Stavba rodinného domu, financovanie, pozemok

Zdravim Vas, mam na Vas takuto otazku. Ako ste riesili vyber pozemku, stavbu rodinneho domu. Ide totiz o to, byvame v byte v mensom okresnom meste. Byt mame vo vlastnictve 4.rok, hypoteku splacame, zatial mame splatenych cca 3500 eur zo 70 000 eur. Nic moc. Momentalne sme zistili, ze som tehotna, no byvame na 5.poschodi bez vytahu a v lete mame totalny upek. S manzelom sme sa rozpravali, ci by pre nas nebolo vhodnejsie postavit dom. No pozemok, ktory nam ponukaju zadarmo rodicia manzel nechce. Navyse stavat sa tam ma, no nevieme kedy presne. Pozemok je v mestecku s plnou obcianskou vybavenostou, 5.minut na stanicu, 17 minut vlakom do krajskeho mesta. 35 minut bratislava. Pristup na dialnicu. Manzel zarobi tak 1300 eur v cistom mesacne plus moja materska/rodicovska. Ja by som do domu isla, je to vyssi komfort, no sama citim, ze muz aj chce, ale nie tam. Ja som tak presvedcena 50:50, skor sa mi pacia dedinky blizko modry, no museli by sme pozemok kupit, je to do ba blizsie, no doprava do ba katastrofa.v meste, kde nam nasi ponukaju pozemok som sice vyrastala, ale neviem sa tam moc adaptovat. Navyse to vyzera tak, ze aj ja budem chodit od buduceho roka do BA- skoly. Chcem sa teda spytat, ci ste boli v takejto situacii a ako ste ju riesili. Ja sa priznam, ze akokolvek rozmyslam, nic normalne ma nenapada. Uvazovala som par rokov pobudnut u rodicov manzellvych/mojich, a setrit a byt do podnajmu. No fakt neviem. Bojim sa byvania s rkdicmi, aby nam neorganizovali zivot a vychovu drobca. Dakujem za rady:)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
A našetrené máte koľko ?Aspoň na kúpu toho pozemku?Lebo ak nemáte nič len byt na ktorom je hypo ,a ešte aj čakáte dieťa tak vám to nevyjde.Banka vám nedá hypotéku ak nemáte čím ručiť a príjem len jeden...
Odpovedať
Profilova fotka
Inak ste vo vlastnom byte aj keď z hypo a na 5 poschodí.Ale bývate sami To ani neuvažujte nad tým ísť bývať k rodičom a byt prenajať Kvôli vidine zisku z prenájmu bytu si pokazíte život.
Odpovedať
@kuratko22222 neuvazujeme...je to na palicu. Nasetrili sme za 8 rokov cca 15000 eur. Viac nie. Manzel.slabo zarabal aj ja. No s malym babom cez tie horucavy-dospely ma problem vydrzat. :/
Odpovedať
@kuratko22222 lenze tam je aj ten problem,ze v meste kde mame byt je strasna dochadzka do BA. Volakedy sme to neriesili, ale teraz je to na palicu. Ja sa bojim, ze uz pri malom babatku uz nic nenasetrime. Manzel je optimisticky, no ja ani tak moc nie.
Odpovedať
@sobicatko V takejto situácií by som Vám vôbec neodporúčal dať sa na stavbu domu. Jeho a tvoj príjem vystačí tak na max. 130000€ hypotéky pri splátke cca. 600€ mesačne a to som ešte nepočítal náklady na bývanie ,dochádzka do práce, starostlivosť o dieťa. Ak by ste mali ale ten pozemok zadarmo / netreba Váhať a zobrať ho / aj keby ste nestavali okamžite, tak máte vo vrecku min. 70000€. A to som ešte nezačal s tým ,že čo ak by on prišiel o prácu alebo by sa mu niečo stalo? Kto by to všetko potiahol? Ak si pozriete poistenie hypotéky a nemáte poriadnu poistku ktorá Vás bude kryť v takýchto prípadoch tak máte smolu.
Odpovedať
A co keby sa dohodnúť s rodicmi ze ten pozemok ktorý vam ponúkajú, ale vy ho nechcete, predáte a peniaze z neho pouzijete na iny, podla vašich predstáv..? Našetrené peniaze použijete na začatie stavby domu, ktorý potom založíte ako rozostavaný rodinny dom a vezmete naň hypo.. medzitym budete bývať nejakú dobu u rodičov a byt bud predáte alebo prenajmete a bude vam jednu hypo platiť.. budu to par tvrdých rokov ale nakoniec by ste mohli byť spokojní..
