Navýšenie hypotéky mimo výročia fixácie

ahojte, vedel by mi tu prosím niekto poradiť, ako je to v prípade, že by sme chceli navýšiť hypotéku mimo výročia fixácie? fix. je na 3 roky, my by sme chceli toto navýšenie ale v 2 roku. Zatiaľ máme hypo na byt, preniesť by sme ju chceli na dom, ktoým by sme potom ručili. Nevie niekto, aký je ten úžasný "poplatok", keby sme toto chceli v 2. roku? Ide o SLSP. A ešte jedna otázočka - viem, že bude potrebný posudok na dom, ale je potrebné potom znovu dokladovať aj náš príjem? ďakujem všetkým!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
my mame rucenie byt + pozemok a chceme to prehodit len na pozemok + dom , administrativny poplatok je zevraj symbolickych 149€ :) tiez som nadseny :) Navysit sa to neda ale zober si novu hypo tiez to riesime :) (nevysla nam hodnota zebezpecenia tak sme si zobrali menej) prijem ak budete brat novu hypo bude treba dokladovat + znalecky posudok
Odpovedať
my sme prenášali z bytu na dom v júli /SLSP/. Poplatok je 99 € za zmenu predmetu zabezpečenia. Z úveru nám zostávalo zaplatit ešte cca 9800€ aj tak sme museli doložit znalecký na dom ktorý sme kupovali. Ten bol takmer 100000€ /dom +pozemok/. My sme nenavyšovali, takže príjem ich nezaujímal. Bolo to nad očakávanie rýchle a bezproblémové. Ak budete navyšovat tak určite príjem budete musieť dokladovať.
Odpovedať
@muskaat ďakujem. @mateson vy ste asi kupovali už postavený dom, čo? my práveže chceme ručiť hrubou stavbou + pozemkom a práveže ešte cca. 25 000 by sme si vzali hypo (novú) a cca. 25 000 by nám ostala stará hypo. ten poplatok je celkom OK, bala som sa ze si vypytaju ale 300€.
Odpovedať
@lienka.7 my sme kupovali už postavený dom. Ja myslím, že pokial máte príjem, ten dom + pozemok bude mat tu hodnotu ktorú oni budú akceptovať , tak prečo by Vám to nenavýšili?
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka.7 Najskôr si treba v banke zistiť, či vôbec robí navyšovania hypotéky. Totiž sú banky, ktoré to robia/robili, no ak si dobre pamätám, tak navyšovať sa dalo iba do max. 18 mesiacov od posledného čerpania hypotéky. Čiže ak už máte hypo dva roky, myslím, že navýšením to nepôjde. Budete musieť iba zobrať novú hypotéku, tzn. štandardný postup žiadosti - príjem, ZP atď, no a poplatok nebude tých 149 eur, ten je iba za potvrdenia, zmeny v úvere a pod. Poplatok budete mať štandardný za poskytnutie úveru, tzn. treba si pozrieť cenník banky, bežne sa poplatky za poskytnutie pohybujú v rozmedzí od 0,8% z novoposkytnutého objemu hypotéky. No a samozrejme ten poplatok 149 eur budete isto platiť pri tom presune záložného práva - takže poplatky budú dva - poskytnutie novej hypo a presun zálohu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
dobrý deň? poradíte mi niekto? v pondelok sa chceme stretnúť s fin. poradcom ale chcela by som mať jasno už vopred. Chceme zobrať hypotéku na kúpu starého domu a na jeho rekonštrukciu.Brali by sme hypo so štátnym príspevkom pre mladých. Dozvedeli sme sa však, že nie je možné zobrať väčšiu hypo ako je v zmluve o predaji aj keby bol znalecký posudok na vyššiu sumu ako je predajná suma. Preto sa chcem informovať, či je možné navýšiť hypotéku po kúpe. Máme totiž vlastné finančné prostriedky, ktoré by sme investovali do rekonštrukcie, čím by sme zvýšili hodnotu domu a následne by sme žiadali na zvýšenie hypo. @andreah25
Odpovedať
Profilova fotka
@evkaspa @finsluzby zabudla som povedať, že banku ešte nemáme vybratú, kde by sme úver vzali
Odpovedať
@janika22 s navyšovaním úveru by si mala vo väčšine bánk asi problém, ak berieš úver so špm - tam totiž platí zásada, že úver so špm nemôžeš do 4 rokov vyplatiť bez pokuty a hlavne, úver so špm nemôžeš refinancovať iným úverom šo špm.... budeš musieť zobrať prakticky novú hypotéku už k existujúcemu úveru
Odpovedať
@lienka.7 v rámci SLSP by to malo byť v pohode, ak vezmeš viac ako 30% z aktuálnej výšky zostatku úveru - ak by si brala menej, potom vo väčšine prípadov naúčtujú pokuty za predčasné splatenie úveru. Dnes žijeme v oblasti nižšších úrokových sadzieb, stojí aj za zvážená nová hypotéka v inej banke...
