Ťarcha na nehnuteľnosť

Dobrý deň, potreboval by som sa poinformovat. Pred dvomi rokmi svokrovci zobrali úver a založili dom s pozemkom. Na LV číslo XY je teraz ťarcha na daný dom s pozemkom. minulý rok svokrovci skolaudovali chatu a tiež bola zapísaná na tento list vlastníctva. Banka im teraz volala že aj chatu ktorá je na úplne inom pozemku vzdialeného od založenej nehnuteľnosti niekoľko kilometrov, musí byť uvalená ťarcha... Podľa mňa nie,ale stále si banka hovorí svoje.. ďakujem
Odpovedať
@imracko všetko závisí od zmluvy, ale podľa mňa nemusí... ani spoločný LV nemusí znamenať že je ťarcha na celý LV (viď. napríklad hociktorý dvojdom - dvaja vlastníci - ako by k tomu tí druhí prišli, keby bola ťarcha ja na ich polovicu domu?) však skúste pohroziť refinancom resp. ani nie pohroziť, ale rovno si ho dajte informačne vyčísliť (aby neplatili pokutu) a ešte získate aj nižšie úroky ;-) my sme tak urobili,lebo nás chceli v danej banke "zachrániť"... ono občas niekedy tam niekomu prepne a je treba mu zobrať váš spis a preniesť k inému, čiže treba urobiť nejaký úkon, aby sa dostal spis na iné oddelenie :-)
Odpovedať
Na toto by bolo fajn sa poinformovat asi u nejakeho pravnika a janlepsie by bolo, ak by ste si so sebou vzali aj zmluvu s bankou
Odpovedať
@imracko osobne si tiez myslim, ze je to blbost. Chcu s nimi len vybabrat. Spravte tak, ako vam poradila zuzanka.zuzu
Odpovedať
@imracko no to je pekna blbost.. To akoze na kazdu dalsiu nehnutelnost, co clovek kupi, ci postavi, si banka len tak uvali tarchu?? To co ma byt.. aj ked teda, nie celkom rozumiem, preco je ta chata na tom istom LV.. Toto sa nezvykne robit..
Odpovedať
@imracko je to pekná blbosť. Banka len chce z nejakého dôvodu vybabrať. V zmluve je presne definované na aké nehnuteľnosti a parcely je uvalená ťarcha, ktorou vlastne ručia. To, že nadobudnú nejaký majetok aj medzičasom je už úplne iná vec a tá istá ťarcha nemá dôvod sa na to vzťahovať pokiaľ teda v zmluve nemáte napísané že sa ťarcha vzťahuje na všetky nehnuteľnosti ktoré nadobudnete aj v budúcnosti, čo je pekná blbosť ak by tam takéto niečo bolo, takže si pozrite zmluvu a slušne im povedzte, že na základe čoho toto vyžadujú, prípadne si do prípadu zavolať právnickú stranu a nech im dajú znovu slušne svoje stanovisko, že na takéto niečo nieje dôvod a ani na to banka nemá právo.
Odpovedať
tiež si myslím že je to hlúposť, ked si brali úver banke stačil dom s pozemkom a teraz po dvoch rokoch chcú aj chatu ...nech Vám to banka pošle písomne, aby ste vedeli na čo sa ´´odvoláva´´ a potom skúste čo píše zuzanka
Odpovedať
Urcite by som nedaval tarchu na dalsiu nehnutelnost, pokial na to nie je nejaky zmluvny dovod. Oni si mozno len zle precitali LV - davala by sa tarcha, keby to bolo postavene na tom istom pozemku ktory je uz zalozeny.
Odpovedať
@imracko to je blbosť, lebo aby bola nejaka nehnuteľnosť pod ťarchov vy ako vlastník musíte isť na kataster a spraviť navrh na vklad v prospech banky respektive pred notárom splnomosniť zástupcu banky. V návrhu na vklad ako to už tu bolo spomenuté musí byť jasne špecifikovaná nehnuteľnosť, popisné číslo atď a dôvod vkladu, teda predaj na základe zmluvy kde myslím aj tato zmluva musí byť ako príloha vkladu atď..... Inak ktaster nepovolí vklad. Takže si nemyslím, že to banka môže požadovať. A LV vzťahovať na všetky nehnuteľnosti na ňom zapísaných.
Odpovedať
@imracko V podstate je jedno co si banka hovori, ale najjednoduchsie je zobrat zmluvu, behnut do banky a spytat sa, ze na zaklade coho to vyzaduju. Ak je nieco take v zmluve tak potom uz len sa skusit porozpravat s pravnikom,
Odpovedať
Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@imracko A tá chata sa nachádza na tej iste parcele, ktorá je už založená? Ak áno, tak je možné, že takáto požiadavka banky prišla a v tomto znení môže byť aj niečo spomenuté v záložnej zmluve, že každá jedna nehnuteľnosť, ktorá bude aj v budúcnosti na danej parcele postavená, tak bude spadať pod záložné právo. Ak sa ale nehnuteľnosť nachádza niekde inde, alebo trebárs iba na vedľajšej parcele, než je tá založená, tak požiadavka banky je neopodstatnená a netreba a nechať do ničoho zatlačiť.
Odpovedať
@andreah25 ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?