Štátny príspevok pre mladých

ahojte chceme si zobrať hypotéku na byt a ideme si uplatniť štátny príspevok pre mladých. čo ak sa počas doby fixácie štátny príspevok pre mladých zruší? zvýši sa nám splátka o túto sumu? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, zmluvne podmienky sa nesmu menit pocas celeheo trvania zmluvy, cize aj ak by sa prispevok zrusil za den, nez ste to vy vybavili, vam to este bude platit a splatky vam neporastu 8-)
Odpovedať
@kaloria @olliviaa štátny príspevok pre mladých sa priznáva koncom roka na ďalší rok - teda či bude či nebude a v akej výške ... fixácia ú.s. sa netýka ŠPM ale štandartnej úrokovej sadzby. To znamená, ak štát ŠPM neprizná splátka sa upraví podľa ú.s. ktorá bola zafixovaná bez ŠPM podľa zmluvy o hypotéke
Odpovedať
Profilova fotka
Takisto sa zapojím jednou otázkou do diskusie. Po akej dobe je možné vyplatiť celú hypotéku bez toho, aby som musel vracať štátny prípsevok, ktorý je poskytovaní po dobu 5-tich rokov. Niektorí mi tvrdia po 5-tich započatím 6-tého roku, no iní sú názoru, že už po uplynutí 4-och rokov, od kedy začne byť pôžička braná ako hypotekárny úver kedže sa poskytuje na 4-30 rokov. Chcem mať v tom 100 % jasno, v rodine mám pracovníkov banky, no ale tí ma zavádzajú a vyhýbajú sa odpovedi, len aby som sa nenaháňal a čo najdlhšie splácal, paradoxne sami dobre vedie akým parazitom je úver v banke a že sa ho treba čo najskôr zbaviť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, prave vybavujeme tento uver, dostala som ponuku zatial najlepsiu s urokom 5,11 a so SPM 2,11, prosim napiste kolko ste mali vy a ci sa da este znizit? je to surne dakujem
Odpovedať
ahojte môžem sa opýtať, brali sme hypoteku so štátnym príspevkom pre mladých ale zatiaľ nám prišiel len splátkový kalendár na úroky a vôbec tam nie je príspevok pre mladých výška úroku je bez neho tak neviem poradte mi =-)
Odpovedať
@llumka Ahojte, nam ponukli 4,99, so SPM 1,99%. zavisi to aj od banky, ak tomu dobre rozumiem, SPM cini 2% a nam banka ponukla este 1%. ku dnu splatnosti podla zmluvy sa plati plna vyska splatky a koncom mesiaca sa SPM vracia na ucet dlznika. mna by zaujimalo, ak viete niekto poradit, ci pri uplatneni SPM pri hypo je potrebne, aby na stavebnom povoleni figurovali obaja manzelia. v jednej pobocke nam povedali, ze nie, nakolko je rozostavana nehnutelnost aj tak v BSM-ku- co je logicke, inde nam tvrdia, ze uricte ano,...? :-S vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, chcem sa opýtat. Ak mám hypotéku a poberám štátny príspevok pre mladých ale chcela by som tuto nehnutelnost predať je v tom nejaký problém? Nieje tam žiadna sankcia ak nemám este tuto nehnutelnosť 5 rokov ? viete mi niekto poradiť - dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ketsip: je tam podmienka ze uver nesmies splatit skor ako... myslim si ze tam su hranica 4 roky, takze zalezi ako dlho uz platis uver. Ak to splatis skor, tak musis doplatit uroky - tie 3% co ti stat a banka odpocitavali za ten cas doteraz.
Odpovedať
@ketsip ak uz mas hypotéku 4 roky, môžeš ju vyplatiť, hypo pre mladých medzi 4 a 5 rokom možeš vyplatiť kedykoľvek bez sankcií. Ak by si ju celu vyplatila pred 4. rokom, musela by si celý štátny príspevok vráťiť. Daľšia vec je, že ak tu nehnuteľnosť nemaš 5 rokov, budeš musieť z predaja platiť daň.
