Postaviť hrubú stavbu za svoje alebo cez hypotéku?

ahojte. rozhodujem sa, co je vyhodnejsie, ak viete, poradte, prosim :) 120m2 zastavana plocha, 103m2 uzitkova, sedlova strecha, 4+KK, nizkoenergeticky. - som vlastnik pozemku - zakladova platna urobena - za svoje uspory - zostavaju vlastne uspory este 20 000 € alt. 1 - vybuchat sa s usporami a vytiahnut mury + veniec+ komin + strecha - 20 000€ toto by malo vyjst,mam to spocitane a dohodnute ceny +- nasledne zalozit stavbu a zobrat hypoteku 50 000€ alt. 2 - vytiahnut mury do 1m a nasledne zalozit rozostavanu stavbu + zobrat hypoteku 70 000 € fin.poradca radi alt.2, ale neviem sa rozhodnut. ak mate realnu skusenost, poradte prosim. sme mladomanzelia, zatial bezdetni. ;-) vopred vdaka, pekny den vsetkym :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dobryden1985 ja som zastancom co najmenseho uveroveho zatazenia,tzn. dokonci co vies z vlastnych zdrojov a potom si zrataj presne kolko potrebujes na dokoncenie..ak sa neponahlas s dokoncenim domu je to lepsia alternativa..je jasne preco financny poradca radi alt. 2..
Odpovedať
Profilova fotka
@dobryden1985 zober hypotéku a 20000si nechaj ako rezarvu,resp na dokončovacie práce.splátka z 50000 vs 70000 nebude veľký rozdiel
Odpovedať
@dobryden1985 Tak či tak minieš aj hypotéku aj vlastné peniaze a ešte stále bude málo na dokončenie, takže budeš hľadať ďalšie zdroje. Z uvedeného vyplýva, že je jedno, či alt. 1 alebo 2. Na tvojom mieste by som o úver požiadal čo najskôr. Aj tak schvaľovací proces trvá pár týždňov a kým dostaneš peniaze, uplynie aj mesiac - dva (kým sa pozapisujú záložné práva, podpíšu zmluvy a pod.). Nebodaj nastane nejaký problém, tak ti stavba bude stáť, lebo nebudeš mať peniaze. Vtedy môžeš použiť aspoň vlastné. Ja som mal úver schválený a pripravený a až o 8 mesiacov som ho začal čerpať. Medzitým som už ale splácal mesačné splátky, takže v čase začatia čerpania som už mal uhradených nejakých 7 mesiacov. A je hodnota pozemku dostatočná na tak vysoký úver?
Odpovedať
@dart9 "... ak sa neponahlas s dokoncenim domu..." potom vidíme domy nedokončené roky, neomietnuté, bez plota a vlastníci chodia do domu po paletách... 8-) :-D
Odpovedať
@dobryden1985 Plánuješ 120 m2 zastavanú plochu - máš 20 tisíc a chceš zobrať úver 50 tisíc. Máš to dobre zrátané, koľko to bude stáť? Podľa profilu staviaš v okrese BA, nejak sa mi nezdá, že by 70 tisíc bolo dosť na taký dom. Ale hádam máš urobený rozpočet a cenovú ponuku. Aby si nakoniec nechodil po tých paletách do nezatepleného domu.
Odpovedať
Ja by som volil urcite variantu 2, ak by ti nahodou prachy zostali, sa daju vzdy vratit, vyuzi este lacne hypoteky kym sa da.
Odpovedať
@chrobak7 A? To je akože zle? Nie každý potrebuje mať za pol roka omietnuté, ploty a chodníky. Je rozumnejšie zobrať 100 000€ a postaviť za pol roka, alebo 50 000 a stavať 2 roky, ak máš čas?
