Oplatí sa riešiť hypo na vlastnú päsť?

Chcem sa spýtať, ako ste riešili hypo, či na vlastnú päsť obehať banky a pozisťovať konkrétne, alebo sa oplatí osloviť nejakého fin.poradcu. Vie poradca vybaviť výhodnejšiu ponuku? Ďakujem za všetky príspevky
Odpovedať
Profilova fotka
Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze fin. poradca nevybavi lepsiu ponuku. Usetri Ti ale behacky. Mne najskor vybavil v UNI, vsetko bolo krasne az kym bolo treba podpisat. Moj barak s investiciou 120k nejaky truhlik v BA ocenil na 66k, takze nevychadzala suma. Tak som sa nakakal, zasiel do TABA ta to ocenila na 90k a dala aj lepsi urok. Potom sa do toho zamontoval fin. poradca s tym, ze este vybavi lepsie podmienky a videl som na vlastne oci ako ho slecna elegenatne poslala... :D :D :D
Odpovedať
my sme si hypo vybavovali sami. obehali banky, popytali sa na moznosti. najskor sme si to cca pozreli na webe a banky, ktore sa zdali byt najlepsie sme navstivili, dali si spravit kalkulacie a najvyhodnejsiu sme zobrali. platit nejakeho tajtrlika ktory vam vybavi hypo tu, z ktorej ma on najvyssiu proviziu? no urcite.
Odpovedať
Ja som bol vzdy proti fin. poradcom a realitakom (zrejme aj zostanem lebo doteraz ziadna pozitivna skusenost za tie prachy co tahaju z ludi). Ale uz dva roky moj sused, ktory robi fin. poradenstvo mi radi a vdaka mojej spokojnosti delegujem coraz viac veci jemu. Dobry poradca vie v priebehu par dni ziskat ponuky od aspon 5 bank a vie povedat kde to prejde a kde budu problemy + nejake "neoficialne zlavy ci bonusy schvalovane riaditelmi". Ale je to tak ako vsade, tento clovek sa osamostatnil a robi biznis kvalitne, profesionalne a nepotrebuje mat za mesiac nahnane provizie a spalit za sebou mosty za nekvalitnu robotu a nespokojnost. Drzi sa toho ze kvalitne poradenstvo je ziskom do buducna. Ale tak to je vsade. Na zaver dodam ze minuly rok sme refinancovali hypo s 3r. FIX a kedze teraz chcem predat byt musel by som platit 5 % poplatok za splatenie. Ale chlapik po par telefonatoch to uhral na nejake zlavy z poplatku, pripadne ak kupujuci pojde cez banku kde mam hypo tak poplatok odpustia. Toto pani v banke za prepazkou Vam neponukne....lebo vacsinou taketo tahy maju v kompetencii riaditelia pobociek a vyssie. Takze ak takeho najdete podrzte si ho, ale zaroven netreba zabudat ze treba si to vzdy kontrolovat lebo ide o cudzieho cloveka, ktory robi s Vasimi peniazmi. @stanislavao tajtrlika neplatite VY ale berie proviziu od banky.
Odpovedať
@mimikl jasne. My sme tiez na vlastnu past zobrali. Obehli sme si sami vsetky banky, vsade sme na rovinu povedali ze obehavame, a ideme vsade a bez debaty vezmeme najlepsiu ponuku. Ale ak mas overeneho financneho poradcu ako @niless ta oplati sa skusit. Vsak za to ze ti predostrie svoje ponuky nic nedas. Vzdy si to mozes vybavit nakoniec aj tak sama. Ale s poradcom na ktoreho nemam dobre referencie od niekoho z mojho blizkeho okolia, by som do toho neisla.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanislavao taketo nazory len zavadzaju druhych... Poradcov platia banky, nie klienti... K teme - tiez sme vybavovali hypo sami, nevidim v tom problem ak ma clovek na to cas.
Odpovedať
My sme obehali banky, aby sme mali predstavu a potom sme to riesili s fin. poradcom. Usetril nam vybavovacky, vsetky papiere zaniesol do bank, chodil k nam domov, takze sme nemuseli nikam chodit. Urok ale nizsi nevie vybavit, to nam povedal uz na zaciatku. Plati ho samozrejme banka.
