Pôjdu nehnuteľnosti ešte hore?

Ahojte, čo si myslíte, príp. viete o prognóze rastu cien nehnuteľností v najbližšej budúcnosti? Pôjdu ešte tak veľmi hore, ako doteraz? Pôjdu hore s príchodom Eura? Oplatí sa kupovať byt/dom teraz, alebo treba počkať na Euro? Ak počkáme - nepôjdu ceny veľmi hore, a potom budeme ľutovať? Ak kúpime teraz - nebudeme ľutovať potom, že ceny pôjdu dole....? Možno neriešim túto dilemu momentálne sama... poteším sa každému Vášmu názoru. Tie ceny napr. 60-ročných bytov sú neuveriteľne drahé, vlastník predáva "prerobený" byt, lebo v ňom má až plávajúce podlahy, a cena je pomaly ako za novostavbu - tieto staré byty ešte cenovo vyskočia? Napiiiiište, dík.
Odpovedať
Môj názor je, že je lepšie kúpiť čím skôr. Iste záleží aj to čo a kde chceš kúpiť. Ale keď sledujem toto malé provinčné mestečko trenčín ako sa hrá na Viedeň tak radšej skôr ako neskoro. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
podla mne pojdu ceny mierne hore ale len novostavieb. uz sa vela stava a ja by som do stareho bytu prachy nevrazala a ich cena pojde skor dole. ponuka je uz bohata a nestiha sa predavat tak ako kedysi. stare panelaky ktore maju uz v kazdom druhom byte vyburane priecky hocako budu mat problemy so stabilitou tak uz len preto nie. zle je to aj s rozvodmi..... ceny hypotek bz mali byt mierne nizsie lebo euro urok by mal byt nizsii. tot moj nazor. som aj ja zvedava na dalsie nazory :-)
Odpovedať
kamaratka teraz nahanala, byt presli sme kadeco, ale po skusenostiach co sme zazili by som nekupila novy byt ani za nic, su tak nekvalitne porobene , ze za 5 rokov, bude na n ich viac roboty ako na 30 rocnych bytoch, ja mam 15 anemenila by som za novy ani keby mi davali este k nemu 3 melony, nakoniec sa rozhodla pre takisto 15 rocny a je nadmieru spokojna, tak isto co som rozpraval a s ludmi co sa venuju stavebnictvu, tak najlepsie anajkvalitnejsie su byty stare 12-17 rokov, tot moje skusenosti
Odpovedať
Profilova fotka
nini to mas asi fakt pravdu ale tie starace ze 40 aviac to je bieda.....pokial to neni 3 poschodovy tehlovy...aspon BA. ja som len rada ze nemusime byt v byte.
Odpovedať
Profilova fotka
tak konkretne v bratislave je 40-rocny byt urcite kvalitnejsi nez 18-rocny |-| (konkretne karlova ves vs. dlhe diely :-p ) a k cene, inde som pisala, ze ceny uz nemozu ist moc hore, lebo BA je momentalne rovnako draha ako amsterdam. co, uznate, je absurdne... ibaze, v BA sa ceny zjavne neriadia pravidlami trhu 8-(
Odpovedať
No moj ucitel na financnom investovani :-) (je fakt husty) si mysli, ze ceny starych bytov su velmi nadhodnotene (trhova cena sa nerovna vnutornej hodnote (skutocnej hodnote bytu)) a tato situacia uz nebude dlho udrzatelna. Cela bublina praskne a ceny zacnu klesat. Cena zacne klesat ludia zacnu hufne predavat, lebo ocakavaju, ze cena pojde este viac dole (a chcu zarobit kym sa da) -> to sposoby este nizsi pokles cien. Tot prognoza do buducnosti. A mam silny pocit, ze to tak aj bude.A ked dobre viem uz ani banky nedavaju hypoteky na stare byty.(prosty dovod: napr. hodnota bytu 40 ale predava sa po 100, banka vam da hypoteku 70, ktora je zarucena tym bytom, ceny bytov zacnu prudko klesat a banka ma v drzbe byt ktory uz nema taku hodnotu na aku dala banka hypoteku. Vznikne kriza)
Odpovedať
no neviem o ake mesto sa jedna, ale prognoza pre bratislavu na najblizsich 10 rokov je taka ze ponuka bytov bude nizsia ako dopyt, takze to ocividne nahra udrziavaniu alebo zvysovaniu cien.
