Výber stavebnej sporiteľne

Ktorú stavebnú sporiteľňu by ste odporučili? Mesačne plánujem odložiť 100-200€ (skôr tých 200) počas doby cca. 10 rokov a potom si vziať úver/pôžičku na bývanie. Ktorá sporiteľňa by bola pre mňa najlepšia? Vďaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pacman_nom_nom ono je to v podstate jedno... kedysi som mala wustenrot, boli tam problemy nejake, asi 10 rokov to uz je... odvtedy ficim s PSS... takze nad inou ja ani nerozmyslam.... ale kedze vsetky stavebne sporitelne vychadzaju zo zakona, cca by to malo byt rovnake... ale ak stavebko pre dieta, jednoznacne vedie PSS a ta ich extra istota :) k tej sume, co chces odkladat --- to si radsej zaloz 2 zmluvy - este na manzelku, ci dieta, ci rodicov -- a ber si statnu premiu aj na nich..... :) a potom tie zmluvy spoj
Odpovedať
Tak to jedine na rodičov, prvé dve sa ešte nekonajú (mám 20 :-D ). Takže stavené zatiaľ ani nie je na dieťa, to až za pár rokov.
Odpovedať
PSS nikdy vzivote...mam zlu skusenost,70E vstup.poplatok,vkladat len vysoke sumy,aby bolapremia vacsia,poplatok rocny 12E,...ja som sklamana,ale zrusit sa to nedalo..(
Odpovedať
Ja mam s PSS len vyborne skusenosti. Mal som sporeni niekolko. Vzdy som vystihol akciu "bez poplatku". Samozrejme, ze sporit treba presne tolko, aby vysla plna suma na premiu. Ked som chcel sporit viac, dal som sporenie aj na manzelku a dceru, aby sme vsetci dostali premiu. A deti maju sporenie vzdy bez vstupneho poplatku. Hlavne nikdy nerobili problem so stavebnym uverom a blockami. Kupoval som si byt, rekonstruoval som byt, staval som dom. Vzdy mi sporenie PSS a stavebny uver vykrylo cast investicie. Bez toho by som musel brat drahu hypoteku, ak by som mal uver vyssi ako 70% zalozenej nehnutelnosti.
Odpovedať
@pacman_nom_nom Stavebne sporenie je prekonany model. Je dobry akurat tak na cucanie statnej dotacie pri malych mesacnych/rocnych vkladoch. Na sporenie/investovanie je inak ABSOLUTNE nevhodny. Male uroky na vkladoch, vysoke na uveroch. Cize bud mat viacej zmluv a maximalne tak vyuzit statnu dotaciu, alebo to radsej nemat! Za 10 rokov nasetris 24.000 a dalsich 24.000 ti daju ako uver na 10 rokov (min. 3% urok - tolko dostanes aj na hypo, ale predlzene splacanie) A pamataj, ze statnu dotaciu ti kompletne zozeru poplatky za vedenie uctu! Stavebko je drahy nezmysel pre totalnych konzervativcov... ;-) Uplne nevhodne na riesenie byvania pre mladeho cloveka!
Odpovedať
My mame stavebko vo wustenrote - je tam moznost, ze mate viaceri zalozene sporenie, ale plati sa len 1krát za vedenie uctu, a premie dostanes na kazdeho. Cize ja + manzel+syn - 3 premie, jeden poplatok. A nemusis tie sporenia potom spajat. Ale kedze este nemas rodinu, tak ti poviem, ze je to jedno - ak ma jedna sporitelna vacsi poplatok tu a mensi tam, u druhej je to opacne.
Odpovedať
@matorado So stavebnym sporenim je to podla mna ako s demokraciou - nie je idealna, ale nikto este nic lepsie nevymyslel. Optimalne financovanie byvania je 30:70 - stavebne:hypoteka. Samo, este lepsie je zaplatit si vsetko naraz v hotovosti, ale v takych kruhoch sa ja nepohybujem, a asi ani ten, co zadal otazku. Alebo poznas este nieco lepsie?
