Plat 750 v čistom a hypotéka...

Dobrý deň. Som v situácii, kedy vlastním 3 izb. byt v hodnote cca. 80 000 a chcel by som sa s rodinou presťahovať do domu v hodnote cca 140000 - 160000. Mám prácu a čistý príjem 750 Eur, zmluvu mám na dobu určitú do roku 2018. Som slobodný, bezdetný, mám 31 rokov. Vo verejnej oblasti kde pracujem je úplne bežné, že sa pracovné zmluvy dávajú na dobu určitú na 3,4, alebo 5 a potom sa predlžujú cez výberové konanie (t.z. že teraz mi v mojej práci nemôžu dať záruku, že ma o 2 roky príjmu. ). Mám spotrebný úver, kde chýba doplatiť cca. 5000 Eur (nikdy som sa so žiadnou splátkou neomeškal a všetko poctivo platil), ale to by som chcel samozrejme vyplatiť pred žiadosťou o hypotéku. Zároveň mám 10 000 Eur ako nejakú rezervu, sú to peniaze na ktoré siahnuť nechcem, len v nevyhnutnom prípade. Myslíte si, že je moja predstava reálna? Teda získať hypotéku na cca. 50% nehnuteľnosti (70 000 - 80 000 Eur) s mojím príjmom? Za odpovede vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_1985 Jedna návšteva banky a budeš cca hneď vedieť na čom si...potom návštevy viacerých bánk aby si si vedel porovnať kam sa až môžeš hýbať. To či ju získaš vieš hneď, lepšie podmienky ako úrok a fixácia vybavuješ ďlšími jednaniami... good luck 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_1985 Píšete, že presťahovať sa s rodinou a súčasne píšete, že ste slobodný a bezdetný? O akú rodinu sa teda jedná? Družka? Deti? Ak nie sú/nebudú žiadne iné úverové výdavky, tak je možné takú hypotéku získať. Odporúčam však, ak máte priateľku, nech ide do hypo s Vami, budete lepšie hodnotený. Čo sa týka doby určitej - to pre banku nie je žiaden problém. Účelom hypotéky bude čo? Kúpa toho rodinného domu v hodnote 140-160tis.? Hypo chcete 50% hodnoty nehnuteľnosti - máte na ostatnú časť vlastné zdroje? Lebo píšete o rezerve len 10tis. Eur, alebo je to už rezerva nad tú sumu, čo pôjde na zaplatenie kúpnej ceny?
Odpovedať
@andreah25 Dobrý deň, nie, nejedná sa o družku a deti nemám. Predmetom hypotéky bude kúpa domu s tým, že polovicu ceny domu zaplatím predajom bytu. Rezerva 10 tisíc sa do ceny domu nevzťahuje. Výsledok je teda taký, že 80 000 Eur chcem získať predajom bytu a od banky by som chcel 60 000 - 80 000 Eur.
Odpovedať
@peter_1985 50% z hodnoty nehnuteľnosti získate určite v každej banke, ak by ste chceli vedieť kde vám to najlepšie vyjde tak pište
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_1985 V tom prípade nie je problém. Už len predať byt za tú sumu, ako potrebujete :-D. Držím palce.
Odpovedať
problem nebudes mat dokonca si myslim ze by si mohol splnat aj hypo pre mladych
Odpovedať
Profilova fotka
Ja riešim to isté mam ten istý príjem, byt som uz predala resp.je v rezerve, prave riešime papiere,a vyplacanie úveru ťarchy na byt,v pobočke mi povedali že mi daju 70% z nehnuteľností ( domu) kt.chcem kúpiť tak dúfam že mi to v BA odklepnu, zvyšných 30% mam no kopu papierovaciek a neskutočne dlhe čakanie na potrebné papiere...
Odpovedať
Profilova fotka
@cocacola3 myslím je by sa dalo aj viac ako 70% z hodnoty nehnuteľnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jiri_m kolko myslíš že by dali ? Ja som sa pýtala v banke len na sumu kt.potrebujem a to je 70% tak to ze mi dajú, na viac som sa nepytala. Aj tak si myslím že v pobočke povedia len informačné ci dajú alebo nedajú,hlavné slovo je v BA :-) ci odklepnu... Tak dúfam že áno :-)
Odpovedať
70% mne dali v Slsp po ohodnoteni internou metodou (bez znalca, len na zaklade adresy a plochy bytu a mozno mojho hodnotenia v banke ). Keby som chcel viac % tak musi prist znalec popozerat.
Odpovedať
Vacsinou vraj davaju 70% a zvysok tlacia ludi,aby si brali spotrebne uvery
Odpovedať
Profilova fotka
@rybkal Všetky hypotéky (presne podľa ustanovení Zákona o bankách) sú poskytované len do 70% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti - tieto typy hypoték sú zväčša poskytované ako hypotéky pre mladých so štátnym príspevkom. Všetko ostatné sú úvery zabezpečené nehnuteľnosťou (môžeme povedať, že sú to spotrebné úvery). No a je spotrebný úver a spotrebný úver: ak sa jedná o spotrebný úver zabezpečený nehnuteľnosťou, tak ten vie banka poskytnúť aj do 100% hodnoty nehnuteľnosti (dnes už väčšinou iba Ba či možno iné krajské mesto, štandardne tak do 90% hodnoty) a tieto sa úrokovo pohybujú na tých úrovniach okolo 1,5% p.a. a potom sú tu spotrebné úvery (bez zabezpečenia), ktoré sa používajú na dofinancovanie hypotéky, či spotrebného úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou a tieto sú už s úrokmi od 5% vyššie a so splatnosťou max. 8 rokov. A nikto nikoho netlačí, aby ste si brali spotrebný úver. Tých chýbajúcich napr. 10% z hodnoty, ak Vám chýba napr. na kúpu nehnuteľnosti, to by boli banka najradšej, ak by ste mali vlastné zdroje, ak ich nemáte, tak máte možnosť (nie nutnosť) využiť spotrebný úver.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?