Predaj bytu a prenesenie hypotéky na dom

Profilova fotka
Chcela by som predat moj byt,kt.je na hypoteku,a zaroven kupit rod.dom. Hypoteku by som chcela preniest na ten rodinny dom. Riesil niekto z vas podobne svoju nehnutelnost? Ak ano naco si mam dat pozor. Je mi jasne,ze musim do banky kde mam hypo,len by som rada vedela nejaky postup . Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka2501 Aj my tak uvažujeme ale ešte sme nezistovali ohladom toho nič bližšie.
Odpovedať
@janka2501 My sme to robili v lete. Bývame od augusta. Kupovali sme dom a prenášali naň hypo z bytu. Bolo to bezproblémové. V SLSP. Doložiť sme museli znalecký na dom, poplatok bol tuším 99 €. Pokiaľ nová nehnutelnost splna hodnotu aku banka potrebuje je to myslím v pohode. Samozrejme musíte mať v poriadku platobnu disciplínu. Návrh na vklad záložného práva podáva ale majiteľ tej novej nehnutelnosti, takže on musí v prvom rade súhlasit s tým, že prenesiete záložné právo. Treba to všetko ošetriť v zmluvách. @miminka07013
Odpovedať
Neviem, či som to dobre napísala. Možno to máte tak, že dokážete ten dom vyplatiť a potom ho založit. V tom prípade je to samozrejme iné.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson V SLSP mam aj ja hypo na byt. Tak som rada a dakujem za vysvetlenie. Ja by som rada najprv byt predala,peniazky pouzila na kupu domuu a hned v zapati dala preniest hypo. No skusim sa opytat poradcu co mam. Velmi pekne dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka2501 len pozor na to, ,ze ja ako kupujuca by som urcite nekupila byt s hypotekou.. je to velke riziko
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 Ano,len ja si tu hypo vezmem prec. Cize na byte nebude.ale to uz bude na dohode s novym majitelom :)
Odpovedať
@janka2501 osetrite si to v zmluve s kupujucim. Ja som sa trosku popalila a doteraz sa z toho financne vymotavam. Predávala som byt mladým, ktorí si brali hypotéku pre mladých. Bolo to oficiálne cez Remax. Do zmluvy sme uviedli, ze do 3 mesiacov od predaja bytu prevediem ručenie z bytu na dom. Bola to rýchla stavba, dom už bol rozostavany, tu lehotu sme tam dali kvôli katastru. V ich banke stále robili problémy, nechceli im uvoľniť peniaze a nikto nevedel prečo. Az pracovníčka banky ochorela a zastupovala ju riaditeľka pobočky. To už sme tam boli, konkrétne v SLSP 3. krát, nasu zmluvu tam mali asi mesiac. Ta sa na papiere pozrela a okamžite vedela o čo ide. Hypotéku pre mladých im mohli uvoľniť len na byt bez tarchy. Nechcem to tu rozpisovat, ale musela som jednať zo dňa na deň a vyplatiť časť mojej hypotéky dosť nevýhodnym úverom. Píšem to len pre informáciu, ak by ste byt predavali mladym a oni by boli tak uzasne informovani ako ti moji, aby ste sa nedostali do casovej tiesne. Vtedy preneste hypotéku na dom čo najskôr, lebo LV budete musieť mat čistý.
Odpovedať
@janka2501 a ty máš kupujúcich ktorý kupia byt s hypo. Musia mať potom hotovost, pretože na založený byt im hypotéku nedajú. To bol práve náš prípad. Oni si brali na náš byt hypotéku / takmer 100%, bol to velký byt v centre/ a potrebovali čisté LV. My sme prenášali na dom zostatok vo výške okolo 9000€. Nám kupujúci súhlasil , pretože v podstate sme celý byt dom platili v hotovosti a to on potreboval. Pre predávajúceho je riziko založit si dom, niečo sa stane a jemu zostane ťarcha. Jednoducho ty musíš mať čisté LV pred predajom. My sme mali v zmluve o buducej zmluve určený dátum do kedy im predložíme čisté LV. Takže tak. Nie je to zas až taká sranda.