Odpovedať
@mariachrenekova TY nieco podpises a ani nevies co? a az potom si prekvapena, ze co sa plati a co z toho mas? - co je platit vela aby si mala premiu? Ty si chcela 10 Eur mesacne aby si na konci dostala celu premiu od statu? - snad si vedela za akych podmienok nieco podpisujes nie? Ak nie, tak teraz neplac. - inak tusim teraz zalozenie je 20 Eur, bez obmedzenej vysky. Niekedy to bolo nejake %, neviem kolko. - vedenie uctu teraz tusim 12, predtym 18. ale aj tak Ti to nezozerie tu celu premiu od statu. Osobne som vyuzil PSS - mali sme nasporene cca 40 tis., dalsiech 40 dali bez zalozneho prava, takze v pohode sme rozbehli stavbu a po roku prepinancovali s uveru, kde sme vyuzili aj podporu mladych. Vstupovali sme do toho s vedomim ze viem ake su podmienky, kolko treba davat a co mi ponukaju.
Odpovedať
umna tobolo inak,podpisoval manzel bezo mna..
Odpovedať
@matorado veru tak,chcela som to aj zrusit,ale kdeze,este vzaciatkoch,,ale kdeze,este by aj pokutovali,ked vtacika lapili..)) :-)
Odpovedať
Pri vybere by som pozerala na poplatky, ktore sa neskor mozu vyskytnut a potom na aktualnu akciu. V priebehu roka su rozne akcie, ktore ti usetria vstupne poplatky, ci ponuknu inu vyhodu. Inac ako hore spominane, vychadza zo zakona, takze vsetky tri su na rovnakej urovni tohto typu sporenia...
Odpovedať
@mariachrenekova @evening_star Stavebne sporenie je nezmysel odkedy su hypoteky, navyse teraz aj statom dotovane. To su najlacnejsie peniaze na trhu. Menej konzervativnym ludom by som dokonca odporucil, vziat hypo aj ked ju nepotrebuju, resp. zobrat viac ako potrebuju. VUB ma teraz 3,09, bez poplatku, ked si pripocitam statnu premiu, platim uroky skoro 0. Stale bez poplatku. :-) Zoberiem, na 10 rokov, investujem do uplne lubovolneho fondu - nemozem na tom prerobit ;-) A pre vsetkych, co si pri tomto klepu prstom po cele, mam otazku - vysvetlite mi, preco este aj miliardar Zuckerberg vzal hypo, ked ma dost svojich penazi??? 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado Nevravim, ze hypo sa nevyplati, kde si to v mojom prispevku vycital? Ja hovorim len o kombinaci 30:70. Stavebko sa kvoli st. premii vyplati - ale len kvoli nej. Stacia minimalne cielove sumy. Zvysok hypo, teda 30:70. Suhlasim, ze aj kvoli inflacii sa hypo vyplati, ale ten urok 3,09 % je len pre male percento ludi, co splnaju podmienky, plus ber do uvahy fixaciu - a po nej co?
Odpovedať
@pacman_nom_nom - problém stavebného sporenia je, že ak chceš odkladať viacej ako cca 100 eur mesačne, už sa ti to neoplatí - správne podotkol @matorado - dnes sa vieš s úrokovou sadzbou v rámci bánk hýbať reálne pod 4% bez nutnosti sporiť. V stavebnom sporení vieš ísť aj nižšie, dokonca aj pod 3%, ale s tým, že budeš stavebnej sporiteľni zdarma nechávať peniaze ideálne každý mesiac a jedinou tvojou útechou bude len štátna prémia..... navyše už dávno prepočty dokázali, že stavebný úver je ideál na cieľovú sumu do cca 17.000 eur a hlavne na rekonštrukciu, pri vyššom úvere je ideálne hypo.... osobne preferujem pss v súvislosti s úvermi a sporením pre deti...
Odpovedať
štat ani na deti nemysli,mne hned zhrabol na2deti 164e,na tie poplatky v PSS..takze kym sa tato suma vrati,bude to trvat 4roky...pri1dietati...uzasne sporenie.. :-(
Odpovedať
@mariachrenekova moja, keď robíš sporenie pre deti cez pss, cieľovú sumu nastavuješ tak, aby sa to oplatilo :-D a zároveň kukáš podmienky iných stavených sporiteľní :-D
Odpovedať
Takže stavebné sporenie je dnes vlastne na nič, radšej sa oplatí si spraviť povedzme v Zuno nejaké sporenia, tam posielať € a potom požiadať o úver nejakú banku? Alebo je lepšie spraviť si účet u nich, šporiť si u nich a potom aj skorej dajú hypo?
