Môže dostať ručiteľ bez problémov hypotéku ?

Ahojte Vedel by mi niekto poradit ? S priatelom sme zacali stavat svojpomocne dom a riesime financovanie. Mame stavebne sporenia v stavebnej sporitelni. Potrebujeme na uvod 15000 na hrubu stavbu resp. aspon na vytiahnutie 1m stavby, aby sme mohli poziadat o hypoteku. Uvazujeme nad tym, ze si vezmem medziuver 15000 eur a buduci rok, ked budeme pokracovat v stavbe tak si priatel vezme hypoteku na zvysnu sumu. Dnes som sa bola pytat v PSS na podmienky ziskania stavebneho uveru a mohla by som dostat medziuver za tychto podmienok: - mesacna splatka medziuveru by bola 82,45 eur na 30r. - urok 5,99% (je to vyhodnejsie ako spotrebny uver, lebo tam su najnizsie okolo 7,5% co som zistovala) s tym, ze ked to prejde na stavebny uver tak to bude 4,70% - medziuver by bol do 31.1.2033 - od 2/2033 by to preslo na stavebny uver - so splatnostou do 15.8.2044 - ale ako som aj pozistovala na tejto stranke, a potvrdil mi to aj pan v stavebnej, buduci rok by sme ten medziuver mohli prefinancovat hypotekou, kedze ta vyjde asi lacnejsie. - no a teraz mensi zadrhel: medziuver by mi dali, ale potrebujem rucitela. Tym by mohol byt aj priatel, kedze nikoho takeho nemam, ale neviem ako by to potom bolo kebyze bude ziadat hypoteku, Ze ako to posudzuju banky. Ci by hypoteku dostal ako rucitel. Mate s tym niekto skusenost ? Vopred dakujem za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi od priatelovho prijmu, ak ho ma dostatocny na splacanie uveru a zaroven aj na rucenie splatky v PSS a k tomu mu este ostane aj pre seba na fungovanie, tak nie je dovod preco by mu banka nedala uver, samozrejme, ak nebudete mat omeskania na splatke medziuveru :)
Odpovedať
@boba245 co tak skusit nejakeho dobreho fin poradcu? ktory by poradil co a ako vziat? Aktualne su uroky velmi nizke, tak by som asi riesil pramo HU a nie medziuver z PSS... Predpokladam, ze mate s priatelom pozemok a teda mate aj cim rucit. a miesto uroku 5.99 budete mat 2.5 napr. Co je podla mna velmi velky rozdiel. Mne poradil kamarat, co robi fin poradcu.
Odpovedať
@seffka myslim, ze priatelov prijem by mal byt dostacujuci aj na rucenie uveru v PSS. buduci tyzden sa to chystame pozistovat. dakujem ze prispevok :-)
Odpovedať
@ohen10 najradsej by sme boli keby sme mohli vziat hypoteku, ale zatial mame len pozemok a k hypoteke na dom (ak tomu spravne rozumiem) musime mat stavbu vytiahnutu na 1m. preto uvazujeme nad uverom, ktory by zafinancoval stavbu toho 1m a nasledne by sme vzali hypoteku. asi skusime aj fin. poradcu, pripadne v praci mame jeden benefit, u spolocnosti poskytujucej hypotekarne poradenstvo. vdaka za radu
Odpovedať
@boba245 Prečo by ste na hypotéku mali mať vytiahnuté múry? My sme ručili na začiatok pozemkom samotným...
Odpovedať
@boba245 da sa aj bez murov... zoberies HU, budes rucit pozemkom + projekt na dom a oni ti daju len cast HU, ked nieco postavis, zavolas do banky, pride niekto, nafoti, banka ohodnoti a uvolni dalsie peniaze a tak.... Da sa to riesit hned s HU... mne to tak poradil kamarat...
Odpovedať
@quacka3789 vdaka za radu. nakoniec to tak aj spravime. mame este nieco usetrene takze zatial staviame z uspor a potom vezmeme hypoteku
Odpovedať
@ohen10 dakujem za radu :). uz by to malo byt ok
Odpovedať
@boba245 dufam, ze vam forum pomohlo a cele to budete riesit HU s ovela nizsim urokom ako akymkolvek inym vyssim uverom :-)
Odpovedať
@ohen10 ano, pomohlo mi to :) ... budem vediet na co sa pytat a ake su moznosti. este raz dakujem za pomoc :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?