Ručenie majetkov 1/2

Zdravim, vlastním dom 1/2 a pozemok 1/4. Chcem si zobrat hypoteku a ručit týmto majetkom,dá sa to vobec? Cital som,že len tarcha (doživotné uživanie) blokuje ručenie,ako to je s viacerým majitelmi,napr. dve rodiny v jednom dome. Pozemok aj dom so svojou castou pokryje hypoteku (chcem ju splatit do 3-5 rokov),je len potreba povolenie ostatných alebo to banky (VUB) vobec neberu?Google mi moc nepomohol a banka by mi už vyposovala blbosti.. Ďakujem za reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@budix Je to možné za určitých okolností. 1/2 domu je možné založiť samostatne, pokiaľ je zapísaný na LV ako samostatná bytová jednotka, s vlastným vchodom, napojením na el. Pozemok pod RD je potrebné založiť celý, nielen spoluvlastnícky podiel. Ak nie je možné takéto rozčlenenie, so založením celého RD a pozemkov musia súhlasiť všetci vlastníci a v banke podpisovať záložnú zmluvu. Presnejšie je možné sa vyjadriť na základe informácií z listu vlastníctva katastrálnej mapy.
Odpovedať
@budix Teoreticky je možné založiť spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti. Otázne je, či to banka akceptuje. Nie je to jej povinnosťou, môže požadovať, aby bola založená celá nehnuteľnosť. Banka ti nebude vypisovať blbosti, ale fakty a podmienky, za ktorých ti bude ochotná poskytnúť úver. Ale zvyčajne banky trvajú na založení celej nehnuteľnosti a tam treba potom súhlas všetkých spoluvlastníkov. Budeš musieť nechať vypracovať znalecký posudok na dom a pozemok, aby banka vedela, akú majú hodnotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?