NED, pasiv, aktiv....to su najcastejsie sklonovane slova v dnesnom stavebnictve...

Profilova fotka
takze, ktory sa vam vlasne oplati...? aky je cenovy rozdiel medzi tym istym domom v standarde NED vs standard aktiv. a co tak postavit dom, ktory splna normy len tak tak.... alebo radsej kupit stary dom s velkym pozemkom...? alebo postavit dom, co nesplna normy, a radsej zaplatit pokutu, ci niekomu dat extra do vrecka... staviat svojpomocne, ci s firmou? tak co?! ktore riesenie je v pomere najlacnejsi-najekonomickejsi....najvyhodnejsie?
Odpovedať
Profilova fotka
Plno vseobecnych otazok, na ktore sa neda konkretne odpovedat :)
Odpovedať
@martin153 Si robis srandu vsak sa tu o tom pise aspon rok? Co sa oplati? V prvom rade neskoladujes a pokial nesplnis podmienky. To inak neni problem nakolko certifikat si spravis aky len chces. Stary novy sa riesilo 100x je to individulane, Ked postavis co nesplna pokuta nebude proste neskolaudujes. Neviem co riesis postav normalny podla poziadaviek, neni to extra problem a hotovo
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 A to myslíš akože vážne, alebo si "iba" agent - provokatér.....? :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 majkoj to zhrnul, ale pokúsim len na niektoré a okrajovo. Rozdiel môže byť niekoľkonásonmý,ale nie pre utilitu,ale použité materíly. Čo bude s približne miliónom domov,ktoré na Slovensku už stoja?Podľa súčasných predpisov nevyhovuje žiaden. Kým som dostaval dom, trikrát sa zmenili požiadavky, dnes by som to asi neskolaudoval, ale náklady mám ako pri pasíve. Aj mne chýba vodítko, kde by boli pri štandardnom dome použité bežné materiály a za priemerných prevádzkových podmienok bola vypočítaná návratnosť. V čase počítačov by to nemal byť problém, ale pre laika to aj tak nemá vypovedaciu schopnosť.Venujem sa úzkej oblasti stavebníctva a aj tu je množstvo riešení a zákazníci sa napriek predloženým argumentom rozhodnú pre iné riešenie,ktoré je pre nich nevýhodné. V stavebníctve neplatí priama úmera, že zabudovaním množstva kvalitného materiálu vznikne kvalitná stavba, sú iné vplyvy, ale tie laik nevie posúdiť a nie je ani schopný akceptovať náročnosť projektu a jeho cenu. Aj tá by mala byť súčasťou nákladov a jej premietnutia do návratnosti. Ale tak ďaleko ešte nie sme, zatiaľ sa stavia preto, že sa to dá urobiť aj laicky a bohužiaľ aj dodávatelia sú laici.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 podla mna by si kazdy stavebnik mal co to nastudovat o stavbach a byvani a urobit si vlastny nazor. nestaci ked vas usmerni projektant/architekt, treba to cele pochopit ako to funguje az tak clovek zisti co vlastne chce a na co ma financie a ci chce stavat firmou alebo s rodinou. ak to cele necha na niekoho ineho tak to nemusi dopadnut dobre v jeho prospech,ziadny odbornik nevidi do cloveka o co mu skutocne ide , ci o naklady alebo komfort alebo zdrave byvanie a to clovek nevie ani sam pokial nieje v dannej oblasti zbehli. ale odpoved na tvoju otazku je ciganska stavba , postavena z kradnuteho materialu kde si kuria drevom v izbe bez komina. a to je fakt! stale ide len o komfort.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze závidím Vám, aj k lekárovi idete tak, že si niečo naštudujete ? Robím v stavebníctve 57 rokov, stále študujem materály a nemôžem sa pochváliť že som univerzálny. Šírka záberu je dnes obrovská, len vetranie by dnes vyžadovalo špecialistu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ano keby som bol zena a chcel si dat spravit silikonove prsia zisitl by som si o tom nieco nie len ze mi povie nejaky chirurg ze to je super urcite sa vam to oplati , keby sa mam rozhodnut ci idem na operaciu oci alebo budem nosit okuliare tiez sa o tom poradim zistim si fakty, a x dalsich veci , myslim ze je to normalne,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@jan45 Dobry den. Chystame sa stavat RD tohto roku v lete. Preto aj teraz travim dost casu citanim clankou a diskusii ohladom NED. Tak ako asi kazdy, chcely by sme dosiahnut co najnizsie naklady na energie. Zaujala ma vasa odpoved a to konkretne to ze mate náklady ako v pasivnom dome. Vedeli by ste nam poradit co je skutocne dolezite a co je len tahanie penazi vyrobcou z ludi ? Na pozemku mame moznost len el. pripojky. Dom je bungalov. Orientacia nieje prave idealna mame totiz zimnu terasu smerom na SV ale s tym sa proste musime zmierit. Za akukolvek radu budem vdacna.
Odpovedať
Profilova fotka
@miladka19 pisem o tom v mojom prispevku,,, len dalej studujte a dospejte k nejakemu nazoru ze co skutocne chcete dosiahnut, v tomto vam nik neporadi, to ze su naklady ako v passive nic nemusi znamenat, vecsina supermarketov je v pasivom standarde co sa tyka nakladov na kurenie
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze to ale neznamemá, že sa naučíte operovať
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze to ale neznamemá, že sa naučíte operovať @miladka19 nevidím projekt, ale už pojem bungalov nie je moja parketa, Dom má byť s čo najmenším povrchom, stavebné diely majú byť nepredimenzované, materiály navrhnuté tak, aby umožnili dosiahnuť požadované parametre, Takže toto je debata pre projektanta.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ale ja s vami suhlasim :) chcem len aby sa ludia o to viac zaujimali a nebrali "domov" len ako neajku prespavaren, ale ze sa to da urobit samozrejme na x sposobov a nakoniec je to aj tak len vec komfortu a estetiky a s tym to vsetko suvisi, takze si treba uvedomit co je pre koho dolezite
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?