Prenesenie hypotéky bez vrátenia štátneho príspevku

Ahojte. Chcel by som si preniest hypoteku do inej banky len tam mam statny prispevok pre mladych. Viem ze ju mozem preniest az po 4 rokoch, aby som nemusel ten prispevok vratit :-) Hypoteku budem mat v maji 4 roky, ale statny prispevok mi zacali vracat az v septembri /ked uz na liste vlastnictva nebola plomba/ Tak by som sa chcel spytat ci mozem hypoteku preniest v juni alebo az oktobri kedze prispevok zacali vracat az v septembri? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Dobrý deň, navrhovala by som Vám dve alternatívy. Prvou je, aby ste si skúsili dať prehodnotiť úrokovú sadzu vo Vašej aktuálnej banke už teraz (je možné, že Vám vyjdu v ústrety, aby zabránili strate klienta) a druhá alternatíva je,aby ste si prerátali koľko by Vás vrátenie štátneho príspevku mohlo stáť v porovnaní s tým koľko by ste získali ušetrením pri refinancovaní hypotéky s výrazne nižším úrokom.
Odpovedať
Dakujem. Skusim sa informovat vo svojej banke. Pretoze ak by nechali ten urok co mam tak inde by ma vysla mensia splatka ako teraz so statnym prispevkom a to uz by som pockal tych par mesiacov na prenesenie do juna v tedy by to malo byt 4 roky a 1 mesiac a uz by som ho vracat nemusel ak to teda nerata sa az od semtembra
Odpovedať
Profilova fotka
@m1171 Preniesť ŠPM nie je možné, štyri roky sa bežne počítajú od uplatnenia príspevku, tzn. pre Vás to znamená jeseň. Ak mi ale napíšte, akú výšku hypo ste brali, s akým základným úrokom a v ktorej banke a kedy, plus mesačnú splátku a napíšte mi, do ktorej banky a za aký úrok by ste hypo chceli preniesť, tak Vám cca prepočítam, či sa Vám oplatí ísť aj za cenu vrátenia príspevku alebo radšej počkať, alebo tak ako bolo písané vyššie, požiadať o prehodnotenie úroku už teraz, ale pozor, za prehodnotenia úroku si tiež banky berú poplatky - záleží ktorá.
Odpovedať
Aby sa nevracal ŠPM sa prosim urcite rataju 4 roky az od zaciatku poberania ŠPM? (teda od datumu kedy ho 1vy krat poslali?) Mne v banke tvrdili ze po 4 rokoch podpisu zmluvy. Nam zacali vracat SPM az 1 rok po podpise zmluvy. Nerozumiem preco tak neskoro.
Odpovedať
Zvycajne to trva 1-2 mesiace kedy ho zacnu vracat, Ked je uz vedene v katastri zalozne pravo. U mna to trvalo 3 mesiace, ale len preto ze som sa neozval ked som sa ozval tak v tom tretom mesiaci tak mi ho ihned zacali vracat. Mne v banke povedali, od podpisu zmluvy hypoteky a nie od kedy mi ho zacali pripisovat, ale tiez si myslim ze az od kedy ho zacnu pripisovat sa to rata.
Odpovedať
Overoval som to, rata sa to od podpisu zmluvy.
Odpovedať
@slimeon @m1171 @slimeon @andreah25 Moze sa stat, ze to ma kazda banka nastavene inac? V ktrych bankach vam povedali, ze sa to pocita od datumu zmluvy? Ci je to uplne jednoznacne urcene v zakone, alebo si to mozu banky vysvetlovat po vojom? TIez ideme prenasat a cakame, len nevieme na ktory datum :D Tiez nam zacali vyplacat statny prispevok 2 mesiace neskor, ale teraz na zaciatku roka poslali 3 naraz a dorovnali to, cize teoreticky uz mam vyplatene prispevky za 4 roky, hoci od prveho statneho prispevku este 4 roky neuplynuli....
Odpovedať
No ja ju mam v CSOB a ked som sa u nich informoval tak ten hyp. poradca to tam dlhsie hladal a potom tak nesmelo povedal ze by sa to malo ratat od datumu zmluvy. Ale aj tu pisali ze by sa to malo ratat od zaciatku zmluvy a este som nasiel aj v zakone o bankach toto: (5) Nárok na štátny príspevok pre mladých zaniká, ak a) mladý poberateľ hypotekárneho úveru 1. nedodrží účel, na ktorý bol hypotekárny úver poskytnutý, 2. prevedie záväzok z hypotekárneho úveru na inú osobu s výnimkou jemu blízkej osoby, pričom blízka osoba musí ku dňu prevodu záväzku spĺňať podmienky podľa § 85a ods. 1 a 3 písm. a), 3. splatí hypotekárny úver pred uplynutím štyroch rokov od poskytnutia hypotekárneho úveru, 4. predložil pri uzatváraní zmluvy o hypotekárnom úvere so štátnym príspevkom pre mladých ne- pravdivé údaje A v bode 3 sa pise od poskytnutia hypotekarneho uveru takze malo by to byt od vtedy ked si podpisala hypoteku a nie kedy zacali pripisovat statny prispevok. Akurat neviem ci treba pockat cely mesiac, aby bolo po 4 rokoch, ale asi staci pockat len jeden den a 4 roky :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ako to teda je? Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?