Predschválenie hypotéky verzus schválenie

Ahoj mam dotaz, mame predschvalenou hypoteku, dodali jsme vsechny doklady, odhad domu vsechno uz se to ma jen podepsat a podat a vcera nam nase hypotecni poradkyne do telefonu rekla, ze pak uz se budeme jen modlit aby dali tolik kolik nam predschvalili, ze to muze jeste jejich krizovy manager osekat. Zatim mame predschvalene 90% z ceny odhadce, stalo se nekomu ze by mu to v primem schvalovani nedali tak jak slibili. Chceme si teda dat expresni schvaleni to by pry melo byt do 24 hod, ale stejne po nas uz realitak chce zalohu na dum, takze ta nam pak propadne pokud nam neschvali tolik kolik rekly, 10% si zvladnem financovat sami, ale vic by nam nevyslo. Mate nekdo zkusenosti konkretne i z csob nebo i jinych bank?
Odpovedať
Tteba si do rezervacnej zmluvy dat formulku ,ze ak vam banka neschváli hypo v požadovanej výške záloha je plne splatná naspat, aby ste o peniaze neprišli.
Odpovedať
@lucipech urcite ano. Vzdy osekaju z predschvalenej, teda takzv. hypotekarneho certifikatu a daju nakoniec menej...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali predschvaleny uver na 90% z hodnoty....riskaci akurat zvyknu osekat hodnotu od znalca.....nam osekal hodnotu zo znaleckeho iba o 5 tis takze v pohode nam dali co nam aj predschvalili....
Odpovedať
Profilova fotka
@lucipech ČSOB nezvykne upravovať % hodnoty nehnuteľnosti vs. objemu úveru. Niekedy znížia len hodnotu znaleckého posudku. Rodinné domy zvykne dobre ohodnocovať aj SLSP. Ak sa obávate, že prídete o rezervačnú sumu v prípade schválenia nízkeho objemu hypotéky, skúste sa s realitným maklérom dohodnúť tak, že podpíšete rezervačnú zmluvu, pričom blokovací depozit uhradíte do 2-3 pracovných dní od jej podpisu bezhotovostne. Zatiaľ si dáte expresne schváliť hypotéku v ČSOB.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign nam neosekali.
Odpovedať
@simik22 este raz.... Hypo certifikat je ratany z platu, tam predschvalia ak mate dobry plat aj 200 000€.... Akonahle vsak zadate ziadost o hypo, dolozite znalecky, tak to banka zoseka. VZDY! Tal tu neklamte ludi... @ina_maklerka
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ročne klientom sprostredkujem niekoľko desiatok hypoték v rôznych hypotekárnych bankách, čo je dostatočná vzorka na to, aby som sa mohla vyjadrovať k téme vecne, nie prehnane optimisticky. Osobná skúsenosť @simik22 s ohodnotením nehnuteľnosti bankou bola pozitívna.
Odpovedať
@ina_maklerka banka vzdy zoseka znalecky od externeho znalca. Vzdy. Predschvalenie a schvalenie su dve rozdielne veci. A pise sa tu o predschvaleni vz schvaleni, co bude urcite zosekane. Ved nech da @lucipech potom vediet, ze kto z nas dvoch mal pravdu... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Práve preto som jej odporučila iné banky ako VÚB, s ktorou ste mali pravdepodobne negatívnu skúsenosť pri ohodnotení rodinného domu.
Odpovedať
Upresnim, mame uz podanou zadost uz maji v ruce znalecky a cekaji jeste na jeden dokument od nas a pak uz budou schvalovat expresne do 24 hod, takze dam pak vedet jak to dopadlo, toho osekani se taky bojim, ale tu castku nam predbezne schvalili i na zaklade platu i na zaklade znalca, takze znalce uz maji kupni cenu zatim nebrali v potaz jen znalce, ale nedelam si iluze ze to projde jak to predschvalili, proto se ptam na zkusenosti jinych lidi.
