Oplatí sa predčasne splatiť hypotéku?

Oplati sa podla Vas splatit hypoteku skor resp. jej cast? Mame totiz nejake peniaze navyse ale aj tak je to len 'kvapka v mori' vzhladom k celkovej sume uveru. Ide o to, ze tie peniaze by sa nam zisli aj na dve dalsie dolezite veci (nove auto alebo vacsi byt). A ktovie, mozno splatka hypo o 5, 10 rokov uz nebude taka zataz pre penazenku....tak mame dilemu, mozno by sme po splateni casti uveru lepsie spavali /skratila by sa nam doba splacania z 23 na 17 rokov, ale na druhej strane mi to pride ako nenavratna strata penazi :-( ....Co myslite?
Odpovedať
Aj my chceme v budúcom roku splatiť HYPO predčasne cca 7000 €.. ( Mali by sme splácať ešte 5 rokov....) Síce je tam sankčný poplatok 4 % ale aj tak sa teším, že to budeme mať za sebou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj jaroe. Ja by som na tvojom mieste tiež radšej nesplatila a kúpila to nové auto. Tiež chceme hypotéku a tie splátky no je to dosť ale tiež si myslím že úroveň musí ísť trošku vyššie a o takých 10 rokov to dúfam už nebude taká hrozná suma ako dnes. Aj keď človek nikdy nevie. Ale žijeme len raz tak prečo si nedopriať trošku viac. x-) Je iné splatiť celú hypo a mať pokoj ako ninka to by som tiež tak riešila a tešila sa z toho, ale padnúť z 23 na 17 rokov to sa mi zdá jedno.
Odpovedať
jaroe nepises aku velku cast uveru chcete splatit. ono je dost dolezite, ci bude mimoriadna splatka bez poplatku alebo s poplatkom (ako pise ninka, poplatok za mim. splatku byva zvycajne 4% zo splatky). bez poplatku umoznuju banky (vacsinou) 1x mimoriadnu splatku rocne do vysky 20% objemu uveru/zostatku uveru (podla toho, ktora banka). a este jedna vec, ak si teraz na zaciatku splacania (co asi si), tak velku cast splatky tvoria uroky (moze to byt aj 4/5 z celej splatky), ak skratis lehotu splatnosti (na tych 17 rokov), ostane ti splatka v rovnakej vyske (plus minus par centov, euro) ale zmeni sa ti pomer istiny a urokov (urcite to nebude tak, ze podstatnu cast splatky bude tvorit istina, ale mozno pojde na pomer 2/3 urok a 1/3 istina), co znamena, ze celkovo uver preplatis o menej na urokoch. ja osobne, ked mam, tak robim mimoriadne splatky aj vo vyske iba partisic EUR
Odpovedať
pokiaľ je to v rovine len 7.000 eur, tak pri pokute 280 eur sa to v pohode dá - ak vezmem, že vedenie úverového účtu ťa za 5 rokov bude stáť nejakých 150 euráčikov + vedenie bežného účtu + úrokové výnosy - z toho pohľadu ušetríš. Ak by si však tých 7.000 euráčikov investoval za priemerných 5 - 6% ročne, bol by si v pluse - všetko má svoje výhody a nevýhody a podstatné je ako máš nastavenú svoju hranicu rezervy.
Odpovedať
Ešte k tomu uveru - prvé roky sme splácali len úrok a potom splátky a mali sme aj píspevok pre mladých. Počas tých prvých (asi 5 rokov) sme nemohli splácať predčasne. Bola tam pokuta 30 % z cieľovej sumy ... Pred 10 romi boli úvery strašne nevýhodné :-| :-| :-| Ak ti suma nepokryje celý zostatok HYPO, tak by som na tvojom mieste peniaze investovala do toho väčšieho bytu alebo zúročila ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?