Nevieme čím ručiť

Zdravím chcela by som sa spýtať ak maáte niektorá skusenosť.alebo je tu niekto kto robí v banke ?? .ale už sme s mužom zúfali rok uz vybavujeme papiere na domcek tento mesiac by sme uz mohli ziadat o uver ale nemame čím ručit akokolvek ziadame u svokrovcov maju velky dom dostali by sme hned paradni uver keby sme mohli zalozit ale to je stara skola a nevysvetlis im to ani za pana.,ja som chcela zalozit mamin byt ale tiez neuspesne lebo otec mi zomrel a nemame este vysporiadane dedicske konanie este mam troch surodencov.... :(svokrovci maju vedla este taky strasí domcek rozmyslali sme ze zalozit ten to by nam mohzno aj oni povolili ale nevieme na kolko ho ohodnotia...alebo ze skusime postavit v banke nam hovorili ze do meter tridstat a potom zalozit to ...ale sa bojime a nechceme postupne financovanie uzieraju nas vysoke odvody.. tak musime co najsko dostat uver zacat stavat ... ak by vedel niekto poradit alebo ako ste to riesili vy ?? velmi pekne dakujem
Odpovedať
1
2
Prepac ale svoktrovci by boli sprosti keby ti rucili. Nerucit nikdy nikomu ani bratovi, sestre lebo to vzdy zle konci. Radsej nech vam pozicaju cash a spolu s vasimi usporami zacnite stavat, mozno potom skor dostanete nejaku pozicku.
Odpovedať
@majussska1812 ja osobne by som tiez asi neziadal od mojich ci partnerkinych rodicov aby rucili ich nehnutelnostou. Ale nerozumiem preco ti vadi to postupne financovanie, ved to je celkom v pohode nie? Kde tam vidis problem?
Odpovedať
Tiež si myslím, že svokrovci sú v tomto OK :) Tiež si myslím, že treba nazberať peniaze kde sa dá, požičať si od rodiny čo sa dá a postaviť základy plus vytiahnuť obvodové múry stavby ... Následne zapísať ako rozostavanú stavbu a vziať na to hypo ... Hypo Vám dajú a postupné financovanie je OK ... Postupne budete stavať, dokladovať banke a banka bude postupne uvoľňovať ... Robili to tak už mnohý ... BTW: Peniaze na základy a obvodové múry by ste teoreticky mohli získať hypotékou na pozemok, ak ho nemáte založený a ak má hodnotu ... V každom prípade obyčajné základy + obvodové múry nie sú až tak drahou záležitosťou ... Hádam máte aj niečo odložené a nezačínate stavať dom bez vlastnej "koruny" ... Inak ak to správne chápem, tak ste si začali platiť odvody, aby ste dostali hypo, a teraz Vám horí pod zadkom lebo každý mesiac kedy o hypo nepožiadate "vyhadzujete" do luftu ďalšie peniaze za odvody ... Prepáč, ale nechápem ako ste rozmýšlali, keď ste toto začali robiť ... To, že nemáte čo založiť Vám malo byť jasné aj pred tým a teraz ste presne v situácií ktorá nie je nijako dobrá - nakoľko konáte v časovom strese a podpíšete, kúpite hocičo, aby ste sa dostali k Vášmu cielu aj za nevýhodných podmienok ...
Odpovedať
A pozemok nemáte? Kde budete stavať? Alebo aj pozemok budete kupovať na úver? Máte vôbec nejaké vlastné zdroje? @sysell Sú rodiny, kde nie je problém takýmto spôsobom pomôcť deťom či vnukom. Áno, nesie to so sebou riziko, ale je to vecou dôvery a vzťahov. Ak im rodičia (sokrovci) nechcú založiť rodičovský dom, nikto im to nemôže zazlievať. Ale navrhnúť to mohli.