Odpovedať
Alebo.. predať byt, predat pozemok a kupit rovno postavený dom do ktoreho sa môžete rovno nasťahovať
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to je vaše prvé dieťa nemáte asi predstavu čo všetko budete potrebovať a verte z jedneho platu materskej a hypo na byt ledva vyžijete.Teplo na 5 poschodí sa dá vyriešiť klimatizáciou.Zostaňte v byte pokial budete na materskej a až pôjdete do práce a budete mať dva príjmy potom možno stavať dom.Ale to je môj názor.
Odpovedať
@sobicatko Na tvojom mieste by som radšej ten nevyhovujúci byt vymenil za iný, vhodnejší byt s výťahom. Ak raz nemáš peniaze na dom, tak ho vypusti zo svojich plánov. Nepoznáme presne tvoju fin. situáciu, ale asi nie je ružová. Ak sa napriek tomu nechceš nechať odradiť, skús sa stretnúť s nejakým fin. poradcom, nech detailne pozrie tvoje možnosti. Ale nemyslím, že vymyslí niečo prevratné, pokiaľ to nie je kúzelník. Neviem prečo dnes všetci mladí chcú mať rovno rodinný dom, asi je to moderné. :-| My sme 25 rokov bývali v bytovke, splácali úver a šetrili. Dom som postavil teraz, pred 50-kou a nič som nezmeškal.
Odpovedať
@ludmila2109 A za čo ho majú kúpiť, keď byt majú z hypotéky?
Odpovedať
@chrobak7 ja v byte dost trpim, som z RD a neviem si vobec zvyknut. Zaroven si uvedomujem, ze neviem tiez zit v meste. Som zvyknuta na prirodu a v meste, kde mame byt je vsetko rozbombardovane, nic sa nerobi, zla doprava, ktora kolabuje...zaroven si uvedomujem, ze nam to nevyjde, pretoze tie financie nepohnu.
Odpovedať
@blackomt ja viem, len muz o tom nechce pocut. Nema dobre vztahy s rodicmi a asi citi, ze by nas kontrolovali. On na "dedine" byvat nechce. Som z toho trosku zufala, rada by som sa uz usadila, nie sme najmladsi :(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ludmila2109 toto mi vravel aj brat. Pozemok ma v tej lokalite cca 50 000 hodnitu. No nasi by to asi nechceli. Oni si myslia, ze dozijeme pri nich, no mna taha inam.
Odpovedať
@kuratko22222 ja sa do prace nechystam, kedze nemozem dlhodobo pracu zohnat. V predchodzej ma vydierali tym, ze mi asi 5x predlzovali zmluvu. Teraz mi konci zmluva. Planujem studium na VS, no to si budem platit.
Odpovedať
@chrobak7 napriklad za to, za co vela ľudí ktori idú z bytu do domu - za keš+hypo na ten konkrétny dom.. predpokladam že byt ktorý majú momentálne má väčšiu hodnotu a teda je možné ho predať za vyššiu cenu ako zostatol hypoteky (necelých 70 000), + našetrené peniaze, + teoretické peniaze za predaj pozemku od rodičov a zvysok teda tá hypo... @sobicatko no, to som si aj myslela ze možno bude problem, ze to bude štýlom "bud budete stavat a byvat tu pri nas, alebo nedostanete nic".. skúste si s rodičmi sadnúť a narovinu si povedať že teda máte zaujem o niečo iné, ale že ten pozemok, resp. peniaze z neho by vam pomohli.. možno prekvapia a ustúpia..
Odpovedať
Profilova fotka
@sobicatko Neuraz sa ale pre mňa si typickým príkladom Slováka dnešnej doby mať všetko a hneď, niekedy naši rodičia žili na čo mali a keď nebolo peňazí tlačili sa v malom dome alebo byte, keby dnes každý tehotný pár neprežil bez vlastného domu zo záhradou rodilo by sa ešte menej detí ako teraz. Za mňa by som ti podľa tvojich plánov odporučil zostať tam kde ste zariadiť si klímu a snažiť sa splatiť čo najviac z hypotéky kým máte slušnú úrokovú sadzbu lebo ak sa vyšplhá o pár percent vyššie a splátka vám narastie o polovicu budeš rada že máš čo máš a dom z bielym latkovým plotom nechaj postavám z filmov, neboj tuším sa už niekomu podarilo vychovať deti aj v mestskom byte.
Odpovedať
Rodičia ponukaju pozemok s tým že tam budete stavat nie ho predavat.Ja by som ho zobral nechal sy ho napýsat na seba.Zobrat hypoteku na stavbu montovaneho 3i domčeka 50000 a ked sa nebude pačit po 5 rokov predat.Co z bytom?