Odpovedať
ja suhlasim s laraxom. ponuka je slaba, dopyt obrovsky. ako by sa inak predavali aj byty za par desiatok milionov? kupischopnost obyvatelstva stupa, proste momentalne generacia narodena v 70. a 80 rokoch (a povedzme si, ze nas je vela :-) ) musi riesit bytovu otazku, a pokial sledujes predaj realit, tak urcite to este porastie, za posledny rok slo vsetko aspon o tretinu hore. a nemyslim,z e euro an to bude mat nejaky vyrazny vplyv. ale cim skor tym lepsie :-) a nepocula som o tom,z e by banky nedavali hypoteky na stare byty, to sa mi zda somarina. ale moznoze sa odporuci investovat do nehnutelnosti v usa momentalne :-) alebo este pol roka pockat a kupis tam a babku strasnu haciendu :-)
Odpovedať
Co sa tyka BA, pochybujem, ze ceny klesnu ci starych alebo novych bytov.
Odpovedať
neviem, ci ceny klesnu, ale tak ako pisala ikke, mame rovnako drahe nehnutelnosti ako vieden, praha a spol. ak nie este drahsie a nemyslim si, ze je to udrzatelne...
Odpovedať
Profilova fotka
môj názor je, že cena nehnuteľnosti neklesne nikdy, možno už nebudú v BA tak rapídne stúpať (pevne verím), ale klesať 8-( , veľmi pochybujem.... nebudú už tak stúpať ceny starých panelových domov z jednoduchého dôvodu, ceny sa pomaly dotiahli na ceny novostavieb a rozdiel medzi straým petržalským bytom a novostavbou je zrejmý.... :-D tiež sa bojím, že, keď príde EURO, tak byty súpnu, zas som ale počula aj také, že nie, lebo odrazu sa budú chcieť všetci zbaviť bytov, ktoré nakúpili ako investíciu a ponuka bude odrazu široká....
Odpovedať
keď k nám dojde euro, ceny nehnuteľností pôjdu určite hore, mám to zistené ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja by som povedala, ze tak skoro dolu nepojdu. Myslim ze aj ked sa stava stale to ne je dost. Mesta su preludnene sidliska zastavane, takze tam stavat uz nejde. Druha vec je ze byty sa musia stavat povacsine na okrajoch miest alebo v satelitnych mesteckach alebo na dedine. Ja osobne by som na dedinu do bytu nesla. (som sice vyslovene mestsky typ) ale ked uz na dedinu urcite do domu a nie do bytu. A satelitne mestecka su daleko odvsadial. Ja osobne by som isla radsej do stareho bytu ale kde je vsetko dostupne ako niekam daleko na okraj mesta. Skusenost s novostavbami je otrasna. Su vela krat nekvalitne (nie vzdy) zatekaju a plesniveju. Niekolko takych stavieb ktore vyhrali ceny som mala moznost vidiet. Navyse nase firmy malo ktore pochopili - vetu zákazník nas pan. Ked sme zhanali byt dali nam na vyber 5 otrasnych druhov kachliciek, 3 otrasne smejdove plavajuce podlahy a zmena nebola mozna a ked tak po velkych priplatkoch. No uznajte dam za byt 3 miliony, zadlzim sa na 30 rokov a ani kupelnu nemozem mat vykachlickovanu po svojom. Ja si maslim, ze ceny dolu tak skoro nepojdu. Sledujem obcas trh s nehnutelnostami a vidim ze dopyt je neporovnatelne vacsi ako ponuka. U nas veru neplatia pravidla ako v inej casti európy. My sme kupili stary byt 30 rokov minuly rok za 1700000 a tento rok taky isty byt kupili znami za 3000000
Odpovedať
Profilova fotka
moj nazor: ceny bytov nizsie urcite nebudu, prave preto ze na trhu je stale vacsi dopyt ako ponuka.. citala som, ze za posledny rok bol narast ceny bytov 40%, najvacsi vraj v KE, kde stupla cena bytov o 60% za rok. samozrejme ze sa jedna o stare byty, az tak vela novostavieb tu nemame.. moja skusenost: minuly rok v januari sme kupovali byt, zistovali sme si aj ceny novych bytov, najmensi 2-izbovy, 56 m2 + lodzia 10 m2 s parkovacim miestom stal vtedy 2.800 000 (holobyt!!) - cena 37 000 za m2 (bez DPH) a to som tiez od viacerych pocula, ze tie nove byty nie su az tak dobre postavene.. kupili sme napokon 40 rocny byt v panelaku za 1.250 000 a za 600 000 sme ho kompletne prerobili a skoro cely zariadili) - takze ten rozdiel je aspon v KE dost velky (v bytoch, ktore sa zacnu stavat bude cena od 44 000 za m2 bez DPH) podla mna treba kupit, ceny bytov uz nizsie nebudu..
