Postupne cerpanie uveru-podmienka

Zdravim Vas. Chcem sa spytat ci ma niekto takuto skusenost: hypo uver s postupnym cerpanim a s tym, ze poslednych 10% z neho bude vyplatena az po kolaudacii, ktoru treba stihnut do 18 mesiacov. Postavit a skolaudovat RD za tak kratku dobu? Nechapem :-( Vdaka za odpovede.
Odpovedať
@iflorent zakon ponuka/dopyt - je na tebe, ci akceptujes podmienky banky, alebo si pohladas banku s podmienkami, ktore si ochotny akceptovat. PS ano, pri postupnom cerpani je to bezne, myslim ze pred par rokmi sme to mali podobne aj s poznamkou, ze je to na dokoncenie vonkajsieho okolia domu (okrasna zahrada, spevnene plochy,atd).
Odpovedať
Ahoj,niektore banky to tak maju niektore nie.Niekde dokladujes blockami niekde fotkami.Trh je velky a konkurencia silna.Ak sa ti nechce behat po bankach skus nejakeho poradcu je ich jak pliev tak preco nevyuzit.
Odpovedať
@iflorent my to tiez tak mame, ako podmienku nam dali cca 24 mesiacov na stavbu a kolaudaciu. a kedze na urade panovi trva vydanie rozhodnutia velmi dlho, chcem to podat aspon 3-4 mesiace pred uplynutim terminu.
Odpovedať
Profilova fotka
@iflorent o akú banku sa jedná? Štandardne je v bankách podmienka 18 mesiacov maximálne na vyčerpanie hypotéky pri postupnom čerpaní a kolaudáciu zväčša treba stihnúť do konca právoplatnosti stavebného povolenia, alebo max. do 24 mesiacov od načerpania hypotéky apod. Podmienky bánk sa líšia.
Odpovedať
VUB. 24 mesiacov to ano. To chapem. Ale 18 na vystavbu a este stihnut aj kolaudaciu, ktora trva aj niekolko mesiacov je nad moje chapanie. |-| No ja som iez bola stale v tom ze 18 mesiacov je len na cerpanie uveru ;-(
Odpovedať
Ja mam VUB a tuto podmienku nemam.Uver brany oktober 2015,este nevycerpany
Odpovedať
Profilova fotka
@iflorent Tak to ste sa museli zle pochopiť, alebo to pracovníčka zle povedala. VUB určite nemá podmienku, že do 18 mesiacov skolaudovať. VUB má presne to, že do 18 mesiacov treba úver vyčerpať a tých posledných 10% z hypotéky pustí banka vtedy, ak bude dom kolaudácie schopný, tzn. bude mať potery, omietky, stropy - skrátka bude v stave holodomu. Predpokladám teda, že tu došlo iba k nesprávnemu pochopeniu sa na pobočke.
Odpovedať
Profilova fotka
Toto je výňatok z obchodných podmienok VUB: ČLÁNOK VI Čerpanie úveru 1. Čerpanie Úveru môže byť jednorazové alebo postupné. Maximálny počet čerpaní je 6, pričom dátum prvého čerpania nesmie byť neskôr ako 6 mesiacov od uzavretia Úverovej zmluvy, pokiaľ Úverová zmluva neurčí inak. V opačnom prípade Banka nie je povinná Úver Dlžníkovi poskytnúť. Za poskytnutie Úveru sa považuje deň pripísania peňažných prostriedkov na Čerpací účet. Dlžník je oprávnený písomne požiadať o predĺženie lehoty na prvé čerpanie Úveru pred uplynutím lehoty 6 mesiacov od uzavretia Úverovej zmluvy. Predĺženie lehoty na prvé čerpanie sa považuje za zmenu zmluvných podmienok z podnetu Dlžníka a uzavretie dodatku k Úverovej zmluve je spravidla spoplatnené v zmysle platného Cenníka VÚB, a.s.. V prípade, ak Dlžník nepožiada o predĺženie lehoty podľa predchádzajúcej vety, Banka je oprávnená nepovoliť čerpanie Úveru. 2. Lehota na vyčerpanie Úveru je stanovená v Úverovej zmluve. 3. Úver sa spravidla poukazuje bezhotovostným spôsobom na účet Oprávnenej osoby v zmysle príslušného dokladu preukazujúceho účel úveru. 4. Ak je účelom Úveru financovanie výstavby nehnuteľ- nosti alebo zmena dokončenej stavby, pri postupnom čerpaní je možné zálohové čerpanie na bežný účet klienta. V takomto prípade výška prvého čerpania môže byť maximálne 50 % objemu úveru, najviac však 66 400,-EUR. V prípade, že banka zohľadňuje budúcu hodnotu nehnuteľnosti, výška prvého čerpania môže byť maximálne 70 % z hodnoty založenej nehnuteľ- nosti stanovenej v čase schválenia hypotekárneho úveru a súčasne maximálne 50 % z výšky úveru, najviac však 66 400,-EUR. Nasledujúce čerpanie bude uvoľnené vždy až po predložení dokladov o účelovom použití predchádzajúceho čerpania. Posledné čerpanie musí byť minimálne 10 % objemu úveru a bude uvoľnené po predložení dokladov o účelovom použití celého objemu úveru. Toto je všetko, čo je v podmienkach uvedené - plus platí ešte to, čo som uviedla vyššie, že na to posledné čerpanie je treba mať ten dom v stave holodomu. Žiadna kolaudácia. Samozrejme je možné v úverovej zmluve dohodnúť aj iné podmienky - máte tú podmienku o kolaudácii uvedenú v úverovej zmluve? Ak nie, tak nie je čo riešiť. Ak áno, podajte námietku s tým, že požiadavku na termín kolaudácie nech zosúladia s termínom právoplatnosti stavebného povolenia.
