Na ohodnotenie bytu je lepší znalec banky či externý?

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti pri ohodnocovaní bytu, na ktorý ste si brali hypotéku. My by sme si chceli vziať hypotéku z CSOB, na nete som sa dočítala, že majú interného znalca v banke, ale že je možnosť ohodnotiť nehnuteľnosť aj externým znalcom. Nemyslíte si, že interný bankový znalec ju ohodnotí na čo najmenšiu sumu? Nie je vyhodnejšie privoalť radšej nejakého externého? Ďakujem.
Odpovedať
určite neohodnotí na menšiu sumu- ved banka chce z ludí ťahať peniaze a to čo najviac na úrokoch, to by šla sama proti sebe keby Ti to ohodnotila nízko, ved by z Teba potom aj vytiahla menej na úrokoch :-D v našej banke je to tak, že aj ked máš posudok od externého znalca, musí tam ísť aj ten interný a na oddelení si to aj tak ohodnotia sami... lenže prácu interného znalca máš obyčajne v cene a za externého platíš... takže ho zaplatíš navyše a zbytočne... hoci neviem, ako je to v CSOB...
Odpovedať
urcite nie. vsak chcu na tebe zarobit :-D ak si aj zozenies externeho znalca, radsej sa najskor spytaj v banke, ci ti ho uznaju (daj im meno), lebo s tym mozes mat problem. ty zaplatis a nakoniec nic z toho. viem, ze v SLSP neberu vsetkych. ale podla coho ich uznaju, to netusim.
Odpovedať
ahojte, nam robil posudok externy znalca - dali sme jeho meno banke, oni ho preverili a povedali ze jeho posudok uznaju - az potom ho zacal robit. Externe som si ho dala robit len preto ze mam znameho ktory mi to spravil zadarmo... myslim ze co sa tyka sumy tak je to jedno - aj jeden aj druhy ti to ohodnoti na trhovu cenu, nie nominalnu... davali sme si ocenovat 4x byty od internych aj externych, ohodnotene boli podla rovnakych podmienok...
Odpovedať
Profilova fotka
v CSOB sa oplati viac vziat si interneho. externeho by som si na tvojom mieste brala jedine, ak mas nejakeho znameho a urobi ti to lacnejsie ako je bezna suma.
Odpovedať
My sme brali hypotéku. Mali sme znalca ktorý je uznávaný bankou. Ohodnotenie funguje tak, že to musí aj vizuálne zdokumentovať tj. že do posudku pridá fotky interiéru aj exteriéru.Takže znalec nebude riskovať svoje papiere. My sme brali 100% hodnoty domu takže na stav domu sa prišiel osobne pozrieť aj riaditeľ banky ktorú radšej nebudem menovať, ale bola už spomenutá. Poplatok za posudok banka preplatila. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
fíha, ešte som nepočula, že by sám riaditeľ banky išiel pozerať nehnuteľnosť. veď on na to nie je školený znalec. :-o
Odpovedať
tripplebi ono zalezi od mnozstva penazi ktore beries - u nas napr.vsetko vybavoval riaditel pobocky kedze islo o vyssiu sumu... a vsetko aj osobne preveroval ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj tak mi to príde zvláštne, lebo riaditeľ nie je znalec z povolania, on tomu aj tak nerozumie. veď to stačí, že tam pošle znalca zo svojej banky ako sa to robí všade inde. riaditeľ si môže pozrieť akurát tak, že tá stavba naozaj existuje. ale asi všetko zýleží na tom, kto je riaditeľom a aké má postupy.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my sme riesili podobny problem, v banke nam povedali, ze si mozme zaplatit externeho znalca, ktoreho posudok bude platny aj mimo banky, na ine ucely. my sme si ale vybrali vnutorneho, ktoreho poslala banka, je to sice len k tomu uveru, cize posudok nie je mozny na nic ine pouzit...nam to ale stacilo a nemuseli sme za to nic platit
