Podhodnotený znalecký posudok

Zdravim, chcem poprosiť o radu, ak niekto má skúsenosť. Chceme brat hypo na vysporiadanie podielov v byte. V banke sme si dali spraviť žiadosť, pri ktorej nám bolo vypočítané, že bankova hodnota bytu je 90tisic a z tejto nám vie banka poskytnúť 70tisic. Chceli sme však o 10 viac (80) a tak sme si dali byt ohodnotiť znalcovi, ktorý bol medzi znalcami ktorých nám poradila banka, ale keďže sme sa ponáhľali a bol z nášho mesta, dokonca robil aj odhad pred 12 rokmi na nas byt, vybrali sme si jeho. Odhadca nám byť odhadol o 10 tisíc menej, ako banka. Nepopieram sklamanie, keďže sme sa ho viac krát na to pýtali či to vyjde a on nám na to nič nepovedal, len, že sa mu to páči. Viem, že realna hodnota je iná, ako aktuálna trzna hodnota, avšak bytovka je malá rodinná, komplet po čerstvej rekonštrukcii, zateplení, zväčšení lodzii, v byte tak isto nove jadro, kúpeľňa, prerabka. Byt je 10 minút peši od centra mesta v tichej lokalite medzi pár RD na konci ulice neďaleko oddychovej zóny. Keď som odhadcovi volal, hneď sa začal oháňať súdom,že si to vie obhájiť, pričom som sa len slušné pýtal,prečo išiel s cenou ešte pod tu bankovú. Veď sme sa mohli dohodnúť,že to nepôjde,dať mu na cestu 30€ (previezol možno 1€) a nechať to tak. Takto mám posudok,ktorý je mi nanic. Otázka znie, či ísť za iným znalcom mimo tých ponúknutých bankou, alebo to nechať tak a zobrať len 70, ak to teda pôjde na základe bankovej ceny. Hypotéku beriem sám na seba. Je potrebný posudok doložiť v PB a môže sa stať,že nám podľa neho dajú ešte menej,alebo môžeme počítať s tým,že nám dajú to, čo nám bolo ponúknuté pri žiadosti, z bankovej ceny? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@1stevo1 to ze budes mat znalecky posudok aj na 90.000 este nic neznamena, banka to vobec nemusi uznat (aj to vacsinou robi) a uzna napr. len 70.000e. Zvysok si bud doriesis vlastnym sposobom alebo prefinancujes cez spotrebitelsky uver (samozrejme na tom banka zaraba inak ako na hypo). preto je cielom uznac co najmenej a najvacsi diel riesit spotrebakom. Co mozes urobit (aj co treba) treba prejst dalsie banky alebo dosporit 20.000e na vlastny podiel alebo sa porozhliadnut v rodine, ci ta niekto nezalozi. Pripadne sa obratit na financneho poradcu, ktory sa v tom vyzna a prislusny mix ti urobi.
Odpovedať
@mgx ahoj, ďakujem za radu, mňa skôr ale zaujíma, či ak mi pri žiadosti bolo povedané,že banka ohodnocuje bankovou cenou na 90 , ale ak chceme viac,máme si dať spraviť posudok, tak či teraz,ak mi bol spravený nizsi, môžem sa odpichnut od tejto ponuky v banke bez toho, aby sme sa držali posudku. Som v PB, len neviem si to teraz cez víkend preveriť a neviem ani, či mám vôbec povedať, že mám nižší posudok, alebo povedať,že nemám žiaden a beriem ponuku ktorú mi dali bez posudku, lebo neviem, či je nutné ho doložiť. Snáď som to nenapísal moc komplikovane. 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@1stevo1 nemusis vraviet nic, je uplne bezne ze na rovnaku vec vyjdu 2 znalecke posudky s uplne odlisnou cenou. V znaleckom posudku zavisi aka metodika sa zvoli, aky sposob ocenovania, ci aplikujes nejake faktory/koeficienty a zrazky. Ak je rozdiel markantny, posuva sa nesulad ZP (moze/nemusi) na ustav sudneho inzinierstva v Ziline (USI) ktoreho rozhodnutie (platis) je konecne. Ale toto je vacsinou len v pripade sudu. Banka akceptuje posudok ktory je nizsi (tzn. ju vobec nezaujima ze ti vysiel posudok na byt za 100.000). Skratka daju len 70k a ak sa ti nepaci ahoj. Mas 2(3) moznosti: bud povedat banke beriem vas odhad alebo este by som si obehol dalsie banky a skusil inde. Samozrejme ak ta netlaci cas. A tretia moznost: zobrat tychto 70.000e a dalsi rok prefinancovat (daco zaplatit ako predcasne splatenie a vyjednavacia pozicia aj cas na to uz budes mat dost. Takto sa to zvykne robit bezne.). Jedine s vyjednavanim zacat skoro (kludne 2-3 mesiace dopredu) a vo viacerych bankach. Alebo mat dobreho fin.poradcu.
