Postupné čerpanie úveru pri stavbe domu - rozdiely

Ahojte strechari. Mam taky maly-velky problem. Banka nam odklepla uver s postupnym cerpanim s tym, ze prvu tranzu nam dali na zaklade posudku o buducej hodnote a dalsie tranze na zaklade noveho posudku o percentualnej rozostavanosti. Kto takyto uver uz mal vie, ze potom sa uz len posielaju fotky banke s tym, ze oni dalsiu tranzu vypocitavaju na zaklade percentualnej dokoncenosti tej casti, na ktoru si tranzu pytate. A tu je moj problem, ktory sa budem snazit vysvetlit na priklade s krovom. Banka mi na zaklade posudku/koeficientov dokaze za krov zaplatit 2667€ (100% dokoncenost polozky krov v posudku), no len material bez prace ma realne stoji 7300€ (na strechu potrebujeme cca 29m3 reziva, co len pri standardnych dlzkach reziva vychadza na 195€/m3 = 5655€). A takto mi to vychadza zo vsetkym, obvodove mury, vnutorne priecky, stropne betonove dosky, atd. Mozno sa budete pytat ci ten posudok nieje nejaky zly, no uz sme ho so znalkynou presli spolu x krat a stale mi vychadzaju taketo brutalne rozdiely. Dalsie tranze samozrejme zatial nechceme cerpat, pretoze nebudeme vediet nielenze zaplatit material, pracu tiez nie. Ake mate skusenosti s takymto typom uverov? Vychadzali Vam tiez taketo rozdiely medzi percentualnou dokoncenostou podla posudku a toho co ste realne potrebovali uhradit? Dakujem za akukolvek radu, rozmyslame ako sa pohnut dalej.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@cupboard Asi viem, v ktorej banke túto hypo máte a môžem odporučiť len riešenie v inej banke. Ja svoju osobnú hypotéku mám vo VUB, ktorá má asi najlepší spôsob postupného čerpania, kde čerpanie prebieha nasledovne: - prvá tranža je 70% aktuálnej hodnoty domu - zdokladujete použitie peňazí prvej tranže a zdokladovanie prebieha tak, že priložíte fotky, čo ste za tie peniaze urobili, spíšete rozpočet na tie peniaze, čo ste použili a dáte čestné prehlásenie, že peniaze boli použité na danú stavbu - výšku druhej tranže si určité sám, výšku tretej taktiež atď. - každú tranžu dokladujete tým istým spôsobom ako to bolo pri tej prvej - jediné čo je potrebné splniť, že posledná tranža musí byť v sume minimálne 10% výšky hypotéky a túto poslednú tranžu Vám uvoľnia až vtedy, keď bude dom v stave holodomu - tzn. máte hotové potery, omietky, stropy. Takže podmienky sú kladené len pri prvej tranži (max. 70% aktual. hodnoty) a pri poslednej tranži (min. 10% hypotéky a dom v stave holodomu). Medzi prvou a poslednou tranžou nikto neskúma presnú hodnotu rozostavanosti stavby.
Odpovedať
@andreah25 presne takto to mam u svojej VÚB hypo aj ja a je to paráda :)
Odpovedať
my sme tiež čerpali postupne z VÚB a presne tak isto ako spomínali vyššie, na začiatku sme urobili znalecký posudok na rozostavanú stavbu, znalec určil aj budúcu hodnotu a podľa budúcej hodnoty nám odsúhlasili výšku úveru, ktorý sme žiadali. Následne nám vyplatili prvú tranžu, cca 50%, zvyšné peniaze sme dočerpali na 2x a to sme fakt len zopár fotiek poslali a do pár dní sme mali vždy peniaze na účte.
Odpovedať
@cupboard Ja som to mal podobne ale banka nemala žiadny problém akceptovať vyššie sumy. Okrem fotiek som poslal aj popis jednotlivých etáp a aj materiál, ktorý sme použili. Ak bolo niečo drahšie ako štandard tak som urobil scan faktúry a doložil k fotkám. Nič sa neboj len fot a pošli. V banke je nejaký supervizor čo to mrkne a schváli to. Ak už máš schválený úver a dajú ti prvú tranzu tak dajú aj ostatné.