Odpovedať
@trend270 Nie len hypotéku pre mladých. Dá sa povedať , že každá banka chce čisté LV.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka2501 Dobrý deň. Dom ktorý chcete kúpiť ste už našli? Máte kupujúcich na Váš byt? Máte v rodine ešte inú nehnuteľnosť, ktorá by mohla poslúžiť na dočasné zabezpečenie hypotéky? Je náročné nájsť kupujúcich na byt (za dobrú cenu) a zároveň kupovať dom (za dobrú cenu). Možno nájdete dom na ktorom bude takisto záložné právo a predávajúci budú chcieť preniesť záložné právo z domu na inú nehnuteľnosť. :-| MOŽNO bude pre Vás výhodnejšie pôvodnú hypotéku splatiť a financovať kúpu domu novou hypotékou. Alebo záložné právo dočasne presuniete na tretiu nehnuteľnosť. Výhodnejšie predáte byt, lebo nebude spojený s RÝCHLOU kúpou domu, ktorý kúpite drahšie len preto, aby ste stihli presúvať záložné pravo na dom (na ktorom môže byť takisto záložné právo). Ak kupujúci Vášho bytu budú riešiť hypotéku, odporúčte im bezplatné služby hypotekárneho brokera, ktorý pomôže aj Vám s presunom záložného práva, prípadne s novou hypotékou pre Vás. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@smartbrokers dobry den, ano dom sme nasli, ma o nieco vyssiu hodnotu ako nas byt. dakujem spojim sa poradcom a skusime to vyriesit co najlepsie. ja som chcela vediet ci sa da nieco take vobec riesit, nerada by som brala novu hypo, lebo mam dobre nastavenu . este presne neviem ci kupujuci budu brat hypo na nas byt,pokial ano zrejme bude lepsie preniest nase zalozne pravo na inu nehnutelnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@trend270 nasi kupujuci uz nemaju narok na hypo pre mladych :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janka2501 tak Vám tento problém odpada :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň, chcem predať byt. Kupujúca chce preniesť svoju hypotéku zo svojho predávajúceho bytu na môj byt., ktorý jej predávam. Môj byt nie je založený žiadnou ťarchou. Nehrozí pre mňa nejaké riziko? Kedy a kto mi vlastne peniaze za byt vyplatí, banka, či kupujúca? Aké sú riziká.. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@daniella39 Ak rozumiem správne, tak kupujúca už má existujúcu jednu hypotéku na svojom byte a teraz kupuje ďalší byt - od Vás. Na kúpu Vášho bytu si berie druhú hypotéku? Alebo ako Vám bude vyplácať kúpnu cenu? Ono v podstate Vás ani nemusí zaujímať to, že si chce preniesť jej existujúcu hypotéku na Váš byt, lebo presun záložného práva môže urobiť iba dvoma spôsobmi - buď bude už byt jej (čiže Vy už máte svoje peniaze za predaj a prebehol prepis vlastníckych práv), alebo je odsúhlasíte zriadenie záložného práva, čo musí podpísať - len nerozumiem tomu, prečo na existujúcu hypotéku a nie na novú, ktorou kupuje Váš byt. 1) Ak si na kúpu Vášho bytu berie hypo, tak budete podpisovať záložnú zmluvu ako terajší vlastník a dočasný záložca po dobu, kým prebehne prepis vlastníctva na katastri - po podaní týchto zmlúv na katastri dostanete svoje peniaze hneď po potvrdení návrhu na vklad a až potom nech si rieši presun zálohu terajšieho bytu po cca mesiaci až dvoch, keď už bude byt jej. 2) Ak Vám kúpnu cenu vypláca z vlastných zdrojov, tak presun záložného práva nech si tiež rieši až po nadobudnutí vlastníckych práv, cca o mesiac/dva, alebo môže aj po 15 dňoch ak podá zrýchlený vklad. 3) Alebo kupuje ten Váš byt hypotékou, ktorá je vlastne navýšením jej pôvodnej hypotéky, kde má založený ten svoj byt a chce aby danú hypotéku mala zabezpečenú iba jedným bytom a to tým kupovaným. Tým by Vás však tiež nemusela zaťažovať, a môže mať istý čas hypo zabezpečenú dvoma bytmi - ak jej terajší byt nemá dostatočnú hodnotu na zábezpeku vyššej hypo a po prepise vlastníctva si to už dorieši všetko sama. Nemôže byť to, že ste sa len zle porozumeli pri komunikácii a presun zálohu si bude riešiť až po získaní vlastníctva k Vášmu bytu. Alebo mi lepšie prosím ozrejmite Vašu situáciu.
