Nové nariadenia z Národnej Banky a schvaľovaní hypoteky

Kto sa dnes dozvedel rovnako "dobre" správy z banky. Že nie je šanca na schválenie 100% požadovanej sumy, kvôli nejakému novému nariadeniu z NB??????? Nám dnes zmárnili všetky nádeje a rovnako prídeme pravdepodobne aj o zálohu za byt.
Odpovedať
1
2
@jarkac23 o žiadnom takom nariadení som nepočul... koľko % ktorá banka dá je jej obchodná politika.
Odpovedať
Profilova fotka
@curious_george no staci ak take uvery zhorsia rating banky to poskytovat nebudu.
Odpovedať
@majkoj banky väčšinou, ak vôbec 100% financujú, takéto úvery dávajú len tým najlepším klientom a to práve preto, aby ich celkové portfólio úverov nebolo 100%-né financovanie nehnuteľností a nemuseli sa tak báť o svoj rating :) "zdravá" úroveň je do 80%...
Odpovedať
@curious_george Ja neviem, či to je nariadenie alebo rozhodnutie alebo len pokyn. Viem, že nemusia schváliť 100 % požadovanej sumy, ale my sme už mali hypotéku na schváleni, ešte včera nám riaditeľka banky oznámila, že dnes to už budeme mať schválene pravdepodobne na 100 %. Aj keby to tak nebolo, rátali sme s tým, ale s 80 % to nie!!!!! No a dnes nám v banke povedali, že na základe toho neviem čoho z NBS nikomu kkto mal hypotéku na schválení nedajú 100%. A vlastne nie viac ako 80 %.
Odpovedať
@jarkac23 Nehovorím, že sme najlepší klienti, ale určite sme mali dostatočné podmienky aspoň na to aby sme dostali o niečo viac. Načo potom tí hypotekární špecialisti balamutia hlavy natoľko, že nás zdržovali a nedali nám to vedieť aspon o pár dní skôr. Nemám slov.
Odpovedať
@curious_george Nehovorím, že sme najlepší klienti, ale určite sme mali dostatočné podmienky aspoň na to aby sme dostali o niečo viac. Načo potom tí hypotekární špecialisti balamutia hlavy natoľko, že nás zdržovali a nedali nám to vedieť aspon o pár dní skôr. Nemám slov.
Odpovedať
Tuto (http://www.nbs.sk/sk/legislativa/vest...) vo vsetniku opatreni NBS za rok 2014 nie je nic take. Tento rok neboli prijate ziadne zakony a vyhlasky v kompetencii NBS. Takze na pobocke islo pravdepodobne o vyhovorku. Najskor sa udialo to ze na pobocke ci sprostredkovatel nieco slubil len aby ulovil klienta ale pri schvalovani uveru na centrale rozhodla zrejme lokalita. Mozte byt vyborny klient a mat dostatocny prijem pre splacanie ale banky maju spracovane urcite mapy lokalit kde bud obmedzuju vysku vypoteky alebo sice hypo schvalia ale osekaju hodnotu v znaleckom posudku, co je v podstate to iste. Stav je taky ze banky sa jednoducho nehrnu do financovania v roznych lokalitach v ramci SR rovnako, kvoli kupnej sile ale aj kvoli strategii banky.
Odpovedať
ja som chcel tusim 90% z ceny nehnutelnosti - 3 roky dozadu. vsetko malo byt ok. zaplatil som 2000€ zalohu za byt ktora sa uz vratit nedala. nakoniec mi dali len 80% - po nejakom schvalovani niekde mimo pobocku. nesiel som nastastie s peniazmi na doraz - ale stym som teda neratal - a hlavne nikto ma na to neupozornil - podla vsetkych - realitky, fin. poradcu a aj pracovnika banky malo byt vsetko ok. potom sa len kazdy cudoval. a tie prachy co mi nedali som vykryl z nasetreneho a doteraz to citim ze mi chybaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@curious_george ale to je interne hodnotenie banky, ja som myslel, ze ak EU povie ze taketo uvery su rizikove, bez ohladu na klienta, dopadne to ako znela otazka.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless mozno to suvisi s tymto nejak http://openiazoch.zoznam.sk/cl/142786...
