Refinancovanie uveru-co vy na to?

Potrebujem poradit ohladne refinancovania uveru.Mame moznost kupy domu,cena je vyborna a vyborna aj lokalita,ale mne konci pracovna zmluva o 3 mesiace a priatel podnikal,potom bol zamestnany 6 mesiacov a teraz meni pracu a teda je v skusobnej dobe a akurat v tomto obdobi sa naskytla prilezitost kupy domu :-( Mame stavebne sporenie,kde by som mohla ja vziar uver bez zalozenia nehnutelnosti na sumu za ktoru by sme kupili dom. Nieco mame nasporene a zvysnych cca 15 tisic by sme brali z postovej banky,kde vychadza urok 3.8 %. Planujeme dom prerobit,cim zdvihneme jeho hodnotu,vsetko budeme robit sami,priatelov otec si privyraba rekonstrukciami,takze sa vyzna,usetrime na cene prace a potom by sme dali vypracovat znalecky posudok a tieto dva uvery refinancovali uverom z banky.Lenze neviem,ci je to dobry krok,ci zbytocne nepreplatime,neunahlime sa a neostaneme sklamani...nemam nikoho ,kto by nam vedel poradit ohladne financii. Banky mame pochodene,ale viete ako to je,ked vtacka lapaju,vsetko je super a ked sa aj pytam na skryte poplatky,vraj nic nie je :-D vedel by mi prosim niekto pomoct,ci uz z vlastnej skusenosti alebo kontakt na dobreho poradcu
Odpovedať
@hoblinka13 co sa tyka prace - to je tvoje osobne riziko. tam ti poradit neviem, lebo je to cast o vedomostiach a schopnostiach, cast o nahode. mam znameho, ktory 5 rokov rozbiehal biznis pre talianov, velke drahe auto, pekny plat, zobral si hypoteku na dom v lete a minuly tyzden mu oznamili, ze nakolko NBS sprisnila nejake pravidla, k 31.1.2017 konci cela firma. Ak mas moznost pozicat si na kupu a prerabku domu bez toho, aby si musela zalozit ten dom, pozri na RPMN. Uroky su jedna vec, ale musis ratat este aj s poplatkom za pozicku (toto je svinstvo, ale maju to aj v Rakusku a v ovela vyssich sumach), pripadnych dalsich poplatkoch, ako poistenie, alebo vedenie uveroveho uctu a podobne. Pokial si stale niekde na rozumnej hodnote a vies takto dom zhodnotit, isiel by som do toho. Zhodnoteny dom vies prinajhorsom so ziskom predat, alebo zobrat trosku vyssi obnost za dobry urok (s dlhsou dobou viazanosti, aspon 5 rokov, ak nemate cez 35 ani jeden aj s prispevkom od statu) a preklenut tak par prvych mesiacov, keby to s pracou nevyslo. PS: ak sa ti to v hlave cele zda ako prilis dobra ponuka, urcite si to poriadne prever so statikom a dalsimi odbornikmi. Malokedy sa predavaju nehnutelnosti pod cenu.
Odpovedať
@bozsky_kaja predava to rodina,dom pozname,bol tam aj architekt,vsetko je super,len tam bude vela roboty :-D Len chcem vediet,ci sa oplati refinancovanie a ci na tom zbytocne nepreplatime,ci pockat do doby,kym budeme moct brat riadnu hypoteku alebo co robit.
Odpovedať
@hoblinka13 kolko preplatis? zisti si, kolko by ta stali vsetky naklady takehoto kratkodobeho preklenovacieho uveru a podla toho sa rozhodni, ci je to pre teba vela, ci malo. rataj vzdy poplatky za vybavenie pozicky, poplatky za vedenie uctu, poistenia a tiez pripadne poplatky za predcasne splatenie.
Odpovedať
Mne bolo povedane ze na uver bez zalozenia nehnutelnosti musis mat vzdy spolueucitela..a musi byt zamestnany minimalne 4 mesiace a aspon jeden musi mat zmluvu na dobu neurcitu v stavebnej sporitelni..
Odpovedať
@zvolsiinylogin hmm to je zaujimave.mne vypocitala na moj prijem sumu a k tej sume nepotrebujem spolurucitela.mna uz asi slak trafi z tychto bank a ich informacii
Odpovedať
Hypotekarne uvery, cize so zalozenim nehnutelnosti su najlacnejsie.Celkom nechapem, preco ten uver od PB. Opytaj sa, za akych podmienok by Ti prefinancovala kupu Stav.spor. Odkial si? Viem o poradcoch v ZA.
Odpovedať
@budova1 pretoze sme nasli dom,ktory ma skvelu polohu,rovny a velky pozemok,skvelu dispoziciu,netreba vela burat pri rekonstrukcii a majitel s predajom nepocka.priatel menil zamestnanie,takze banke nevyhovujeme.museli by sme cakat 3 mesiace a za ten cas sa preda inemu.preto PB
Odpovedať
@budova1 v stav.sporitelni ho ako rucitela tiez nebudu akceptovat,ak ma novu prac.zmluvu od 1.12.216,ci ano?
Odpovedať
Stale sa nerozumieme. Pises, ze budes mat 2 uvery a tie refinancujes dalsim, cize vyhodnejsim, cize hypotekarnym? Ak si ochotna ist do hypoteky, tak si rovno zober hypoteku od Stav. spor. na kupu nehnutelnosti. Vravis, ze tam mas nasporene, sporitelna to zohladni a pri ruceni nehnutelnostou dostanes najnizsi mozny urok.
Odpovedať
@hoblinka13 Neviem, či som debil, ale skúsim :) 1. Čo takto vyriešiť nateraz len kúpu domu samotného ? Hovoríš, že by ti na to stačil len 1 úver zo stavebnej sporitelne ... Riešil by som to len 1 úverom, dom by som kúpil a druhý úver s poštovej banky by som neriešil. Následne by som počkal 3 mesiace, než priatel bude po skúšobnej lehote a celý tento úver by som refinancoval do banky na klasickú hypotéku + by som si zobral od banky peniaze na rekonštrukciu (v rámci tej hypo) ... Prečo ? - budeš refinancovať len 1 úver ... Koľko ťa to bude stáť si vieš ľahko zistiť zo zmluvy samotnej. Tj poplatok za predčasné splatenie a aj aké sú jeho podmienky. - je zima, takže veľké prerábky sa robia ťažšie. Za tie 3 mesiace ale môžete s prerábkou začať aj bez penazí, búrať, oškrabávať omietky, vyhadzovať staré podlahy, rozvody a podobne sa dá robiť aj ked nie je cash :) Prípadne domurovať priečky, vydrážkovať na nové rozvody atď tiež nestojí veľa penazí, ak je tam tvrdá svojpomoc :) - následne po 3 mesiacoch spravíš refinanc. Banky vedia poskytnúť aj viac penazí, než je aktuálna výška hypo. Stačí povedať, že ideš za tie peniaze rekonštruovať dom a zvýši sa jeho hodnota. Banka potom s fotkami zdokladuješ, čo všetko si spravil ... Je to pomerne jednoduché.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?