Odpovedať
@andreah25 ... ďakujem Vám za odpovede. Chcela by som to však ozrejmiť. Pani predáva svoj byt, ten je zaťažený hypotékou. Z ceny za predaj tohto zaťaženého bytu pani nechce však riešiť splatenie hypotéky, pretože po splatení úveru by jej nezostala suma, za ktorú kupuje byt odo mńa. Prevod založenia hypotéky kupovaným bytom jej poradila banka, čiže bude úver splácať rovnako. V piatok mal by prísť znalec ohodnotiť byt. Ak banka schváli byt na založenie, nasleduje podpísanie záložnej zmluvy ... a vtedy by mala byť nám vyplatená 1. časť sumy za predaj bytu. A po prepise 2. časť sumy. Len mám obavu, že keď odstúpi od kúpi môjho bytu a nevyplatí mi sumu za byt, v banke bude môj byt založený na jej hypotéke. Prvú časť sumy by mi mala vyplatiť po podpise záložnej zmluvy z ceny za predaj svojho bytu. ten kto kupuje jej byt bude platiť aj v hotovosti aj úverom, čiže zrejme tú hotovosť dostaneme ako prvú časť ceny za byt. Ďakujem za pomoc. Som sama a nemám vedomosti ani skúsenosť z tejto oblasti.
Odpovedať
Profilova fotka
@daniella39 Aha, tak už tomu rozumiem lepšie :-) . Na Vašom mieste by som postupovala teda takto: - kupujúca dostane časť kúpnej ceny jej bytu v hotovosti - túto hotovosť by som žiadala od nej vložiť buď na jej účet v banke s tým, že na ňom bude zrealizovaná vinkulácia vo Vás prospech a táto vinkulácia sa uvoľní podpisom záložnej zmluvy, kde Vy budete vystupovať ako záložca s Vašim bytom v prospech jej hypotéky - bude to vlastne časť Vašej predajnej ceny (alebo to môže byť vložené aj na Váš účet a urobená vinkulácia s tiež s tými istými podmienkami ako keby to bolo na jej účte). Samozrejme, ak by ku kúpe nedošlo, na základe dohody oboch strán sa vinkulácia uvoľní a každý dostane späť to svoje, Vy byt, ona peniaze. - druhú časť kúpnej ceny Vám má kupujúca zaplatiť z hypotéky jej kupujúceho, tzn. banka jej kupujúceho pošle peniaze na jej účet. V tom prípade je tiež potrebné zriadiť vinkulácia na jej účte na tieto peniaze vo Váš prospech s tým, že Vám budú uvoľnené a zaslané po predložení LV s prepisom vlastníka. Nie je to také zložité ako to na prvý pohľad vyzerá, ale je to drahšia alternatíva, pretože vinkulácie niečo stoja, vo Vašom prípade to budú dve, určite by som ale trvala na tom, že ich zaplatí kupujúca, pretože Vy jej vychádzate v ústrety a hlavne, bez vinkulácii do toho nechoďte, totiž beriete na seba skutočne veľmi vysoké riziko toho, že sa môže stať, že od kúpy odstúpi a Vy budete mať založený byt. Samozrejme, všetko treba uviesť aj do kúpnej zmluvy - tú jednoznačne robiť s právnikom, keď to máte takto komplikované. No viete, ak by sa čosi stalo a bez tých vinkulácií sa dostanete do problémov, tak máte možnosti súdnou cestou danú situáciu riešiť, ale pri rýchlosti našich súdov....... Jednému však nerozumiem, prečo by Vašej kupujúcej toto poradili v banke, veď ani tam predsa musia vedieť, že to nie je také jednoduché a čo všetko to môže spôsobiť. Totiž napadlo ma, aby to všetko správne prebehlo a aj vinkulácie na seba nadväzovali, tak by mala komunikácia prebiehať medzi všetkými troma stranami - tzn. Vy, Vaša kupujúca, a kupujúci Vašej kupujúcej - plus samozrejme právnik. A prečo nechce vyplatiť svoju hypo z tej kúpnej ceny a potom si vziať novú hypo? Neverím, že má na tej pôvodnej super úrok a nižší ako sa teraz pohybujú. Alebo sa bojí poplatku za predčasné splatenie? Ten si predsa môže zahrnúť tiež do svojej kúpnej ceny. Uviedla Vám nejaký dôvod prečo to nechce riešiť jednoduchšou cestou formou novej hypotéky? V banke budú isto na pobočke radi nový hypo :-) .