
@kikina186 Mozes tento ukon blizsie specifikovat? "vynatie pozemku z hypoteky"
Odpovedať
Moji rodiacia maju zobratu hypoteku a zalozeny je ich dom a aj pozemok za domom na ktorom chceme stavat a pozemok sa ide delit na dve parcely a so susedmi sa ide riesit vymena par m2 lebo ide dosikma tak sa to ide s nimi vyrovnat ale nemoze sa robit ziadna uprava pokial nie je pozemok vynaty z hypoteky. Pre banku sme davali robit novy znalecky posudok iba na dom bez pozemku, ze ci neviete ako dlho trva to vynatie, za kolko sa moze s tym hybat.
Odpovedať
@kikina186 Aha, už je to trochu zrozumiteľnejšie. Pre teba - aby si to iným vedela správne interpretovať - ide o úkon zrušenia záložného práva v prospech banky, ktoré je zriadené na pozemok. V tom prípade nemám pre teba priaznivú informáciu. Ste iba na začiatku tohto procesu, ak ste dali iba znalecký posudok. Teraz musí banka posúdiť vašu žiadosť, úverový špecialista posúdi, či hodnota samotného domu je dostatočná pre zabezpečenie úveru. Ak áno, spíšu sa nové záložné zmluvy, prípadne sa urobí dodatok k pôvodnej, kde sa vypustí záložné právo na pozemok. Po tom, čo to podpíšete, banka vystaví kvitanciu - t.j. napíše potvrdenie pre kataster, že ten môže uvoľniť záložné právo. Toto môže banke trvať tak 2-4 týždne. Kvitanciu potom doručíte na kataster a ten má 60 dní na to, aby to záložné právo zrušil. Ak pôjde všetko dobre, tak do tých 2 mesiacov to kataster uvoľní, ak majú veľa práce, tak to môže trvať na katastri aj 3-4 mesiace. Čiže celkovo tak 3-5 mesiacov.
Odpovedať
@chrobak7 no to si ma teda vobec nepotesil :D mam pocit ze sa to nikdy nedoriesi..uz od septembra riesime pozemok a este s tym neni absolutne nic spravene, stale nieco treba, stale nieco chyba..ale som prestastna ze som sa rozhodla to zacat riesit uz v lete, aby sme to stihli do jara 2020 kedy chceme robit zaklady :D
Odpovedať
@kikina186 a inak dakujem pekne za info :)
Odpovedať
@kikina186 A stavebné povolenie už riešite? Lebo ak nie, tak do jari nestihnete vybaviť SP. Pri stavbe nesmieš mať veľké očakávania. Treba vždy rátať s rezervami, všetko sa naťahuje, úrady nestíhajú termíny. Stavba to je niekoľkoročný proces. My sme tiež absolvovali takéto ceremónie s katastrom, stavebným úradom, bankou a inými inštitúciami. V banke sme tiež prehadzovali záložné právo z bytu na dom a pozemok. Všetko sa stíhalo len tak tak. My sme prvé kroky k výstavbe podnikli niekedy na jeseň v r. 2015. Potom sa vliekli papierovačky, povolenia, výstavba a skolaudovali sme až teraz v októbri. Pravdou ale je, že v dome bývame už od mája minulého roku.
Odpovedať
@chrobak7 "aby sme to stihli do jara 2020" to myslim stihaju...
Odpovedať
Ano zaklady az v roku 2020 :) teraz sa riesi pozemok a ked budeme mat upravu na papieri a v katastri hlavne tak projektantka zacne robit projekt :)
Odpovedať
@megdesign Jaj táák, som si nevšimol ten rok 2020. :-. To áno, stihnú. x-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@chrobak7 zdravím mám otázku...tiež ide o vynatie z hypotéky....lenže od spodu pozemku nieje pristupova cesta a banka ho kôli tej ceste nechce vynať z hypotéky...dá sa to nejako vyriešit inač? dakujem za odpoved
Odpovedať
@marek1993 Tak keď raz banka nechce uvoľniť záložné právo, tak si nepomôžeš. Nie je to právne nárokovateľné. Banka si môže určiť podmienky, za ktorých ti je ochotná uvoľniť záložné právo. Ale tiež si položil otázku nezrozumiteľne, len som dedukoval, čo si sa asi mohol pýtať... :-| =-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 ano položil som ju zle....dobre dajme tomu ze ta 2parcela nema pristupovu cestu....1 parcela na ktorej je rodicovsky dom ...keby sla pristupova cesta cez tu parcelu a bola by tiež na mna aj v tom pripade ma banka namietky ze musi byt cesta oficialna...a co koho do toho ci je oficialna alebo nie ved tem pozemok je potom na moje meno a mam pristup na pozemok tak nechapem preco banka robi problemy?
Odpovedať
@marek1993 Ja neviem, aký je súčasný stav ani neviem, čo vlastne potrebuješ dosiahnuť. To je pozemok rodičov? A celý pozemok je založený v prospech banky za nejaký úver, ktorý si zobrali tvoji rodičia? Aká je hodnota založeného pozemku v porovnaní s úverom, za ktorý je to ručenie? A banka nesúhlasí s rozdelením pozemku, alebo iba so samotným vyňatím záložného práva? Skús to lepšie popísať.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1993 na pozemok, ktory je predmetom zalohu banke, musi byt vzdy pristup z verejnej komunikacie. Ak takyto pristup nie je a tento vedie cez inu, sukromnu parcelu, musi byt na tejto parcele zriadene vecne bremeno prava prechodu a prejazdu pre kazdodobeho vlastnika parcely, ktora je prednetom zalohu. Toto vecne bremeno musi byt evidovane riadne v liste vlastnictva.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1993 to, ze ste vlastnikom oboch parciel pre banku nic neznamena. Moze sa totiz stat, ze parcelu, ktoru banka vypusti spod zalohu a cez ktoru vedie pristup na tu druhu parcelu, ktora v zalohu ostava, mozete tuto predat a co potom? Aky pristup ostane na tu zalozenu parcelu? A keby nesplacanim hypoteky dojde k realizacii zalozneho prava, Vy by ste si kupili pozemok, kde nemate pristup? Urcite nie. A to znamena, ze banka ma uplne znehodnoteny a nepredajny zaloh a Vasa hypoteka by bola pre nu cista strata. Rozumiete teda, preco s tym ma banka problem?
Odpovedať
Otec je vlastnikom vsetkeho zatial a je cely pozemok zalozeny...pozemok je rozdeleny na 2 parcely a to vrch kde je dom a spodok kde je zahrada...chceme robit novy znalecky posudok na dom lebo sa velmi zmenila hodnota co je poprerabany a chceli sme tak ze sa vyjme aj s tej vrchnej parcely pristupova cesta a kedze uver je nejakych 40 tisic a hodnota domu bez toho pozemku tipnem si povedat nech je len 100000 tak by s tym nemal byt problem lenze banka sa ohradza ze to musi byt oficialna cesta nie len vykamenovana ale podla mna je to sprostost kedze aj pristupova cesta bude na mna a nikoho nemusi zaujimat ci je oficialna alebo nie predsa
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?