Stavba domu na kľúč , financovanie

Zdravím , staval tu niekto dom na kľúč cez hocijakú firmu ? Zaujíma má priebeh financovania. Kedy ste vyplácali za dom, na koľko vam ohodnotili dom a koľko reálne vam banka poskytla financií . Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@turbo20 zväčša ti banka pustí 80% z ceny znaleckého posudku na dom, a 70% z hodnoty pozemku - na ktorom sa bude stavať alebo ktorý máš vo vlastníctve. Koľko ti pustia záleží aj na tom aký rating máš v banke - vek, fin. príjem, platobná disciplína, vzdelanie atď ... Financovať sa dá dvoma spôsobmi, buď založíš niečo v obdobnej hodnote - pozemok, rodinný dom s pozemkom (napríklad rodičovský), alebo byt, pozemok atď. ... z celkovej hodnoty dostaneš okolo 80% hodnoty. Ideálne je keď hodnota založeného majetku presahuje hodnotu novostavby - ideálne 120-130% - vtedy dostaneš všetko - ak splníš požiadavky hore uvedené. Potom sú "klasické" ale menej oblúbené TRANŽE, jednoducho povedané - postupné uvolňovanie finančných prostriedkov počas výstavby nehnuteľnosti. V jednoduchosti - musíš mať nejaké peniaze - postavíš za svoje, myslím že musíš mať základovú dosku a vytiahnuté múry do výšky 1m, potom banka pošle znalca, pofotí, zapíše a uvolnia tranžu. A zas to isté - vytiahneš múr, spravíš krov a položíš škridlu / plech - príde znalec pofotí zapíše a uvolnia ďalšiu tranžu. Problém je, že je to zdĺhavý proces, v niektorých prípadoch proste nevyhovuje pre to, že žiadateľ jednoducho nemá fin. rezervu. S tým, žiaľ banka nič nespraví .... lepšie je zobrať "štandardnú" hypotéku, to ti určite potvrdí aj realizátor stavby.
Odpovedať
@dominik_galaba ďakujem ti za tvoju odpoveď, určite pomohla 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@turbo20 nie ke zac snad hej 👍🏻
Odpovedať
Dobrý deň, ja by som sa chcel spýtať ohľadom tranze, či banka naozaj ohodnotí reálne čo napr hs stala a uvoľní to ďalšie percento tranze podľa odhadu? Alebo vždy bude banka sumu znižovať aj pri tranziach. Napr ak dom bude mať hodnotu 100k, postavím a reálne dotoho dám 50k za HS (klasický štandard nie extra veci ktoré banku nezaujímajú) ohodnotí to banka na tých 50k?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, ak ideme zakladať rodičovský byt, ktorý je ohodnotený na 180tis, chceme stavať montovaný dom, aký je postup? Do banky žiadosť o hypotéku- potrebujú znalecký. A potrebujú aj projekt domu, ktorý budeme stavať alebo to sa dokladuje až neskor? Príp stavebné povolenie?
Odpovedať
@turbo20
Odpovedať
@bellatrix27 myslím, že keď založis akúkoľvek nehnuteľnosť, tak peniaze môžeš využiť na čokoľvek. Takže netreba žiadny znalecký posudok, alebo projekt. Ak sa mýlim, tak ma ostatní opravte :-)
Odpovedať
@jurkoboss myslela som znalecký na rodičovský byt, ktorý sa bude zakladať 🙂
Odpovedať
@bellatrix27 ak zakladas len rodicovsky, nepotrebujes stavebne povolenie ani projekt domu, naco? Banka ti da peniaze za rodicovsky byt. Tusim im aj musis uvadzat, co s prostriedkami chces robit, tu si nie som isty. Cize budes potrebovat v nejakom momente znalecky na rodicovsky byt. Alebo ho banka ohodnoti dostatocne aj internymi nastrojmi. Zaciatok je podat v banke ziadost o hypo.
Odpovedať
@bellatrix27 máte možnosť bezúčelovej hypotéky (alebo sa volá aj americká), kde bude stačiť znalecký posudok na byt rodičov. Ale, bezúčelovú hypotéku neposkytuje každá banka a táto hypotéka môže mať vyšší úrok, kratšiu splatnosť... skrátka môže byť menej výhodná ako keby ste žiadali o hypotéku na stavbu domu. Pri hypotéke na stavbu domu budú v banke požadovať viac dokladov, každá banka môže mať iné požiadavky. Od nás chceli vidieť projekt, platné stavebné povolenie a rozpočet.
Odpovedať
@bellatrix27 aha, zle som porozumel :-) Hore v príspevkoch to už bolo zodpovedane
Odpovedať
@zltalienka plqtne stavebko chceli dokladat po čase alebo ho bolo treba na schválenie hypotéky? Totižto nechápem, ako si môžme začať riešiť stavebko a projekt na konkrétnu sumu keď neviem ci nám v takej sume schvália hypo
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bellatrix27 platné stavebné povolenie chceli ku žiadosti o hypotéku. My sme v tomto smere neriskovali a nežiadali sumu, ktorú by neschválili. Finančná poradkyňa vedela odhadnúť koľko si môžme dovoliť žiadať (pri našej situácii) aby to banka schválila.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?