Prevod hypotéky z bytu na dom

Profilova fotka
Ahojte. Chystáme sa stavať domček. Pozemok už máme ( hodnota 30-35.000 eur) , súčasne bývame v byte, na ktorý máme hypotéku 50.000 eur. Splácame piaty rok. Teraz by sme chceli stavať. Obdobie medzi predajom bytu a dokončením stavby môžme bývať u svokrovcov. Otázka je, kedy môžme presunúť bremeno z bytu na dom, tak aby sme mohli byt predať? Aký je postup? Keď postavíme hrubú stavbu napr. zo stavebného sporenia tak môžme len zmeniť ťarchu? A čo v prípade, že dom má väčšiu hodnotu ako daná hypotéka. Môže nám banka poskytnúť ešte nejaké financie dodatočne, ak by sme ich potrebovali? Predpokladám, že hodnota domu v danej lokalite bude min. 2x taká ako je hypotéka na byt v ktorom bývame teraz. Ďakujem za názory a rady :)
Odpovedať
@nikusssik pokial viem za stavbu sa v banke povazuje zaklad +1m do vysky, to vam ohodnoti ana nejaku cenu +mate ten pozemok tak myslim ze to nebude ani dlho trvat, kedze v stavbe potrebujete vybudovat hodnotu len 20000 ak ma stavba vyssiu hodnotu nez hypoteka mas moznost vyjednat si lepsi urok a do buducna poziadat o navysenie hypo ( my mame nepr byt ohodnoteny aktualne na 65 a hypoteku 9, do 45nam nukaju kazdy rok)
Odpovedať
@nikusssik prevod ťarchy dnes je pohoda, v tvojom prípade by postačovalo dokončiť dom do štádia uzatvorenej hrubej stavby :-D Čo sa týka dodatočných financií, tak to už je otázka, na ktorú z pár riadkov neexistuje odpoveď - musíš pracovať s hodnotou domu po dokončení, hodnotou bytu a podľa toho vieš, či banka ti niečo poskytne, navyše je tu otázka, či prvý úver je so špm alebo nie - d
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?