Nadstavba podkrovia banka chce 16tisEUR

Ahoj Kupili sme RD v hodnote 104tisEUR asi pred rokom prostredníctvom hypotéky. Dom bol starší tak sme ho zrekonštruovali cca v hodnote 30-35tisEUR. Momentálne ideme do nadstavby obytného podkrovia. Všetky potrebné doklady z úradov vrátane stavebného povolenia máme. Požiadal som ešte banku o súhlas s nadstavbou a priložil som kompletné stavebné povolenie a časť projektu tak aby bolo zrejmé, že idem nadstaviť dalšie obytné podlažie. Prišla mi odpoved z centrály banky, že žiadosť už je schvalena ale aby bol vytvoreny dodatok k danej zmene je potrebne aby som zrealizoval mimoriadnu splatku na uvere min vo výške 16 461.-EUR . Nakoľko vraj hodnota domu bude nižšia tym že zhodim strechu domu. Čo sa mi zdá absolútne nelogické, takýto postoj. Momentálne to banka - moja pobočka - preveruje, ale nikomu to nedáva logiku. Prosím vás stretol sa niekto s niečim podobným? Prípadne vaše skúsenosti. vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Požiadavka banky je v poriadku a je opodstatnená. Banka totiž berie do úvahy scenár, že v čase, keď sa zhodí strecha, tak tá hodnota domu skutočne klesne, čo si banka vyčíslila uvedenou sumou. Banka totiž musí zohľadniť všetky možné scenáre rizika, ktoré môžu ohroziť zábezpeku úveru a zhodenie strechy je jednou z nich. Totiž, pokojne sa môže stať, že zhodíte strechu - dom bude bez strechy nech dva či tri týždne, možno viac. Čo ak sa s Vami za ten čas niečo stane a v stavbe sa nebude pokračovať? Hodnota domu ostane znížená a banka má nedostatočné zabezpečenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Je tu potom ešte iná možnosť, ak máte inú nehnuteľnosť na dočasné dozabezpečenie, tak ju použite. Po dokončení rekonštrukcie požiadate o vyňatie potom tejto dodatočnej nehnuteľnosti. S bankou nedohodnete inak, buď dozabezpečiť, alebo znížiť zostatok hypo.
Odpovedať
andreah25 dakujem za odpoved, takto nejako som to chápal ako jediné možné vysvetlenie, ale stále mi to nedáva logiku, pretože po dokončení by banka mala mimoriadnu splátku vrátiť ak by mala slúžiť ako zábezpeka. Nerozumiem tomu presne. andreah25, prosím ťa stretla si sa už s niečím podobným, myslím v praxi?
Odpovedať
Ďalším negatívom je, že momentálne už mám pripravený všetko materiál pre začatie prác a táto situácia ma blokuje, aby som začal. Neviem či môžem začať s nadstavbou bez finálnej dohody s bankou. Dá sa začať a dohodnúť sa v priebehu, existujú tam nejaké vysoké postihy? Neviem či má niekto také skúsenosti ak áno budem rád za každú radu. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Bohužiaľ už uhradenú mimoriadnu splátku banka potom nevráti. Použije ju na zníženie istiny hypo a tak to aj ostane. Ak by ste ju chceli späť, tak jedine formou žiadosti o hypotéku, tzn. nový úver - čo je samozrejme zbytočnosť. Začať s prácami bez súhlasu banky neodporúčam, nakoľko ak banka na to príde (námatková kontrola) - tak má banka právo na okamžité zosplatnenie hypotéky, tzn. pošle Vám list v požiadavkou na úhradu celého zostatku hypo do určitého dátumu. Stretla som sa s tým už, ale len v tom rozmedzí, že sa menila len strešná krytina, nezhadzovala sa celá strecha, v tomto prípade banka neuviedla požiadavku na zníženie istiny hypotéky, ale požiadavka bola, že práce musia začať odo dňa xy a ukončené musia byť dňa xy, čo klient doloží fotodokumentáciou dokončenej výmeny krytiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Ešte ma napadlo, že ak by sa dalo s bankou dohodnúť tak, že by mimoriadnu splátku nepoužila hneď na splatenie časti istiny, ale peniaze by boli vložené na interný zúčtovací účet s tým, že ak do termínu určeného bankou dôjde k dostavaniu poschodia a zakrytia stavby komplet novou strechou, tak by peniaze uvoľnila Vám späť. Skrátka urobiť to len ako formou finančnej záruky, nie formou vyrovnania hodnoty zábezpeky. Toto ale neviem, či banka také niečo odsúhlasí. Myslím ale, ak by sa tomu niekto na centrále povenoval, tak by to šlo. Neviem však, či je to zákonne alebo predpisovo možné, je to len taký nápad, niečo ako formou zmluvy - dávam Vám peniaze ako záruku, že toto a toto splním, ak to nesplním do vtedy a vtedy, tak peniaze použijete na splatenie časti hypo, ......