Odpovedať
my sme začali stavať skoro s holou ri...u, niečo ušetrené, svoj pozemok, potom postupné financovanie i ked to nebolo ľahké nakoľko sme v extraviláne, ale zvládli sme to. akurát že ak vám to súri postupné financovanie je na dlhšie, držím palce
Odpovedať
@majussska1812 ak máš bonitný pozemok a niečo ušetrené, postavíš aj bez toho, aby si sa musela niekomu prosiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@majussska1812 "ale sa bojime a nechceme postupne financovanie uzieraju nas vysoke odvody." Ak Vás teraz užierajú vysoké odvody, čo budete robiť pri splátkach z parádneho úveru?
Odpovedať
@jan45 To je ľahké, prestanú platiť odvody :)
Odpovedať
Rok vybavujete papiere a nemate vyriesene peniaze???? Divny postup,ale aj tak sa da. Rada je velmi jednoducha-Hold vyskakovat mozete potial,pokial mate peniaze. Zabezpecte si byvanie v ramci svojich financnych moznosti. Btw ako pise @jan45 uver treba tiez splacat.
Odpovedať
@majussska1812 nevysvetlis svokrovcom ani za pana, aby ti rucili svojim domom tvoj uver, co si uz rok nedokazes vybavit? niektori ludia su fakt stara skola, nie a nie trochu zariskovat strechu nad hlavou, ze? ty musis byt pohroma rodiny.
Odpovedať
úplný súhlas s lubk0
Odpovedať
@atlaska @jan45 Nie sú na SK ojedinelý prípad :) Chcel by som vidieť jedného živnostníka / SRO ktorá platí dane tak ako má, tj nevyužíva všetky zákonné a aj menej zákonné možnosti, ako si tie dane / odvody znížiť ... Pre jednoduché porovnanie, ako sa to v dnešnej dobe robí :) Ak si niekto dá na papier "čístú mzdu 850 Eur" tak celkový náklad, na túto mzdu, zo všetkými odvodmi štátu je 1522,24 Eur. Takže ak majú napísanú mzdu 850 Eur, tak 672,24 Eur mesačne, musia dať štátu. Ak by si následne po načerpaní hypo si dali mzdu len 400 Eur v čistom, tak by už platili celkovo "len" 624,26 Eur ... Tj už by platili štátu len 224,26 Eur čo je o 447,98 Eur menej, ako v prípade vyššie ... Myslím, že za 447,98 Eur už ide zaplatiť hypo na rozumný dom, ak pozemok vlastnia :) Ak by to boli ešte bežnejší Slováci, môžu byť na Úrade práce (dá sa to aj ked vlastníte SRO) a neplatit mesačne nič, prípadne byť dobrovolne nezamestnaný a platit si len zdravotku :D To je len pre vysvetlenie, že čo budú potom robiť a z čoho budú splácať úver ! Pravdepodobne, budú mať z čoho ak to budú riešiť tatko :) Na druhej strane mi je veľmi ťažko súdiť, čo sú to za ľudia. Na jednej strane to vyzerá, že chcú ísť stavať s holou riťou bez vlastnej koruny, na hrane s peniazme bez istoty do budúcna (podnikanie) ... Na druhej strane si možno kúpili pozemok za 80 tis. Eur, na ktorý si našetrili bez pôžičky, a teraz sa im nechce znova šetriť ale radi by začali stavať :D Všetko je možné ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Noooo, to mi tiež pripomína ľudí, ktorý povedia, zarobím 500 eur, ale na papieri mám len min. mzdu a ostatné mi dáva do ruky. Aký odrb štátu. Ale pre koho? No samého seba. Ochorieš? Nemocenská len z papierovej mzdy. Stratíš prácu? Podpora len z papierovej mzdy. Chceš úver? Posúdenie len z papierovej mzdy. Jasné, tiež nesúhlasím s odvodmi a politikou tohto štátu. Ale niekedy si to treba upratať, čo áno a čo nie. Vidina do budúcnosti, nielen za najbližší roh. Odporúčam asi túžbu odložiť a radšej si dopredu rozmyslieť aké bude treba zdroje, niečo našetriť a stavať neskôr. Môj muž už 20 rokov túži po dome. Nejako sa nezadarilo. Jednak som povedala, že nebudem stavať a do smrti žiť kvôli úveru na suchom chlebe a vode a jednak to prišlo vtedy, keď malo. A to máme už po 5O. Teraz postavíme to, o čom celý život sníval a budeme si užívať. Máme aj hypo, mali sme vlastné zdroje, predáme byt a nebudeme sa pachtiť a počítať každý cent. Jedno je ukázať čo mám a druhé reálne žiť.
