Prepad ceny - uver

Vie mi niekto povedat, co by sa stalo, keby cerpam hypo uver 50 000€ na byt ktory stoji napr. 50 000€ a po case klesnu ceny bytov a konkretne mojho napr na 20 000€? Znamena to, ze keby nesplacam uver tak mi banka vezme byt a uver do vysky cerpania v tomto pripade 50 000€ uz nemusim doplatit, alebo musim?
Odpovedať
Toto podla mojho nazoru, a na zaklade toho co viem, je riziko, s ktorym kazda banka musi pocitat. Realitny trh je volatilny a vy neviete ovplyvnit ceny nehnutelnosti vo vasom okoli ani nikde inde. Cize to ze hodnota bytu bude o 30.000 mensia je uz problem banky. Preto maju aj zvacsa svojich znalcov alebo vo vseobecnosti potrebuju znalecky posudok aby mali predstavu ako sa pohybuju ceny v tej lokalite.
Odpovedať
@nesbin Teda dobre tomu rozumiem, ze ked dnes vezmem uver 50 000€ a kupim za to byt v hodnote 50 000€ a zajtra klesne cena bytu na 20 000€ a ja nebudem splacat uver, tak banka si vezme byt a ja som cisty??? nebude teda chciet dopaltit 30 000€?
Odpovedať
@onibul si vtipny ...samozrejme ze ti ostane sekera 30tis, akurat ju z teba bude zdimat exekutor este aj na tvojom dochodku
Odpovedať
@eeffka Preco ta invektiva? Forum je na to, aby sa mohol ktokolvek na co chce spytat, nie? Ak s tym mas problem, opusti forum. Neviem, tak sa pytam, keby chcem byt vtipny, tak idem do talkshow....
Odpovedať
Ale preco by to mal doplaca? Zalozil predsa byt v plnej vyske a nedokaze ovplyvnit ceny realit na trhu, tak preco by mu mala zostat sekera ak sa ceny prepadnu, nech uz z hocijakeho dovodu?
Odpovedať
@onibul opytat sa samozrejme mozes, ale musis aj cakat odpoved a toto je taka absurdna otazka ze az... @nesbin no preco by mal doplacat, lebo je to uver vo vyske 50, zabezpeceny nehnutelnostou vo vtedajsej hodnote 50 za zvyhodnenych podmienok ( nizke %na hypotekach) banka mu moze dat aj nezabezpeceny uver za 5x vyssiu urokovu sadzbu ale to neznamena ze uver sa nejak znizuje, iba jeho zabezpecenie, prave preto banky uz upustili od 100% uverov a davaju tak 70-80% nehnutelnosti, presne kvoli takymto prepadom, nakolko rozdiel , ktory si banka nevykryje predajom bytu ide normalne na sud/exekuciu...a uver sa s tebou vezie kym nesplatis
Odpovedať
@nesbin pretoze tebe banka pozicala 50tisic a nie byt. Tych 50 tisic treba splatit (samozrejme aj s urokmi) bez ohladu na formu rucenia. To, ze si si za tie peniaze kupil byt, ktory vyrazne stratil na cene, je len tvoj problem... Banka sa bude domahat svojho az do uplneho splatenia istiny!
Odpovedať
aaa ok tak sa potom ospravedlnujem za mylne info, zostava len dufat ze takyto pokles ostane iba v takejto teoretickej rovine
Odpovedať
Ak nebudes splacat banka si uplatni zalozne pravo na byt a preda ho napriklad za 20,000eur predpokladam ze s tej sumy si stiahne este rozne poplatky. Ak tvoja hypoteka bola 50,000eur a dajme to mu ze uz nejaku sumu splatil (napr. 3000) tak zostatok dlhu cini 47000. Byt sa predal za 20,000 , cize budes stale dlzit banke 27,000eur plus nejaky poplatok banky za predaj bytu v drazbe (ak dobrovolna lacnejsie, ak bude byt exekuovat exekutor je to drahsie) . Ten dlh+poplatky budes musiet splatit alebo si to uplatni exekutor, takze rozhodne prerobis.
Odpovedať
@onibul Ak by tak výrazne klesli ceny, tak banka v súlade so zmluvou bude v prvom rade požadovať dodatočné ručenie napríklad inou nehnuteľnosťou. @nesbin Nič v zlom, ale aj táto debata potvrdzuje, že je lepšie radiť iba v prípade, že danej veci rozumiete, a nie vlastný názor, dojmy a podobne. Zbytočne by zadávateľ mohol byť uvedený do omylu, ak by už nikto iný nesprávnu informáciu neopravil.
Odpovedať
Profilova fotka
@onibul Ak by nastala na trhu situácia, že ceny nehnuteľností prudko klesnú, tak banky si prekontrolujú úvery, kde majú zabezpečania nehnuteľnosťami a prehodnotia ich hodnoty ak nastane situácia, že napr. pri Vašej hypo prídu na to, že vzhľadom k zostatku hypo je aktuálna hodnota nehnuteľnosti nízka, budete vyzvaní, aby ste hypotéku dozabezpečili inou, alebo ďalšou nehnuteľnosťou v dostatočnej hodnote. Banka má na to právo v zmysle úverovej/záložnej zmluvy a v zmysle obchodných podmienok banky. Ak dozabezpečenie neurobíte, tak banka má právo na čiastočné alebo celkové zosplatenie hypotéky, tzn. buď uvedie, že treba istú čiastku okamžite splatiť a prispôsobiť tak zostatok istiny hypo k aktuálnej hodnote nehnuteľnosti, alebo zosplatní celú hypotéku. Výška hypo bola 50tis. a keby aj hodnota nehnuteľnsti prudko klesla - je to stále iba nástroj zabezpečenia hypotéky, dlh voči banke sa Vám nijako neznížil a bez ohľadu na hodnotu založenej nehnuteľnosti, ste banke stále dlžný celú výšku hypo, eventuelne aktuálny zostatok istiny hypo.
Odpovedať
strašne dávno som sa takto nepobavila na tak absurdnej otázke, prepáč. :-D Ked ti banka požičia na byt 50 litrov a byt bude bude mať aj nulovú hodnotu - napr. absurdná situácia - zemetrasenie, že dom, v ktorom je byt, lahne popolom, tak banka proste bude chcieť to čo ti požičala aj pekne s úrokami, ne že 50 litrov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@onibul ak by byt stúpol na hodnote o 30 tis. to by si si chcel mastiť vrecká ...a ak by klesol by si to chcel nech to je problém banky hahahaha :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?