Posledná tranža až po kolaudácii

Berieme hypotéku od TB vo výške 55 000, zakladáme pozemok a rozostavanú stavbu. Prvú tranžu nám daju vo výške cca 36 000€. V sprievodnom liste ktorý sme dostali od banky boli napísané podmienky poskytovania dalších tranži a bolo písané že posledná tranža je až po kolaudácii. Ked som sa pred časom pýtala zamestnankyni presne na toto, tak mi povedala, že to kolaudácia nieje podmienka,že si možeme skolaudovať kedy chceme a posledná tranža na to nieje viazaná. Na zmluve, kde figuruju naše podpisy je len napísaný sposob čerpania uveru, že nám peniaze pošlu na učet, nič o čerpaní poslednej tranže. Na tom sprievodnom liste niesu žiadne podpisy,ani som nevedela, že nejaký dostaneme, lebo to nám zamestnankyna neukazovala. Neviete ako je to reálne s tou poslednou tranžou?
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 Treba sa pozrieť v zmluve, či sa odvoláva na ten sprievodný list, alebo na obchodné podmienky. Ak áno, tak áno, podmienka je, že posledná tranža až po kolaudácii. Ak je to ale pravda, tak to nie je bohviečo - to radšej zobrať vyššiu hypo ako treba a potom ju nedočerpať - ak teda banka neúčtuje poplatok za nedočerpanie, ak ho účtuje, tak ani tam potom nie je schodná cesta. Hlavné je, že si to treba dať poriadne vysvetliť na pobočke.
Odpovedať
@sorca24 No, my mame uver v tej istej banke. V zmluve mame rozpisane podmienky cerpania prvej tranze, ako aj nasledujucich - predpokladam, ze aj poslednej. Ziadna specifikacia co by sa tykala vylucne poslednej. Ani sprievodny list sme nedostali. Podobne sme sa na to pytali a odpoved bola, ze nepodmienuju kolaudaciou. Pre istotu mam 'zalozny plan' - kedze vysku tranzi si urcujem sam, necham poslednu na najmensiu moznu (3320e) :-)
Odpovedať
@radog aj my to takto plánujeme, ale bude mi tých 3320€ chýbať, ak ju teda pustia až po kolaudácii, čo tak skoro nebude a myslím že tá bude až po 18 mesiacoch, čo je obdobie čerpania uveru a ked tých 3320 nedočerpám, tak mi v podstate znížia uver.
Odpovedať
@andreah25 no ja chodim do banky ako na klavir, stále sa niečo pýtam :-) a nie, v zmluve nieje spomenuta kolaudácia, je tam napísane, že posledná tranža sa uvolni vtedy, ak sučet poslednej a predošlých tranži nepresiahne hodnotu 70% zo zakladanej nehnutelnosti....pričom my berieme 55000 a hodnota je podla znaleckého 143 000, položkový rozpočet máme na 100 000, čiže v podstate berieme len 55% z hodnoty domu, staviame svojpomocne, takže by nás to nemalo stáť 100 000, len je otázka, či nám tu poslednu tranžu nepustia až ked bude dom dokončený na 70 %...
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 @radog nepoznám presné podmienky TB a jej čerpaní, takže neviem presne poradiť. Mám však odporúčanie, že ak niekto berie hypo postupným čerpaním, posledná tranža má zväčša nejakú podmienku, ktorú treba splniť - napr. v jednej banke to je tak, že dom musí byť v relatívnej dokončenosti a posledná tranža je minimálne v sume 10tis. a min. 10% z hypo - na základe toho odporúčam žiadať o danú čiastku vyššiu hypo ako máte plánované a túto sumu potom radšej nedočerpať, pretože potom sa aspoň nestane, že človek čaká na posledné peniaze z hypo, ktoré by aj potreboval a taktiež má rýchlejšie vyčerpanú hypo a neplatí dlhú dobu zbytočne len úroky, pretože do úplného vyčerpania sa nespláca nič z istiny, platia sa čiste iba úroky, tzn. ak je niekto v čerpaní celých 18 mesiacov, tak celé tie mesiace splachuje peniaze do ...... je to čistý preplatok hypotéky.
Odpovedať
@andreah25 včera som bola v TB a vraj URČITE nieje viazaná posledná tranža na kolaudáciu, tak som zvedavá ako to bude v skutočnosti....
Odpovedať
@komofei Aha dakujem za radu, to som vedela že treba oznámiť každu zmenu napr.aj to predlženie stavebka, ale o poplatku som nevedela :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?