Odpovedať
Ale toto nebol odhad banky. Bol to odhad od znalca, kt. som si mohol vybrať sám, no vybral som si z tých, ktorych ponúkla banka, čo bola podľa mňa chyba, neviem čo ma to v rýchlosti napadlo, veď on s nami ani nekomunikoval, stále len tvrdil,že áno budem sa snažiť a nakoniec sa oháňal,že nemôže navýšiť o neviem koľko viac oproti odhadu spred 15 r.,pričom ten s ním nemá nič spoločné. Či mýlim sa, ak si myslím,že banka má s týmito odhadcami dohodu? Keď dal ešte nižšiu cenu ako oni. Je nutné predkladať ten odhad banke, alebo sa teda dá vychádzať len z tej ich ponuky, či v tomto mi neviete poradiť?
Odpovedať
@1stevo1 nemyslim si, ze nejako maju dohodou, mozno akurat tak aby nejako nenadhodnocovali, ze vlastne, ked mas nejakeho kvazi svojho, tak vies sa s nim dohodnut, ale pri takychto z banky moc nie. To je cisto na nom. Co sa tyka toho odhadu tak to bola tvoja iniciativy, tak myslim, ze to nemusis.
Odpovedať
Profilova fotka
@1stevo1 poviem to takto - môžete si dať urobiť posudok inému znalcovi, ktorý možno aj urobí posudok v sume, ktorá by Vám vyhovovala, ale po skúsenostiach si dovolím povedať, že je to úplne zbytočné, pretože ak si raz banka určila, že akceptuje hodnotu takúto, tak ak aj predložíte posudok vo vyššej hodnote, banka nie je touto viazaná a kľudne bude trvať na hodnote, ktorú si určila a zbytočne tak vyhodíte peniaze za ďalší posudok. Za mňa teda neodporúčam, zbytočne to budete robiť. Akceptujte hodnotu, akú banka dala. Pokiaľ sa nejedná o nejakú mimoriadnu nehnuteľnosť vo vyhlásenej lokalite (napr. pod bratislavským hradom - to už strieľam...), tak nemá zmysel oponovať bankovému znalcovi.
Odpovedať
@1stevo1 Niekedy majú vlastníci nehnuteľností veľké oči a hodnotu svojej nehnuteľnosti značne nadhodnocujú. Znalecká hodnota môže byť značne odlišná od trhovej aj od tej, ktorú má v predstave majiteľ. Neviem, z čoho vychádzala banka pri ohodnotení nehnuteľnosti, ale ak je tá hodnota vyššia, ako v znaleckom, tak povedz banke, že akceptuješ ich odhad a znalecký si založ na povalu.
Odpovedať
@1stevo1 ak ti v banke povedali, ze ti odhaduju na 90 a daju 70 alebo si zozen posudok od nami doporuceneho znalca, tak by som to chapal tak, ze ak posudok bude na vyssiu sumu, banka sa nebrani ti aj viac pozicat. Ich odhad urobil mozno iba clovek od stola na zaklade nejakych parametrov. Znalec obzera priamo nehnutelnost. Zial, vyslo Vam to nizsie. Na vasom mieste este skusim ineho znalca z okruhu bankou odporucanych. Radsej teraz zaplatim za dalsi posudok a mozno to bude OK, ako nechat to tak a neskor si buchat hlavu o mur, ze som mohol aspon vyskusat. Na druhu stranu ak odhad bankky je 90 a znalec zrazu odhadne na 130 tak to nebude celkom OK, skor by to mohlo byt niekde v rozmedzi 100-110.
Odpovedať
@epto nefunguje to tak, ak raz interný bankový znalec odhadne istú sumu, viac z banky "nevytrieskaš" 🙂 jediná možnosť je potom skúsiť s vlastným znaleckým inú banku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?