Momentálna situácia-hypotéky a úroky

Dobrý večer zaujímajú ma váš názor na aktuálnu situáciu úrokov na hypotékach. Je veľmi smutne ako uroky bleskovo za posledný rok narástli a môj sen sa vždy vzdiaľuje od reality kvôli úrokom 😢 Úver, ktorý potrebujeme by mi banky schválili, nakoľko náš prijem to dovoľuje, ale pre mňa to znamená koniec mojej životnej úrovne, ktorá bola taká priemerná k príjmu Slovákov a podotýkam že hypotéku už jednu mám pod 1% ale ako samotný dlžník. ( je to ťarcha na byte, ktorý by sa predal) takze som dokázala z môjho príjmu platiť úver, domácnosť a bežne výdavky. Na novej hypotéke by sme boli dvaja s mužom, čiže dva príjmy, ale kvôli tej výške splátky si neviem predstaviť ako budeme tankovať dve auta, ako si doprajeme sem tam nejakú kultúru, ako si kúpim v potravinách niečo navyše a už vôbec nie ako si odložím napríklad 150€ mesačne bokom ako rezervu čo som doteraz robila. A este sú tu deti. Jedno už mame a chcela by som mu dať všetko ako vzdelanie, kultúru….Som na vážkach či ísť do toho alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@henulika videla si uroky v Cechach. Nepises na co hypo a aka je teraz situacia. Pises ze odkladas a potom uz mozno nebudes. Treba si napisat pre a proti. Ked ti poviem chod do toho a nepodari sa nieco prides zamnou. Nie ja to nebudem splacat. Ak sa jedna o dom je to o kompromisoch. Vies nejaky spravit aby bol mensi uver? Inak uroky budu este vyssie.
Odpovedať
@wyrky áno videla som aj úroky v cechach stále sledujem situáciu v médiách a čítam aj analiticke články. A ide o výstavbu domu už s kompromismi ( na projekte som ubrala, kde sa dalo) Ja možno potrebujem vidieť nejaké povzbudivé názory nakoľko veľa premýšľam nad všetkými alternatívami.
Odpovedať
@henulika ako uroky narastli, tak aj klesnu, o 2-5 rokov. Ale neverim, ze nehnutelnosti budu lacnejsie, kazdy chce u nas vlastnit dom/byt a na tych, co ziju v prenajme sa pozera zvrchu. Na tvojom mieste by som zanalyzoval svoje vydavky a pozrel, kde sa da usetrit - napr. netflix, kaviarne, sladkosti, pausal na mobil a podobne. Ale ak mas zit na hrane, do toho by som nesiel, stres skracuje zivot ☺️
Odpovedať
@henulika nepotrebujes ani dom ani 2 auta. To len chces a vtedy si bud najdes lepsiu pracu, alebo budes mat dve, ako v modernom zapadnom svete...
Odpovedať
ze priemerny luxus su 2 auta ... ked sa jedneho zbavite, razom bez problemu zaplatite aj viacnasobny urok ... auto je jeden z najvacsich zrutov financii ...
Odpovedať
Úžasné rady... každý sme individuálny a nepoznáte pomery....
Odpovedať
Už z môjho príspevku ste si mohli všimnúť že nie som tip človeka čo bez rozumu vstupuje do veľkých krokov ako napríklad stavba domu. Nepotrebujem dom, ale chcem. Naše pomery si aktualne vyžadujú 2 auta. Načo človek robí a maka na sebe cely život keď ma len prežiť? Ja chcem žiť a plniť si sny a aj svojim deťom, nie len prežívať dni. Zaujímali ma len vaše názory a možno som chcela najst nejakého “odvážlivca” ktorý ide do týchto úrokov Taktiež si nemyslím že nehnuteľnosti pôjdu dole nakoľko ľudia na ne dostávali 90% hypotéky. Pôjdu dole max o tých 10% viac nie, lebo nebudú mat pokrytie.
Odpovedať
@henulika je tu xy premenných, ktoré my nepoznáme ak len hľadáš odvážlivcov čo si berú hypotéky teraz tak áno stále sú, je ich menej asi o polovicu ale stále sú a budú a je len na tebe či do toho pôjdeš napíš si na papier plusy a mínusy a musíš vedieť sa sama rozhodnúť 😉
Odpovedať
@henulika Schwab: "Ľudia nebudú vlastniť nič a budú šťastný" Ale k téme.... Keď sa bojíš nechoď do lesa.... Ale poviem aj za... Mám priemerný plat a žijem... Aj som dom postavil...