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, dakujem za rady.Kedze nemame ziadneho znameho znalca, tak asi bude naozaj najlepsie zostat u toho interneho, ak teda hovorite, ze by to uz malo byt zahrnute v cene uveru.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Každý peňažný ústav má svoje interné pravidlá a rôzne ponuky úverov, ktoré sa menia. Treba si vždy s úverovým procovníkom prejsť podmienky, je to dosť individuálne, závisí to od typu úveru, druhu nehnuteľností, bonity klienta atď. Odporúčam tento postup: 1. Konzultovať v banke celkový postup úveru a možnosti (bonita, splátky, fixácie, poplatky, ocenenie atď) 2. V prípade potreby vyhotovenia znaleckého posudku, znalecký posudok môže vyhotoviť len fyzická alebo právnická osoba zapísaná v zozname znalcov a tlmočníkov, vedenom na Ministerstve spravodlivosti. Zoznam nájdete na www.justice.gov.sk, sekcia znalca a tlmočníci, v JASPI si môžete vyhľadávať ľubovoľného znalca podľa odboru, mena, sídla a pod. 3. Niektoré banky akceptujú z inerných dôvodov len časť zapísaných znalcov. Treba si overiť meno. Napr. už môžete mať znalecký posudok už vyhotovený, alebo máte suseda znalca. 4. V znaleckom posudku pre účely záložného práva sa stanovuje všeobecná hodnota nehnuteľnosti (t.j. trhová cena).
Odpovedať
wllang... hmmm ... cosi o tom viem... banky v mnohych pripadoch poskytovania hypouverov maju svojich vlastnych overenych spolupracovnikov, ktori nerobia kompletny znalecky posudok, iba zbieraju udaje o nehnutelnosti pre potreby banky, ktora si ich dalej spracuje podla vlastnej cenovej mapy ... ich navsteva je v cene sadzby za poskytnutie uveru a vobec nemusia byt v zozname sudnych znalcov, kedze sudnymi znalcami nemusia byt...
Odpovedať
Súhlasím, však som to písal hneď v prvej vete. Zle si napísal, že nerovia kompletný znalecký posudok. To nie je znalecký posudok. Znalecký posudok musí mať určité povinné náležitosti, musí byť vyhotovený v zmysle zákona o znalcoch a tlmočníkoch a teda, prosím, nie je dobré používať termín znalecký posudok. Navzal by som to interné ohodnotenie pre účely banky...
Odpovedať
Vsak presne to hovorím :-) ... že nerobia znalecky posudok, ale zber udajov alebo interné ohodnotenie alebo akokolvek to nazveme. Pre ziskanie hypotekarneho uveru to pre banku postačí
Odpovedať
Súhlas, zhodneme sa... Pre získanie úveru to stačí ale len pre niektoré banky a niektoré úvery...
Odpovedať
Títo chlapi vždy musia mať posledné slovo :-D :-D :-D
Odpovedať
Tak veru
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Pri ČSOB by som bola veľmi opatrná. Môjmu príbuznému ohodnotili interným svojim špecialistom nehnuteľnosť na 250.000.- EUR pri poskytovaní hypoúveru a o tri roky, keď sa im prestalo dariť v podnikaní a ČSOB dala nehnuteľnosť do dobrovoľnej dražby súhlasila so znaleckým ohodnotením 90.000.- EUR a predala ho za 60.000 EUR, hoci nehnuteľnosť bola ešte zveľadená, bolo do nej vložené 20.000.- EUR. Napriek mesačnému splácaniu počas troch rokov cca 1800 EUR/mesiac banka vymáha vyššiu čiastku ako bol poskytnutý úver. Chcem len poukázať na skutočnosť, že niekto pri ohodnocovaní pochybil, ale zodpovednosť nechce prevziať nikto.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte. Máte skúsenosti so znalcom Miklankom? Koľko sa nanho čaká? Nám ho vybavuje realitačka a čakáme už 2 týždne😕
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
my sme mali externého, banka povolila, 150eur preplatili
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?