Vybavenie hypoteky

Zdravím, s priateľkou rozmýšlame cez zimu vybyaviť hypotekárny uver na stavbu rodinneho domu. Nemáme ani finančné uspory ani pozemok. Je tam nejaká šanca že nám hypotéku dajú? Sme mladý par ja 27 ona 20. - ja szčo a ona zmluva na neurčito. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Čím chcete ručiť? Ak inou nehnuteľnosťou (stavbou), tak na výnimku dostanete max. 90% jej hodnoty. Bez úspor to celé však bude komplikované.
Odpovedať
@draik hm no a ked nie inou tak ako ?? ako myslite komplikované ??
Odpovedať
@miiiisoooo sanca tam je ale ty ako SZCO neviem aky mas prijem. Min. 2 roky musis podnikat takze potrebujes z danoveho potvrdenie za 2 roky. Ak mas priznany prijem okolo 500€ tak hypo je podla mna velmi tazke ziskat ked nemate nic. Teraz sa to pocita inak a od oktobra budu podmienky zasa prisnejsie. Staci ti vynasobit napr tych 500€ x 12 mesiacov a x 8 to je tvoja max hypo. Tazko to je tak radit to chce viac info o vas dvoch :-)
Odpovedať
@mpfnordy co sa meni od oktonra?
Odpovedať
@mpfnordy podnikam uz viacej ako dva roky. hm no priznany prijem mam minimalny :-| mal by som ho asi zvyšiť aby tam neboli nejake problemy ?? :-) a priatelka ma cca 600-700e v čistom. Jasne rozumiem ja len tak musim nejake finančneho poradcu zriešiť. Tak to asi bude najlepšie. :-)
Odpovedať
@miiiisoooo tak vase primi sa spocitaju ale neviem ci to nieje lepsie ako manzelia. Nemam to nastudovane az tak :-) ale ak mas minimum tak to spolu mate okolo 900 a neviem ci aj pozemok a aj dom postavite s takeho primu ked nic nemate a to s ceny nehnutelnosti vam daju mozno 80% a aj to napr. Len pozemok musi mat hodnotu okolo 20 000 a viac aby sa ti ho oplatilo zalozit a s tych penazi by si vedel stavat dom do 1m a nasledne ten zalozit.
Odpovedať
@mima4 neviem presne len mam info z banky ze sa to bude este troska viac sprisnovat
Odpovedať
@miiiisoooo Nekúpite ani pozemok, keďže 100% hypotéky sú už pasé a 90% sú na výnimku. Inak do 80%. A na pozemky sú hypo aj tak nižšie. Zrejme rúbete vysoko.
Odpovedať
@mpfnordy prečo musi mat okolo 20000 a viac aby sa to oplatilo ??
Odpovedať
@mima4 Od októbra a každý ďalší štvrťrok sa skresáva podiel úverov, ktoré môžu dosiahnuť výnimku, čo sa týka celkového úverového dlhu klienta k jeho príjmom a ďalej presahujúcich 80% hodnoty zálohu.
Odpovedať
@draik prečo nekupim ani pozemok ?? =-)
Odpovedať
@miiiisoooo Za čo chcete kúpiť pozemok, keď nemáte úspory?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miiiisoooo skuste sa par minut realne zamysliet nad cenou pozemku a nad cenou mensieho domu. Uz sa vam rozjasnieva? Budete potrebovat minimalne 80-120tisic€. Ak to chapem, nemaje nasetrene ani len 20-25t€ na pozemok+plot+siete. Vy si potrebujete dat dole ruzove okuliare a uvedomit si, ze dom nie je pre kazdeho, zial, pre vas momentalne urcite nie. PS Na zapad od nasich hranic castokrat nevlastnia nehnutelnost ani ludia s nasobne vyssim prijmom, ale ziju cely zivot v podnajme. Mozno by to mohla byt aj vasa cesta.
Odpovedať
ste mladi, zacnite kludne s mensim bytom ...