Odpovedať
Dakujem Vam za odpovede a skusenosti. Uver nam bol schvaleny, vycerpali sme prvu a druhu tranzu na zaklade prveho posudku o buducej hodnote a tu druhu na zaklade druheho posudku o rozostavanosti. Problem nastava pri dalsich tranziach, ktore banka podmienuje znaleckymi koeficientmi z druheho posudku a tie su znacne odlisne od reality. No teraz uz aspon viem, ze to co mi tvrdia o striktnom drzani sa cisel v posudku c.2 je len podmienka banky a nie nejake vseobecne pravidlo bankoveho dohladu/zakona na Slovensku, kedze v inych bankach su podmienky znacne ine. Ak by som o tomto podmienovani vedel dopredu (co nam samozrejme v banke nikto nevysvetlil, az sme na to prisli sami) tento produkt by som si nebral vobec a radsej by sme poprosili rodinu, aby nam rucili na taky uver, ktory by sme si vycerpali podla nasich potrieb. Ako pekne to znelo, ked nam hovorili, ze potrebujete dva posudky a potom uz len cerpate podla fotodokumentacie. Aby ste ma chapali, peniaze z uveru nam ani nahodou nebudu postacovat na dokoncenie celej stavby (na hrubu stavbu a instalacie ano) koli polohe kde sa nachadza. Domcek je jeden z mala tradicnych vidieckych stavieb v tej oblasti, ma cez 100 rokov a kompletne ho rekonstruujeme do povodneho stylu. Peniaze z banky maju sluzit na pomoc s dokoncenim pristavby a na vymenu strechy. Zvysok by sme financovali z nasich prijmov + navysenie uveru, ked sa jeho papierova/vseobecna hodnota navysi vyskou doterajsej investicie. Kedze celu stavbu manazujeme zo zahranicia, potrebujeme si pracu material zorganizovat/zaplatit dopredu, co bohuzial pri nasom uvere/banke/podmienkach nieje mozne (zatial) a preto sa nevieme pohnut dalej. No vyzera to tak, ze budem musiet zatlacit na banku viac nez doteraz, ak chcu aby sme ten uver docerpali, je to vlastne v ich zaujme, ci si nas udrzia ako zakaznikov, alebo pojdeme niekam, kde nam vedia vyjst v ustrety. Ak by Vas este nieco ohladom tohoto napadlo, dajte mi vediet. Dakujem Vam este raz za vase skusenosti.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@cupboard možem sa opýtať ako ste to doriešili? My sme tiež takto dopadli, a nemôžeme sa pohnut ďalej :-(.
Odpovedať
@petrife Aj mne sa takyto postup pozdava.Takze ak sa rozhodnem pre VUB banku tak stacia iba fotky netreba ziadne fakturi a blocky lebo chceme si robit svojpomocne.A este aky ti dali urok a kolko preplatis.Diky.
Odpovedať
@petka456 my sme nič nedokladovali bločkami, len čisto fotky stačili, ale radšej sa na všetko spýtaj pri podpisovaní zmluvy, aby sa odvtedy nič nezmenilo. My máme úrok trošku vyšší, lebo my sme boli komplikovanejší prípad, vyplácali sme predchádzajúci úver a navyšovali nový a ešte sme potom aj čerpali štátny príspevok pre mladých, takže ten úrok je skreslený v našom prípade.
Odpovedať
@petka456 VUB ma mozno fajn cerpanie no spravidla na ukor horsej ponuky v podobe urokovej sadzby uveru :). Stavat treba vtedy ak je financna hotovost/rezerva aspon 15 tis a nespoliehat sa len na uver kazdym centom.
Odpovedať
@dominik_boksansky Diky.Rezervu uz veru nemam lebo co som mala tak som minula na rekonstrukciu domu.A teras by som chcela niaky vyhodny uver a z niakej dobrej banky kde neni velky urok az moc nepreplatim na dokoncenie domu.Ak vies tak porat.
Odpovedať
@petka456 takto ti nikto objektive neporadi. Zavisi to od mnohych ukazovatelov - bonita, ktore ma kazda banka inac nastavene ako napr. vyska prijmu, cena zakaldanej nehnutelnosti, zamestnanie, vzdelanie, atd. atd. odporucam kontaktovat spolahliveho poradcu/sprostredkovatela.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky a to ste kde prisli na to, ze vub ma fajn postupne cerpanie na ukor uroku? Ja som nazoru, ze vystavbu je najlepsie riesit prave vo vub.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@evy27 ak ste sa dostali do takejto slepej ulicky, tak zrefinancujte si hypo do inej banky. Ukoncite cerpanie v tej svojej, dajte urobit ZP na aktualnu rozostavanost, zaplatite vo terajsej banke poplatok za splatenie, ale to vsetko stoji za to, aby ste dostali tie peniaze co potrebujete na vystavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
cupboard Dobrý deň, a v ktorej banke ste prišli do tohto štádia, aby sme vedeli čomu sa vyhýbať. Inak VÚB si chválil aj známy ktorý tiež vyuzil postupne financovanie stavby. Ďakujem
Odpovedať
@andreah25 neviem ake ma postupne financovanie, len viem ze ponuka nepatri medzi najnizsie na trhu :). Hypo som riesil pred casom a VUB ani SLSP nebola ani len medzi prvymi 3 bankami co sa vyhodnoti tyka.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky vedela by som oponovať. Nie všetko sa odvíja len od výšky úroku a ani ten najnižšie prezentovaný úrok nemusí byť v skutočnosti tak nízky ako pôvodne tvári. A ktoré banky Vám nakoniec pre Vás boli najlepšie a prečo?