Odpovedať
Profilova fotka
@xmarekx podľa zákona o bankách nesmie byť hypo so ŠPM vyplatená skôr ako uplynú štyri roky - bolo by potrebné vrátiť tento ŠPM. Po uplynutí štyroch rokov sa však už hypo môže bez problémov vyplatiť bez sankcií na vrátenie ŠPM - takže rodinní bankári sa mýlia ak tvrdia, že začatím 6teho roku - nech si naštudujú zákon :-D . @tinkaro Ak Vám prišiel splátkový kalendár zatiaľ iba na úroky bez ŠPM, tak sa neľakajte - totiž pokým neprebehne na katastri plnohodnotné zavkladovanie nehnuteľnosti v prospech banky, tak budete platiť iba plné úroky bez nároku na ŠPM - zákonná lehota na zavkladovanie je do 60dní - a keďže ste mali asi expresné čerpanie hypo, tzn. len na základe orazeného návrhu na vklad a listu vlastníctva s označenou plombou, tak ŠPM bude priznaný až keď dostanete domov orazenú záložnú zmluvu - taktiež príde aj do banky a tá potom pošle splátkový kalendár znova s už priznaným príspevkom.
Odpovedať
@elina313 Takže ak si dnes zoberiem hypotéku so ŠPM (keďže spĺňnam podmienky a predpokladajme, že bude schválená) tak príspevok mám garantovaný len na jeden rok? Druhý rok, budem musieť znovu spĺňať podmienky dané zákonom? Alebo ako si to myslela?
Odpovedať
Profilova fotka
@skgardfield Poskytnutie štátneho príspevku pre mladých sa posudzuje iba raz - pri podaní žiadosti o hypotéku. Tento štátny príspevok je priznaný a garantovaný na päť rokov, počas ktorých je garancia, že máte hypo so ŠPM. V čom záruka nie je, je výška daného príspevku. Táto výška sa totiž môže každý rok meniť, všetko závisí od návrhu štátneho rozpočtu. Napr. na tento rok je štátny príspevok pre mladých vo výške 2% + 1% od banky. Ak náhodou štát nebude mať peniaze, alebo bude chcieť ušetriť, môže urobiť napr. to, že príspevok zníži na 1%. Ďalší rok ho môže zase zvýšiť na tie 2%. Alebo bude sakra dobrý rok a zázrakom dajú ďalší rok príspevok trebárs aj 3% a viac :-) . Čiže v jednoduchosti to môže vyzerať tak, že základný úrok Vám banka schváli napr. na 4% - bol Vám priznaný ŠPM - čiže v tomto roku budete mať úrok znížený na 1%, budúci rok ho môžete mať znížený iba na 2,5%, v ďalšom roku môže byť príspevok vo výške 0% takže budete platiť celé 4%, ďalší rok môžete platiť na úroku rovnú nulu. Nikto už v ďalších rokoch neskúma, či spĺňate zákonné podmienky na jeho poskytnutie. To sa preukázalo pri žiadosti a tým to hasne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreah25 Áno áno, to som aj "vedel" ale trošku ma to zmiatlo čo písala elina313, tak radšej sa opýtam :) Ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcem sa opýtať andreah25,preco ked splatim hypoteku po 3 rokoch,co som aj urobil,som musel vratit statny prispevok. Viem v zmluve je ze po piatych rokov by som ho vratit nemusel, nie je to tak ze podmienky su nastavene tak ze nielen banka chce zarobit na urokoch,ale aj stat? Pocas tych troch rokov som platil len uroky banke a statny prispevok mi siel na moju istinu aj to nie cela suma. Pozical som si 32 800 a po 3 rokov som vyplatil v sume 32 870. Trochu smiešne. Statny prispevok som vratil v sume 1100eur. Prerobil som 4700 eur na urokoch + vratenie št. prispevku = cca 5800 eur.Socialny štat - pomoc mladym . Pomoc pre mladych bola v inej forme pred 30 rokmi,nez teraz v demokratickom state.