Odpovedať
Ak by ste mali čím ručiť (napr. rodičovským domom/ bytom), ktorý má aj hodnotu, tak by to nemuselo byť až také tragické. Vzali by ste si jednu bezúčelovú hypotéku práve na ten dom/byt, peniaze by ste mohli využiť na kúpu pozemku a základy, no a potom by ste si mohli vziať druhú hypotéku na dostavbu. S domom je to ale zložité. Stojí to veľa času, veľa práce a ešte viac peňazí. A treba počítať aj s tým, že dom treba zariadiť, lebo na betóne asi spať nebudete + netreba zabúdať na okolie domu, čo stojí tiež dosť peňazí. Osobne by som sa na vašom mieste na to vykašlala a kúpila si byt. Dom si môžete postaviť časom.
Odpovedať
@miiiisoooo Ak veľmi chcete dom a nemáte akú nehnuteľnosť založiť (napr. rodičovskú), tak skúste porozmýšľať aj nad alternatívou, že by ste nestavali, ale kúpili a rekonštruovali. V takom prípade by to s hypotékou bolo jednoduchšie, lebo založiť môžete kupovanú nehnuteľnosť. V každom prípade však počítajte s tým, že aj tak vám banka viac ako 80% z budúcej hodnoty nedá + limitom je váš spoločný príjem, napr. 900€ x 12 x 8 = 86 400€. Je toto suma, za ktorú si vo vašom okolí viete kúpiť nehnuteľnosť a mať ešte aj peniaze na jej rekonštrukciu? Alternatíva B: Začnite ako veľa mladých ľudí najprv v menšom byte, našetrite si niečo, a potom si splňte svoj sen o bývaní v RD ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miiiisoooo neviem, či vám dajú keďže podmienka sa sprísnili a musíte mať 20% vlastných zdrojov.. ale veď chodte sa popýtať do bánk a budete múdrejší..
Odpovedať
@zafirr ako to myslíš? to akože keď nebudem mať niečo na účte, tak sa môžem s hypo rozlúčiť?
Odpovedať
@zhavl skôr je to tak, že na hypotéku dostaneš max. 80% a zvyšných 20% je potrebné získať inak. Predpokladám že banka ponúkame spotrebný úver, ale ten je s oveľa vyšším úrokom oproti hypotéke. @miiiisoooo začnite sporiť. Aspoň do zimy uvidíte, koľko ste schopní reálne z vašich príjmov odložiť, keď ste doteraz všetko minuli :-( a potom môžete uvažovať nad vlastným bývaním - v rámci svojich reálnych možností
Odpovedať
27 rokov a 0€ nasporene? =-) aku hypoteku teda ocakavate? kde byvate teraz? suhlasim, aby si uz ludia dali dolu ruzove okuliare...
Odpovedať
1. banka vam da na pozemok najviac 50% hodnoty (v BA daju aj viac), ale musi to byt uz stavebny pozemok. Asi mate predstavu kolko stoja pozemky u vas, takze viete dat polovicu tejto sumy v hotovosti? Na tuto druhu polovicu by ste si mozno zobrali spotrebak ale potom vam uz ziadna banka neda hypoteku lebo spotrebaky su ovela horsie urocene. 2. hypoteka na dom musi byt niecim rucena. Ak si zoberiete pozicky uz na pozemok tak nim uz nemozete rucit takze potrebujete bud A) rucit inym domom B) dostat hypoteku s tostupnym uvolnovanim ale to funguje tak ze nanskor nieco postavite a potom vam za to uvolnia peniaze... ale kde zoberiete na zaciatko peniaze napr. na zaklady a mury do vysky 1m? spotrebak? to uz mate na pozemok a keby ho beriete teraz tak zas mate problem ze potom nedostane hypoteku.... Takze ak nemate cim rucit (a rucit by ste museli nehnutelnostou drahsou ako vas pozemok+planovany dom), musite si iba nieco nasporit inak ste v zacarovanom kruhu a nemozete stavat... mozno by vam "niekto" nieco na zaciatok pozical ale iba za obrovske uroky a dopadli by ste velmi zle....
Odpovedať
Profilova fotka
@miiiisoooo moj nazor je taky, ze pokial nemas fakt nic nasporene, tak do takejto veci vobec nechod. Stavba domu nie je zalezitost malych penazi. Najprv si naspor aspon na pozemok a potom uvazuj nad stavbou domu!
Odpovedať
@miiiisoooo máš odvahu si v takejto situácií brať ešte aj úver! Ale veď poskušaj, možno niektorá banka bude ochotná ti nejaké peniaze požičiať ale už teraz ťa pripravím na to, že to jednoduché isto nebudeš mať!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?