Odpovedať
@pacman_nom_nom Zuno alebo mBank. Zuno ma vyssi urok, ale obmedzenia na vybery, mBank nema ziadne obmedzenia na vybery. Najlepsie diverzifikovat - polovicu tam a polovicu inam Ziadne 3rocne terminovane ucty od postovej banky a podobne. :)
Odpovedať
@pacman_nom_nom teraz si to zle pochopil - stavebné sporenie je dobrá vec, pokiaľ chceš tam dať toľko, aby si dostal štátnu prémiu a možno do budúcna z toho získal aj nejaký malý úver na rekonštrukciu - určite to nie je nič dobré, ak chceš cez toho kupovať byt za 100.000 eur, tam je už hypo lepšie, navyše možno aj zo štátnym príspevkom pre mladých... :-D. Neviazaným sporením napr. ja robím klientom aj 7% ročne :-D, ale stavebné sporenie má zopár výhod, ktoré treba využívať :-D.
Odpovedať
@pacman_nom_nom mbank ti da hypo vraj za 2,98% ale iba ak si poistis splacanie za 70 eur mesacne - takze ta splatka vyjde ako inde za 4,5%. hypo ti da najvyhodnejsie banka do ktorej ti chodi vyplata, ked vidia ze si dobry klient (este ti nevolal nejaky osobny bankar?)
Odpovedať
@finsluzby poznam take za 7%... drobnymi pismenami je tam napisane ze doterajsia vykonnost fondu nezarucuje jeho buduce vynosy. Prisiel som tak uz o vela penazi investiciou do "zarucenych" fondov. Ale mozno som mal zleho poradcu...
Odpovedať
No lenže Zuno nemá žiadnu hypotéku, len pôžičku, mBank som už dlho nepoužil a potom mám účet v SLSP. Budú to brať rovnako, ak si budem do SLSP posielať výplatu a pri tom si dám trvalý príkaz do Zuno na nejakú sumu na sporenie?
Odpovedať
@matorado s tým,že ak si niekto zoberie hypotéku a investuje do fondov a ešte na tom má zarobiť nemôžem súhlasiť. Na trhu neexistuje produkt,ktorý by zarobil viac kreditných úrokov,ako je potrebné platiť debetných úrokov. Vidina zisku z kreditných úrokov je znehodnotená infláciou. Ak chce niekto zobrať hypotéku, tak jedine investovať do nehnuteľnosti, v žiadnom prípade nie do nejakých fondov. Fondy negarantujú výnosy a veľa ľudí už aj prišlo o svoje vložené peniaze do fondov, pretože výnosnosť fondov je ovplyvňovaná vývojom na trhu.
Odpovedať
@daniiella Ak sa bavime o "garantovanych" urokoch, tak samozrejme nema zmysel porovnavat uroky na vkladoch obyvatelstva s urokmi na hypotekach ;-) To by asi banky krachli, ze? Ja skor hovorim, ze ked si mozem dovolit mat hypoteku a mesacnu splatku na 20 rokov, tak si treba radsej predlzit splacanie na 30 a "usetrene" peniaze PRAVIDELNE mesacne investovat do na to urceneho programu, je ich tu niekolko. Prirodzene vyuzivaju fenomen "riedenia ceny". Pri 20-30 rocnom investovani riziko zasadne klesa. http://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_c... Nehovoriac o dalsom fenomene - uroky z urokov. Dnes vlozene 1€ bude pri 10% vynose o 30 rokov znasobene na 17€. Samozrejme, nic z uvedeneho nie je pre konzervy, ktore tuzia po peknom terminaciku.. ;-) Kupa nehnutelnosti za ucelom investicie (nie byvania) je pre 90% Slovakov len fantazia.. Kym setrenie na dochodok je nevyhnutnost..