Odpovedať
@palo31 štátny príspevok je pre tých, ktorí to potrebujú. Ty si to očividne nepotreboval, a chcel si iba využiť štát. Myslíš, že tých hore nenapadlo, že konkrétne tebe sa oplatilo nechať svojich 32k zhodnocovať s úrokom napr. 3% a zobrať si úver s konečným úrokom max. 1%? Okrem toho neviem, prečo sa sťažuješ, to sú všetko známe veci a podmienky sú vopred stanovené. Mal si si nechať svojich 32k ešte 3 roky zhodnocovať a splatiť až potom. Alebo si neveril euru ako takému a nechcel si držať eurá na účte - to by jediné dávalo zmysel.
Odpovedať
@worker_falcon a dalo by sa pripadne v ramci mimoriadnej splátky vlozit napr tych 32 a uverovy ucet v tretom roku, platit nejaku minimalnu splatku zo zostatkovej sumy uveru a uver vyplatit 4- ty rok?
Odpovedať
@palo31 preco si si nepozrel zmluvu, ktoru si podpisal? ja mam v TB a po 4 rokoch som mohol vyplatit statny hypo a statny prispevok by som vracat nemusel. Jedine zaplatit 5% poplatok (pokutu) za splatenie pred vyprsanim viazanosti (davam vzdy na 3 roky). kamaratka ma vo VUB a tam musi uplynut celych 5 rokov, aby ho nemusela vracat.
Odpovedať
@bozsky_kaja štátny príspevok má rovnaké podmienky bez ohľadu na banku... @1177 najlepšie by bolo teoretizovať s pracovníkom konkrétnej banky. Ale predpokladám, že by to malo ísť. V podmienkach štátneho príspevku nie je definované, či môžeš splatiť 50 alebo 90%. Akurát, že pri splatení do určitej doby prídeš o štátny príspevok. Aspoň keď som ja bral hypotéku to tak bolo.
Odpovedať
@worker_falcon zmluvu podpisujes s konkretnou bankou. ja som sa pytal v TatraBanke - 4 roky. Kamaratka sa pytala vo VUB - 5 rokov. Ja som bral 2010, ona 2011. Viac nez to, co nam povedali banky, povedat neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo31 Zo zákona platí, že ak sa vyplatí hypotéka so ŠPM do štyroch rokov, je potrebné vrátiť štátny príspevok pre mladých.
Odpovedať
@worker_falcon vobec mi neslo o to ako vyuzit stat a ako som ho vlastne vyuzil ked som im vsetko vratil?Radsej som si pozical od rodiny. Podla mna aj tak stat este zaraba na mladych o to mi ide. Nevedel som do coho idem , poradila mi to moja financna poradkina.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo31 @bozsky_kaja Tak ako poznamenal @worker_falcon , ŠPM je hlavne pre tých ktorí to potrebujú, tzn. pre skupinu občanov, ktorí majú príjem do maximálne stanovenej hranice, tzn. lepšie príjmovo postavení ľudia už nemajú možnosť využiť podporu štátu, ktorí tí slabšie zarábajúci potrebujú z hľadiska dočasného zníženia úroku, tzn. zníženia splátok a získania tak vlastného bývania. Podmienky nároku sú stanovené Zákonom o bankách a všetky banky postupujú podľa daného zákona, tzn. hypo so ŠPM je možné splatiť predčasne bez potreby vrátenia tohoto príspevku najskôr po štyroch rokoch a bezplatne je možné jej splatenie mimo výročia fixácie do piatich rokov, teda do doby trvania ŠPM - toto platí či pre TB, tak pre VUB a taktiež pre všetky hypotekárne banky, ktoré sa podieľajú na poskytovaní hypoték so ŠPM. @palo31 a ešte jedna dobrá rada, nech Vám ktokoľvek čokoľvek poradí, vždy si treba