Odpovedať
Jak jsem slibila pisu jak to dopadlo. Predschvalene jsme meli 90%z odhadovane ceny domu a pres krizoveho proslo 80% z odhadovane ceny domu, takze to nevyslo a dum nam nakonec utekl o 5000 eur, majitele maji druheho zajemce, ktery da plnou cenu, no mozna nekomu predbezne schvaleni vyslo,ale nam bohuzel ne. Diky vsem za reakce
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign nesúhlasím. Tiež som sprostredkovala už zopár hypoték. Áno, stalo sa, že externého znalca zosekali, ale rovnako a nie raz, posudok nechali tak, ako to znalec ohodnotil.....takže sa nedá vo všeobecnosti tvrdiť, že banka externý posudok zoseká vždy:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aduskatt @ina_maklerka Vid prispevok vyssie o zosekani na 80%.... . Skoro kazdy makler slubuje co najviac. ;-) Ved na klientovi predsa ten makler zarobi €... Cest vynimkam....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ja nehovorím, že nezosekávajú, hovorím, že nie každý v banke zosekali:-) maklér nezarobí podľa toho, čo sľúbi klientovi, ale podľa reality. A zarobí za odvedenú prácu, ktorú mu zaplatí banka, nie klient:-)( ale to je mimo tému)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucipech Pri ohodnocovaní rodinných domov sú v bankách rozdiely, z tohto dôvodu je potrebné podávať žiadosť do viacerých bánk a čakať, kde dajú najvyššiu hodnotu. Rýchle riešenie býva pohodlné, ale nie efektívne. Pri rodinných domoch banky dávajú LTV predovšetkým podľa lokality, najčastejšie je to do 80 %. Nad 80 % hodnoty sa financuje predovšetkým v BA, krajských mestách a niektorých okresných s vyššou obchodovateľnosťou nehnuteľností. Niektoré banky majú pri RD strop 80 % LTV (napr. ČSOB, SLSP má strop pri RD až 100 %, VÚB 90 % ) Ak potrebujete vzhľadom na príjem vyššie LTV, orientujte sa na byty. V BA pri vybavovaní hypoték pre klientov, vzhľadom na vyššie ceny nehnuteľností, majú hypotekárni makléri väčšiu zodpovednosť, pretože rozdiel v LTV len o 10 % môže byť často viac ako 20.000 €. Aj rezervačné sumy sú oveľa vyššie. Musia predikovať výsledok schvaľovania presnejšie. Inak padá celý obchod a klient príde aj o rezervačnú sumu. Po opatreniach NBS v súvislosti sa so zvyšujúcou finančnou rezervou až na 20 % v budúcom roku sa spomaľuje tempo poskytovania hypoték. Podobná situácia, ako sa stala vám, sa bude diať čoraz častejšie. Priestor na dofinancovanie cez spotrebné úvery sa tiež stratí, pretože aj tu chce NBS zaviesť od budúceho roka finančnú rezervu 20 %. Finanční poradcovia/hypotekárni makléri majú oproti bankovým zamestnancom 1 obrovskú výhodu: môžu vyskladať pre klienta riešenie z úverových produktov viacerých bánk. Zamestnanec banky je obmedzený produktovým portfóliom svojej banky.
Odpovedať
@ina_maklerka dat ziadost do viacerych bank ma praveze pre klienta za nasledok znizenie bonity, nakolko banka vidi, ze klient "spekuluje". Je to vsetko v registri... Ziadost do max. dvoch bank. Ale to by ste ako spravna poradkyna mala vediet... :-)
Odpovedať
@ina_maklerka Dekuji za reakci, my byli ten Bratislavsky region takze tam opravdu snizeni o 10% udelalo hodne, byt v BA nechceme protoze ceny domu kousek za Bratislavou nejsou takovy rozdil jako byt v Bratislave, ale jak rikam asi pripad od pripadu my meli bohuzel smulu, nastesti rezervacka se mela podepsat zitra tak jsme aspon neprisli o 6000, to by bylo jeste horsi, zadost jsme davali i v tatrabanke tam nam sice taky rekli 90%, ale tam taky rekli ze si mysli ze nam to riskac oseka na 80%, takze ani tam by to nevyslo, no budeme muset par let setrit a pak to zkusit treba znovu i kdyz timto tempem budou banky za par let financovat uz jen 60%, tak jeste ze jsou aspon ty pronajmy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucipech Aspoň som vám správne poradila nepodpisovať rezervačnú zmluvu, resp. neuhrádzať rezervačnú sumu, kým neviete výsledok schvaľovania.
Odpovedať
Prečo ste si tých chýbajúcich 5000 nepozicali od banky či rodiny?
Odpovedať
Myslím to tak že teraz banky dajú hypo na 80% a Napr na zvyšných 10% dajú výhodný spotrebak. Čiže splátka je trochu vyššia ale bývate :)
Odpovedať
@ina_maklerka ano za tu rezervacku velke diky
Odpovedať
@skpeter chteli jsme spotrebak ale vysel nam prave o 5000 mensi vic nam nechteli dat neco malo jsme meli usetrene ale tech 80% pro nas bylo fakt likvidacni
Odpovedať
Profilova fotka
@lucipech Predpokladám, že ste občanom ČR a v tom prípade väčšina bánk poskytne cudzincovi max. 80% z hodnoty nehnuteľnosti a ani na výnimku nechcú dávať viac. Inú banku súčasne ako ČSOB ste neriešili?
Odpovedať
Dobry den mame s manzelem zuzeni bsm, prave proto ze jsem cizy obcan, dnes nam vysla hypoteka u csob na jiny dum a to 80% z odhadu, ktery byl skoro o 20 000 vyssi nez kupni cena, takze nam to nakonec vyslo ale byl to boj
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?