Postupné financovanie a podmienky jeho získania

Ahojte. Začínam riešiť Hypotéku na stavbu domu. Chcel by som to riešiť postupným financovaním. Máme niečo nasporené ale len minimálne pretože sme kúpili pozemok. Dom chceme poschodový so suterénom. Ide o to že bol som v Slovenskej Sporitelni, VUB a Unicredite a keď som sa pýtal kedy mi schvália hypotéku, tak povedali že musím mať postavený dom 1. podlažie nad zemou 1m výšky múrov. A keďže máme suterén tak by ma to vyšlo veľa a nemali by sme na to. Síce po dlhšej debate v Unicredite to panička uzavrela tým , že prvú tranžu nám vedia dať aj keď nemáme nič postavené. Ale druhú tranžu až keď bude stavb azapísaná v katastri. Viete mi prosím vás niekto povedať ako to vlastne je? Máte niekto podobné skúsenosti. Ešte dodám, že viem založiť byt rodičov, ale ten nemá dostatočnú hodnotu. Ďakujem
Odpovedať
@kajo873 v prvom rade mal by si vedieť, že sa zmenil zákon, resp. dôsledne sa uplatňuje ten čo je - zápis do katastra nehnuteľností rozostavanej stavby môže byť až vtedy, keď sú múry vytiahnuté min. do výšky 1 metra, čo teba znevýhodňuje, lebo doteraz sa niektoré veci dali obchádzať.... ale dá sa s tým pracovať, len je potrebné, aby dal ešte 2 informácie - čo stojí cca pozemok a koľko by ťa vyšla výstavby do výšky 1m.
Odpovedať
@finsluzby Pozemok je veľký 21 árov a u nás obec predávala pozemky po 40€, súkromníci po 60€ za meter. Ja môžem priložiť aj ten byt ktorý má cenu okolo 50tisíc. A ide o to že suterén môjho domu bude využívaný ako vchod do domu. Pretože tam je kopec a suterén bude od cesty prístupný. Ale toto je riadne blbý zákon, pretože tí ktorí stavajú dom so suterénom sú v nevýhode.
Odpovedať
@kajo873 ak je taká situácia, nerob si ťažkú hlavu, pekne založ byt, dostaneš od 25.000 do 50.000 eur úver a začni stavať :-D
Odpovedať
@kajo873 Ja aktualne takto staviam. Mal som nasetrenych dost vlastnych financii + uz vyplateny pozemok (samostatna hypo 4 roky), takze prva tranza bola v hodnote 60% hodnoty pozemku + vlastne financie zaplatili komplet hrubu stavbu. Nasledne som to dal zamerat do geometraku, odniesol do banky, ta vypracovala novu zaloznu zmluvu a po podani vkladu (zaroven riesiaceho zapis rozostavaneho domu) mi doplatili hodnotu pozemku + hodnotu postavenej hrubej stavby. Z toho predpokladam dostaviam komplet dom, donesiem fotodokumentaciu plus orientacny rozpocet a zoberiem cast zvysnej tranze na dokoncenie terenu a nakupenie nabytku. U mna zalozenie rodicovskeho bytu nehrozilo, cize som si musel najprv pekne sporit, aby som mohol zacat stavat..
Odpovedať
@cache tak pozemok sme si kúpili z vlastných a bol dosť drahý a niečo máme našetrené ale nehrozí aby som postavil celú hrubú stavbu. Max tak múry suterénu. Akú banku máš?
Odpovedať
@kajo873 dost drahy je kolko? Skus si to cele spocitat, ono by fakt malo stacit trebars ten suteren plus mury prizemia a moze sa to zapisat do katastra, cize dostanes dalsiu tranzu. Je pravda, ze ja nemam pivnicu, to je hned velka uspora z hrubej stavby :-) Tatrabanka, kedze som tam uz jednu hypo splatil (ten pozemok) a mam relativne slusnu vyplatu pravidelne na ucet, tak som "premiovy klient" co v preklade znamena, ze som nemal ziadne obstrukcie pri vybavovani a hned mi odklepli ten (vtedy) najnizsi reklamovany urok..
Odpovedať
@cache Práve o to mi ide aby som nemusel ťahať múry prízemia na to aby som zapísal stavbu do katastra.
Odpovedať
@kajo873 skus este CSOB, tam maju ze vraj tiez taky postup, ze prvu tranzu ti uvolnia do vysky 70% z hodnoty pozemku. Druhu ale az po zapise na katastri
Odpovedať
Profilova fotka
@kivcek toto je pravda, to platí u všetkých bánk, ktoré poskytujú postupné financovanie, že prvú tranžu pustia do 70% z hodnoty pozemku a ďalšiu po zápise na katastri. ALE - treba mať vypracovaný už GP na potrebný zápis na katastri už pred spracovaním záložných zmlúv z banky, tzn. keď banka púšťa čerpanie hypotéky, tak tie múry musia byť postavené, zamerané, banke doložený GP, na základe ktorého sa aj vypracovávajú záložné zmluvy a zápis stavby prebieha súčasne so zápisom záložnej zmluvy banky. Jediné východisko má v tom, že založí na istý čas inú nehnuteľnosť.
