Predcasne splatenie uveru

Vedeli by ste mi poradit : Chcela som hypoteku z Unicredit bank, kedze mi nechceli dat ziadanu sumu ponukli mi spotrebny uver k tomu. ( urcite to bolo cielene k tomu ma dotlacit) Stretla som sa s totalne neprofesionalnymi pracovnikmi banky a dopadlo to tak ze nedohodli sme sa na cerpany Hypoteky a na tom to stroskotalo trvalo to 2,5 mesiaca podotykam islo o sumu 33000.- . Donutili ma nacerpat spotrebak 12000.- skor ako bola doriesena hypoteka. 18.11.2014 uz pretiekla kvapka a vsetko som zrusila. Ziadost o hypoteku , spotrebak ( nebolo z neho nic cerpane tak ako ho dali na ucet tak som ho aj vratila ) a zrusenie uctu ktory mi tam otvorili. Podotykam 16.11. bol uctovny den pre spotrebak a na ucte bol priblizne mesiac. Pracovnicke banky som povedala nech mi na mieste vyuctuje poplatky s tym suvisiace. Zapatila som pokutu za predcasne splatenie a uroky do 15.12.2014 cca 240.- dnes mi po mesiaci volala ze banke dlzim peniaze ze musim zaplatit aj istinu 112.- este k tomu . Stretli ste sa uz s niecim takym ? je ten postup spravny? A je neskutocne ze za nic musim banke zaplatit 360.- eur perfektne vymyslene okradanie ludi. Nikdy v zivote nechcem mat nic spolocne s touto bankou.
Odpovedať
Profilova fotka
@linalu Dobrý deň, ako prvé by som sa spýtala, či Vám požiadavku na to doplatenie danej sumy a taktiež to predchádzajúce vyčíslenie pri splatení dali na pobočke písomne, či všetko bolo iba ústnou dohodou. Ak to totiž máte písomne, minimálne to prvé vyčíslenie, koľko máte zaplatiť za vrátenie spotrebného úveru, tak daným vyčíslením môžete teraz operať, inak nemáte reálne nič v rukách. Štandard je, že od úveru môžete odstúpiť do 14 dní od načerpania, tzn. banke uhradíte iba úroky za týchto 14 dní. Ak je to už viac, tak áno banka má nárok nielen na úroky za týchto 14 dní, ale aj za poplatok za predčasné splatenie, ktorý teda vo Vašom prípade činí 1% z istiny SU, čiže presne 120,- eur. Zbytok sumy si banka započítala úroky za daný mesiac, no a predpokladám, že teraz tú zvyšnú sumu asi banka požaduje zaplatiť aj preto časť istiny, pretože po mesiaci čerpania SU nastupuje klasická mesačná splátka (istina + úrok) no a banka si spočiatku započítala len úrok a poplatok za predčasné splatenie a istinu nezapočítali a tú pravdepodobne chcú teraz doplatiť. Ono reálne to banka žiadať môže a je v podstate jedno, či je to tá Vaša alebo by to bola ktorákoľvek iná, ale hlavné je to, že požiadavku na doplácania by ste mali dostať písomne aj s písomný vyjadrením prečo, pretože osobne predpokladám, že došlo zo strany pracovníka banky k chybe pri prvotnom vyčíslení toho, čo máte vrátiť, takže bráňte sa a minimálne žiadajte o písomnú vyjadrenie. Skúste mi ešte napísať, koľko ste mali úrok na danom SU a koľko ste mali splatnosť celkovú daného SU - pozriem sa na to, či tie sumy sedia.