Odpovedať
zdravíím dakujem pekne za odpovede..pozemok mame svoj nekupovali sme a ani sme nanho nebrali ziadny uver.. peniaze sme tiez mali dost nasetrene lebo sme vedeli ze to nebude lahke a ani to veru neni .. lebo ja som na materkej a mame dve deti .. :) niekto spomominal ze rok vybvujeme uver ? nie ! ale papiere sa dlho vlecu lebo to nebol ako stavebny pozemok ale ako orna poda.. a este taky blby pristup ze mame aj svoju prijazdovu cestu a daleko sa musia tahat pripojky a tak ... uz ked sme sa nato dali nejako to doklepeme snad len dufam :) ved to zvladli aj iny.. buduci tyzden sa mame stretnut s financ. poradcom a dnes este stym co nam vybavuje papiere tak budeme zase mudrejsi .. :) este raz dakujem za vas cas ochotu odpisat
Odpovedať
@ajkava K tvojim "varovaniam" :) Tie peniaze, ktoré štátu za tie roky odvedieš, sa ti na podpore v nezamestnanosti, materskej a podobne tak či onak nevrátia :) To je celý problém :) Hore som rozpísal náklad pri čístej mzde 850 Eur ... Ak by odvody neodvádzali, tak šetria mesačne cca 672 Eur - zdravotka, nech 600 Eur :) Ak chceš napríklad podporu v nezamestnanosti, musíš mať odrobené 2 roky ... Za 24 M pri neplatení odvodov im ostane 14 400 Eur :) Strop dávky v nezamestnanosti je nejakych 5400 Eur za 6 mesiacov ... A to je STROP, viac sa nedá :) Materská je oproti dávke nie na 6, ale myslím na 8 mesiacov. Takže nech je strop cca 7200 Eur ... Stále to je MAX polovica z toho, čo si štátu odviedla ... Na to aby si dostala úver ti stačí odvody platit 3 mesiace, následne si ich môžeš znížiť, to je tak celý problém :) A PN ku radšej ani nepočítam, to sa viac oplatí si pár eúr mesačne platiť na životnú poistku, tá má väčšie krytie ak sa dobre nastaví ... Ja samozrejme štátu všetky dane odvádzam, nemám totiž inú možnosť :)
Odpovedať
Zivnost je omyl systemu. S celymi zivnostami je to uplne inak, ako bolo povodne zamyslane. Zneuzivaju sa na externe "zamestnavanie" kmenovych zamestnancov. A ak to niekto mysli s podnikam vazne (a nie je spominany "zamestnanec") tak bud robi na cierno, alebo uz ma davno eserocku a nebude robit len na odvody, lebo sa to neda utiahnut. V tomto state budu pomaly platit odvody len statni zamestnanci.
Odpovedať
Profilova fotka
@majussska1812 Keďže vybavujete papiere na stavbu, tak predpokladám, že pozemok máte. Ten pozemok je v cca akej hodnote? Viete dostať hypo na 50-70% z danej hodnoty pozemku, vystavať čo sa dá a potom poriešiť druhú hypo na dostavbu. Alebo je lepšia cesta - postaviť za vlastné múry domu minimálne na 1 meter nad zem a potom môžete dostať hypotéku na celú stavbu domu, čerpanie ale postupné podľa toho, ako sa bude stavbou zhodnocovať dom. Ak nemáte vlastné zdroje na začatie stavby, tak požiadajte svokrovcov o krátkodobú výpožičku a hneď z prvej tranže hypotéky im to vrátite. Myslím, že ak majú peniaze, tak skôr Vám na istý čas požičajú tie, ako zakladať svoju strechu nad hlavou - to sa im ani nečudujem, že nechcú a nemusia byť na to ani stará škola.