Odpovedať
@andreah25 ano, pri uvere su aj ine poplatky. Napr. pri statnom prispevku to banky zaratavaju rozdielne, co v niektorych pripadoch je menej vyhodne atd. atd. To sa predsa da vsetko zratat a vypocitat vyhodnost ponuky na zaklade coho sa daju ponuky porovnat. Zvacsa plati cim drahsia banka tym lepsie pre fin. sprostredkovatela, ... no len pre toho neseriozneho :).
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky aj tu by som vedela oponovať... áno, je rozdiel mať ŠPM v jednej banke a je rozdiel ho mať v inej. Jednoznačne najlepšie vychádza ŠPM v TB - ale tiež len do určitej výšky hypo. Najhoršie na ŠPM vychádza napr. CŠOB, UCB či SLSP. VUB a Sberbanka sú taký stred, ale tiež závisí od výšky hypo - všetko to treba vždy riadne prepočítať, pretože každá má iné podmienky. Čo sa iných poplatkov týka, tak štandardne je v každej banke poplatok za poskytnutie, ten sa pohybuje od 0,8% až po 1% z objemu hypotéky - na toto robia banky kampane, v tom čase je hypo bez poskytnutia. Ďalej môže byť rozdiel v poplatkoch pri postupnom čerpaní, kde jedna banka môže mať napr. 6 čerpaní zdarma, iná si za každé čerpanie účtuje od cca 25 po cca 40 eur - toto tiež treba zohľadniť pri výbere banky. A na rovinu? - keby sa mám rozhodovať medzi bankou, kde by som mala relatívne nulové poplatky pri čerpaní a medzi bankou, kde síce by som platila za každé čerpanie, ale nedostanem sa počas čerpania do slepej uličky s tým, že mi banka nechce pustiť peniaze, lebo podľa ich tabuliek nemám nárok podľa ich vypočítanej hodnoty a na stole mi čakajú faktúry na zaplatenie a nemám z čoho - radšej idem do banky s poplatkami a toto sa mi nestane, lebo podmienky čerpania sú nadstavené pre mňa lepšie. A kde ste prišli na to, že čím drahšia banka, tým lepšie pre agenta? Takýmito vyjadreniami vznikajú zbytočné fantasmagórie o agentoch. Uveďte prípad, podľa čoho sa takto vyjadrujete?
Odpovedať
@andreah25 Da sa suhlasit. Realny priklad tazko. Len osobna skusenost ako pri hypotekach, tak pri ponukani fajn sporenia vo forme IZP :). Ja tvrdim, ze ak investor nema aspon 15 tis. tak nech si prispori a az potom zacina stavat. Dom je v niektorych pripadoch nevyspytatelny z financneho hladiska a finalne naklady len tazko odhadnut. Potom sa byva v domoch bez zarubni, dokoncenych kupelni a pod.
Odpovedať
@dominik_boksansky dufam, ze to IZP bolo myslene ironicky ;) Odkedy je zrusena moznost zrychleneho splacania hypo v TB (3x mesacnej splatky sa dalo kazdy mesiac poslat a tym znizovat z istiny priamo cely 3x... brutalna vec ;)), tak uz je jedno v ktorej banke... Csob mala nieco podobne, nie sice mesacne ale 20% rocne. Najhorsia je asi Prima, lebo musis mat 80% domu postaveneho ci mat prostriedky na to... Cele zle. Vub ma(la) dobru akciu s 10 rocnym fixom, to je fajn vec, ak ti daju 1.49% na 10 rokov... Ale tak ja som nakoniec bral v TB, lebo uz som s nimi mal 2 hypo a bolo to fajn.
