Sprísnené podmienky na hypotéku od januára 2018

Profilova fotka
Ahojte, už dlhšie sa pošuškáva o sprísneniach zo strany NBS na hypotéky. Práve včera som videla status jednej známej z OVB spoločnosti, ktorá už bežným smrteľníkom zvestovala, že od januára sa k nim len ťažko dopracovať. Nie len že končí štátny príspevok, ale sa aj zvyšujú úroky a sprísňuje sa dofinancovanie hypotéky spotrebnými úvermi. Okrem toho banky znížia príjem nie len o reálne výdavky, ale aj rezervu ďalších 20%. Osobne by som bola rada, ak by sa do diskusie pridali aj ľudia ktorí majú viac informácií, poprípade sa baviť o tom, čo ďalej. Aké možnosti by mohli mať ľudia od januára. Jedno pozitívum v tom vidím, že klesnú ceny nehnuteľností, takže kto už má našetrené, tak môže nakupovať.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
co som zas pocula ja, tak ano sprisnuju sa podmienky, no len v posudzovani ziadosti. teda ci bude clovek schopny splacat aj tie vyssie splatky po fixacii
Odpovedať
@luna303 To o tom zlacnovaní nehnutelností, je celkom pekný "bullshit" ... Znova sa zopakujem, ceny bytov sú teraz niekde zhruba na úrovni toho, čo tu bolo v roku 2008 pred vypuknutím ekonomickej krízy ... Vtedy bola priemerná úroková sadzba niekde okolo 4-5 percent a 100 percentné financovanie v podstate ani neexistovalo ... Takže hypotéky boli daleko, daleko nevýhodnejšie, napriek tomu boli ceny vysoké podobne. ako dnes ... Tým chcem len povedať, že či ceny nehnutelností klesnú, nezáleží len na nejakom sprísnení pravidiel, pre poskytovanie hypoték ... Vplýva na to ovela viac faktorov ... Pre "čakačov" na zlacnovanie nehnutelností to ale nevyzerá najlepšie ... Napriek všeobecnému frflania sa ekonomike ako takej stále darí a čo je dôležitejšie, zamestnanosť stúpa ... Tento faktor oveľa viac ovplyvňuje kúpyschopnosť obyvateľstva ... O zvyšovaní úrokov, aj od ľudí z OVB počúvam už od roku 2012. Už vtedy ma tlačili do hypo s úrokom 3,5 percenta zo slovami, že lepší úrok už nikdy nebude ... Štátny príspevok tiež nekončí, mení sa len jeho forma ... Tj nebudeš mať automaticky nižšiu splátku, ale vrátia ti to na daniach ... Zvyšné "podpultové" informácie od OVB radšej nekomentujem ... Je to klasika, takýto status zverejnia, aby nahnali čo najviac klientov na kúpu nehnutelnosti a riešenie hypotéky ... Najlepšie cez nich ... Veď provízia pre finančného poradcu je tam veľmi pekná :)
Odpovedať
Áno menia sa podmienky pri hypotékach pre mladých. Doteraz sa znižuje úroková sadzba o 3 % a od nového roka si mladí budú bonus uplatňovať pri podaní daňového priznania vo forme daňového bonusu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 v rokoch 2008/2009 som moc hypotéky nesledovala ešte, v tej dobe sa ma to netýkalo, tak moc nechcem písať čo neviem, len som počula, že vtedy dosť dostali škrt skôr americké hypotéky ako klasické. Čo sa týka posledných rokov, tak si myslím, že tie ceny nehnuteľností kolísali. Zažila som totiž, že byt v ktorom teraz bývam stál pred 4 rokmi 50 tis a dnes by som ho predala podľa znalca za minimálne 65 tis. A to je slušný rozdiel. Je to len moje laické zmýšľanie, že ak ľudia nebudú mať až také slušné šance na získanie hypotéky ako majú teraz a to aj tí nemajetnejší, tak sa bude ťažko predávať. Myslím, že NBS vie prečo robí takéto opatrenia. Chcú od ľudí, aby sa menej zadlžovali a viac šetrili. Ale s tým súhlasím, že časy kedy banka poskytovala 100% si ani ja nepamätám. Áno ekonomike sa darí, zamestnanosť stúpa, ale ľudí ktorí by mali našetrené na dofinancovanie hypotéky je málo. A banky bude len to zaujímať, vyšší príjem, úspory a možnosť založenia inej nehnuteľnosti.