Odpovedať
@ludmila2109 Byt na 5. poschodí bez výťahu nemá veľkú hodnotu. Úver majú 70 tisíc, splatili necelé 4 tisícky. Pozemok od rodičov - zatiaľ nie je stavebný - tiež nemá ešte nejakú väčšiu hodnotu. Navyše asi by sa rodičom nepáčilo, keby ho šmahom ruky predali. Zhrnutie - ich finančnú situáciu nevidím ružovo. Ale môžem sa mýliť - preto som poradil toho finančného poradcu, nech sa im bližšie pozrie na tieto položky.
Odpovedať
@martosko ja velmi dobre viem na co mam. Nebojte sa, nemam komplexy, ani nechcem mat vsetko naraz. Nie som typicky Slovak, nevolim zder s.r.o. ked uz sme pri tom. Nepresli ste milu v mojich topankach, tak ma, prosim, neurazajte. Snazim sa najst riesenie, aby sme mohli fungovat ako rodina po tolkych rokocb si to snad zasluzime. Nebojte sa, ako typicki Slovaci sa ani ja ani muz nepovalujeme v krcme a ani nechodime na all inclusive dovolenky. Pekny den
Odpovedať
@chrobak7 pozemok je stavebny, priamo v centre mesta. Nie su tam rozvody, no mama bola na zhromazdeni vlastnikov ( maju tam viaceri ludia pozemky) a planuje sa tam vyslovene luxusna stvrt... uz musi mesto spravit pripojky, kedze vlastnici boli za a uz je aj navrh plan, ako to tam bude vyzerat.
Odpovedať
@milanpetruska byt by sme chceli nechat do prenajmu..uvidime...pripadne pozemok predame.i ked je to vyborna poloha
Odpovedať
@ludmila2109 oni neustupia, maju svoju pravdu. No ja chapem aj vyhody, mat ten pozemok, nemame co riesit. My nepotrebujeme luxusnu vilu. Nieco sikovne, male, usporne
Odpovedať
Chrobak 7 nevie čitat.
Odpovedať
@milanpetruska Akosi som nepochopil tvoj príspevok.... :-S Čo si tým chcel povedať?
Odpovedať
@sobicatko Mesto "musí" spraviť prípojky? Kto im to prikázal? Pochybujem, že mesto bude mať peniaze na vybudovanie inž. sietí - a najmä pre súkromné parcely, ak z toho mesto nič nemá. Mestá teraz dávajú vybudovať siete a cesty investorom a vlastníkom parciel. Aj my sme si museli sami vybudovať komplet novú ulicu so všetkými sieťami a betónovou cestou. Mesto na to nedalo ani euro. A trvalo to celé od nápadu po kolaudáciu cca 5 rokov. Nemyslím, že to mesto, kde máte ten pozemok je na tom finančne tak dobre, aby zainvestovalo niekoľko stoviek tisíc EUR na vybudovanie infraštruktúry. Ak tam nie sú siete, tak tam ani nebudú, kým si ich sami vlastníci nevybudujú. Dnes už mestá nestavajú cesty a siete. Ale to je len môj osobný názor. Nechcem ti brať optimizmus. Ale predať by sa určite ten pozemok dal. Otázne je, za akú cenu, ak tam nie sú prípojky.
Odpovedať
@chrobak7 tak môžeme sa my tu dohadovat ci byt na 5 poschodi bez výťahu ma alebo nema velku hodnotu :-N konkrétne cisla asi vie len autorka príspevku.. každopádne, pise ze pozemok ma hodnotu 50 000,-+ nasetrenych maju 15 000,- + teda niečo z bytu po splatení hypotéky.. teda neboli by uplne na nule.. ale to su len ciste úvahy, presne konkrétne možnosti musia vedieť oni
Odpovedať
@sobicatko "Nieco sikovne, male, usporne" Dá sa aj tak. Napr. toto sa dá urobiť vraj za 25 tisíc. Už len pozemok zohnať.
Odpovedať
@ludmila2109 Susedia, ktorí si postavili vedľa nás, mali byt na 3 poschodí bez výťahu. Nevedeli ho predať vyše roka. Až keď výrazne spustili z ceny ho predali. Každý záujemca šmrnel nosom, že dom nemá výťah. Preto dedukujem, že to nebude tak ľahké ten byt predať. Možno som až príliš pesimimstický...
Odpovedať
@chrobak7 a si predstav ze ja som teraz nedavno predala byt tiez na 3 poschodí bez vytahu, bez balkonu, behom tyzdna, a za sumu temer dvojnásobnú ako tu autorka ma hypo.. zalezi od lokality, bytu, kraja, iných veci... Takze tak..
Odpovedať
@ludmila2109 Veď píšem, že mám asi príliš pesimistický pohľad na situáciu... :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?