prečítať to, čo podpisujete. V tom prípade by sa Vám nestalo, že by ste hypo so ŠPM vyplatili po treťom roku a boli na nej ,,stratový". Ak by ste počkali so splatením tejto hypo po štyroch rokoch, tak by ste mali toto splatenie bezplatné (ak ste počas splácania už neurobili mimoriadnu splátku bezplatne z titulu ŠPM) a taktiež by ste nemuseli vracať daný príspevok. A presne ako napísala @1177 - na hypo so ŠPM je možné kedykoľvek bezplatne vložiť akúkoľvek mimoriadnu splátku v akejkoľvek výške (len nesmie prísť k splateniu hypo) a ponechať tam trebárs minimálne možnú sumu na splácanie, takto splácať tú minimálnu sumu až do štyroch rokov a potom ten drobný zbytok trebárs aj s poplatkom predčasne splatiť celý. A možno keby ste sa na nás tu na MS obrátili skôr, tak by sme Vám poradili, čo a ako máte urobiť tak, aby ste boli spokojný. Už viete, kam treba ísť po rady :-) :-) :-)
Odpovedať
@andreah25 Dobry den, neviete mi poradit, ako zdokladovat ucel uveru pri SPM? Budeme nadstavovat a rekonstuovat nehnutelnost, ktorej majitelom je moj otec.. chceli by sme ucel uveru- nadobunutie nehnutelnosti. na LV by sme sa stali 1/3 vlastníkmi nehnutelnosti.. Len nevieme ako to zmluvne osetrit. Chceli by sme od banky 50000 Eur a zaroven by tato suma prestavovala kupnu cenu nasho podielu.
Odpovedať
Profilova fotka
@1177 Ak suma hypotéky bude prestavovať kúpnu cenu daného podielu, tak banke zdokladujete účel danou kúpnou zmluvou.
Odpovedať
@andreah25 Dakujem za odpoved, este musim skusit vymysliet taku kupnu zmluvu. Netusim presne co by mala obsahovat, ked je predmetom kupy vlastnicky podiel :)
Odpovedať
Profilova fotka
@1177 Odporúčam navštíviť právnika.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Prosim o radu niekoho kto to riesil predcasne splatenie uveru. Chceme vziat 25000 eur so statnzm prispevkom s 5 rocnou fixaciou na 30 rokov, aby splatka bola co najnizsia, ale po 5 rokoch by sme cely uver chceli doplatit. Momentalne nam so statnzm prispevkom vychadza urok v bankach od 0,01 az po 0,35. Ale ani v jednej banke mi nevedia normalne povedat kolko preplatim. V Tatrabanke mi totiy povedali ze za tych 5 rokov zaplatim na urokoch iba 62,4 eur(neratam poplatky, kataster a znalca. Ale SLSP aj VUB mi tvrdia ze na urokoch za 5 rokov zaplatim cca 1200 e. Ja tomu neroyumiem, ved ked mam raz napr. 0,05 urok tak logicky ako mozem zaplatit taku sumu? Ked pokial viem hypoteku so SPM mozem po 4 rokoch bezplane splatit. Ako to teda rataju tie banky?
Odpovedať
Profilova fotka
@nielly Banky majú rôzne prístupy k štátnemu príspevku pre mladých. Rozhodujte sa podľa preplatenosti. Niektoré banky totiž znižujú istinu, ako by ste mali úrok 3,05% iné ako pri úroku 0,05% a v tom je ten rozdiel.
Odpovedať
@evkaspa takze je vazne realne ze ak do 5 rokov pri cerpani SPM splatim predcasne uver v plnej vyske v tatrabanke preplatim iba 62,40 a v SLSP 1580 €?
Odpovedať
Profilova fotka
@nielly Úprimne sa mi pri Vami uvedenej výške úveru ten rozdiel nezdá. Ak máte záujem, napíšte mi do IP alebo zavolajte. Pomôžem Vám to prerátať.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?