Odpovedať
že klesnú ceny nehnuteľností :-D :-D :-D pred 4 rokmi sme kúpili byt za 85 000 - na jar, začiatkom leta susedia predali za 135 iba sa zaprášilo. nám teraz na zimu (preplašení mladí, tiež asi "overené" informácie) núkali za náš byt 150 8-) aj by som im ho strelila, ale tá daň by ma zabila, radšej ešte rok počkám :-N čiže toľkoto ku klesajúcim nehnuteľnostiam... a NBS vie veľké ho*no ;-) ale aj to sa dá krásne prezentovať verejnosti, že však oni nám vlastne chcú dobre... xaxaxa rovnako ako keď odmietli zameniť gastráče za peniaze - lebo ľudia nebudú dodržiavať pravidelnú stravu... OMG k*k*ti... ano, asi prestanem jesť keď nám dajú peniaze :-D aj bývať sa vždy niekde musí. 100% sme dostali v 2012.
Odpovedať
ceny nehnutelnosti pravdepodobne klesnu len v menej rozvinutych regionoch, kde sa naozaj moze pri sprisnenych podmienkach stat, ze bude nizsi dopyt. ale rozhodne ceny neklesnu vsade, najma nie v bratislave, vo velkych mestach a tam, kde su ohlasene investicie (vid Nitra a okolie). Dostupnost lacnych hypotek je len jednym z mnohych faktorov vplyvajucich na cenu nehnutelnosti. Cim rozvinutejsi region, tym mensi ten vplyv je.
Odpovedať
@luna303 toto je pekna sprostost: "Chcú od ľudí, aby sa menej zadlžovali a viac šetrili. " Stat chce, aby ludia nemali majetky, ale aby platili najmy. Len na Slovensku je zvykom, ze ludia chcu vlastnit nehnutelnost. Ci uz dom alebo byt. Vsade inde funguje prenajom... Moc pozeras Narkozu a Hnoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka.zuzu to viem, sama som zažila pred 4 rokmi kúpu bytu v oveľa nižšej hodnote ako má teraz. takže tie ceny kolíšu a odvíja sa to od mnohých faktorov, tak ako písal lubk0. To klesanie cien nehnuteľností som myslela v budúcnosti, cca laický odhad 2 -3 roky, možno neskôr. Nie hneď teraz v januári ;-) ceny sa hýbať budú určite, tak ako sa hýbali aj pred tými spomínanými 4 rokmi... NBS si stále bude vymýšľať svoje .... Skôr som zvedavá, či aj bežný človek s priemerným platom bude mať šancu po novom roku dostať sa k hypo. Ja by som rada riešila hypo cca o 2, 2,5 roka. Vtedy si totiž budem môcť vybrať našetrené love z PSS kde si poctivo šetrím aspoň na kúpu pozemku, teda za vlastné. Otázne je či to v tom čase bude stačiť banke k tomu, aby poskytli hypo na stavbu domu... ale je to vo hviezdach a strašne ďaleko... no predpokladám, že banky si tie sprísnené podmienky nejaký ten rok budú držať...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign že chcú, aby sa ľudia menej zadlžovali a viac šetrili nebola moja úvaha ;-) mne je jedno čo chce NBS, ide mi o tie podmienky aké budú po novom. Toto bola úvaha finančných poradcov ako odôvodnenie prečo sa hypotéky sprísňujú... ja žijem momentálne v podnájme, ale nie je mi takto dobre, no inú možnosť nemám, zatiaľ. Ešte dva roky musím poctivo šetriť aspoň na kúpu pozemku za vlastné a potom sa uvidí čo za podmienky ešte budú mať banky.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkl82 určite je to tak, ale ja tiež nežijem v menej rozvinutom regióne a tie ceny sa tu hýbali za posledných 5 rokov a dosť. Preto tie moje úvahy, ale je to ťažko predpokladať. Vieme len, že sa hypotéky stanú menej dostupné pre ľudí, ktorí s tým do dnešnej doby problém nemali. Mám aj kolegynku ktorej sa podarilo vybaviť s partnerom hypotéku, boli na hrane kvôli príjmu, ale vyšlo. Už od budúceho roka by im jednoznačne nevyšla.
