Riešenie bytovej otázky po návrate zo zahraničia

Ahojte s priatelom sa chystame tento rok vratit domov zo zahranicia a caka nas riesenie hlavne bytovej otazky. Konkretne by sme si chceli kupit byt (4 izb) , zariadit ho, kupit nejake to auto, vziat sa, zalozit rodinu ... usadit sa :) Je nam jasne, ze jednoduche to nebude ani sa k tomu nedopracujeme behom par dni, najdolezitejsie bude najst si pracu a zaradit sa do normalneho kolobehu, ale - nase uspory by postacili tak na kupu toho bytu, preto by som sa chcela poradit ako to co najvyhodnejsie vsetko poriesit. Pockat kym sa obaja zamestname, zobrat hypo 10-20 tis ( v zavislosti od ceny bytu) a potom kupit byt za cast uspor+hypo a za zvysny cash ho prerobit, zariadit, urobit svadbu, kupit auto atd? Ako ste (by ste) riesili takuto situaciu vy? V akom poradi? Ako by ste nalozili vy s usetrenymi peniazmi? À este ohladom svadby- je vyhodnejsie vybavovat hypo ako slobodni alebo ako manzelia? Pockat? Ci sa vziat, investovat vsetko do nehnutelnosti a ostatne " pride casom"? Za vsetky prispevky a postrehy vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi na tolkych vela veciach... Mozno niekto ma krystalovu gulu a bude ti schopny povedat co bude... Aku pracu a kedy ju najdete... Kolko budete zarabat... Atd... To sa takto neda... Ja som cez nieco take presiel v 2001. Lenze vtedy boli ceny niekde inde... Vraili sme sa, sli do najmu, zobrali sa, kupili 4izbak, nasli sme velmi dobre platene pracu... Lenze potom sme o pracu prisli... :-( tak som musel zase vypadnut von. A tam chodim viac menej do dnes... Ocakavat ze ostatne pride casom je loteria s neistym koncom... Moze... Ale ani nemusi...
Odpovedať
@madein1974 dakujem za osobnu skusenost ako si to vyriesil po svojom navrate ty, neocakavala som vyklad buducnosti od nikoho, to ako dopadneme nevie nik :) Len som chcela vediet ako to prebehlo pripadne akoby si to zmanagoval niekto iny a poucit sa alebo si vziat inspiraciu... Ide mi Len o co najhladsi plan navratu ;)
Odpovedať
@lolekabolek ak mate uspory na byt tak zacni hladat uz teraz, ak mas cash si silnejsi kupca ako niekto s hypotekou v stadiu schvalovania... ja osobne by som si vyhliadla obyvatelny byt = omalujem a mozem byvat, nasla si robotu a taky prepych ako prerabku bytu kvoli estetike a auto( MHD este funguje) riesila podla zamestnania ( mam/nemam /nutne potrebujem). a minat peniaze na svadbu mi naozaj pride absurdne najma ak spolu uz roky zijete. 30e kolok a obed pre rodicov.
Odpovedať
poradie by bolo len 1 = nevraciat sa a odpadne kopa problemov ;-)
Odpovedať
Ja by som sa na vasom mieste tiez nevracala.Pracu najdete tazko,hypo Vam tazko schvalia,pokym sa nepreukazete dlhodobym a stalym prijmom. Situacia na Slovensku nie je ruzova,ani v buducnosti to nebude ovela lepsie.Radsej rozmyslajte ako sa zabyvat tam, kde ste :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, no s tou hypotekou to zrejme nebudete mat najlahsie, kedze banky budu zrejme vyzadovat trvale zamestnanie tu na SK,ale urcite existuje riesenie,mozno by ste mohli skusit oslovit nejakeho financneho poradcu, kedze nemate moznost pozistovat si veci sami. A na zaklade toho sa potom rozhodnete. Co sa tyka navratu na Slovensku, jasne si napisala, ze ste rozhodnuti sa tento rok vratit-len na margo prispevkov vyssie :-) Sama som si tym presla, zila som v UK 5 rokov a nikdy som neolutovala, ze som sa vratila a dovolim si tvrdit, ze sa mi doma zadarilo, nasla som si manzela, porodila syna, prerobila byt nad svokrovcami, kde momentalne zijeme a na jar planujeme zacat stavat vlastny domcek. Takze zit sa tu da,a ak si dokazete zabezpecit byvanie z uspor, tak myslim, ze aj celkom dobre ;-) Takze moj osobny nazor- Postav dom, zasad strom, splod syna :-D Ja by som urcite najskor riesila byvanie, nasla pracu a vsetko ostatne uz pride :-) Drzim vam palce!
