Skumanie prijmu pri vyroci fixacie hypoteky

Ahojte viete mi niekto povedat, ze ak by sme isli pri vyroci fixu hypoteky do refinancu do inej banky, za ake obdobie asi treba mat zdokladovany prijem v dostatocnej vyske? Dik
Odpovedať
@cililink Banky sa zvyčajne pýtajú na primerný plat za posledný rok.
Odpovedať
My sme refinancovali úver pred cca mesiacom. Banka potvrdenie o príjme nepotrebovala, všetko si zistili v Sociálnej prípadne v zdravotnej poisťovni. Nepotrebovali sme takmer žiadne doklady a išlo to ľahšie, než sme si mysleli :-). Asi dvakrát sme navštívili banku a jedenkrát Katastrálny úrad. Bolo to celkom rýchle.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sme obehávali pred pol rokom banky a každá to mala trocha inak. Niektoré si zistujú priamo v sociálke príjem (PrimaBanka), niekorá dáva tlačivo aby zamestnávateľ potvrdil(UniCredit, tlačivo som zahodila, kedže to nebolo pre nás výhodné. Tak ti neviem napísať za aké obdobie chceli príjem ) a niektorá nepotrebovala , len moje čestné prehlásenie(to bolo v ČSOB). Ale samozrejme, mohli sa už podmienky zmeniť. Radila by som obehať si to a budeš vedieť najlepšie na čom si i keď je to čas no..
Odpovedať
Dakujem pekne za info, mame s tym este chvilu cas ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cililink súhlasím s elka7. Väčšine bánk stačí čestné prehlásenie o príjme, nakoľko pri refinancovaní je pre banky najdôležitejšie, či bola doteraz Vaša hypotéka na čas splácaná:-). Žiadať o refinancovanie hypotéky je možné aj 6 mesiacov dopredu:-).
Odpovedať
@cililink záleží od postupu bánk, pri refinanci sa väčšina bánk nepýta na výšku príjmu, pre nich je podstatné, či je nejaký príjem a či bolo dobré splácanie, samozrejme, pokiaľ sa bavíme o refinanci na tému výška zostatku úveru + max 2000 eur v zmysle odporúčaní NBS. Druhá časť bank žiada dokladovať príjem klasickým spôsobom, resp. každá banka, ak chceš pri refinanci viac peňazí ako len 2000 eur, t.j. minimálne 3 - 4 mesiace zamestnaná atď... + v prípade podnikania aspoň 6 mesiacov živnosť za minulý rok + výpis z daňového.....
Odpovedať
@finsluzby @evkaspa dakujem za odpovede. Ja mam taku specificku situaciu, menila som sa minuly rok zo szco na sro a som v postaveni majitel jednoosobovej sro a zaroven som tam zamestnanec. Z vasich skusenosti - je lepsie zdokladovavat prijem cez plat alebo cez danove priznanie srocky?
Odpovedať
@cililink dle situace :-D - ak máš zaujímavý zisk, vieš ísť aj cez to, to je pri jednoosobových sro ešte dôveryhodnejšie ako plat
Odpovedať
@finsluzby Dik za info, preto to riesim, aby som vedela co je bernou mincou :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@cililink Nakoľko ide o refinancovanie hypotéky, myslím, že Ti bude postačovať vyhlásenie o príjme... Neviem, kedy máš výročie fixácie. Ak je to do pol roka, môžeš sa pokúsiť o refinanc už teraz. Nič tým nestratíš. Ak sa o pár mesiacov ešte znížia sadzby??? tak schválený úver nevyužiješ a dáš ho preschváliť príp. požiadaš o hypotéku v inej banke. Niektoré banky preferujú príjem z TPP, iné akceptujú aj príjem z s.r.o.. Dôležité je, aby banka vedela, že na s.r.o. si prešla zo živnosti na s.r.o.. Ak sa obrátiš s refinancovaním hypotéky na niektorého z nás hypotekárnych špecialistov na modrejstreche, určite si ušetríš veľa času a stresov. Vzdialenosti vrámci SR nie sú problémom a ak by sa našla v budúcnosti lepšia ponuku, upoznila by som Ťa na ňu na rozdiel od banky:-)
Odpovedať
Prosím Vás, viete mi poradiť, či sa dá žiadať o zníženie úrokov na hypotéke aj počas trvania fixácie bez poplatkov /pokuty/? Máme 3-ročný fix, ktorý končí až budúci rok v júni, ale odvtedy išli úroky rapídne dolu. Chceli by sme požiadať o zníženie v tej banke, v ktorej máme úver, nechceme prefinancovať, lebo pri zaplatení poplatku za predčasné splatenie sa nám to až tak neoplatí, to radšej počkáme do budúceho roku. Len som rozmýšľala, či neexistuje aj takáto možnosť.
Odpovedať
@cililink ja by som však refinancoval na tvojom mieste tam, kde netreba nič dokladovať - máš plat a to im stačí :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@navis záleží od celkovej situácie - napr. teraz refinancujem klientovi 2 staršie hypo s tým, že jedna ide k výročiu fixácie a druhá na pokutu - klient dostal 5 ročný fix za 2%, ponuka vub bola 2,2% na obe hypo fix 3, t.j. aj tú, ktorá by išla na pokuta a je mimo výročia by znižovali....t.j. možné to je, len tu zamestnanci banky vidia, že klient ide na pokutu a je s tým uzrozumený... v tvojom prípade je to horšie - tu by sa asi banka postavila v štýle - ak chceš odísť, zaplať pokutu a choď... možno by stálo za to poblafovať, len to už nie je bez poplatku...
