Na čo má nárok samoživiteľku s postihnutým dieťaťom?

Dobrý deň. Chcel by som poprosiť, či by sa nepodelil niekto, kto niečo podobné riešil, alebo má informácie ohľadne témy, s nimi. S tými informáciami. Lebo zákony a podobné veci, mne to príde ako Babylon, preto by som rád vedieť priamo z praxe. Situácia je taká, že mladá pani nevlastní ničovaté nič a okrem postihnutého dieťaťa má ešte jedno zdravé. Sú a aké možnosti pomoci od štátu ohľadom bývania? Podotýkam, že nepracuje, pretože postihnuté dieťa vyžaduje celodennú starostlivosť a teda poberá len príspevok za opatrovateľstvo. Prekérna situácia. Tam, kde momentálne býva, už dlho bývať môcť nebude. Ďakujem za akékoľvek postrehy.
Odpovedať
ohladne stavebnych uprav , viem, ze ma narok na prispevok zo socialky na prerobenie kupelne a wc na bezbarierove, ale ked ze ako spomynas nevlastni nehnutelnost tak je to asi pase :(
Odpovedať
no moze poziadat akurat tak mesto o pridelenie bytu. ale to trva dost dlho.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali byt do prenájmu jednej panej s dvoma malými deťmi naozaj veľmi lacno, takmer za réžiu, poskytli sme jej tam aj prechodný pobyt a tým pádom má nárok na všetky sociálne dávky, aj tie súvisiace s bývaním. Je pravda, že byt neprerábala na bezbariérový, to by asi nesúhlasili, ale ostatné dávky poberá. Ona jednoducho ostala bez príjmu, poberala len podporu v nezamestnanosti, sem-tam má nejaké brigády, sama sa stará o dve malé deti a nedokázali sme ju poslať preč. Aspoň takto sme jej pomohli. Snaží sa, ale má to ťažké. Tá pani by mohla skúsiť požiadať o sociálny byt, ale čo som počula, ani tie nie sú lacné. A keď to nebude vo vlastníctve, tiež asi nebudú preplácať stavebné úpravy. V tom sa už nevyznám. Každopádne jej veľmi držím palce a prajem veľa síl.
Odpovedať
@claudica co sa tyka tych socialnych bytov, vraj sa tam plati aj 10 tis. mesacne a neviem si predstavit nejaku opustenu mamicku s dvoma detmi...co ma mozno tolko v cistom...ze to tam utiahne.
Odpovedať
Ďakujem vám za odpovede. No, je to ťažké, skoro až beznádejné
Odpovedať
Profilova fotka
@mima4 Áno, niečo podobné som začula aj ja, preto som to tak písala, len som nevedela sumy. No ale potom nech takým bytom nehovoria sociálne predsa.... Je to možno mimo tejto témy, ale zase sme pri tom, že štát by mal pomáhať práve takýmto ľuďom a nie tým všetkým lenivcom ako doteraz. Samozrejme, výnimkám sa ospravedlňujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?