Odpovedať
@andreah25 Budem strasne rada ak som to zle pochopila :-) Hned mam lepsi den. Pani na pobocke sa asi zle vyjadrila. Dakujem velmi pekne. Pomohli ste. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@iflorent ja mám svoju hypo tiež vo VUB a tiež som mala postupné čerpanie na výstavbu, preto ma zarazilo, že tam nič také nie je. Držím palce a budem rada ak dáte vedieť, ako to máte.
Odpovedať
Profilova fotka
@iflorent podmienky čerpania úveru sa môžu rôzniť,a preto si treba dôkladne prečítať úverovú zmluvu este pred podpisom. inač banky dávajú bežne lehoty do 24 mes.a vždy sa dali na základe žiadosti (spoplatnené) predlžiť.
Odpovedať
@andreah25 Dobry. Tak samozrejme, ze to v zmluve nemame a zle sme to s tymi 18 mesiacmi pochopili. Treba dovtedy vycerpat uver a mat dom v stave - holodomu. :-) Dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak sa smiem spýtať, koľko zvyčajne trvá vybavenie hypotéky s postupným čerpaním od VÚB?? :-) Máme v pláne využiť takúto formu, ale pani v banke povedala, že je fajn prísť požiadať o hypotéku s časovým predstihom (cca 1/2 roka). Teraz neviem, či vybavenie papierovačiek trvá 6 mesiacov alebo prečo tak skoro :-N ručiť chceme začatou stavbou, ale tá dnes ešte nebude mať takú hodnotu ako o pár mesiacov :-N
Odpovedať
Ak mas vsetko co treba vybavene to mas za tyzden aj s peniazmi na ucte. VUB tusim vydava certifikat dopredu tj ti predschvali uver dopredu a ked dolozis dokumenty ti poslu peniaze s tym ze ked sa zvysia uroky platia pre teba stare podmienky.Certifikat k nicomu nezavazuje,neznamena ze ho musis vyuzit
Odpovedať
@andreah25 kde v zakone je napisane, kedy konci pravoplatnost stavebneho povolenia? Treba citat zakony.
Odpovedať
na stavebnom povoleni mas platnost
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Zákony čítam všetky, ktoré sa týkajú mojej práce. Stavebný zákon sa ma priamo netýka, ale mám ho ,,preletený očami". Platnosť stavebného povolenia je vždy uvádzaná v stavebnom povolení a týmto termínom sa riadi aj banka. Ak povolenie stratí platnosť, treba buď požiadať a predĺženie platnosti alebo o vystavenie nového. Štandardne sa platnosť stavebného povolenia udáva na dva alebo tri roky od právoplatnosti povolenia. Stretla som sa už aj so znením, že stavebné povolenie bolo vydané na tri roky, no ak sa začne stavať v poslednom roku platnosti povolenia, tak sa jeho platnosť predlžuje na ďalšie dva roky. Takže toto zákon neupravuje, toto určuje stavebný úrad a svoje stanovisko uvádza priamo do stavebného povolenia.
