Obavy z úverového registra

Dobrý deň, poprosila by som o radu. Pred rokom sme sa po dlhsie dobe rozhodli s priateľom, na spoločné bývanie a na kúpu bytu. Najprv sme chceli dom, len mimo mesta partner ísť nechcel, a nechceli sme kupovat domy za 150 000€ a viac u nás v meste, keďže sú tu ceny nehnuteľnosti veľmi vysoké. Rozhodli sme sa preto pre byt. Všetko je písané na partnera. Nikedy nebol problém zo splácaním alebo niečim, čiže mu banka schválila hneď hypo + sme dofinancovávali na prerobenie a doplatenie do kupnej ceny bytu. Tiež bezproblémové schválenie. Len pri spoločnom bývaní sme si ťažko zvykali a prišla horšia kríza kde sme na niaky čas išli s partnerom od seba, partner ale nieje zrovna najlepšie na tom čo sa týka “robiť veci na čas” a kontrolovať, hold je to ten typ čo bol zvyknutý že najprv sa starala jeho mama keď býval u rodičov a potom ja ako žena.. Tým pádom sa stalo niekedy že splátka neodešla, nebola uhradená v daný termin a bola uhradená napríklad až po pár dňoch, keď prišlo upozornenie z banky formou SMS, hovoru za neuhradenú splátku, vtedy sa hneď splátka uhradila. Teraz sa ale naskytla možnosť na kúpu nášho vysnívaného rodinného domu u nás v meste, vo výborne lokalite, s dobrým pozemkom a za výhodnú cenu. Preto rozmýšľame, že bysme byt predali a predčasne vyplatili hypoteku (samozdrejmne vieme s boli sme upozornení na poplatky za predčasne vyplatenie). A následne bysme chceli žiadať o novou na tuto nehnuteľnosť, nechceme a ani nerátame od banky 100% ani 90% sumy z nehnuteľnosti, keďže môžeme niečo doplatiť sami, len mame obavy že banka nám žiadosť zamietne kvôli tým omeškaným splátkam. Nemáte niekto skúsenosti? Nežiadali ste nikto s takým zápisom v registri? Myslite že dobrý finančný poradca, by to vedel vybavit aj s týmto našim “problémom”? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Za omeskanu a uhradenu nejdes do registra ;-) To by sme tam pomaly boli vsetci. Napr sporka ma do 20dni bez pokuty... teda mne bolo tak povedane. Dokonca aj lizingovka kde som meskal kvoli druhotnej platobnej neschopnosti ma do registra nedala.
Odpovedať
@wolodymyr nevieme vôbec že sa tam za omeškanie človek nedostane keďže, veľa ľudí hovorí že ano a napríklad keď nám prišlo z PSS upozornenie po pár dňoch neuhradené splátky, vo forme dopisu bolo tam práve písané, niečo v tom zmysle, že to bude posielané práve do registra už si presne nepamätám a dopis neviem kde je . Ale vždy sa splátky hneď uhradili. Každopádne mame v pláne si najprv nechať zaslať výpis z registra (pre našu istotu že budeme vedieť čo tam je) a poté konzultovať s fin. poradcom. Len som sa chcela vopred informovať, že čo nás čaká ale ak je to tak ako hovoríte, veľmi mi odľahlo.
Odpovedať
@123didina choďte rovno do banky sa informovať, nemáte čo stratiť... V horšom prípade sa dozviete, že hypotéku nedostanete, čo si nemyslím, banka potrebuje zarábať...
Odpovedať
@123didina dom nie je byt treba viac robit ked bude lenivy budete sa hadat este viac radsejcsa rozid hned. A keby ste to kupili tak to napis na oboch je to istejsie ako ked bude vlastnit len on
Odpovedať
Profilova fotka
@123didina Pokiaľ vám už prišla aj písomná upomienka, tak máte negatívny zápis v úverovom registri. Banky majú rôzne obdobie na zaslanie 1. upomienky (5 až 20 dní). Ak vám prišla v súvislosti s tým istým úverom aj 2. upomienka, vtedy by sa už hypotéka vybavovala ťažšie. Vo vašom prípade by sa vám mal dať vybaviť úver. Niektoré banky neposudzujú žiadateľov tak prísne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?