Odpovedať
@luna303 Kolísanie cien znamená, že ceny stúpajú a klesajú. To sa ale nedeje ... Ceny konštantne stúpali, prišla kríza, nejaký čas konštantne klesali a odvtedy konštantne stúpajú. Čiže zakolísanie tam bolo možno "raz" v čase, keď nastala finančná kríza ... Pokiaľ bude ekonomika rásť a budú rásť aj platy, nie je dôvod na zvyšovanie nehnuteľností ... Už aj taká "hlúposť" ako zvyšovanie minimálnej mzdy, má veľký vplyv. Od budúceho roka rastie minimálka z 435 Eur na 480 Eur v hrubom, od 2019 má rásť z 480 Eur na 520 Eur v hrubom. Tj za 2 -3 roky, kedy hovoríš o nejakom poklese nehnutelností, bude pred bankou aj najslabšie zarábajúci pár (2x minimálka) zarábať o 170 Eur v hrubom viac, ako teraz ... A to sa bavíme naozaj len o "hlúpej" minimálke ... Tak isto, ak ekonomika pôjde tak, ako do teraz, v istých regiónoch vzrastie dopyt po investičných bytoch, určených na prenájom ... Priemerná mzda bude po tomto vzore tiež rásť, o žiadne závratné čísla, ale bude ... A to sú hlavné faktory toho, za čo si je kto ochotný kúpiť byt/ dom ... Navyše ľudí, odkázaných na 100 percentné financovanie bankov je len malá časť ... Čiže "postihy" z nového nariadenia sa zďaleka "nedotknú" všetkých ... Znova opakujem, že sa to stále používa a používať bude, ako strašiak, aby si pod "ťarchou" týchto info rýchlo kupovala niečo teraz, lebo len teraz sa to oplatí ...
Odpovedať
@luna303 @lubk0 rast minimálnej mzdy treba vidieť v kontexte vznikania spojených štátov európskych a z tohto pohľadu aj pozerať na súvislosti s hypotekárnymi úvermi a cenami nehnuteľností.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst Veď sa rozpíš, milujem takéto odpovede ...