Odpovedať
@peter1172 A za tie 2 roky sa stane čo? Aj tak bude musieť tie peniaze niekde zohnať na dokončenie. A 50 tisíc za 24 mesiacov nezarobí. Potom nebude dokončovať 2 roky, ale 5-10 rokov a aj tak celé výplaty pôjdu na stavbu. Radšej nech zoberie viac, dokončí a potom už z výplaty len spláca úver. Ak mu nejaké peniaze zostanú, tak nech to má ako rezervu na dočasnú neschopnosť splácania úveru. Ale každý uvažuje inak. Súhlasím s tým, nech sa každý zariadi podľa vlastného uváženia, že možná a realizovateľná je aj tvoja alternatíva - t.j. stavať roky. Mojim cieľom bolo čo najskôr dokončiť stavbu, nech môj dom nevyzerá ako nemocnica Rázsochy.
Odpovedať
@chrobak7 Jasné, ak za 2 roky nič neušetrí (alebo len málo) tak to nie je rozumné riešenie. Zavisí to od mnohých faktorov. Mne vyhovovalo stavať dlhšie a zobrať menší úver.
Odpovedať
@peter1172 Ja len nerozumiem tým, čo si naplánujú financovanie prehnane optimisticky a potom im v polovici stavby dojdú financie a stoja. Ak si to niekto naplánuje na viac rokov a podľa toho ide, beriem to. Jasné, že nemusí byť stavba hotová do pol roka alebo do roka. Ale treba mať rezervu, aj sa mi to osvedčilo v praxi.
Odpovedať
@dobryden1985 20 000 na to co si napisal? Tak to ti velmi fandim ale nemyslim si ze sa do toho vojdes ani nahodou teraz dokoncujem podobny trosku vacsi bungalov ako ty a moja skusenost je mat plus minut rozpocet a potom zistis ze to je riadny plus lebo to je stavba. Mna len strecha vysla okolo 14 000 eur a to si myslim ze je este velmi fajn cena a o dalsich veciach co mas planovane za tych 20 000 nehovorim. To by si musel mat svojpomoc a kamaratov bez platenia prace vtedy by si sa tam vedel volako dostat...
Odpovedať
@dobryden1985 O 10 rokov sa len usmeješ nad 70000 úverom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
urcite vezmi uver cim skor, uroky su stale na minimach,podmienky sa budu uz len zhorsovat,uroky rast ...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 kazdy musi byt realista,mat plan a nevravim ze si z banky nepozicat..ale ako sa vravi,z pozicaneho sa dobre stava,az na to ze potom casto krat sa tieto na rychlo dokoncene domy predavaju v drazbach.. Nie kazdy ma na to aby si nieco v dome zhotovil svojpomocne ale je to jedna z moznosti ako napr. za tie 2 roky nieco usetril..Dalsia vec,co mam overene,za tie 2 roky stavania mas dost casu aby si si dobre premyslel co chces,premyslel detaily..A stavbu domu si treba uzivat a nie stresovat sa z terminov,vsetko rychlo aby bolo a spatne stale mysliet ci si sa dobre rozhodol..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@chrobak7 a? Ja mám tiež chodník z paliet, nemám zateplené a ani ploty. Idem o dva mesiace predlžovať stavebné povolenie na ďalší rok. Staviam treti rok. Pomaly svojpomocne. Čo je na tom? Radšej dačo dofinancujem s výplaty, spravím svojpomocne, ako si zobrať 200 000€, len aby som sa mohol ukázať pred susedmi a mal fasádu a potom platil 600€/mes. splátky a nemal na dovolenky... Presne tak, každý uvazujeme inak..
Odpovedať
@dobryden1985 ja radím zobrať hypotéku čím skôr (dá sa aj bez vytiahnutych múrov) a v takej výške akú potrebujete. Nerozumiem prečo vo verzii 1 je 50 000 a vo verzii 2 už 70 000?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign takže si zobral len 100 000€ a splácaš 300€/mes ? Ďalších 300 teda delíš medzi dokončovanie a dovolenku... Myslím si že ak vychádza príjem tak je lepšie to všetko spraviť hneď a poriadne ako to naťahovať na dlhší čas a to už len z dôvodu že úroky sú pod úrovňou inflácie, teda materiál kúpim tento rok lacnejšie ako ten ďalší a nepredražia mi to ani úroky v banke. Nehovoriac o tom že bývam v dokončenom, nevyhadzujem peniaze na provizórne riešenia a hneď sa môžem tešiť z domu a neriešim starosti okolo dokončovania.