Odpovedať
@vladoss porovnával som teraz zuno a mbank zuno má poplatok za každý výber, mbank má 1 zdarma vždy, 2 ak platíš kartou 200 , a 3 ak platíš kartou 400, sporenie na 1 mesiac rovnaký úrok 2,1% v mbank neplatíš už za prevod ak robíš i viac prevodov úročenie aj vtedy ak v mesiaci vyberáš , ale len zo zostatkovej sumy, v zuno vtedy žaden úrok, na 1 rok má mbank 2,9% zuno 2,3% v niektorých bankách máš lepšie úroky, ked to porovnáš viac sa oplatí mbank žiadne poplatky a operácie si zadávaš všetke sám zdarma, v kamenných bankách platíš za všetko
Odpovedať
@matorado kde sa da zabezpecit 10% vynos? aj ja chcem :) osobne mam skusenosti so "zarucenym" vynosom z fondov,bohužiaľ nie pozitívne. Pred xy rokmi som vložila peniaze do fondu,ktorý investoval na amerických trhoch a všetci dobre vieme,čo sa s americkým trhom stalo a teda,čo sa stalo aj s mojou investíciou. Bolo to pred xy rokmi a v tom čase bolo investovanie do fondov veľmi populárne a silne výnosové, ale padli trhy v Amerike a padli aj fondy :( no a so sporením v II.dôchodkovom pilieri mám tiež skúsenosti,sporím tam od začiatku ako II.dôchodkový pilier vznikol a poviem pravdu, poplatky sú omnoho väčšie ako výnosy, teda lepšie povedané výnosy nie sú ŽIADNE! Takže tam nemám ani toľko, koľko som tam vôbec vložila. Ono to nielenže nezarába, ale tá suma tam klesá. Nie je to ochránené ani len pred infláciou. Viem, že ide o dlhodobé sporenie, ale keď sa pozrieme na situácie na trhu, na ekonomické prognózy...atď., tak nič dobré nás do budúcnosti nečaká... :(
Odpovedať
@daniiella Ze si nemala ten link ani otvoreny? ]-( Ze zabezpecit 10% :-D Skus teda toto: http://finweb.hnonline.sk/c3-39669910... Spominal som pravidelne investovanie. Ty hovoris, ze si vlozila - cize asi jednorazovo. Ak si vlozila jednorazovu sumu do nejakej investicie, stala si sa asi obetou marketingu, reklamy alebo modnej vlny. Banky totiz najradsej tlacia fondy, ked su uz na vrchole. A z vrcholu sa uz len pada. ;-) Nemecke akcie rastli od vojny v priemere o 12% rocne. Vysvetli mi prosim, ako sa da na takom nieco prerobit (ak investujem pravidelne v desiatkach rokov - povedzme na dochodok). Z mojho okolia poznam jedine ludi, co na fondoch prerobili.. Fondy nie su zle. Ale lakomi ludia. Chcu mat aj nejaku tu "istotu" (povedzme ze podla predosleho vynosu) aj vysoky zisk (co nie je mozne, kedze kupili fond na vrchole). Zhodou okolnosti su to casto ti isti, co aj na neziskovkach prerobili, ale to je uz ina pesnicka.. A ceresnickou na torte je, ze sa vzdy zlaknu a peniaze hned po pade vyberu, cim straty maximalizuju... A druhy pilier sem, prosim, neplet a zabudni nan. Nieco, co nemoze ani do akcii investovat, nezarobi ani na inflaciu, nie to este na dochodok. Ale za to sa uz treba tomu cervenemu sasovi podakovat a zariadit sa na dochodok po svojom..
Odpovedať
Profilova fotka
@evening_star tá možnosť, ktorú máte vy už neexistuje, respektíve, vy ju využívate, ale nová násobná zmluva, teda viac osôb na jednej za jeden poplatok a viacerými prémiami sa uzavrieť už nedá...
Odpovedať
@matorado nie,nie som z tych,co by to hned vybrali,ked to bolo najviac poklesnute...cakala som tri roky,ako tak sa to skoro dostalo na pôvodnu sumu,ale potom som uz peniazky surne potrebovala (staviame dom) a tak som to s malou stratou vybrala. Ono je pravda, porástlo to,ale nenarástlo natoľko,aby to za toľké roky, čo som to tam mala niečo aj zarobilo. A áno,bola to jednorazová investícia vtedy, ja viem,moja blbost,ale keby som pred tolkymi rokmi vedela to,co teraz,tak by som tam nebola investovala :-|
Odpovedať
@vladoss nejde o poradcu, ale o systém a ten som sa sám musel učiť...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?