Odpovedať
@evy27 ahoj, tak nakoniec sme to vyriesili tak, ze sme zalozili dalsiu nehnutelnost a cerpali sme dalej. Financny produkt, ktory ti umoznuje cerpat/stavat na zaklade rozostavanosti a znaleckych posudkov je podla mojej skusenosti uplny blud (ani 15tis vlastnych penazi ti nebude postacovat, za predpokladu, ze chces dom postavit podla svojich predstav a nie podla cien stanovenych znaleckym posudkom - tie su od reality znacne vzdialene...). Nam sa ani pri jedne polozke nepodarilo ani len naznakom priblizit sa cenam stanovenych znaleckym posudkom - vid priklad strechy ktory som uviedol vyssie, posudky su science fiction a to sme stravili s mojim znalcom tyzdne a tyzdne nad tym, ako ten posudok nastavit tak aby to este bolo legalne a on s tym nemal problemy. Ako som uz uviedol vyssie, tento produkt nebol pre nas. Ale ak si to cele stavias sam, material nakupujes najlacnejsi a robis kompromisy pri uplne vsetkom, dries na tom sam bez cudzej pomoci kazdy den, tak sa to mozno da. Inac je to uplne nerealne.
Odpovedať
@dejna_ ahoj, tak ta banka bola Unicredit. No ked sme si nasu zmluvu dali pozriet v inych bankach pre porovnanie a tiez par byvalym bankarom tak vraj mame velmi vyhodny produkt, ignorujuc vsetky nevyhody, ktore nas stretli. Jediny sposob, ako vidime docerpanie nasho uveru je navysovanie hodnoty nasho domu cez uz dokoncene prace a za pomoci dalsich zalozenych nehnutelnosti, ktore bude mozne vynat z rucenia akonahle navysime hodnotu nasej nehnutelnosti na dostatocnu uroven dovolujucu uvolnenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@andreah25 Zdravím . Chcem sa spýtať. My sme prvú tranžu vo VÚB čerpali niečo málo nad 50% celkovej výšky úveru. Druhú tranžu nám mali dať vo výške 30.000€ a 10% až nakoniec. Nastala však zmena a dávajú nám len 17.000€ a každú ďalšiu tranžu nám bude schvaľovať nejaký analytik VÚB v BA.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 Moja otázka . Nebudeme mať pri ďalších cerpaniach problém ak budeme všetko dokladovať fotkami , supisom prác a čestným vyhlásením. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím aj ja. Chcel by som sa informovať, či je možné čerpať postupné čerpanie na stavbu domu napríklad hypotékou cez VÚB, ale na pozemok máme 70% hypotéku cez SLSP? druhá otázka aký je presný postup čerpania a výstavby? mám ešte zhruba 20tisíc a ako by som mohol začať a pokračovať? Ďakujem pekne za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@21jupu A na základe čoho urobila banka túto zmenu? V úverovej zmluve ste predsa mali uvedené, ako bude čerpanie rozčlenené a predsa banka musela nejako vysvetliť, prečo zmenila spôsob čerpania. Ako Vám to vysvetlili?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarda81 Ak je pozemok založený v SLSP, tak je potrebné hypo na dom riešiť buď v SLSP, alebo ak chcete na stavbu brať z VUB, tak z prvého čerpania vo VUB je potrebné predčasne splatiť tú hypo v SLSP. Žiadna banka neposkytne hypo na stavbu domu, ktorý je na pozemku založenom v inej banke.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 Ďakujem za informáciu. Takže by som mohol isť žiadať o hypotéku na výstavbu domu do VUB aj bez toho, že by som musel založiť inú nehnutelnosť a vystavať dom do zápisu do katastra?
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 Zdravim. Hypo úver máme rozdelený na dva a to 50% na kúpu domu 50% na jeho dostavbu . Ako vysvetlenie je, že sme ako prvú tranžu na kúpu domu a jeho dostavbu dostali viac ako 50% s celkového úveru, akože na výnimku .To nám však nepovedali. Čiže ďalšie tranže nám nebude posudzovať pracovník VÚB , kde sme uzatvárali hypo. na pobočke (nebudú zadavane systémom) ale budú posudzované po jednotlivých čerpaniach akože na aktuálnu hodnotu nehnuteľnosti v BA manuálne. Pustenie 2-traže im trvalo skoro 2-tyždne. Mám obavy ako to bude pri ďalších čerpaniach a či im budú postačovať fotky, súpis prác a čestné vyhlásenie ako nám to tvrdia alebo mám všetko dokladovať faktúrami.
Odpovedať
Profilova fotka
@21jupu tazko na toto odpovedat. Ak chcete, poslite mi na mail Vasu uverovu zmluvu (stacia mi strany s podmienkami cerpania a specifickymi podmienkami) a pozriem sa na to - nejako sa mi to cele nezda.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?