Odpovedať
@andreah25 Riešil som toto v Slovenskej sporiteľni a pani mi povedala že proste treba mať múry prvého nadzemného podlažia aby som mohol čerpať hypotéku. A to je pre mňa nevyhovujúca podmienka. Takže musím riešiť hypo cez iné banky.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 asi sme sa celkom neporozumeli a ja som to tiež napísala dosť nezrozumiteľne. Takže - prvé čerpanie pustí banka aj bez toho, aby bola stavba zapísaná na katastri, ale to neznamená, že ju nemusíte mať vystavanú do potrebnej výšky tak, aby bola schopná zápisu a to bude iba v prípade, že múry budú vytiahnutú nad 1 meter nad zemou a teda zrejmé technické usporiadanie nadzemného podlažia. Túto podmienku majú aj iné banky, nie len SLSP. A ako som povedala, viete to obísť tým, že zabezpečíte banke inú dokončenú nehnuteľnosť a keď vystaviate dom do potrebnej výšky a hodnoty, tak si môžete záložné právo presunúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 My sme dostali v Slsp s postupnym financovaním, teraz mame uz 3 tranzu a este mame 1.... je to jednoduche, postavís, posles fotky znalec v banke zhodnotí a potvrdí hodnotu a ak suhlasi poslu ti hned peniaze,:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreah25 ako som na začiatku písal môžeme založiť byt rodičov a pozemok. To znamená že by mi dali prvú tranžu napr 70% z tohoto všetkého čo založím. Potom by som vystaval koľko by mi vyšli peniaze a zapísal stavbu do katastra a potom by som preniesol ťarchu na stavbu? A nemal by som problém pri čerpaní štátnej dotácie pre mladých pri tom presune ťarchy?
Odpovedať
@kajo873 mame uver tiež v slovenskej (postupné financovanie). Mali sme pozemok kúpený a až keď sme mali uzavretý dom, teda okná, dvere, strecha, pustili prvú tranžu. Druhú pustili keď sme mali komplet elektriku, vodu a vonkajšie oteplenie aj s vonkajšími omietkami. Čakáme na uvoľnenie tretej tranže, ale im sa zdá, že sme málo prefinancovali a tak keď nám prišli kachle, dlažby, obklady, museli sme platiť so svojich. Tretia tranža je iba 3500 euro, ale zišli by sa na úplné dokončenie. Takže to teraz riešime inak a po úplnom dokončení to nafotíme a snáď to konečne vyplatia. Takže pozor na postupné financovanie. Radšej si vyberte naraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Presne toto by bolo najlepšie riešenie. A vôbec by to nebol problém pri hypo s príspevkom. Financovanou nehnuteľnosťou by predsa bola tá stavba Vášho domu, to čo je predmetom záložného práva nie je pre hypotéku so ŠPM vôbec dôležité. Takže ako prvé by ste si mali poriešiť stavebné povolenie ak ho ešte nemáte, potom urobíte znalecké posudky na byt rodičov a ten pozemok čo vlastníte - obe nehnuteľnosti môžete banke založiť a získať tak čo najvyššiu hodnotu tak, aby ste nemuseli už nič dofinancovávať a všetky peniaze Vám pustí banka naraz na účel výstavby na základe vydaného právoplatného stavebného povolenia. A tým, že to poriešite založením iných nehnuteľností, tak nemusíte vôbec riešiť postupné financovanie, ale získate všetko jednorázovo a teda ušetríte nemalé peniaze takto, pretože pri postupnom financovaní až do vyčerpania hypotéky splácate iba čisté úroku z vyčerpanej čiastky, vôbec sa Vám neznižuje istina hypotéky a teda v podstate ,,vyhadzujete" tieto peniaze na úroky von oknom. Ak je teda možnosť ručiť niečím iným, nad inou variantou ani neuvažujte, toto je pre Vás najlacnejšie riešenie.
Odpovedať
@andreah25 Ďakujem za radu. Ale problém je v tom, že pozemok spolu s bytom rodičov nemá takú hodnotu ako potrebujeme si požičať.
Odpovedať
@kajo873 Tak potom jedine postupne cerpanie. Nevyhoda pri zakladani viacerych nehnutelnosti je zase ze musis robit znalecke posudnky na vsetky a kazdy posudok stoji cca. 150-300EUR.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ta panicka ti povedala peknu blbost...schvalovatel to zmietne so stola jak fukoty...