Odpovedať
Rozumiem, ešte raz vďaka za rady. Momentálne na mojej pobočke zisťujú či je možné, znížiť, alebo znegovať tú sumu, nakoľko od kúpy domu (cca), bola uskutočnená kompletná rekonštrukcia (nebolo potrebné staveb. povolenie) v hodnote 30-35tis, čim sme hodnotu nehnuteľnosti zvýšili, čo sa dá preukázatelne zdokladovať. Na mojej pobočke predpokladajú, že na centrále vychádzajú zo starého znaleckého posudku, ktorý bol uskutočnený na začiatku, pri kúpe domu. Pani na pobočke sa snaží o to, aby sme preukázali zhodnotenie domu, a tým odpustenie alebo zníženie danej sumy. Preukázať by sa to malo prostredníctvom oddelenia banky, ktoré má na starosti určovanie hodnoty majetku a to buď novým znaleckým posudkom alebo fotodokumentáciou uskutočnenej rekonštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Držím palce, aby sa podarilo dosiahnuť zníženie tej sumy, alebo jej úplne zrušenie. Predpokladám však, že si asi banka vyžiada nový znalecký posudok, v tom prípade si ho dajte rovno urobiť aj na budúcu hodnotu - tzn. hodnotu po teraz realizovanej rekonštrukcii a nadstavbe, môže sa Vám potom taký ZP ešte možno zísť. A áno, banka bežne vychádza z toho ZP, ktorý jej bol k žiadosti priložený. Dajte potom vedieť, ako ste dopadli.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein ahoj, daj vediet prosim ako ste to nakoniec vyriesili. mame takmer rovnaky pripad, momentalne rekonstruujeme dom a buduci rok chceme zobytnit podkrovie, vratane samozrejme vymeny strechy. Mozes napisat, v ktorej banke toto od teba pozaduju? Dakujem.
Odpovedať
andreah25 ešte raz ďakujem za konzultáciu a všetky rady. Určite sa ozvem ako to celé dopadlo. Dúfam, že o pár dní budem môcť písať o šťastnom konci, ako v tej rozprávke ... :) Názov banky nechcem uvádzať, ale dám vedieť ako to dopadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@dadakraus je jedno aká banka - scenár bude v každej rovnaký, pretože každá banka si musí zhodnotiť všetky riziká - káže jej to totiž aj samotný Zákon o bankách.
Odpovedať
Ahoj dnes som volal so svojou bankou a hypotekarna pracovnička, s ktorou tento problem riešim ma informovala, že sa nemusim obávať postihov ak by sme začali s prácami.. Že môžeme pokračovať v prácach, aj vzhľadom na to, že už máme nakúpený materiál a pracovníkov. Konzultovala to aj so svojim nadriadenym. Ďalej ma informovala, ohľadne tej mimoriadnej splatky, že to momentálne stále riešia s oddelením pre ohodnocovanie nehnuteľností. Ja som im minuly piatok zaslal fotky domu po rekonštrukcii aj s popisom prác a hodnotou rekonštrukcie. Banka to teda uplne nedoriešila, ale tá pracovníčka ma informovala, ze by to nemal byt problem. Zatial teda ešte neviem na 100% povedať finalny verdikt, ale sami uznali ze ide o zhodnotenie tej nehnuteľnosti. Teraz ešte čakám, mala by mi to poslať aj písomne, teda v maili, mám na mysli to súhlasné stanovisko s rekonštrukciou. Dám vedieť ked bude zas niečo nové.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nazdar, pred pár dnami mi volali z banky. Je potrebné pripraviť znalecký posudok aby sa mohla dokázať zvýšená hodnota domu, potom mi zrejme odpustia ten poplatok. Pani z banky mi poradila, že čím bude nová hodnota vyššia tým lepšie, dáme teda spraviť znalecký posudok na budúcu hodnotu, je k tomu potrebná akurát projektová dokumentácia o nadstavbe a tú mám. Pikoška, ale je, že pani z banky mi nakoniec povedala, že som to radšej ani nemal nahlasovať, že budeme robiť tú nadstavbu, nikto by nič nezistil, neriešil a mohli sme si ušetriť problémy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Presne tak, preto ani ja nič banke nejdem hlásiť, lebo načo...
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein @megosoft Na jednu stranu je pravda, že keby sa nič banke nenahlási, tak sú ušetrené ,,problémy", ale na druhú stranu - práce bez súhlasu banky sú proti zmluvných ustanoveniam, ktoré ste podpísali v úverovej a záložnej zmluve a ak by na to banka prišla, alebo ak by sa počas realizácie prác niečo stalo, tak až potom by začali reálne problémy, z ktorých sa dostať už nie je také jednoduché, pretože banka ma na základe porušenia zmluvných podmienok právo na okamžité zosplatnenie hypotéky a to už nie je vôbec žiadna sranda. Nehovorím, že sa niečo môže stať, ale zákon schválnosti je hnusná potvora.
Odpovedať
KONEčNE FINáLNE RIEšENIE nášho problému, so šťastným koncom :) Ako som spomínal vyššie dali sme si vypracovať nový znalecký posudok na náš dom. Pri kúpe bola hodnota na ZP 106tisEUR. Po prvej rekonštrukcii má ZP hodnotu 153tisEUR. Len doplním ze sme dali spraviť ZP na budúcu hodnotu. Budúca hodnota po nadstavbe je hodnota ZP 218tisEUR. Banka súhlasila s nadstavbou bez pripomienok, nakoľko tam je dostatočné krytie. Výška úveru bola 104tisEUR. Ešte raz vďaka za rady :) Vzniknuté náklady boli s vypracovaním nového ZP (180EUR). Našťastie, tým, že sme v banke brali úver nad 100tisEUR som sa stal privátnym klientom a tak mi boli odpustené poplatky za podanie tej žiadosti o vyjadrenie k nadstavbe. Inak je každá takáto žiadosť spoplatnená 150EUR. Ja som ju podal 2x takze som teoreticky ušetril 300EUR.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomstein Rado sa stalo :-) :-) :-)
Odpovedať
Andrea ešte doplním jednu dobrú správu. Ked som bol podpisovat papiere v banke ohladne tej nadstavby, spomenul som tam, že som dostal dobrú ponuku od konkurencie. Po dohode mi nakoniec mi znížili úrok na hypotéke z 2% na 1,65%, uspora na mesačnej splátke 17eur :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?