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@mateson aky je vlastne postup nerozumiem tomu velmi ,tiez chceme riesit vymenu bytu na ktorom mame hypo za dom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Dobrý den,my sme pred piatimi rokmi kupovali dvojizbový byt,brali sme hypotéku 30 000,zakladali sme byt mojich rodičov,minulý rok sme ho predali,kúpili sme štvorizbový s tým že sme brali ďaších 30 000 a založili sme ten byt,ktorý sme kupovali,bol v pôvodnom stave,kompletne sme ho prerobili,tento rok sme kúpili pozemok bez pôžičky a chceli by sme v budúcnosti byt predať a postaviť si dom, nemá niekto tiež takúto komplikovanú situáciu? je možné odbremeniť byt s tým že sa prenesie na pozemok? alebo ako to najjednoduchšie vyriešiť,byt mojich rodičov zatial odbremeniť netreba,len náš byt,aby sa mohol predať Ďakujem za nejaké postrehy
Odpovedať
@sisaaa19 mozes zalozit pozemok novou hypo a ked predas byt, tak hypo na byte si vyplatis tym predajom a hotovo, otazka ale znie, aku hodnotu ten pozemok ma... teoreticky by si mohla hypo z bytu prelozit na pozemok, ale to by musel mat prislusnu hodnotu a byrokraticky by to nebolo nic prijemne okrem toho si nie som ista, ci sa da zalozit hocijaky druh pozemku treba vytlacit list vlastnictva a ist sa do bank opytat
Odpovedať
@sisaaa19 predpokladám, že 4i. má vyššiu hodnotu ako 30 000 - navrhujem zlúčiť tie dve 30 000e hypotéky do jednej, ktorou založíte váš 4i a na rodičovský zoberiete ešte jednu hypo - z tej postavíte hrubú stavbu, jednu hypo prenesiete na hrubú stavbu + pozemok + dáte si ju navýšiť na budúcu hodnotu domu a dom dostaviate... druhá hypo sa vyplatí pri predaji 4i bytu.... LENŽE na toto musíte mať dostatočnú mesačnú bonitu!
Odpovedať
@zuzanka.zuzu rozmýšlali sme aj nad tým,neviem,kolko má byt trhovú hodnotu,byvame v centre mesta byt má 87m, je kompletne prerobený,kupovali sme ho za 55tis. a 25 sme do neho investovali,predat by sme ho chceli aj so zariadením,bojim sa,že znalec ho neohodnoti dostatočne na to aby nám banka vedela dať 60 000,kedže väčšina bánk poskytuje 70percent hodnoty nehnutelnosti
Odpovedať
@peta_petruska ved to že pozemok je na dedine,má 13,5 á a problém je to,že na nom stojí starý dom,ktorý chceme zburať
Odpovedať
@sisaaa19 nie je pravda, my keď sme pred cca 5 mesiacmi obiehali banky pred podaním žiadosti tak SLSP, VUB, TB atď dávali aj 100% 8-) ale to už bola horšia úroková sadzba... pri 90% boli tie 2,1% priemerne. ťažko povedať, nie som znalec, ale na kúpnej zmluve je 55 a podľa mňa to v banke vytiahnete max na nejakých 60 :-| znalec možno ohodnotí aj na viac, ale rátajte aj s možnosťou skresania ceny priamo v banke.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Dobry den.Prosim vas chcem sa spyta. Mam hypoteku na byt ktory riadne splacam. Oktobry 2015 som poziadal na 4 mesiace znizenie splatok ktore som samozrejme platit. Teraz sme sa rozhodli preniest tarchu na rodinny dom. Samozrejme rovnake hodnoty ako bol znalecky posudok bytu. Mozem mat nejaky problem ze by to neslo alebo by tam bola nejaka prekaza zo strany banky. Dakujem pekne
Odpovedať
@luomir84 neviem či ste to riešili ale ako ste dopadli ??