Odpovedať
Dobry vecer . Dakujem za odpoved . Urok som mala 10,90 . 1 splatka urokov a 84 anuitnych splatok.15.10.2021 posledna splatka . v zakladnych podmienkach uveru mam v bode 19. Ze mimoriadna splatka a predcasne splatenie uveru pri zostavajucej splatnosti uveru: do 1 roka vratane 0,50%z predcasne splatenej sumy Nad 1 rok 1% z predcasnej ....... v ten den som na pobocke zaplatila 241 €
Odpovedať
Profilova fotka
Takže ak to zhrniem, tak SU ste mali 12.000,- eur na sedem rokov (84 mesiacov) pri úroku 10,9% ročne, mesačná splátka tu činí 204,84 eur (čistá bez poistení, neviem či nejaké boli, počítam bez nich). Ak ste po mesiaci úver vrátili, tak banka môže zúčtovať celú mesačnú splátku, tzn. 204,84 eur plus poplatok za predčasné splatenie 1% zo zostatku istiny úveru, čo činí po započítaní mesačnej splátky presne 119,042 eur ( zostatok istiny 11904,16 krát 1%). Dokopy má teda banka nárok na 323,83 eur. Neviem presný počet dní, ako dlho bol ten spotrebný úver načerpaný, ale myslím si teda, že tá suma banky celkom sedí, ak to bolo o niečo máličko viac ako mesiac načerpané. Ja teda predpokladám, že prvýkrát ste na pobočke zaplatili poplatok za predčasné splatenie a úroky za tú dobu, čo bol úver načerpaný, no nakoľko sa o predčasné splatenie požiadalo po termíne už klasickej splátky, tzn. po viac ako mesiaci od čerpania SU, tak áno, banka má nárok aj na zaplatenie alikvótnej časti istiny SU. V tomto prípade ale určite počítali poplatok za splatenie z celej poskytnutej sumy SU 12tis. a nie zo zníženej po odčítaní jednej splátky istiny z tých 11904 eur, tak by mali urobiť prepočet aj toho poplatku a rozdiel Vám vrátiť, je to ale eurová položka.
Odpovedať
@linalu Podľa môjho názoru, trvajte na tom, aby Vám to ešte raz prepočítali. Načerpali ste 12000 eur a 12000 eur ste banke aj späť vrátili. Jediné načo má banka podľa mňa nárok je poplatok za predčasné splatenie a úrok za obdobie od načerpania úveru po jeho splatenie. Aká istina 112 eur navyše? Veď ste im vrátila celých 12000 ! Nezaplatili ste ani jednu mesačnú splátku čo potvrdzuje aj to, že poplatok za predčasné splatenie vám bol vyrátaný z celých 12000.
Odpovedať
Nic mi oznamene nebolo a ani neposlali postou . dnes mi pisala na mail ze musim zaplatit este 75 eur . Cize uver bol nacerpany 8.10. a ukoncenie bude 18.12 nic som z neho nebrala len si z neho stahovali splatky .
Odpovedať
A splatnost je k 15 dnu v mesiaci .
Odpovedať
@linalu Tiež by som požiadala vysvetlenie, najlepšie písomne. Ak si mala požičaných 12 tis. tak mesačný úrok je 109 eur + poplatok 1% za predčasné splatenie 120 eur. To by mohlo byť povedzme , ak ten úrok nebol presne za 30 dní tých cca 240 eur. Už potom iba nejaká dalšia sankcia o ktorej si nepísala - poistenie úveru? za dodatok ? Bolo to viac ako jeden mesiac a nezaplatila si prvú splátku? Neviem ? ! Treba si to dať v klude vysvetliť. Určite sa ti strhla pri tej predčasnej splátke suma 12 tis. eur? Možno ti už prebehla prvá splátka istiny a preto si mala najprv tú splátku ale potom by si ti nemalo splatiť 12 tis. ale len 12000-95eur.
Odpovedať
@linalu no už si mi aj odpovedala. takže podľa mňa k 15.12. si platila prvú anuitnú splátku + úrok od 8.10-15.10. ( čo mne vychádza 204,84+ ten úrok od 8. -1510 = 23,60eur ) a následne poplatok za predčasné splatenie 1% zo sumy (12000-1.splátka istiny) = 119,05 eur.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?