Odpovedať
@jarkac23 to je stará vec... cca 6 mesiacov - niektoré banky pokefovala nbs za kvalitu ich úverového portfólia, preto došlo z ich strany k pritvrdeniu podmienok poskytnutia hypoték nad 80% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti, neznamená to však, že 100% hypo nedostaneš...
Odpovedať
@finsluzby akože nie, dnes nam povedeli, že nedostaneme. Dostaneme len 80 % z požadovanej sumy. Ja neviem od kedy to je, no toto nám dnes tvrdil hypotekárný špecialista. Tvrdil, že teraz sa sprísnili podmienky, alebo sa len vyhovára??????? Ja to nechápem. Ako sa ma človek, ktorý nemá vlastné vedľajšie zdroje nasťahovať do vlastného, ak mu v banke nedajú ani sumu v cene bytu a to nehovorím, ak chcem ešte aj peniaze na rekonštrukciu??????? To fakt len kradnúť treba??????
Odpovedať
Článok sa načítava...
setrit :-D :-N mna to stalo 2 roky odriekania vsetkeho mozneho. a teraz ma to stoji uz dalsie 3 roky odriekania vsetkeho mozneho :-D
Odpovedať
@jarkac23 a to existuje len jedna banka na svete?
Odpovedať
@jarkac23 uplne normalne,treba setrit a vyskakovat do vysky avojho prijmu.pokial viem hypoteka v pravom zmysle mad 70% ani nie je,tie 100-120% uvery co uz skoncili su ucelove uvery na byvanie.treba sa informovat a nie slepo verit sprostredkovatelom. A zalohy platit as po vydani uveroveho certifikatu.
Odpovedať
@finsluzby Nie, ale vďake tejto ktorú sme si vybrali sme si natiahli pekne čas. A nechápem, ešte včera nás uisťovali, že to je všetko v poriadku a dostaneme, koľko sme požadovali a za jednu noc sa to zmenilo o cca 20 000.
Odpovedať
Profilova fotka
v bratislave davaju hypoteku do 100 percent lebo tam je trh s nehnutelnostami stale v pohybe. verim, ze niekde v mensich mestach a dedinach na strednom a vychodnom slovensku to moze byt velky problem, kedze tam ten trh skor stagnuje akoby sa zlepsoval a je problem predat byt/dom niekde, kde nie je praca. co sa noveho zakona tyka, mam pocit, ze je to len pravna formula. my sme tiez dostali hypoteku rozdelenu na dve casti, hypotekarny uver spolu so spotrebnym uverom - robi sa to klasicky prave z dovodu, ze je toto europske nariadenie (akurat mam pocit, ze je uz dlhsie ale asi nie no). avsak splacame ich naraz spolocne s rovnakym urokom. akurat sa to inak vola..
Odpovedať
@malydom ako keby som citala vlastny pribeh.
Odpovedať
@niless dakujem za vysvetlenie. Len co robit dalej. Ako sa im pomstit za toto :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkac23 tak, ze pojdes do inej banky :), mne sa stalo nieco podobne. UNIBanka bola ako med vsetko sa dalo aj uroky boli zaujimave az do chvile ked bolo treba podpisat. Zrazu dosiel nejaky odbornik, ze moj dom s planovanou investiciou 120k ma hodnoti 66k. Zo dna na den. Zasiel so m do "mojej" banky spytal sa, dostal som lepsi urok a ohodnotenie na 90k a zrazu sa vsetko dalo.