Odpovedať
Profilova fotka
@luomir84 Ahoj v prvom rade je malo info o tom ake to bolo znizenie? to najhorsie skonci v uverovom registri ako RES (restrukturalizacia) a to je dovod na zamietnutie uveru. No toto je to najhorsie ostatne uz su priechodne. Treba vsak ratat ze zmena bude nieco stat : poplatok za zmenu zmluvnych podmienok+novy znalecky na novy dom+poplatok za vklad na kataster (cca 500e spolu) ja by som to najpr riesil vo svojej banke ALE pozrel by som aj moznost inej banky kedze teraz kvoli novemu zakonu od 21.3 su uroky velmi nizko (pod 2%) :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň! Riešime podobný problém: predali sme mamin byt bez ťarchy kupujúcim s hotovosťou, vybrali sme si rodinný dom a zaplatili z toho polovičku kúpnej ceny. Predávame teraz náš byt, na ktorej je však hypotéka a záložné právo. Chceli by sme tiež záložné právo preniesť na rodinný dom. Akurát máme kupujúceho, ktorý rieši hypotéku. Dočítal som sa však, že pravdepodobne nedostane, kvôli tomu, že na byte je už jedno záložné právo! Je to u väčšine bánk prekážkou, alebo je tam nejaká možnosť, že by hypotéku predsa len dostal? Máme však už aj ďalších záujemcov, ktorí by vedeli platiť v hotovosti, lenže musíme počkať na tohto prvého záujemcu. Moja ďalšia otázka je: ako prebieha prenesenie záložného práva administratívne (byrokraticky) v banke a na katastri? Aké sú tam presné kroky a čakacie doby? Moja predstava: 1) Žiadosť o prenesenie záložného práva do banky + súhlas banky (do 30 dní - toto sa nedá nejako urýchliť???) 2) Návrh na prenesenie záložného práva na katastri (do 30 dní, v zrýchlenom konaní 15) - samozrejme so súhlasom ešte pôvodných majiteľov rodinného domu - do zmluvy s našim kupujúcim dáme rovno číslo účtu majiteľov RD, čím by sme ošetrili možné komplikácie, prípadne ak bude kupujúci s hotovosťou, tak uložíme peniaze u notára, kým sa neprepíše záložné právo. Banka nášho kupujúceho uvolní peniaze, až keď bude náš byt bez ťarchy, čisté LV, alebo stačí, keď už tam bude ten návrh na presun záložného práva. Tak isto sa už nepamätám: banka uvoľňuje peniaze pri hypotéke už pri návrhu na vklad záložného práva (v prípade našich kupcov), alebo až po zápise na LV? Vopred ďakujem za všetky odpovede!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň potrebovala by som poradiť.byvame v byte ale chceme ho raz vymeniť za dom.netusila som že sa to spraviť aj takto,preniest hypotéka.len by ma zaujímalo či k tomu potrebujem tiež nejaký doklad o prijme ako keď sa vybavovala hypotéka alebo sa to len nejako prenesie.som na materskej,tak či musim ist najprv do roboty alebo sa to dá aj takto.dakujem
Odpovedať
@lilka5566 no hlavne musí súhlasiť majitel nehnutelnosti na ktorú to chceš previesť.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?