Odpovedať
@lubk0 no ale ruku na srdce. Kto si tie peniaze "bokom" niekde odkladá. NO nikto z tých, čo ich dostanú na ruku. A to je ten problém. Źe potom nie je z čoho žiť.
Odpovedať
@ajkava To už ale nie je tvoja, či moja starosť :) Ak má ten človek rozum a základnú finančnú gramotnosť, tak si niečo odkladá ... Ak nemá, hold, čo na to povedať ... Toto je celkový problém Slovenska, finančná gramotnosť drvivej väčšiny Slovákov je žiaľ bohu mizivá ...
Odpovedať
@lubk0 Iba tak sa ta chcem opýtať niečo ci mi budes vedieť odpovedať. Muz zarobí cca . 550€ zena na materskej tak sj prirataj ďalších 220 € .S čoho si majú odložiť? Hypoteka na krku, jest treba, dieťa potrebuje tiež, elektrika ,voda sa sama nezaplatí. To ky chceš povedať ze ma nejaký vyznam šetriť po 20-30€ na dom? Ked sa tento sk... stat stara o ine veci ako ma tak sa tu potom nevychvalujte a nepovysujte nad inymi. My si tiez mozeme plnit svoj sen len preto ze manzelka zacala pracovať a slatili sme starý uver na byt a to trvalo 10 rokov. Pretože sa tento štát stara i nas o mladych ako stara tak sa ani nečudujem preco vsetci mladý co tu vyštudujú idu do riti. Je to jediná istota ako nezhnit v tomto štáte z dluom na krku do konca života.
Odpovedať
@blackomt Čo si predstavujete pod pojmom starostlivosti štátu o mladých? Rozdávanie bytov, domov alebo zabezpečenie platu aspoň 1000 e?
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt nič proti tebe, ale ty si tiež s tou finančnou gramotnosťou moc tomu nedal - skús si aspoň prečítať o čom sa @lubk0 a @ajkava bavia a potom sa vyjadruj (ale vyjadruj a nesťažuj). rozprávajú sa totiž o odvodoch a či sa oplatia platiť alebo nie a ak ich niekto neplatí či si dané peniaze odkladá do budúcna... o.k.?
Odpovedať
@blackomt 1. Presne ako písal PUXO vyššie ... Neviem, prečo štekáš, keď ja som sa bavil len a len o tom, že ak niekto neodvádza štátu to čo má (napríklad kreatívnym účtovníctvom) tak je vhodné, aby si aspoň časť s týchto peňazí odložil bokom. Výchádzam len s faktu, že takýto človek na úkor štátu má viac peňazí mesačne na účte, avšak stráca zopár benefitov (aj keď slabých) ako je dávka v nezamestnanosti, vyššia materská, PN či bonita pred bankami pri žiadosti o úver ... 2. Čítaš po sebe ? Naozaj ? Ak raz zarábam 550 Eur a žena má materskú 220 Eur, tak si proste poviem, že na DOM aktuálne nemám peniaze a proste si ho nekupujem. Či to je nejaká povinnosť vlastniť dom ? Bez toho sa nedá žiť a treba ísť cez mŕtvoly ? Mať dieťa je tiež povinnosť ? Tlačil ťa k tomu niekto s pištoľou pri hlave ? Toto je práve tá finančná gramotnosť a fakt, že si ľudia nevedia určiť priority ... Vymyslím si, máš prioritu DOM. Ak mám raz prioritu dom, tak k tomu prispôsobím všetko podľa mojích aktuálnych možností ... To znamená, že ak je dom pre mňa najväčšia priorita, tak si hold nebudem robiť dieťa, že ? Ak je dom pre mňa top priorita, tak nepôjdem v lete na dovolenku, nemusím mať najnovší iphone, nebudem chodiť jedávať do reštaurácií a nemusím mať najznačkovejšie veci v meste ... Proste šetrím, aby som si sen splnil. 