Odpovedať
O aké byty je, čo sa týka predaja, medzi klientmi najväčší záujem? Dokáže ich ponuka pokryť dopyt, alebo je dopyt nižší ako ponuka? Medzi klientmi je najväčší záujem o jednoizbové byty v cene do jeden a pol milióna korún. Záujem o ne je najmä v skupine ľudí, ktorí potrebujú rýchlo a lacno riešiť bytovú otázku. Takisto je veľký záujem je o byty s rozlohou okolo sto štvorcových metrov v novostavbách s terasami. Ponuka však zďaleka nedokáže pokryť dopyt predovšetkým po lacných bytov, ktorých je málo. Tých veľkých je však takisto nedostatok, keďže sa developerom neoplatí stavať ich s terasami. Cena terasy je totiž v porovnaní s bytovou plochou až o päťdesiat percent nižšia. Aké rodinné domy sa v Bratislave najlepšie predávajú? Po čom je najvyšší dopyt pri tomto type nehnuteľností? Domy v Bratislave sa celkovo predávajú veľmi ťažko, lebo sú v mnohých prípadoch veľmi predražené. Z toho dôvodu prevažuje záujem o domy v širšom okolí Bratislavy. Od čoho závisia ceny nehnuteľností v Bratislave? Čo cenu zvyšuje a čo, naopak, znižuje, ako na ceny vplýva nová výstavba? Ceny nehnuteľností závisia predovšetkým od stavu nehnuteľnosti, lokality, no a samozrejme od dopytu po konkrétnom type nehnuteľnosti. Novostavby zatiaľ vplyv na cenu starších nehnuteľností nemajú. Trh ešte zďaleka nimi nie je nasýtený. Čo sa deje s cenami nehnuteľností na realitnom trhu v poslednom období v porovnaní s obdobím napríklad spred roka? Ktoré ceny klesli a, naopak, ceny ktorých nehnuteľností stúpli? Ceny akých nehnuteľností stagnujú? Ceny nehnuteľností sa neustále zvyšujú Pred tromi rokmi napríklad štvorizbový byt v Dúbravke stál dva milióny korún a v súčasnosti ho ponúkajú za tri milióny korún. Ceny stagnujú najmä pri chatách, chalupách. Čo sa týka cien za prenájom bytov, tak tie stagnujú, prípadne klesli, lebo je veľká ponuka. Ako sa dá charakterizovať ponuka nehnuteľností na predaj? Čo je v ponuke najviac zastúpené a čo zase najmenej? Situácia na realitnom trhu je dosť premenlivá, neexistuje skupina nehnuteľností, ktorá by nejako výraznejšie prevládala nad ostatnými druhmi a naopak. Aký vývoj na realitnom trhu predpokladáte v najbližšom období? V najbližšom období očakávame masívnu výstavbu nových bytov, zároveň sa bude sa rozrastať okolie Bratislavy aj pomocou výstavby rodinných domov. Začíname zaznamenávať záujem ľudí uložiť peniaze do nehnuteľností v dôsledku očakávania prechodu koruny na euro. To môže vyhnať ceny nehnuteľností ešte vyššie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte vsetky, velmi dobra tema, ktoru sa s priatelom casto rozoberame... Tiez si myslim, ze ceny nehnutelnosti moze este rast, takto pred rokom sme mali kupit neprerobeny 3izb. za 800tis.Sk, nakoniec z toho zislo a teraz po roku kupujeme 3izb. neprerobeny za 1,5mil.Sk a to kupujeme este lacnejsie, lebo ceny sa vysplhali uz cca 1,8-2mil.Sk Zijeme v zahranici, a tamojsi ludia si tazko zvykali na novu menu, odzrkadlilo sa to v cenach nehnutelnosti. Nech to uz bude akokolvek, jednoznacne je dobre, ak svoje financie investujete do kupy nehnutelnosti ako sme to urobili i my. Prajem prijemny den... ;-)
Odpovedať
Ja si skor myslim, ze ceny nehnutelnosti pojdu hore. V BA by som povedala, ze uz len mierne, ale teraz velmi rastu ceny v Poprade a Kosiciach. A s dostavanim dialnice to pojde hore este prudsie. Nebojim sa toho, ze by ceny starsich bytov isli dole. My sme chodili za bytom 2 roky a mozem povedat aj zo skusenosti mojich znamych, ze niet nad stary dobry zelezobeton. :-p Kolegyne, co kupili byty v novostavbach do nich musia vrazat teraz strasne prachy, lebo sa vkuse nieco kazi.
