Povolene precerpanie uveru, urok az 20%

Pri hypotekach tlacia do povolenia limitu precerpania. Oplati sa neoplati sa? Pozeram ze uroky su az 20% mesacne?
Odpovedať
@radoslavc snad si to vies spocitat ci sa ti to oplati,nie? ;)
Odpovedať
@radoslavc 20% mesacne? hlupost, nie nahodou p.a. ? to je rocne
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, to je rocne... sam to mam ale prisli nevyuzivam, aj ked pri 1000ke tych 50 centov denne je celkom OK, ak to clovek neprezenie casovo
Odpovedať
tiež si myslím, že to je skôr ročne ako mesačne. keby to bolo mesačne tak si to môžu dovoliť iba taký čo nepotrebujú ani tú pôžičku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Nemôže to byť mesačne, je to určite ročná sadzba - ak by to bolo mesačne, nie sú dodržané podmienky stanovené NBS na maximálnu ročnú sadzbu. Takže je to ročný úrok a prečerpanie ako také nie je zlé, avšak veľmi treba zvážiť jeho výšku a samozrejme ho je treba vedieť aj správne používať. Najčastejšia chyba, ktorú ľudia robia, že prečerpanie berú ako štandardný úver, lenže tento nemá splátky, tzn. ak vyčerpáte celý limit prečerpania bez toho, aby ste tie peniaze tam v blízkej dobe vrátili, tak je asi najdrahší typ úveru, aký existuje. Ak si však limit prečerpania nadstavíte v rozumnej výške - max. do výšky pravidelných mesačných výdavkov na platby (úvery, energie, ...), nie na bežný chod domácnosti samozrejme a určite nie vo vyššej výške ako je Váš príjem a používať toto prečerpanie budete skutočne iba ako rezervu, tak je to úplne v pohode. Rezrevou sa myslí to, že napr. mešká výplata, Vy už máte splatné splátky a trvalé príkazy a tak Vám to v pohode odíde z daného prečerpania a keď príde výplata, tak sa to vyrovná. Alebo ,,zatúžite" po niečom, čo musíte mať hneď teraz a výplata ďaleko, tak si to kúpite z prečerpania a výplatou sa to vyrovná - v týchto prípadoch sa započíta úrok iba za jednotlivé dni, ktoré ste v ,,mínuse" a to sú zväčša iba centové čiastky. V čase, keď prečerpanie nevyužívate, tak nič neplatíte. Takže prečerpanie áno, ale s rozumom - ako každý jeden úver.
Odpovedať
To je pravda, pokiaľ je to normálna banka tak sa musia riadiť nejakým stanoveným rozsahom, ktorý určí NBS.
Odpovedať
to by bolo, ak by to bolo mesačne - neviem kto by sa na to dobrovoľne dal :) ak som tomu správne pochopil a sú to v konečnom prípade len centové položky na deň, tak by to v konečnom dôsledku nemuselo byť až také hrozné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať
Odpovedať
Keď prekročil limit a zoberiem z prečerpania 500e a solárium to za 10 dní...koľko bude úrok čo zaplatím?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Hrubý výpočet - 500 Eur a ak je ročný úrok tých 20% p.a., tak to máme na deň cca 0,056% na deň, čiže to máme 500x0,056%= 0,28 Eur na deň x 10 dní = 2,8 Eur orientačne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?