3. Keď je v zahraničí tak úžasne, čo tu ešte robíš ? Ja tých ludí, čo za tým zahraničím tak plačú, nechápem. Veď teda chodte, zbalte sa, tam Vám bude sveta hej, postarajú sa o Vás, bude všetko perfektné, nie ? Naši turbo vysokoškoláci tam v drvivej väčšine prípadov idú s tými školami umývať riadi, robiť opatrovatelky, šúpať zemiaky v kuchyni prípadne podobné podradné práce, ktoré domáci robiť nechcú. Plat síce v porovnaní na SK je nadpriemerný až závideniahodný, no na tamojšie pomery je hlboko podpriemerný. Nemajú ani na to, aby mali v nájme svoj vlastný byt, a preto sa tlačia z ďalšími Slovákmi či Poliakmi v bytoch, kde je úplne normálne, že v 3 izbách sú 6 ti ... V takom anglicku večer radšej nikam moc nechodia, lebo pivo stojí v prepočte 9-10 Eur a porcia jedla (v reštaurácií) stojí aj ich poldenný plat ... Domácimi obyvateľmi sú stále považovaný za prisťahovalcov a ekonomických migrantov :) Väčšina z nich sa časom vráti na SK a čudujú sa, že keď ovládajú AJ ,že ich všade div nenaháňajú a nepredbiehajú sa, kto im dá väčší plat ... To, že vyštudovali školu a ich dajme tomu 5 ročná prax je pomocná sila v kuchyni, to už prehliadajú ... Potom od nich počúvame, aký sú hlúpi, že sa sem vrátili a jak tam bolo dobre, no sami sa tam už nevrátia, ktovie prečo. Ano, jasné, existujú aj taký, čo sú úspešný, ja sa Však bavím o tej drvivej väčšine Slovákov :) 4. BTW ? Myslíš ,že v Anglicku, Nemecku, Rakúsku neexistujú hypotéky ? Že tam si kupujú byty za hotové ? Že hypo vyplatia do 5 rokov a pohodička ? Že vysokú materksú tam dostane niekto, kto nikdy nič nezarobil a štátu neodviedol ? 5. Posledná otázka na teba ... Keď tak obviňuješ štát, že pre teba nič nespravil. Čo si ty spravil pre seba, resp. čo si ty spravil preto aby si lepšie zarábal ? Ako tých 550 Eur ? Čo ? Naučil si sa vo svojom súkromnom čase nejaký cudzí jazyk ? Spravil si si nejakú rekvalifikáciu ? Pracoval si v práci aj "navyše" , tj viac ako si musel ? Alebo si len frflal pri pive, jaké to je naprd ?
Odpovedať
@majussska1812 Ahoj. Podobnú situáciu som mal aj ja ale pár rozdielov. Tiež svokrovci pekný veľký dom vyšlo by nám na celú hypotéku, ale nechceli nám ručiť, lebo čo keď manželkin o dva roky mladší brat začne stavať čím budú jemu ručiť..... Tak teda šli sme za našimi, majú byt ktorý má polovičnú hodnotu hypotéky. Mali sme aj pozemok. Tak sme začali obiehať banky čo s tým. U viacerých bánk sme nepochodili, nakoniec sme zakotvili v unicredite.Oni žiadnu takú pitomosť ako postaviť múry nežiadajú...resp nejak to obchádzajú alebo čo. Ale nepoteším ťa, museli sme ísť postupným financovaním. Tam to funguje tak, že kým neprečerpáš všetky financie, to znamená že kým ti na účet nepošlú všetky penaize na bežný účet platíš len úroky (Oni poslanie penazí na účet berú ako čerpanie úveru). Ale akonáhle pošlú poslednú tranžu na účet tak začneš riadne splácať aj istinu, dovtedy len úroky. Ak staviate bungalov toho by som sa neobával, tam by si platila len pár mesiacov. Do roku a pol nám musia poslať všetky penaize na účet, a keď sme to prerátali a uvažovali že rok a pol platíme len úrok tak by sa nám mesačné splátky zvýšili nejak o 20€. V tvojom prípade by som šiel do toho postupného financovania, len bohužiaľ ten byt nemôžte ručiť. Výhodné by bolo keby máte aj pozemok.