Odpovedať
Profilova fotka
14r vo FR,neplanujeme sa vratit na SK.zatial,clovek nikdy nevie.... 2007 kupa pozemku len tak-trebalo dat niekde peniaze. 2010 odkupeny vedlajsi pozemok,dovod ten isty. 2012 projekt domu je ukonceny. A to sme este stale kdesi vo hviezdach a neriesime seriozne nic 8-) 2013 stavebne povolenie a co teraz? Zacina to byt vazne,naozaj ideme stavat? Ak bozicko da,chceli by sme. Mat nieco nase. Na prazdniny,weekend... Nie na trvalo.najidealnejsie by bolo 6 mesiacov tu a 6 tam.Kvoli rodine,priatelom,kludu a fr kvoli robote,stylu zivota,zhonu ... Vyhovuju nam obe krajiny. Preco neriesis vsetko( svadbu,hypo,byvanie) uz z cudziny? Svadba? Tu sme zbuchli raz dva,ziadne tralala. Beriem veci ako pridu... A riesim podla danej situacie ;-)
Odpovedať
Dakujem za prispevky , k tomu navratu, uz sme definitive rozhodnuti sa vratit. Nerozhodli sme sa z vecera na rano, ale po dlhodobom zvazovani pre a proti, a stale nam vychadza viac pre navrat, aspon pre nas dvoch. Myslienke - kupit obyvatelny byt a ostat na nule, bez zaruky nejakej prace a vyrazneho zlepsenia ( aby casom bolo aj na to auto a zariadenie podla predstav) sa moc nepriklanam, akosi potrebujem mat nejaku rezervu, keby nastalo nedajboze horsie obdobie ... @erikala realne nad tym uvazujeme, ze si nechame poradik niekym, kto ma v tom vacsi prehlad, ostane nam Len dufat, ze natrafime na spravnu osobu a ta nas uz usmerni co by bolo pre nas najvyhodnejsie. Viem, ze spokojne a celkom kvalitne sa da zit aj doma a to nemam velke oci, viem aka je slovenska realita a napriek vsetkym negativam sa chceme vratit a verime, ze tento pobyt v zahranici nam v tom Len pomoze-ci financne alebo skusenostou alebo inym uhlom pohladu ;) @notremaison ja to citim skor naopak, ako co najskor prist domov a "zacat zit" , nehovorim, ze je pobyt v zahranici nevyhnutne zlo, je nam tu fajn , ale aj tak sa tesime kedy budeme uz natrvalo na SVK . A nieco by sa dalo poriesit aj vopred, ale zas az tak sa s tym neponahlame, a potom co by sme robili ten cas po navrate kym si najdeme zamestnanie? :) na druhu stranu dufam, ze nebudeme rok chodit po obhliadkach a obchodoch s nabytkom ;)
Odpovedať
@lolekabolek určite by som prašule z ruky nepúšťal, ideálne by bolo, keby si kúpila nejaký byt, pokiaľ ešte robíš v zahraničí - hypo dostaneš :-D a potom, pokiaľ by si nebola spokojná, byt by si si vymenila, určite by sa dalo s tým niečo robiť :-D, navyše neminula by si určite všetky svoje prašuľky.
Odpovedať
Profilova fotka
@lolekabolek ja s manželkou si hovoríme uz piaty rok že sa vrátime na SK a stále sa nám to nedarí... Prídeme na dva tri týždne a potom rýchlo preč do italie... A tak podobne to bolo aj u nás ako u vas... Ale potom sme kúpili pozemok a teraz stávame dom.
Odpovedať
@lolekabolek ufff.... velmi podobny pribeh sme si prezili aj my, vlastne este prezivame. Vratili sme sa z UK predminuly rok, narodil sa nam syn a snazime sa zit tu na Slovensku, lebo ved tu sme doma. Vzali sme sa este kym sme boli zamestnani vonku, pocas jednej dovolenky na Slovensku, pripravy na svadbu sme riesili viac-menej telefonicky a mailami + par dni dovolenky pred tym. Podobne to bolo aj s byvanim: kupa pozemku, papierovacky, hruba stavba- vsetko cez dovolenky + telefonovanie a mailovanie. Nastastie sme dom dokoncili do obyvatelneho stadia za usetrene peniaze, ale teda tym to zatial aj skoncilo. S pracou sme nemali stastie, vyse roka nezamestnany, potom sa nado mnou zlutovala mama a zamestnala ma, hoci za minimalny plat a aj to ledva zvlada. Po relativne bezstarostnom zivote v UK je toto sok a rozcarovanie, pretoze ani jeden z nas nie je nejaky povalac bez vzdelania, nerozumiem tomu, ze preco je to z pracou tu take zle. Vlastne viem- vlada urobila vsetko pre to, aby firmam de facto znemoznila zamestnavat dalsich ludi. Vsetko je cez znamosti, ktore ja, zial, nemam. Hrozne sme sa na Slovensko tesili, ale teraz sa stale viac priklanam k nazoru, ze ci sme radsej nemali ostat tam, kde sme boli. Sme aspon radi, ze mozme byt s rodinou, ale inak je to taka trpka radost. Aka by toto bola krasna krajina, keby neprisla kriza a keby mame normalnu vladu... Ale ceny nehnutelnosti su stale dost nizke :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nuz,neviem. Tesim sa stale k nam domov,kazdy nas vita,hosti,tesi sa ,vsetko je tip top... No zit na trvalo na SK si neviem predstavit. Aku pracu a za kolko si tam najdem? Ci azda pojdem na université ako kazdy a k nicomu to dnes nevedie? Kvantita do bludu... (Moj nazor,nebombardujte ma 8-) ) zvykla som si byt nezavisla,hladat pracu s mojim profilom,nie po znamostiach a co nevyhovuje. A potom jedneho dna aj tak jeden z nas pojde za hranice... Poistite sa a nechajte dvierka za sebou otvorene.ako financne tak aj kontakty po svete ;-) Kazdopadne vela zdaru :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem za osobne skusenosti a osobny pohlad na vec... Vieme, ze doma to nieje jednoduche a ani nebude, hlavne zo zaciatku, ale za danych podmienok, v momentalnej situacii a z nasho osobneho hladiska domov chceme ist a s najvacsou pravdepidobnostou aj pojdeme. Ostava nam urobit maximum, aby sme sa doma uchytili a dufat, ze budeme mat stastie... A ak nie, budeme to riesit potom, clovek nikdy nevie ako dopadne a co vsetko sa mu moze prihodit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?