Problémy s hypotékou

Dobrý deň. potrebovala by som poradiť od skúsenejších a hlavne od ľudí, ktorí sa dobre orientujú v problematike. Chceme kúpiť pozemok, ktorý je síce schválený v územnom pláne obce na IBV, ale je zatiaľ vedený ako orná pôda kvôli poplatkom. Teda, chceme kúpiť pozemok, chceme kúpiť projekt a začať stavať. Potrebujeme si zobrať úver tak cca 50 000.- EUR. Môžeme založiť dva byty, ktoré majú spolu hodnotu cca 70 000.- EUR. Máme v zálohe ešte tretí byt, ktorý sa na jar chystáme predať a z toho dofinancovať stavbu. Pochodila som všetky banky v meste ale som z výsledku trochu nešťastná. Väčšinou chcú, aby pozemok bol stavebný, alebo aby sme mali vydané stavebné povolenie, alebo chcú dokladovať účel úveru vo výške tuším 60% do 6 mesiacov, čo nemáme šancu stihnúť, keďže ešte nič ani len nevlastníme atď. atď. Poraďte prosím, ako máme postupovať ďalej. Ďakujem :)
Odpovedať
@dugvajzo108 nemyslím si, že by pozemok musel byť vedený ako stavebný - ak je normálne v územnom pláne určený na zastavanie IBV, nemal by byť problém. A ak máte zabezpečenie inými nehnuteľnosťami, tiež by nemal byť problém... my máme hypotéku z vub, najprv sme jednu brali na pozemok (tiež nebol v katastri ako stavebný) a ďalší rok potom ďalšiu na výstavbu RD, pričom sme ju tiež mali založenú rodičovským domom. Nebol s tým žiadny problém.
Odpovedať
Bola som vo VUB a oni mali snáď najhorší úrok zo všetkých bánk, tak som sa tam ani moc nezdržala. Informáciu o tom, že to musí byť stavebný pozemok mám od pani z Primabanky. A takisto od nej a zo SLSP mám info o dokladovaní úveru do 6 mesiacov. Je to nereálne za tú dobu kúpiť pozemok, kúpiť projekt na dom, dať urobiť projekt na prípojky, vybaviť stavebné povolenie a ešte aj niečo postaviť... ach jaj...myslela som si, že to bude jednoduchšie :-(
Odpovedať
@dugvajzo108 vub má teraz akciu 2,1% ak je hypotéka viac ako 40 000 EUR a nepresahuje 80% hodnoty zabezpečenia - vyskúšajte znovu :) nerozumiem čo myslíte pod dokladovaním úveru do 6 mesiacov - vo vub sme po schválení hypotéky mali 6 mesiacov čas na podpis zmluvy, po podpise zmluvy sme mali 1 rok na to, aby sme hypotéku vyčerpali. to je, myslím, dostatok času... a dá sa tuším aj požiadať o predĺženie termínu ak by ste to nestihli.
Odpovedať
ja by som siel za financnym poradcom. oni vedia vybavit aj komplikovanejsie veci :).
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 aj my mame VUB a nic lepsie na trhu nebolo a to mi robila echt brookerka, na slovo vzata... ta ma take love z tej prace... pozemok maju za 250.000e priamo v BA ... konecna. Cim viac ludi spracuje s najvyhdnejsou ponukou tak tym jej je lepsie. Samozrejme ze aj nam... cize aj druhy krat by som siel ja osobne do VUB bez pozerania konkurencie
Odpovedať
VUB ma teraz akciu. 2.1% FIX3 a 2.3% FIX5, ale poplatok za hypo je 1%, max 1000EUR. a tych 6 mesiacov, to je musis si vybavit stavebne povolenie. ak nechces VUB, skoc do UNICREDIT, dvaju 2% FIX3 a 2.2% FIX5, bez poplatku za hypo. nikde inde som nenasiel, ze by dali menej. rozdiel je potom ako budes cerpat peniaze.
Odpovedať
@bromid vub má poplatok 0,8%, ale aj ten nezaplatíš, ak si dáš všetky voliteľné zľavy - účet, zasielanie príjmu a poistenia, alebo ak donesieš znalecký posudok v el. podobe.
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 Banky vedia akceptovať pozemok, ktorý nie je ešte evidovaný ako stavebný, ale je uvedené v územnom pláne obce ako pozemok s plánovanou výstavbou rodinných domov, či občianskej vybavenosti - toto bol môj osobný prípad, kde som taktiež riešila pozemok, ktorý bol stále vedený v extraviláne obce, ale s plánovanou výstavbou uvedenou v územnom pláne obce. Takže je to možné riešiť. Ohľadne hypotéky na kúpu pozemku a potom čakania na vyriešenie stavebného povolenia ... Je super, že máte možnosť zabezpečiť hypotéku inou nehnuteľnosťou, v tom prípade je možné získať celú hypotéku jednorázovo a môžete a tak zafinancovať kúpu pozemku a potom aj samotnú stavbu. Je ale skutočne pravda, že ak si dáte ako účel hypotéky kúpa a výstavba - tak kvôli tej výstavbe je potrebné mať vydané stavebné povolenie, alebo je možnosť taká, že banka pustí hypotéku na dve časti - prvú časť na kúpu pozemku a druhú časť Vám pustí po vydaní stavebného povolenia. Toto však nevidím ako veľmi šťastné riešenie, pretože počas čakania na čerpanie tej druhej časti hypotéky budete stále v čerpaní a teda budete platiť iba úroky z tej vyčerpanej časti, čo sú zvýšené náklady pre Vás. Bolo by pre Vás možné riešenie tak, že by ste si zobrali hypotéku čiste len na kúpu toho pozemku (založili by ste banke ten kupovaný pozemok plus možno jeden z bytov), zaplatili by ste celú kúpnu cenu a splácali si danú hypotéku. V pokoji by ste si vybavili stavebné povolenie a potom by ste si zobrali druhú hypotéku na samotnú výstavbu a zabezpečili by ste trebárs tým druhým bytom? Je to istá možnosť riešenia, prípadné sú iné možnosti, ale to je už skôr na osobné stretnutie a prebratie Vašej situácie dopodrobna. Ak potrebujete v tomto ohľade pomôcť, pokojne sa obráťte na mojich kolegov z Vášho okolia, ktorí Vám isto radi a skutočne kvalitne poradia čo a ako, nájdete si ich na našom webe.
Odpovedať
Veľmi pekne ďakujem za všetky Vaše reakcie. Na základe nich som dnes bola vo VUB a vyšla som z nej vysmiata :) Je pravda, že bola som tam cca pred mesiacom a vtedy ten úrok bol oveľa vyšší ale teraz je to o niečom úplne inom. Takže ešte raz ďakujem za info!
Odpovedať
Tak, a mám z toho v hlave zasa riadny guláš... Keď sme preberali našu situáciu ešte raz, vyšlo nám z toho toto: Hypo by sme mali dostať, konkrétne 50 000.-, splátka by bola v norme, doba 18 rokov. Bola by to ale hypotéka na rekonštrukciu. My ale chceme z tých peňazí kúpiť pozemok a stavať. Pani v banke nám ale povedala, že stačí podpísať čestné prehlásenie, že sa peniaze použijú na stavebné účely a netreba žiadne bločky a fotodokumentáciu. My sa ale trošku tohto obávame. Nemôže nám prísť z banky kontrola, ako tie peniaze používame? Nesmrdí to prúserom? Čo si o tom myslíte a je tu niekto, kto má s týmto konkrétne skúsenosti? Dik za každé info.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?