Odpovedať
Tak ako píše niless, dobrý finančný poradca vybaví vďaka svojim kontaktom v jednotlivých bankách určíté výhody, ušetrí kopu behačiek klientovi. Predostrie niekoľko alternatív, ktoré vytvorí pre indiviuálne potreby klienta a klient si sám vyberá. Ja sama som neverila finančným poradcom až kým mi jeden nepomohol a nakoniec som začala pomáhať ľuďom s financiami aj ja. Exsistuje mnoho možností riešenia býbania, poprípade hypo, o ktorých vám pani pri priehradke nepovie (nevie o nich ani ona sama). Moja práca je moja vizitka a preto riešim klientove potreby tak, aby predovšetkým vyhovovali jemu. Províziu tak ako už písali predo mnou by si určite finančný poradca nemal pýtať. Platí ho spoločnosť, ktorá ho zastrešuje, poprípade banka.
Odpovedať
ja som skusil najprv poradcu. Ked som vsak videl ponuky ktore mi priniesol, tak som sa s nim rozlucil. A to som sa s nim stretol 3x a vzdy dosiel s tym istym. Mal som pocit ze maju vytlacenu jednu A4-ku ponukami od bank a akonahle je nieco specificke, tak sa iba motaju. Za jedno stretnutie som vybavil HU v TB a potom uz len som pockal na podpis papierov. Chlapik co robil poradcu sa tvaril este urazene ked som sa s nim rozlucil pre jeho neschopnost a dodnes ma spamuje "z uzasnymi ponukami".
Odpovedať
Definícia: finančný poradca = finančný zradca. Možno česť výnimkám ale z troch ktorý mi niekedy v živote niečo poskytli, resp. vybavovali som bol sklamano/zhrozený. Vždy sa snažia ponúknuť variantu z ktorej majú najvyššiu províziu. Odporúčam ísť osobne do bánk. A najlepšie začať svojou, kde máš účet kde ti chodí pravidelne príjem. Určite dostaneš najvýhodnejšie podmienky. Mne finančný zradca ponuku z mojej banky ani nedoniesol.
Odpovedať
...ja som tiež bola proti nim, ale nakoniec nám vybavovala úver a som max. spokojná...sú tam veci, o ktorých ľudia nevedia a podpíšu...a keď príde k problému so splácaním, tak vám hneď berú nehnuteľnosť...na toto nás upozornila a vysvetlila prečo sa to nepodpisuje...okrem tých vybavovačiek, len sme prišli podpísať zmluvu...osobne doporučujem, ak je ovšem šikovný poradca!!!
Odpovedať
viackrát tu padlo, že finančných poradcov platia banky - áno, to je pravda, avšak sú rozdiely v tom, koľko ktorá banka fin. poradcovi za hypotéku zaplatí. nie je preto ťažké si domyslieť, ktorú asi banku fin. poradca s najväčšou pravdepodobnosťou doporučí klientovi ako práve tú najlepšiu a "najvýhodnejšiu" ponuku... netreba sa tomu ani čudovať - ich hlavným zdrojom príjmov sú provízie a tak logicky idú tam, kde im dajú najviac. česť výnimkám. zamestnanci bánk sú na tom inak - majú normálne platy, sú zamestnanci na TPP, nie živnostníci a provízie sú len ich doplnkovým príjmom, nie sú na ne odkázaní... doporučujem obehať si sami 2-3 renomované banky a porovnať, dnes už k tomu netreba ani veľa času, ani veľa papierov. a dôležité je hypotéku zobrať tam, kde s nimi majú bohaté skúsenosti - niekedy desatinky % v podobe nižšej úrokovej sadzby v malých bankách nestoja za prípadné nervy na iných veciach, ktoré vyvstanú... inými slovami, ako inde aj tu platí, nie vždy je to najlacnejšie najlepšie :)
Odpovedať