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 v tom prípade je možné ešte takéto riešenie: - dať ohodnotiť iba byt rodičov, zobrať hypotéku na výstavbu (ak máte právoplatné stavebné rozhodnutie) na maximálnu možnú výšku akú Vám banka dá vzhľadom k hodnote bytu - túto hypo ale brať bez ŠPM - vystavať z tejto hypotéky všetko čo sa bude dať a keď Vám začnú dochádzať peniaze, tak potom urobiť znalecký na ten rozostavaný dom a požiadať o hypotéku na výstavbu už s uplatnením ŠPM a zobrať ju na maximum, koľko pustí hodnota domu, minimálne takú, aby Vám vykryla aj tú hypo, ktorú už máte - prvé čerpanie by banka pustila na refundáciu použitých nákladov na výstavbu, tzn. z týchto peňazí by ste predčasne splatili tú prvú hypo (nemôže byť ale účel ten novej refinancovanie, inak by ste nedostali ŠPM, preto to treba urobiť formou tej refundácie použitých prostriedkov od začatia výstavby) - druhé čerpanie už dostanete tak, že budete staviať už ďalej čo treba a na zdokladovanie máte 1 rok Čiže by to vyzeralo cca takto: - hypo z hodnoty bytu - trebárs 40tis. eur - vystaviate čo sa dá - potom hypo z hodnoty domu - trebárs 90tis. - a z prvej tranže formou refundácie nákladov splatiť prvú hypo, čiže zostane iba jedna hypo a z druhej tranže pokračovať v stavaní, atď. Toto by asi najlepšie riešenie. Ak by ste potrebovali s tým pomôcť, pokojne sa môžete osobne obrátiť aj na mňa, všimla som si, že ste z mojej oblasti. @maluchm to ste mysleli mňa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 myslel som tu pani v unicerdite....tiez my naslubovali hory-doly a nakoniec sa nedalo...rucil som pozemkom a rozostavanou stavbou po veniec....tak som to zobral do slsp a do tyzdna som mal peniaze aj ked na tranze...
Odpovedať
@andreah25 Ďakujem za pekný postup. Ešte mám jednu otázku a to, že teda zobral by som hypotéku na rozostavanie domu bez príspevku pre mladých. A po akej dobe by som mohol zobrať tú ďalšiu väčšiu už s príspevkom aby som vyplatil "refundoval" náklady na stavbu. To sa bude nejako odvíjať od doby fixácie tej pôvodnej hypotéky?
Odpovedať
@kajo873 Podla mojich doterajších zisťovaní v bankách, mury do 1 metra nie je potrebne mat v Sberbank a Prima banke. Tiez ideme postupne financovať. Máme pozemok a základy (plotňu), geodet nam to bez problemov zameral a urobil geometrický plán, znalec vyhotovil znalecky posudok. Uz som len vyberala medzi uvedenymi dvoma bankami. Po novom roku sa chystáme podať žiadosť o úver, rozhodli sme sa pre Primu, vychadza nám najlepšie. Samozrejme tiež záleží aj výšky úveru aký chcete brať a na koľko vám vyjde znalecký posudok + budúca hodnota nehnuteľnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Trocha neskôr, ale predsa - áno, prvá hypo by bola na začatie stavby a druhá by sa brala už s príspevkom pre mladých. Druhú hypo môžete brať hneď ako uznáte za vhodné a hneď ako budete mať vystavané aspoň ten meter domu nad zemou. Od fixácie prvej hypo sa nemusíte vôbec držať - toto je vhodné prepočítať, si sa Vám oplatí dať si fix napr. na 3 roky, lebo je tam nižší úrok ako pri fixe napr. na 1 rok a trebárs aj po pár mesiacoch či roku túto prvú hypo vyplatiť naraz aj s poplatkom za predčasné splatenie, alebo čakať do výročia fixu trebárs aj toho jednoročného vyššieho úroku. Zatiaľ čo som robila hypo, tak vždy bolo pre klientov výhodnejšie dať si nižší úrok pri vyššom fixe a splatiť predčasne aj s poplatkom ako v porovnaní s vyplácaním bezplatne pri výročí, ale na úkor vyššieho úroku. Je to všetko o výpočtoch, tie si treba urobiť a podľa toho sa rozhodnúť. @lenka3101 Ono je možné financovať postupne stavbu aj v prípade, že nemáte múry, iba základovú dosku, dokonca môžete financovať postupnú stavbu aj v prípade, že máte iba stavebnú povolenie, ale nemáte nič začaté zo stavby - všetko je možné, ale v tom prípade treba ručiť inou nehnuteľnosťou, nie tou rozostavanou, alebo môžete ručiť zatiaľ iba tým pozemkom pod stavbou, lebo stavbu ako takú banka istý čas nebude brať vôbec do úvahy. Tie múry do metra vystavané nie je totiž výmysel bánk - je to podmienka katastrálneho zákona na to, aby bola stavba zápisu schopná do katastra nehnuteľností a až potom si môže banka na ňu uplatiť zápis záložného práva. Presné znenie zápisu schopnosti stavby znie: ,,Záznam do katastra nehnuteľností (§ 5 ods. 2, § 34 - 37, § 43 ods. 1 písm. b) KZ, § 28 ods. 1 vykonávacej vyhlášky) b) k zápisu údajov o práve k rozostavanej stavbe sa predkladá: - právoplatné stavebné povolenie - geometrický plán na zameranie stavby - znalecký posudok o stupni jej rozostavanosti - stavba musí byť v takom stupni rozostavanosti, že je zrejmé stavebnotechnické a funkčné usporiadanie jej prvého nadzemného podlažia." Príjemný večer.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?