Odpovedať
@majkoj Ja neviem čo robiť, od podpisania návrhu zmluvy prešiel nejaký čas a do podpísania novej nám zostáva, niečo cez týždeň. Ak si predstavím znova riešiť všetko v novej banke, potvrdenia znalecký a pod tak poprvé nemyslím, že to stihnem. Už aj tak na nas majiteľ bytu mierne tlačil, že prečo to stojí??? To si mám naozaj myslieť, že ten pán v banke nás poriadne oklamal? Veď čo by mal z toho? Veď mu to tak či tak nepodpíšeme. Ja nechápem. Ešte aj posledný týždeň len sa to naťahovalo. Naozaj sa v bankach niečo zmenilo? Alebo len chce zakryt nejako to, čo nám možno aj v dobrom sľubil, ale bohužiaľ to nevyslo?
Odpovedať
@majkoj Komunikovali sme spolu už aj cez inu diskusiu o "tvojej" a "mojej" banke, ktorá je ta istá pravdepodbne. A mňa ta mojatvoja takto odrbala.
Odpovedať
@tereza0442 toto aj nám navrhol, ale zároveň neodporučil :-) a verím, že v BA je to lepšie. Ale KE?????? To zas nie je malé mesto, ....ale je to východ. To ešte aj preto sa tu máme mať ešte horšie??????? Ostatné podmienky na splácanie absolutne splname.......
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkac23 preto som nenapisal nazov banky aby to nevyznelo, ze Ti radim ist do konkretnej. Musis ist proste do inej :). Jedna banka nie je pre vsetkych. Banka kde mas svoj osobny ucet (10ky rokov), firmeny ucet, 3 pilier, dava obycajne trochu lepsie podmienky a reaguje citlivejsie na vyhrazky "tak si to strcte do prdlele" :). Pred fixaciou som banku upozornil, ze by bolo nevhodne ma nakakat nejakym skaredym urokom, lebo sa mi nechce vybavovat hypo inde.
Odpovedať
@niless Otvorila som si ten link, no nie som taký znalec aby som som tomu rozumela =-)
Odpovedať
@jarkac23 hypoteka sa poskytuje podla zakona do vysky 70% . vsetko nad 70% banky poskytuju uverom na byvanie. Hnevat sa mozes tak akurat na seba, ze sa spoliehas na nieco, co kym nie je doriesene, nemusi vobec vyjst. Rimske pravo: co nie je napisane, neexistuje. ;-) A samozrejme, v dnesnej dobe vybehavat sam hypoteky je podhadzovanie si polien pod vlastne nohy. Obratila by som sa na kvalitneho poradcu. Podciarkujem, kvalitneho.
Odpovedať
@jarkac23 p.s, len pre info, je 8 bank s opravnenim poskytovat hypotekarne uvery. Najdes na stranke NBS, spytaj sa sama seba, ci ste obehali vsetky, aby si zistila, ktora je pre Vas najlepsia a spytaj sa aj do buducna , ak sa obratis na poradcu, ktore banky ti on obeha, niektori obehaju iba tie, kde im dobre platia.
Odpovedať
ake papiere odznova? nemate tie co ste davali do tejto banky? len ich presuniete inam. a kludne aj do viacerych naraz. niekde to vyjst musi :-) a s majitelom bytu sa treba normalne porozpravat - co sa stalo, ak nieje chuj tak to pochopi - ak aj jeho nahodou nieco netlaci.
Odpovedať
@malydom nie je mozne davat ziadosti do viacerych bank naraz, nakolko banky cez register na to pridu a nevedia posudit ziadost. pre nich by to bolo, ako keby ziadatel bol vsade zauverovany.
Odpovedať
@malydom @katka888 a taktiež každa banka ma tlačivo so svojou hlavičkou. :-) @katka888 a áno máš pravdu, hnevám sa hlavne na seba........ ]-( táto chyba a neskúsenosť ma stála veľa. Snáď som sa na tejto chybe poučila......
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?