ahojte, necitala som vsetky prispevky, tak neviem, ci sa nebudem opakovat, ale ved je to o tom vyjadrit nazor, nie? :) pracujem ako "nezavisly" fin. poradca pre istu nemenovanu spol., nazavisly som dala do uvodzoviek koli tomu, ze to je na tom to najdolezitejsie, ta nezavislost, v portfoliu mame skoro vsetky fin. institucie, medzi proviziami od bank nie je absolutne taky rozdiel, aby ma to lakalo koli provizii ist tam, kde je to mozno pre klienta nevyhodne, ale ja dostanem o 15€ viac, klenta riesim tam, kde je to najoptimalnejsie, najlepsie pre neho, zamestnanci bank: su plateni za to, aby pre banku zarabali, to je jasne, oni maju prehlad o tom co ponukaju samozrejme, su na to skoleni, ale vacsinou nemaju prehlad o konkurencii, a tiez sa asi nikomu nestalo, ze by mu v banke A povedali, ze nemaju pre neho vhodny produkt, nech ide skusit do banky B, ze tam to bude mat lepsie, lacnejsie....., je to biznis samozrejme, ked vtačka lapaju, pekne mu spievaju :) horsie je potom, ked si clovek uvedomi, co podpisal, aj poradca to robi pre peniaze, samozrejme, ale nie je zavisly na tom, koklo pre banku ma vyprodukovat, je tu pre klienta, samozrejme ludia sme rozni, nehadzala by som vsetkych do jedneho vreca, hlavne zalezi od cloveka, pristupu ku klientovi, povahy, .... a nezalezi pre koho pracuje :) kam klient sam obeha vsetky banky, tiez mu to aj zaberie nejaky cas, a to co plati niekde dnes, nemusi tam platit aj zajtra, takze pekny den prajem :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak najdes cloveka s dobrymi referenciami, tak nie je co riesit, ja mam vynikajucu skusenost, iba raz sa stalo, ze ho oslovil kolega, ktory mal uz v ruke ponuku zo svojej banky, v ktorej mal asi dost vela penazi a poradca povedal, ze lepsie mu nevybavi mozno treba skusit oboje, aj par ponuk ziskat samostatne, aj niekoho overeneho oslovit kazdopadne poradca este aj zmluvy odniesol na kaster, takze mozno obcas treba zvazit aj to, za kolko mi stoji vlastny cas...
Odpovedať
@mimikl videl som príspevok o "nezávislosti" a nasmial som sa - nikto z nás v ničom nie je nezávislý, ak raz kupujem produkty jednej značky, lebo si myslím, že sú dobré, tak ich kupujem a pokiaľ skutočne nemám negatívnu skúsenosť, tak ich kupovať aj budem naďalej - videl som veľa poradcov, ktorí kričali o nezávislosti a stále robili poistku len jednej poisťovne, hypotéky 2 bánk atď.. a nešlo nikdy o to, čo klient chce, ale jeho firma alebo nadriadený povedal, čo je najlepšie, tak to sa bude robiť..... to len na okraj odpoveď na tvoju otázku je v niekoľkých rovinách: Výhody mať nejakého poradcu: - časovej - sama vieš, koľko máš voľného času a osobne si myslím, že ti nestojí za to behať a strácať ho po bankách - vzťahy - pre banku si len klient vtedy, keď chceš úver, nie vtedy, ak potrebuješ niečo riešiť, preto je dobrá mať niekoho, komu sa dá zavolať, nech hodí reč s niekym, aby sa tvoja situácia vyriešila - kompetencie - každý zamestnanec má určité kompetencie a tebe to nikto nebude vešať na nos, aké, navyše ak vďaka tej kompetencii prídu o čiarku v plnení plánu (napr. v jednej banke, pokiaľ sa poskytne zľava na čokoľvek oproti normálnej ponuke, zamestnancovi sa neráta celý úver do plnení v pláne) - úroky - v niektorých bankách majú poradcovia výrazné zľavy pre nových klientov vzhľadom na to, že s nimi spolupracujú, tieto zľavy sú nad možnosti pobočiek... Nevýhody: - citlivé údaje - niekomu vešiaš na nos svoju finančnú situáciu - nezávislosť - ten úvodný pokec k tomu bol na tému nezávislosť v praxi a tá nikdy neexistovala ani v poradenstve a platí zásada 80/20, navyše niektorí poradcovia úplne ignorujú niektoré banky a nie je za tým len provízia... - cross selling - asi narazíš na človeka, ktorý ti chce predať životnú poistku ako nedeliteľnú súčasť hypotéky + zopár iných vecí, bez ktorých nemôžeš existovať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?