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby a navýšenie úveru po uplynutí 5ročného fixu so špm by bol možný? (síce boh vie čo bude o päť rokov a ako sa zmenia podmienky) Viem že refinancovanie do inej banky sa po skončení fixu dá
Odpovedať
@andreah25 aďka, samotné navýšenie je skôr problém, banky radšej si refinancujú vlastné úvery :-D
Odpovedať
@janika22 to by sa malo dať, ale bavíme sa o 5 rokov a produktové podmienky sa asi veľmi zmenia...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
s tým počítam ešte môžem jednu otázočku? Bankám (viem že to má kažedá banka iné ale či existuje aj taká možnosť) stačí pri schvaľovaní hypo na kúpu nehnuteľnosti iba návrh zmluvy? Alebo stačí zmluvu o budúcej zmluve? Je potrebné potom doniesť kúpnu zmluvu alebo stačí LV? @finsluzby
Odpovedať
@janika22 vždy stačí návrh
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte je tu nejaký finančný poradca, ktorý by mi vedel pomôcť?..Zobrali sme si úver v máji minulého roku na kúpu staršieho domu, konkrétne 24500 eur v Čsob banke...potom sa naskytla možnosť prikúpiť si pozemok hneď vedľa domu, tak sme si zobrali v Poštovej banke ešte 5000 aby sme si ho mohli kúpiť, keďže v Čsob ani v inej banke by nám už žiadny úver nevyšiel.A teraz potrebujeme nejaké peniažky na prerobenie domu..v Poštovej banke by nám dali ešte 10000,ale najradšej by sme chceli v Čsob uver navýšiť alebo refinancovať,ale vôbec nevieme čo je výhodné a čo je hlavne možné pri našich možnostiach.Priateľ sa medzi časom stal živnostníkom, peniaze na splátky máme, ale viem že živnostníkov berú prísnejšie
Odpovedať
Profilova fotka
@simonkos Dobrý deň, už Vám niekto poradil s financovaním? Ak nie, napíšte IP a môžem Vám dať zopár rád a a tipov.
Odpovedať
@seffka Chcel by som poziadat taktiez o nejake rady nakolko mame podobny problem. Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Ahojte. Začiatkom roku som bral hypotéku v Unicredite, postupné financovanie. Rozdelili sme to na dve tranže. Založený je pozemok a byt rodičov. Chcem začať riešiť uvoľnenie zvyšných peňazí (druhú tranžu), ale potrebovali by sme ešte navýšiť. Je to možné v unikredite pri tejto situácii? Aké sú tam podmienky/poplatky? Pôjdem do Unicreditu priamo za paničkou ktorá nám rieši hypotéku, ale chcel by som sa informovať na čom som, aby som mal "obraz"... Máte s tým niekto skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
@kajo873 v zmluve mas sumu. ak tu sumu chces zvysit, znamena to zrusenie zmluvy alebo novu zmluvu.
Odpovedať
@rivasvk nejaký dodatok k zmluve?
Odpovedať
@kajo873 bohuzial nie. mozes zobrat druhu hypo. alebo povodnu "preplatis" druhou ale to sa ti vzhladom na pokuty neoplati.
Odpovedať
@rivasvk No som zvedavý teda čo mi panička povie. Lebo pri vybavovaní som sa jej pýtal na túto možnosť ale už si nepamätám čo mi povedala. Určite to nebude zadarmo , že tma bude najaký poplatok..
