Môžem mať dve hypotéky?

V pripade ze kupim lacnejsi byt na hypoteku a dam ho do oficialneho prenajmu (tj. danove priznanie a pod.) Ci je mozne si vziat dalsiu hypoteku na druhy byt v ktorom by som byval, kedze ako dalsi prijem banke mozem uviest najomne. Bude tym znizena moja bonita ?, lebo moj prijem mi ostane nezmeneny kedze splatka by sa platila tym najmom. Snad som sa vyjadril jasne a dakujem za odpoved. Milos
Odpovedať
Aj tri,ak mas dostatocny prijem a banka ti schavali ;-)
Odpovedať
mali sme asi 5 rokov 2 hypoteky a nejaky cas dokonca 3 :-) na kazdu bolo rucenie inou nehnutelnostou
Odpovedať
Profilova fotka
Najskôr odpoviem na vašu otázku. Vaša bonita sa zníži, ak budete doplácať na prenajatý byt. Ak budete v zisku, Vaša bonita bude lepšia. Navyše pravidelne splácaná prvá hypotéka Vám môže pomôcť pri vybavovaní druhej hypotéky. Budete pre banky overený klient, ktorý dokáže načas plniť svoje finančné záväzky. Ak však budete takto investovať aj ďalej, pri štvrtej hypotéke už môže byť problém. Aj pri dostatočnom príjme, niektoré banky nechcú klientom poskytnúť viac ako 3 hypotéky. Ide o takzvanú úverovú angažovanosť. Samozrejme, záleží aj na celkovej dlžnej sume. Ak budete mať 3 hypotéky v celkovej sume povedzme 150 000€ a váš príjem bude dostatočný na splácanie hypoték v celkovej výške 300 000€, banky vám môžu poskytnúť aj ďalšiu hypotéku. Banky tak, ako aj Vás bude zaujímať možnosť výpadku Vášho príjmu z prenájmu. Nepočítajte s tým, že Váš byt, prípadne viac nehnuteľností budú prenajaté stále za cenu s ktorou počítate. Musíte si byť istý, že aj keď Vám vypadne príjem z prenájmu na dlhšie obdobie, budete vedieť hypotéku / hypotéky riadne splácať. Uvažujete veľmi dobre, je správny čas na investíciu do nehnuteľnosti aj pomocou hypotéky. Treba však počítať aj s nárastom úrokových sadzieb - mesačných splátok a celkovým predražením hypotéky. Ak investujete do nehnuteľnosti, ktorá je v atraktívnej lokalite za výhodnú cenu, bude to určite dobrá investícia. Ak však kúpite nehnuteľnosť za maximálnu cenu v nezaujímavej lokalite, môže to byť veľmi nevýhodná až stratová investícia. Lokalita a jej potenciál do budúcnosti je veľmi dôležité kritérium pre investíciu do nehnuteľností a podľa mňa to najdôležitejšie kritérium. Pre všetkých. Ak investujete do nehnuteľností pomocou hypoték, môžete odpisovať 20 rokov z daňového základu nie len ich nadobúdaciu cenu, ale aj zaplatené úroky a iné náklady súvisiace s ich nadobudnutím. Takisto ďalšie náklady súvisiace s prenájmom nehnuteľností. Napr. zariadenie, údržba, prevádzkové náklady atď... Samozrejme, nehnuteľnosti musíte zaradiť do majetku a na daňovom úrade ohlásiť, že chcete nehnuteľnosti prenajímať. Daňový úrad vám vystaví Daňové Identifikačné Číslo a môžete veselo prenajímať. 8-) BUĎTE SMART, AJ VAŠA HYPOTÉKA MÔŽE BYŤ NAJLEPŠIA INVESTÍCIA. ;-)
Odpovedať
@milos321 neexistuje niečo také ako obmedzenie počtu hypoték, alebo ich výšky, stačí ak je bonita na splácanie. Mám 2 klientov, ktorí kupujú garzónky a prenajímajú - je to síce zaujímavé, ale zároveň ide aj veľmi nebezpečné - pravidelne hľadajú spoľahlivých nájomcov.... t.j. 100% obsadenie nebude nikdy, navyše dnes sú úroky nízky, o 5 rokov to tak nemusí byť...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň, a možem mat na jednu nehnuteľnosť dve hypotéky? Od rôznych bánk. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sima1979 Žiaľ, to nie je možné. O hypotéku môžete žiadať iba v tej banke, v ktorej už hypotéku máte, alebo požiadať v inej banke, ale zároveň refinancovať aj Vašu pôvodnú hypotéku.
Odpovedať
Profilova fotka
@sima1979 Áno ak 1.stará banka dá tej 2. novej banke súhlas a výška nového úveru bude taká, ab yzostatok hodnoty nehnuteľnosti pokryl ten úver.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?