Odpovedať
Profilova fotka
sharlotta - sorry neda mi nereagovat - urcite by som negeneralizovala tym sposobom ako si to urobila ty - my mame novostavbu a byvame tu uz 3 roky a nemuseli sme investovat ani korunu - okrem toho ma byt aj 3 roky zaruku cize cokolvek by sa aj pokazilo tak to opravia v cene - ja by som zase napr do zelezobetonu nikdy nesla - sorry ale pre mna je to kartonova kralikaren pri ktorej nevies kedy padne ako domcek z karat - cize taketo tvoje posudzovanie je podla mna trosku odveci - viem ze existuju novostavby ktore su sfusovane ale to mas pri vsetkom - aj stare byty su niektore horsie a ine lepsie - takze asi tolko k tvojmu nazoru ;-)
Odpovedať
Mini, kazdopadne je to moj nazor, za ktorym si stojim. Kazdy sme iny a kazdemu vyhovuje nieco ine. Negeneralizovala som, len som spomenula, co viem z mojich a cudzich skusenosti. Musim povedat, ze som sa este nestretla s pozitivnym nazorom na novostavby. Ty si prva...Takze kazdy podla svojich skusenosti. Inak na Kaukaze po zemetraseni vsetko lahlo, len zelezobeton ostal :-D :-p
Odpovedať
Ja som druhá spokojná. Ja osobne a ani môj manžel by sme v žiadnom prípade do železobetónu nešli, zas môj názor je, že je to najhoršie čo môže byť. Bývame v novostavbe kolaudovanej pre rokom a 4 mesiacmi a sme veľmi spokojní. Je ale fakt, že poznám aj novostavby v katastrofálnom stave (asi je ich väčšina). Bývala som v BA tiež v novostavbe, čo dnes už má asi 8 rokov a bola postavená tiež veľmi dobre (žiadne problémy). Záleží len od stavebnej firmy, všetko je v ľuďoch, v materiáloch a v technológiách. Ale to je asi pri všetkom.
Odpovedať
ved len ked na tom novopostavenom baraciku to nie je hned vidiet co vsetko tam robi problemy. Samozrejme ze je to vsetko všetko je v ľuďoch, v materiáloch a v technológiách len ked nie vsetci su poctivy. Nedavno davali v spravach o horiacich zasuvkach v novostavbe a kamoska ma tiez velke problemy s elektrikou. Dom je sice v zaruke a opravuju chyby ale zla elektrika jej znicila spotrebice nove a tie jej uz nikto nenahradi. Samozrejme su aj dobre priklady a predsa len tie novostavby vyzeraju pohladnejsie a niektore poskytuju uzasne priestory (ale hovorim len niektore, lebo pri obhliadkach bytov sa mi niekedy az rozum pozastavoval nad tym ako v dnesnej dobe mozu niektory architekti navrhovat do novostavieb byty ako z pred 30 rokov. Nuz vsetko je o ludoch. Najlepsie je ked clovek natrafi nabezproblemove veci.Tak by to za tie strasne prachy aj malo predsa byt.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez by som to nezovseobecnovala, ale bola som zhrozena ked som pocula, ake problemy maju niektori ludia v novostavbach.. aj ja som velmi tuzila po krasnom novom byte, ale musim povedat, ze maloktory by mi vyhovoval dispoziciou (Ke), ale predovsetkym kvoli cene sme sa napokon rozhodli pre starsi byt v povodnom stave, ktory sme si ale kompletne prerobili a zrekonstruovali a mame ho podla vlasnych predstav.. byt v novostavbe by vysiel asi o 1,5 mil. drahsie :-|
Odpovedať
pokial viem beton ma zivotnost takych 50 rokov a teda vrazit peniaze do uz 40 r.bytu a zadlzit sa na 30r.nema zmysel,ved to uz nebude mat hodnotu, ked to budu dedit vase deti,a stale bude treba zvysovat fond oprav na najomnom ,aby sa panelak udrzal v obyvatelnom stave,najlepsie je investovat do domu hoc aj stareho ,ked by sa nahodou zbural ostane pozemok ktory ma stale hodnotu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
osobne si myslim, ze keby mal mat byt zivotnost len 50 rokov, na 40 rocny byt by nam banka zrejme hypoteku na 30 rokov ani nedala.. na to su odbornici - statik, znalec, ktori to posudia.. ja to vnimam kupu bytu v dobrej lokalite, blizko centra, kde sa nove byty nestavaju ako vybornu investiciu a verim, ze nam byt vydrzi kym si postavime novy domcek ;-) ja by som zase neprerabala stary dom.. moj nazor..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?