Odpovedať
@lubk0 pekne napisane :)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ja to myslim s podnikanim vazne a sro nemam, zatial :). Problem sro, je v tom, ze ak robis vsetko naozaj legalne neusetris oproti zivnosti nic. Jedine, ze by si na zaciatku mal vela penazi aby si prvy rok prezil do legalnej vyplaty ziskov. @lubk0 to z odvodmi je dvojsecna zbran. Z nicoho nic pojdes na 6-9 mesacnu PN a vtedy veru aj ta almuzna zo socialky trochu pomoze. a jedna poznamka k tej otazke ci v DE neexistuju hypoteky, existuju rozdiel je v tom, ze moj kolega tam ma hypo 2 percenta na 15 rokov. To sa potom inak planuje...
Odpovedať
@majkoj Áno, práve to je jedna z nečakaných udalostí na ktorú by si mal mať našetrené peniaze, ak si neni krytí štátom ... Podľa môjho je optimum mať odložených 6 mesačných platov najviac zarábajúceho člena rodiny a tieto peniaze skutočne používať len ako rezervu ... V prípade, že ostaneš PN na napr 6 mesiacov, vykriješ to úplne bez problémov, ak ostaneš PN na 9 mesiacov, vykriješ to tiež avšak stačí si utiahnuť opasok. Plus na to existujú poistenia / životné poistky :) Tie budú mať také krytie, aké si dohodneš / zaplatíš no vždy to bude v lepšom pomere ako to, čo platíš štátu ... Pre prípad u VUB je produkt za 1,50 mesačne, ktorý ti od 2mesiaca PN bude vyplácať 180 Eur mesačne (max po dobu 12 mesiacov) ... K tomu si uzavri životnú, ktorou chrániš rodinu, odkladáš prachy a zároveň aj ona má v základných sadzbách min 5 Eur / 1 den pri dlhodobej PN ... V každom prípade, poistky pre práceneschopnosť môžeš kombinovať a môžeš ich mať viacej :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ano teoriu ovladam, ale to je momentalne u mna ako byvat na lazoch mat auto, ale nesmiet ho pouzit :). Ale nejak to riesit budem musiet.
Odpovedať
@majkoj Tak u teba sa jedná pravdepodobne o prechodné obdobie :) Nič nenormálne a pokiaľ je to "nachvíľu" je všetko v poriadku ... Keď som kupoval byt tiež som sa na istý čas vzdal finančnej rezervy a tým pádom aj hrejivého pocitu pri srdci, že dokážem, zvládnuť nečakané či nepredvídateľné situácie ... To je podla mňa v poriadku ... Tieto moje príspevky boli skorej smerované iným :) Napríklad, kúpim si dom (byt) na ktorý si musím zobrať hypotéku, ktorá je na hranici únosnosti toho, čo dokážem platiť ... Ako to býva zvykom, dom nedokončím, resp miniem všetky peniaze a dom potrebuje ešte X tisíc Eur na to, aby sa dal nejak dokopy. Následne začína kolobeh lepenia financií, aby som dokázal prežiť a zároveň aby som ešte postupne dokončoval dom. Vôbec nie je zriedkavé, že takýto "kolobeh" trvá kľudne 5-10 rokov. A keď kolobeh skončí, začína sa v podstate od znovu ... Alebo ešte lepšie, ak do toho vstúpi dieťa a materská dovolenka .. To sa hold potom žije v neustálom strese ktorý nenahradí ani pocit z bývania v dome ... Zrovna týždeň dozadu sme boli u známeho, čo si presne takto kúpil dom, na inzerát, postavený holodom, zateplený bez fasádnej omietky (bola síce v cene podľa výberu nového majiteľa, ale radšej zjednal cenu, že fasádu hneď nepotrebuje) ... Už ho má 6 