Odpovedať
Profilova fotka
@janika22 ku schváleniu úveru Vám stačí iba návrh ale k podpisu úverových zmlúv musíte doložiť právoplatnú kupnopredajnú zmluvu a k čerpaniu úveru banka musí vidieť na LV plombu alebo zápis zmeny vlastníctva.
Odpovedať
@kajo873 asi najjednoduchsie je zobrat navyse spotrebak...to dnes nie je extra problem. Mat vyssi urok na kratsie je to iste ako mat nizky urok na dlho co sa tyka preplatenia poradca ti urcite poradi.
Odpovedať
@kajo873 obdivujem vaše rozhodnutie stavať taký veľký dom a nemať nasporené vlastné peniažky aspoň na tú hrubú stavbu. Navyšovanie sa už zbytočne predraží.
Odpovedať
@leilak1 40tis išlo do pozemku terénnych prav a niečo aj na suterén.. to sme mali našporené. Bohužiaľ nie sme taký štastlivci že vyfasujeme pozemok od rodiny zadarmo..
Odpovedať
@kajo873 Veru to som ani ja taký šťastlivec nebol , ale musel som si ho kúpiť. By ma zaujímalo potom aké možnosti ti ponúkli v banke.
Odpovedať
@leilak1 No ponúkli mi dve možnosti. Buď si zriadim ďalšiu hypotéku teraz sú ešte lepšie úroky. Alebo teda navýšim túto hypotéku čo mám za poplatok 200€ alebo 0,9% z braných penazí navyše. Máme hypotéku na tranže takže kým nenačerpám všetky peniaze tak môžem toto spraviť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, mozem sa opytat ako to presne funguje? Mam byt na ktory som bral hypoteku pred 2 rokmi, fix mam na 5 rokov. Keby chcem po menej ako 5 rokoch tento byt predat a kupit si dom a pritom zachovat rovnaku hypoteku, je to realne? Co sa stane s mojim povodnym bytom po tom ako si zmenim predmet hypoteky? Budem ho moct predat alebo automaticky sa jeho majitelom stane banka? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mat3lko Bez problémov je to možné v tom prípade, že budete kupovať RD za hotovosť, následne urobíte zmenu záložného práva na existujúcej hypotéke a potom predáte byt. Pokiaľ nemáte dostatočnú hotovosť na kúpu RD, tak je to možné len teoreticky. Problém je v tom, že pokiaľ si budete chcieť preniesť existujúcu hypotéku na kupovaný rodinný dom, tak predávajúci s tým na 99 % nebudú súhlasiť. Najskôr by ste požiadal o zmenu záložného práva - cca 1-2 mesiace trvá schválenie zmeny a príprava zmluvnej dokumentácie. Záložnú zmluvu podpíšu predávajúci. Ďalších 30 dní sa realizuje zápis záložného práva na katastri. Počas tohto obdobia môžete už začať predávať svoj byt. Potrebujete sa zamyslieť ešte nad týmito otázkami: Aký je predpokladaný čas predaja vášho bytu? Budú predávajúci rodinného domu ochotní čakať niekoľko mesiacov na úhradu kúpnej ceny z predaja a ešte k tomu aj ručiť svojou nehnuteľnosťou na vašej hypotéke? Išiel by ste do takého rizika vy? Za akú cenu? Na druhej strane, ak budete potrebovať predať svoj byt rýchlo, tak ho budete potrebovať predávať za nižšiu predajnú cenu. Môžete si tak vyrobiť vyššiu stratu, ako keď budete bez náhlenia predávať svoj byt a radšej banke zaplatíte poplatok za predčasné splatenie hypotéky 1 %. Keď budete mať rezervačnú zmluvu na predaj svojho bytu podpísanú, tak až vtedy vám odporúčam kupovať rodinný dom. Aj tu je to o správnom načasovaní vyplácanej hypotéky na byt a novej hypotéky na RD. Ak sa niekde niečo pokazí alebo nestihne, vzniká domino efekt. Sú aj ďalšie alternatívy riešenia, závisia od hodnoty nehnuteľností a od vašej bonity - predovšetkým kapacity na splátku úverov vzhľadom na príjem. Som realitná a hypotekárna maklérka, úspešne klientom riešim podobné zámery.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?