Odpovedať
Dat hrubú stavbu pod strechu za 20k mi pride prehnane optimistické. Máme podobnú stavbu rozmerovo a len strecha na takomto dome stala 14k (tak ako pisal aj vyssie iny užívateľ) Osobne by som využil lacné hypotéky a postavil dom z toho, ak ti peniaze ostanú, po skončení fixácie ich vies bezplatne vratit. Budes mat vsetko dokončené a nie neustálu stres co treba dokončovať a akých robotníkov treba zháňať. Pri súčasných úrokoch ti v podstate platia za to, ze mas hypotéku, kedze inflácia je vyššia ako úroky
Odpovedať
Profilova fotka
@dobryden1985 svojmu fin. poradcovi by ste mali dôverovať viac ako ľuďom na MS, on pozná vašu situáciu, vaše príjmy a vaše možnosti. Orientuje sa v bankovníctve a teda by mal vedieť čo je pre vás výhodné. Ak mu nedôverujete treba ho vymeniť.
Odpovedať
@dobryden1985 Cau Nechaj si 20000 do zalohy Zober 70000 úver ak ti to vída, medacne budeš platiť cca 330e na 25rokov. Nie je nič lepšie ako si požičať za co najnižší úrok. Nerieši nejaké extra splátky! Naši rodiča teraz platia z ich úverov koľko? Smiešne eura. Na výstavbu počítaj 900e/m2 z celkovej plochy. Držím palce aby sa podarilo postavat co najlepšie za co najmenej eur
Odpovedať
@chrobak7 radsej stat so stavbou a pomaly dokoncovat. K uverom sa treba stavat triezvo a nie bezhlavo brat. V zivote nastane tolko situacii,kedy nebudes schopny splacat. To,ze mam teraz na splatku,neznamena,ze tomu bude aj o 5-10 rokov. Vela ludi padne na hubu,lebo maju velke oci a vsetko chcu hned dokoncene. Hrozna doba prisla. @dobryden1985 asi by som hned zobrala uver. A uspory nechala na dokoncovacie prace,zariadenie atd. Po novom je to tusim tak,ze musis mat strechu,ak chces zakladat rozostavanu stavbu. Nestaci uz vytiahnut mury do 1 m
Odpovedať
@peter11balog áno. Zobral som 100k€, dokončujeme zároveň z hypo a dofinancovanie z výplat. Porovnávaš blbosť, lebo dom za rok dokončím, takže tento rok na dovolenku nepôjdem, dovolenkové vrážam mesačne do domu. Buduci rok budem mať miesto splátky 600€ splátku len tristo, tak ako teraz, ale tých ďalších 300€ nepôjde už do domu po dobu 30 rokov, ale budúci rok pôjde do dovolenky. Toto je rozdiel. Finančný poradca chce na ňom akurát tak zarobiť, lebo čím viac zoberie, tym je väčšia provízia pre poradcu.