Odpovedať
@andreah25 ano stavebne povolenie ma zvycajne platnost 2-3 roky, ale to znamena, ze v tom case sa musi zacat s vystavbou. Stavebne povolenie plati neobmedzene, ked sa uz zacalo s vystavbou. Treba citat zakon. Na stavebnom urade toto vedia, len ludia sa neinformuju.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Tu budem znova oponovať, treba sa totiž riadiť presne tým, čo je uvedené v stavebnom povolení a ja osobne som ešte nevidela stavebné povolenie s neobmedzenou platnosťou. Zatiaľ každé jedno stavebné povolenie, ktoré mi prešlo rukami, malo presne stanovené podmienky právoplatnosti povolenia a presne stanovené podmienky na ukončenie stavby. Ja osobne mám vo svojom stavebnom povolení presne uvedené, citujem: ,,Stavba bude dokončená do 3 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto stavebného povolenia." Súčasne mám v ňom uvedené, citujem: ,,Stavebné povolenie stráca platnosť, ak do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti nebude stavba začatá, resp. ak stavebník pred uplynutím tejto lehoty nepožiada príslušný stavebný úrad o predĺženie platnosti stavebného povolenia." No a debata tu začala za účelom určeného termínu kolaudácie domu v súvislosti s riešením hypotéky. Každá jedna banka sa teda taktiež riadi predloženým stavebným povolením a žiadna banka neakceptuje to, že stavebné povolenie platí neobmedzene, s tým som sa vo svojej praxi ešte skutočne nestretla. No a prezrela som si stavebný zákon a v paragrafe 66 - stavebné povolenie odsek 2, bod d) sa jasne píše, že v stavebnom povolení sa uvádza aj lehota na dokončenie stavby.
Odpovedať
@andreah25 pani nastudujte si prosim zakon a nezavadzajte tu ludi! Stavebne povolenie straca platnost len vtedy, ked sa so stavbou nezacne do dvoch rokov od nadobudnutia pravoplatnosti. Cize, kto zacne stavbu v uvedenej lehote, hoci len zakopne do zeme, vyhovel zakonu a stavebne povolenie zostava platne, nech uz stavia potom akokolvek dlho. Potom existuje tzv. Lehota na dokoncenie stavby, ktora sa da predlzit, ale jej nedodrzanie neznamena, ze stavebne povolenie prestava platit.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx neviem, ci tym straca stavebne platnost, ale banka ti uz viacej nic nevyplati kym to nedas do poriadku, vlastna skusenost :)
Odpovedať
@majkoj mna banka vobec nezaujima.tie slepice v bankach by si mali poriadne prestudovat zakon a potom buzerovat ludi nezmyslami. Ja banku neriesim a nepojdem žobrat od nich peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx http://www.minv.sk/swift_data/source/... "Lehota na dokončenie stavby je pre stavebníka záväzná, ale jej nedodržanie nemá za následok neplatnosť stavebného povolenia." Cize slepice to prestudovane maju. A nie jazdy ma 100k vo vrecku :)
Odpovedať
@majkoj asi nemaju, ked tvrdia, ze povolenie po 2-3 rokoch strati platnost. Vela domov sa nedostavia v tomto stanovenom case. Veru nie kazdy, ani ja.ale da sa ak sa chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx vsak ja som tiez 2x predlzoval :) a o to prave ide, bez toho predlzenia to nemas v poriadku a banky budu frflat.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Nie som stavebný inžinier, takže si nemusím čítať zákony týkajúce sa stavebného inžiniera. Som inžinier financií a bankového manažmentu a mám preštudované zákony týkajúce sa mojej práce a keďže mojou prácou nie je stavba domov, ale financovanie týchto stavieb, tak vychádzam z toho, čo je uvedené v stavebnom povolení a z toho vychádza aj každá jedna banka. Ak má raz stavebné povolenie uvedené, že stavba má byť dokončená do 3 rokov od právoplatnosti povolenia, tak aj banka pri financovaní takejto výstavby bude vyžadovať, aby do tých troch rokov maximálne bola hypotéka vyčerpaná a nehnuteľnosť skolaudovaná = ukončená výstavba, v opačnom prípade má banka právo či už na sankcie alebo aj zosplatnenie hypotéky. Debata sa tu viedla ohľadne financovania výstavby hypotékou, takže každý klient sa musí riadiť v tomto súčasne aj požiadavkami banky. Gratulujem, že dokážete stavať bez ,,žobrania peňazí z banky", bohužiaľ nie každý má to šťastie, ani ja ho nemám a pritom nemám pocit, že by som niekoho o peniaze žobrala - medzi mnou a bankou funguje partnerský obchodný vzťah, tzn. ja mám dopyt po peniazoch a banka má ponuku peňazí. Je to ten istý princíp, ako Vy máte dopyt napr. po chlebe a pekár má ponuku chleba = peniaze sú rovnaký tovar ako akýkoľvek iný a za ten tovar zaplatíte toľko, koľko ste ochotný zaň zaplatiť (úroky). To je odo mňa všetko pre Vás. Príjemný víkend.
Odpovedať
@andreah25 ano teraz mate pravdu. Som rad, ze sme sa pochopili. ☺ Negratulujte mi, lebo som len slovak.nikdy som si nic nepozical ani nikdy nic nemienim pozicat a to sa nejedna len o peniaze.a tak hlboko neklesnem, aby som prisiel zobrat do banky, je to pod moju uroven, aby ma niekto legalne zdieral. Dakujem, aj Vam prijemny vikend.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?