ty rok a napriek tomu, že nezarába zle, žije od výplaty do výplaty, nakoľko na etapy postavil plot od ulice, od jedného suseda, od druhého a ešte mu ostáva postaviť plot od ďalšieho ... Pridal horman elektrickú bránu, dal spraviť novú bránku, postaral sa o trávnik, spravil závlahy, urobil fasádu, dokúpil nábytok ktorý zo začiatku nemal, sedenie na terasu, strechu na terasu ... A stále je v tom ... Chce dokončiť ešte plot od ďalšieho suseda, vchodové dvere sa im už nepozdávajú, gauč už by tiež potreboval vymeniť, aj tá práčka už vydáva blbé zvuky .... Ženu má doma s dvomi chlapcami na materskej , kvôli odsťahovaniu na dedinu jej musel kúpiť auto ... Na dovolenke neboli 7 rokov, je vyčerpaný z práce a keď si ním zbehnem niekedy na obed, rozpráva ako je zo ženou už na rozvod čo po sebe vkuse štekajú ... Keď sa ho dnes opýtaš, čo by urobil inak, tak nemá jasnejšej odpovede ako to, že by ostal bývať v byte kým sa mu žena nevráti z materskej do práce a za tú dobu by dokázal jednoznačne našetriť väčší balík peňazí, než s akým do toho išiel a kúpil by dom s ešte lepšou finančnou bonitou (a dokonca aj s lepším úrokom než aký mal počas prvej 5 ročnej fixácie) ... Ja tým pádom kritizujem iba vyššie popísaný prístup ... Pretože nechápem a nikdy nepochopím toto zmýšľanie ... Mi to niekedy pripadá, ako keby bol dom a auto jediným ukazovateľom či faktorom šťastného života. Pokiaľ sa mám teda sťahovať do domu, aby som žil od vyplaty do výplaty 5 či 10 rokov, bol v permanentnom strese či neprídem o prácu, či neostanem dlho PN, následne to prenášal na rodinu, nemal na ňu kvôli pracovnej vyťaženosti čas, tak to naozaj sorry, to radšej ostanem bývať v byte ... Dom je super vec, len si treba uvedomiť, že nie je pre každého a to, že banka ti naňho schváli hypotéku, to neznamená, že naňho máš :) Sorry, za strašný off topic :D
Odpovedať
@lubk0 s tou povinnosťou vlastniť dom/byt si to trafil. Neviem prečo na Slovensku máme zakorenenú túžbu vlastniť nehnuteľnosť. S tými hypotékami a kupovaním nehnutelnosti si to Nemecko, Rakúsko a Veľkú Britániu netrafil. Veľká Británia - 1/3 býva v nájomných bytoch Poľsko - 1/3 býva v nájomných bytoch Česko - 20% až 30% býva v nájomných bytoch Rakúsko - 40% býva v nájomných bytoch, vo Viedni 60% býva v nájomných bytoch, 220 000 vlastní mesto Viedeň, 140 000 neziskové organizácie Slovensko - 50 tisíc nájomných bytov, celkovo v prenájmoch býva iba 10% Slovákov @blackomt práve si vystihol problém tejto krajiny, a to že aj ty ako väčšina dospelých Slovákov očakáva že sa štát ma o nich postarať. A tak sa tu majú ľudia ako chcú, jednej skupiny stačí pár desiatok EUR na Vianoce a vlaky zadarmo, dalšej o 20 EUR viac na materské, dalšej o 20 EUR vyššia mzda, a tak ďalej. Úloha štátu je vytvárať podmienky a nie ako u nás každým rokom si štát robí z občanom armádu otrokov závislých na štáte. Začni sa spoliehať sám na seba a potom ti aj boh pomôže. Ak vieš nemecký jazyk a máš čo ponúknuť, tak neďaleko tu je mesto s najlepšou kvalitou života na svete, Viedeň.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?