Odpovedať
Tiez si myslim, ze je to len bu bu bu pre klientov, ktori planuju hypoteku, banky chcu splnit tohtorocne kvoty uverov, ktore maju naplanovane do konca roka Nevidim dovod, preco by mali klesnut ceny nehnutelnosti, tie budu podla mna maximalne stagnovat, väcsina bonitnych klientov uver ma a mnohi nebonitni sa k nemu bohuzial nedopracuju ani o desat rokov a budu nadalej stupat prenajmy, hlavne v rozvinutych regionoch 100% financovanie ponukali aj tento rok, samozrejme tiez podla bonity
Odpovedať
Profilova fotka
Pôsobím ako realitná a hypotekárna maklérka v Bratislave a okolí. Tu stále pretrváva vysoký dopyt predovšetkým po bytoch. Často sa jedná o investičné byty, nie sú určené na bývanie pre majiteľa. Bytov v ponuke je málo, čas predaja je niekoľko dní. Len problematické byty s neprimeranou cenou sa predávajú dlhšie. V posledných mesiacoch sme zaznamenali skôr stagnáciu cien a predĺženie času realizácíe predaja. Kupujúcim sa v súčastnosti vybavuje financovanie bývania už zložitejšie. Banky majú limity od NBS na poskytovanie hypoték: 50 % hypoték s LTV do 80 %, 40 % klientom do 90 % LTV a len 10 % klientom je možné poskytnúť financovanie 100 % LTV. Vybavenie hypotéky neznamená, že klient získa prostriedky z banky na úhradu celej kúpnej ceny. V súčasnosti sú väčšie možnosti ako dofinancovať kúpnu cenu. V budúcom roku sa situácia skutočne zhorší. Banky budú musieť zvyšovať finančnú rezervu pri hypotékach (už v 01/2018 bude 15 % a v 07/2018 až 20 %), a súčasne bude uplatňovaná finančná rezerva 20 % aj pri spotrebných úveroch. To spôsobí, že kupujúci sa budú musieť uskromniť s menším bytom, s nižšou kúpnou cenou a niektorým nevíde ani na kúpu 1-izbového bytu. Keď klesne na trhu počet kupujúcich, ktorí si budú môcť dovoliť kúpiť drahšie nehnuteľnosti, tak nehnuteľnosti sa budú predávať dlhšie a ich ceny začnú klesať. Tento efekt by sa mal začať prejavovať v 2 až 3. Q 2018.
Odpovedať
Profilova fotka
@ina_maklerka presne toto som mala na mysli v popise diskusie... ja nie som odborník, len laik a obyčajný človek ktorý už 5 rokov čaká a šetrí poctivo na vlastné bývanie. Preto som sledovala ten vývoj a podmienky bánk na hypotéky. Ale skutočne laicky som si len dve a dve dala dokopy, že ak sa ľudia ťažko dostanú k hypotékam, tak sa bude aj ťažko predávať a preto som myslela na to, že ceny nehnuteľností môžu, ale nemusia ísť dole. No v každom prípade uvidíme. Reálne hypotéku a vlastné bývanie môžem začať riešiť v roku 2020, kedy si budem môcť vybrať nasporené peniaze a kúpiť pozemok. Uvidíme aké budú ceny a aké možnosti v tej dobe na hypotéku.
Odpovedať
@luna303 Veď ale toto nie je prvé sprísňovanie :) Od 01.03.2017 tu máme prísnejšie podmienky, banky musia počítať zo zvýšením úrokovej sadzby o 2 percentá, dostali presný objem koľko môžu "dať" 100 percentných hypo a už dnes povinne počítajú s rezervou (nižšou, ale počítajú) ... Máte pocit, že sa kvôli týmto opatreniam ceny nehnutelností znížili ? A k tým 5 tim rokom ... No, ak by ste namiesto šetrenia pred 5 rokmi kúpili snáď hoc akú nehnutelnosť, dnes má naozaj výrazne vyššiu hodnotu a za tých 5 rokov by ste takto získali, dovolím si tvrdiť, desiatky tisíc eur ak by sa teraz daná nehnutelnost predala ... @ina_maklerka "Keď klesne na trhu počet kupujúcich, ktorí si budú môcť dovoliť kúpiť drahšie nehnuteľnosti, tak nehnuteľnosti sa budú predávať dlhšie a