Odpovedať
@evkaspa Dakujem, zatial je to viac ako pol roka, ak bude treba, vyuzijeme sluzby, my sme taky specificky pripad :-D, presli sme si pri hypotekach kadecim, od dvoizbaku az po tranzove cerpanie na stavbu domu, znalec nam dava zlavu ako stalym zakaznikom 8-) . @finsluzby no ak to bude nasa banka, kde sme teraz, tak budem len a len spokojna, len to sa uvidi, lebo riaditel pobocky uz nie je ten isty :-)
Odpovedať
Známej tiež končí fixácia hypotéky koncom augusta. Od svojej banky dostala list kde po skončení fixácie jej ponúkajú úrok 4,0 % na 3-ročný fix. Tak som jej povedal nech zbehne si vybrať výpis z úverového registra, aby vedela prečo dostala tak vysoký úrok na dnešnú dobu. A tam má 2 záznamy o odmietnutí, z 2013 od mbank na pár tisíc, kde podľa jej slov prišla ponuka od banky, že má predschválený úver a stačí vyplniť žiadosť. Tak žiadosť vyplnila, úver nedostala a teraz to má v úverovom registri. Potom z 2014 sa bola opýtať v Prima banke na refinancovanie hypotéky, pričom nič nepodpisovala, a taktiež má záznam o odmietnutí v úverom registri. Plus tam má 2 záznamy z 08/2014 a 09/2014 z omeškanej splátky tejto hypotéky. Má šancu na lepší úrok v inej banke, alebo ju už tieto záznamy diskvalifikujú a musí sa uspokojiť s úrokom ktorý jej dá jej stávajúca banka?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim predpokladám, že by sa jej dala hypotéka zrefinancovať s lepším úrokom:-). Radšej, nech nechodí po bankách, lebo pri konzultáciách jej dajú podpísať žiadosť o hypotéku (vysvetlia to iným spôsobom) a zamietnutia sa jej môžu ešte nahromadiť bez následnej možnosti refinancovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim tiež si myslím, že má možnosť aj napriek záznamom na lepší úrok a tak ako bolo uvedené predo mnou, určite nebehať po bankách, lebo to môže dopadnúť zle. Skôr odporúčam vyhliadnuť si agenta, ktorý sa jej o to postará a vyberie aj banku, ktorej tieto záznamy nebudú tak veľmi prekážať a poskytne jej aj lepší úrok.
Odpovedať
@stastnyjim pokiaľ posledný záznam je cca 12 mesiacov starý, nevidím to ako nereálne, skôr si myslím, že o 1,5% by sa dalo ísť dole... ale odporúčam to íste ako evkaspa - nájsť si poradcu, lebo môže podpísať veci, ktoré nechce a potom sa bude čudovať, prečo jej zas niekto niečo zamietol...
Odpovedať
@cililink no riaditeľ pobočky je dnes malý pán...
Odpovedať
@evkaspa @andreah25 @finsluzby Ďakujem Vám za odpovede, posuniem ďalej, nech si teda vyberie poradcu.
Odpovedať
@navis ano da sa ziadat o zmenu urokovej sadzby...zalezi na bankach v tomto roku mi napriklad VUB znizila sadzbu mimo fixu. Iba som dal ziadost o preschvalenie urokovej sadzby a schvalili dodatok. Samozrejme zalezi kto je aky klient kolko ma inych produktov a aj banka vie zvazit aka je pozicia klienta a ake ma moznosti odist. SLSP ma moznost, nikde to samozrejme nepropaguju, dat ziadost o preschvalenie uroku priamo na pobocke kde ti na mieste povedia aky novy urok a vysku splatky ponukaju a na mieste mozes podpisat dodatok a bez akychkolvek komplikacii platit nizsie splatky. Ak to vezmes platis iba polovicu zo zmluvnej pokuty t.j. 2,5 % zo zostatku uveru. Samozrejme treba si vediet zratat ci sa ti to oplati. Ak ma niekto hypo kratko a fix napr. 5 rokov moze sa to oplatit. Treba si dat ale pozor ze pokuta sa splaca v splatkach najprv. T.j. po roku dvoch budes chciet refinancovat, mas lepsie splatky a pod ale z istiny skoro neubudlo lebo si splacala pokutu...
Odpovedať
ďakujem, pôjdem sa spýtať do banky. Možno by sa dalo nejako dohodnúť, lebo práve teraz nám nabehli do tej istej banky pekné peniaze za predaj bytu, takže by som mohla byť pre nich zaujímavým klientom, keby som tie peniaze nechala u nich na nejakom termínovanom účte.
Odpovedať
@navis keby som mal "peniaze za predaj bytu" tak ich urcite nenecham na smiesnom uroku "beznych" bank ;-) ale jasne aj mat zaujimavu hotovost na ucte ovplynuje bonitu klienta...
Odpovedať
@ngb a čo by si mi poradil?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?