Odpovedať
Ja staviam iba z vyplat, z jednej vyplaty, obcas som zobral spotrebny 3-4 tis, celkovo asi za 15 tis spotrebaky, pozemok som kupoval pred 9 rokmi, stavba asi 4 roky, tento rok to dokoncim, pre mna je to nieco ako nekonecna vojna z romanu 1984. Ja do stavbu musim dat 1000 mesacne aby to napredovalo a stale je to ako nic. cele roky rokuce, potom musim setrit na inych veciach. Z vyplat je velmi tazke stavat, ovela jednoduchsie je mat splatku 300 - 500 - 600 zvysok mat na zivot,
Odpovedať
@roman_x no lenže píšeš, že tento rok to dokončia, čiže potom nebudeš 30 rokov platiť niekomu po 600€, ale ich od budúceho roku investuješ do rodiny, dovoleniek, atp. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign to ty porovnávaš blbosť, pretože na dokončenie nepotrebuješ očividne ďalších 100 000€ ale stačí ti len 10 000€ keďže to z výplat dokončiš za rok. To si mohol zobrať 110 000€ a mal by si splátku nie 300€/mes ale 330€/mes na ďalších 25 rokov... Čiže tu neporovnavaj 300€ splátku so 600€ Finančný na ňom zarobí ajtak a je mu jedno či teraz alebo o pol roka. Pre neho, aspoň teda malo byť dôležité, mať klienta a nie rýchle prachy. Pretože ak to bude silou mocou tlačiť a klient ustúpi prišiel o mesačný plat @hoblinka13 teda podľa teba je riešenie stavať bez úveru ? Čo keď začneš stavbu a prídeš o 5-10 rokov o prácu, čo bude so stavbou ? Bude to nedokončená zrúcanina bez hodnoty. A čo sa stane ak teraz postavím dom a po 5 rokoch prídem o robotu a nebudem si môcť dovoliť takú splátku ? No predám to a presťahujem sa do menšieho, pri 70% financovaní neexistuje aby som na tom prerobil, a keď prejdem do menšieho ešte mi aj ostane rezerva na ďalšiu dobu. Máš pravdu že brať bezhlavo úvery je somarina, ale každý vzdelaný človek čo si dokáže spočítať dva a dva vie čo si môže dovoliť a čo je pre neho to najvýhodnejšie. Aj v dobe bez hypoték sa našli jedinci, ktorí spadli hubu. Asi to nebude dobou ale nimi.
Odpovedať
@dart9 Detaily treba premyslieť dopredu, v procese plánovania projektu, nie počas stavby. Počas stavby môžeš akurát tak riešiť nejaké detaily a problémy, ktoré vzniknú počas výstavby. A k tomu užívaniu si stavby - vyhlasujem pátranie. Hľadám človeka, ktorý môže prehlásiť s rukou na srdci, že si užíval roky stavania, mal to ako záľubu a nikdy nepomyslel na to, že by to bolo lepšie mať už dokončené. A že pri stavaní nikdy nemal stres, starosti. Sľúbení robotníci mu vždy prišli načas, všetko zohnal a pod.
Odpovedať
@dobryden1985 necitam co ti radia iny ale 1m vytiahnut mury je len hypoteticky..banka za 1m murov ti hypo neda bude ziadat viac(min veniec ci krov)...vymen poradcu prd tomu rozumie.. chod alternativa 1 a vybavuj subezne hypo..kym ti dojdu prachy pustia ti prvu tranzu cca 40% vyslednej sumy...
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ak by boli detaily premyslene dopredu tak by si tu nemal ani tuto temu do ktorej pises a dalsich 80 percent ludi,ked neratam tie skryte reklamy,tu riesia veci co by mali mat premyslene podla teba dopredu..pod pojmom uzivat,mysli pojem mat veci pod kontrolou,fyzicky aj psychicky..ked ta nesuri termin dokoncenia,financne zavazky,narychlo vybraty majstri ktorych uz nemozes poslat prec lebo dalsi uz cakaju za dverami..ked mas cas na rodinu a dalsie veci..a ked rodina ma zatial pohodlne kde byvat..koniec na tuto temu z mojej strany
Odpovedať
@pluvko sa do toho zjavne rozumieš že hypoteticky :-D A vieš prečo vlastne potrebuje banka aby ti dala hypotéku mať postavený dom aspoň do 1 metra? Určite nie tak preto píšeš také bludy! Finančný poradca vie určite menej ako ty o tom nepochybujem :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?