ich ceny začnú klesať. Tento efekt by sa mal začať prejavovať v 2 až 3. Q 2018." = vychádzate len z jednej premennej a preto veľmi pochybujem, že sa táto "vízia" naplní :) Keď nejakému percentu ľudí nevyjde príjem na kúpu nehnutelnosti, budú sa musieť uskromniť napríklad z nájmom, takže na druhej strane môže narásť dopyt po investičných bytoch, pri ktorých sa na hranu s hypotékou určite nechodí, prípadne sa kupujú celé, alebo z väčšej časti bez úveru ... Na západe sa tvorí enormné množstvo nie dobre platených miest, čiže sa sem viac a viac budú "dovážať" ludia zo zahraničia alebo zo stredu a východu krajiny, takže opäť dopyt po investičných bytoch na západe môže len a len stúpnuť. Tak isto do toho spadá X iných ekonomických ukazovateľov, ako napríklad rast mzdy, či už minimálnej, alebo tej priemernej ... Lebo, zase jednoduchý príklad. Pokial sa nemýlim, už dnes musia banky počítať s 5 percentnou rezervou - drvivá väčšina počíta s 10 percentnou. Od 01.01.2018 sa to zvýši na 15 percent, od 01.01. sa ale o viac ako 10 percent zdvíha minimálna mzda ... V každom prípade, podobných prognóz o klesaní ceny nehnutelností tu už bolo za posledné roky niekolko ... Kto kvôli tomu čakal na kúpu bytu / domu, si pri dnešných cenách pravdepodobne búcha hlavu o stenu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 @luna303 Mohli by sme sa ešte pozrieť na to, či je efektívne sporiť si na budúcu kúpu/výstavbu nehnuteľnosti alebo kupovať ihneď aj za cudzie zdroje - napr. cez hypotéku s ÚS 1,5 % p. a. Pozrime sa na vývoj cien nehnuteľností v analýze NBS: https://www.nbs.sk/sk/statisticke-uda... Jedná sa však o vývoj za celé Slovensko. V lokalitách s vyšším dopytom (BA, NR, KE, ZA) je rast oveľa rýchlejší a NBS sa ho nedarí zastaviť. Keď sa @luna303 pozrie na zhodnotenie svojich úspor a porovná si to s tým, ako sa za obdobie sporenia vyvíja cena pozemkov vo vybranej lokalite, cena stavebných materiálov, cena práce, tak sa bude vedieť rozhodnúť pre správny čas na kúpu. Spolu s @lubko0 tušíme, že ten čas tu už bol :-) Odporúčam teraz na financovanie využiť cudzie zdroje bánk, sú historicky najlacnejšie úrokové sadzby a kupovať ihneď. Kupovať sa bude dať aj na budúci rok, len banky budú môcť dávať nižšie objemy úverov.
Odpovedať
@luna303 Ty ako píšeš chceš kúpiť pozemok ...to znamená že na pozemku chceš asi dom nie byt :-D A tie budú drahšie....žiaľ
Odpovedať
Profilova fotka
@ina_maklerka ak by som teraz zobrala do konca roka hypotéku na byt, tých 60 tis by som vedela, ale potom ako sa dopracujem k rodinnému domu, ktorý je môj sen aj cieľ. Ak je nejaká možnosť, tak sem s ňou... Lenže pokiaľ viem, na byt bude plomba keďže bude zaťažený hypotékou na 30 rokov. Neviem či existuje potom nejaký postup ako začať o pár rokov (2-3) s výstavbou domu. Asi nijak. @leilak1 áno presne tak, šetrím si na kúpu pozemku ktorý by som rada kúpila za vlastné a keď pôjdem do banky pokúsiť sa požiadať o hypotéku, aby som nemala len holý zadok. Pretože vieme, že bez vlastných úspor, založenia inej nehnuteľnosti, alebo ručiteľa hypotéku nedostanem. Mojím cieľom je rodinný dom a nie byt. Ceny nehnuteľností som myslela všeobecne všetkých, nie je len byty.
Odpovedať
@luna303 za mňa uvažuješ veľmi dobre dopredu,dom je dom,ale ked aj kúpiš pozemok sama,neviem ako ti dajú hypo teda či ju dostaneš,pretože podľa mňa nemáš čím ručiť,opravte ma ak sa mýlim.
Odpovedať
Profilova fotka
táto diskusia sa akosi zvrtla skôr na riešenie cien nehnuteľností :-) to nebola až tak moja priorita, skôr ma zaujímala téma na podmienky hypotéky ;-) ako to bude po novom vyzerať. Je mi jasné, že tie podmienky sa v médiách stále sprísňujú, ale reálne to vidno aj v okolí... kopec známych okolo mňa skúšali šťastie, no žiaľ neuspeli. A ten zoznam sa každým rokom zužuje.
Odpovedať
@luna303 Počkaj to chceš ako sama ? Však si najdi partnera spoločne to pôjde ľahšie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 @leilak1 áno sama, všetko si vezmem na svoje meno, hlavnou žiadateľkou na hypo budem ja, ale nakoľko môj príjem ani zďaleka nestačí, mám spoludlžníka a zároveň možnosť ručiť jeho nehnuteľnosťou (bytom). Ale keďže mám povahu akú mám :-) chcem mať kúpený pozemok za vlastné úspory. A budem dúfať, že to trošku zvýši moju bonitu v banke, keď už budem mať pozemok. Skôr žiadať hypotéku nechcem, kým nebude list vlastníctva na stavebný pozemok. Takže budem dúfať, že za 2-3 roky nebudú banky tak prísne, že im nebude stačiť pozemok, spoludlžník a ani založená iná nehnuteľnosť.
Odpovedať
@luna303 To máš veľký cieľ ako sama žena hm. Ale fajn treba si splniť sny. :-) Ja som tiež bol na to sám aj to tak ešte zostalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 musím :-) som v prvom rade matka a chcem pre svoje dieťa už riadne zdravé zázemie a neskôr, za čo ja teraz bojujem, resp. ešte len budem, tak to ostane potomkovi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Bude to tak preto, že na Slovensku strašne stúpol počet ľudí, ktorí síce hypotéku dostali ale potom ju nevedeli splácať a tak sa uchyľovali k tomu, že si na splátky na hypotéku požičiavali od kadejakých nebankoviek a úžerníkov a v dôsledku toho sa mnohí dostali až na ulicu. V podstate si myslím, že je to aj dobré aj keď viacerí možno na to budú nadávať, že sa to celé tak skomplikuje ale myslím, že to na niečo dobré bude
Odpovedať
@kostyn No, v roku 2015 bol objem nesplácaných hypotekárnych úverov vo výške 2,3 percenta ... Aktuálne sme v roku 2017 na úrovni 2 percent = takže počet nesplácaných hypoték klesá ... Naopak stúpol počet nesplácaných spotrebných úverov ... Tu je ale problém, ktorý sami popisujete, ak bude mať banka prísnejšie podmienky na poskytnutie takéhoto spotrebného úveru, môže sa klient uchýliť k pôžičkám z nebankových spoločností, ktoré majú pravidlá volnejšie a úroky vyššie, v konečnom dôsledku to môže byť pre človeka, ktorý takto rieši svoje bývanie, ešte horšie ... Tým ale nechcem povedať, že by som s opatreniami nesúhlasil. Ono bolo nezdravé, že mladý človek s úsporami 0 Eur mohol kľudne dostať 100 percentnú hypo a navrch ešte nejaký spotrebák na zariadenie ... Takto si človek nestihol ani vybudovať finančnú gramotnosť. Keď nedokázal nič odložiť počas toho, ako nebol zaťažený hypotékou, je otázne, ako dokáže splácať ak ju už raz má ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Plne s tebou súhlasím :-)
Odpovedať
@kostyn @lubk0 Asi tak nejako ...a ešte jedna vec niekto pri stavbe vie z požičaných 80tis. zhodnotiť na 120tis. a niekto ich zhodnotí na 70tis. teda znehodnotí ... Myslím na výber pozemku, nepohne ani s prstom na stavbe, zlým výberom firiem , predražený material, alebo práca , zlá orientácia , divný dom ...atd atd..atd....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?