Odpovedať
@henulika Proti vystavbe hraju vysoke uroky, zvysene ceny materialov a prace (dom je vo finale o cca 1/3 drahsi ako pred 2r bez zapoctu vyssich urokov). Ja sa na to pozeram aj z toho pohladu, co ak by som potreboval dom predat, tak aktualne je dom malo likvidny za cenu aby sa mi vratili aspon naklady na vystabu a pozemok. Tazko najdem kupca. Ja mam stavbu povolenu len situacia sa vyrazne zmenila a uvazujem ci utopit financie v state bez vizie a kde hodnotiace kriteria co sa tyka buducnosti a napredovania nepredpokladaju zmenu k zlepseniu.
Odpovedať
Je to jednoduché, ak sa nechceš vzdať svojej životnej úrovne, tak hypo si neber. V dnešnej situácii to proste nejde, niekde musíš ušetriť. Teraz z ekonomickej stránky. Zoberieš si hypo s fixom na 10 rokov. Do 10 rokov je takmer 100% šanca, že úroky pôjdu dole a môžeš veselo refinancovať. Ďalej za 10 rokov budeš mať príjem aspoň o pár % väčší, čiže aj keby boli úroky, tak príjem máš väčší. Idú hore aj náklady a plat sa vzhladom k inflácii znižuje, ale tento trend sa zase otoci. Stačí sa len uskromniť na 2-3 roky a potom nabehnes na starý spôsob. Toto nie je diskusia o Tom, či brat hypo, alebo nie. Toto je diskusia o Tom, či si chcem znížiť úroveň na nejaký čas a za to dostaneš dom. Je to adekvátny ústupok? To je na tebe. Treba hľadať úspory a eliminovať výdaje. Menší počet ciest autom, dom nemusí byť komplet hotový a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@henulika Uroky rastu len v ponimani ze boli prinizke. Ked boli SK koruny mal som urok zvyhodneny 6.5perc a potom to klesalo rokmi a teraz sa to vracia na povodnu uroven. Netvrddim ze to boli vesele casy pre mna ale moje dievcata nikdy netrpeli. Mali sme jedlo strechu teplo dve auta a dalo sa to aj dovolenky boli... akurat ja som sa na par rokov potopil do prace ktora ma neskutocne bavi a naplna nech viem nabehnut na novy system. Vtedy som mal plat 14000skk a hypo 1.8mega takze je to skoro ako dnes led bezne ten co chce dom ma dvojku a dom za 250litrov. Takze smelo do toho da sa to zvladnut. Dnes mam po hypo a som vysmiaty😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pepco2 100% sanca na nizke uroky? Osobne si myslim, ze uroky zial uz nikdy neklesnu pod 3.5%
Odpovedať
Profilova fotka
Nepredpokladam ze pojdu uroky dolu. Ak tak cca o 7-10r. Preco by mali ist teraz dole? Praveze do konca roku ocakava este navysenie. Predpokladam ze skoncime niekde madzi 5-6%. Potom sa to bude drzat, popada co ma a az nasledne pomaly pokles, no urcite nie menej ako 3%.
Odpovedať
@henulika komplikované riešenie ako si nechať pôvodnú hypotéku, ale teoreticky možné. Ak máte k dispozícii nehnuteľnosť bez hypotéky (dom rodičov, rodiny, dobrých priateľov), ťarchu hypotéky z bytu môžete preniesť na túto, predať byt za keš a kúpiť dom ktorý chcete a ťarchu hypotéky preniesť následne naň. Toto pomôže len v prípade, že je výška hypotéky ešte dostatočne vysoká.
Odpovedať
@henulika uroky by mali klesat, ale az tak o 2 roky, teraz by som hypo nebrala, pokial mate kde byvat ako stupli hypo, stupli vsetky uvery v bankach a skokovo, takze aj podnikatelom v stavebnictve, my sme zacali stavat kratko pre vojnou na UA v chaose, obrovskom navyseni cien, rozpocet sa nam neskutocne predrazil, pri kazdej stavbe domu, uz stavame druhy, treba pocitat s tym, ze sa nieco vykasle a predrazi a budete platit hypo a uz v tenkom rozpocte sporit a aj dom nebude, zas na druhu stranu v aprili 2024 bude platit novy stavebny zakon a nenormalne sa predrazia poplatky za SP, to by som si vybavila teraz urcite, pokial mate uz pozemok.
Odpovedať
@igor256 mna taktiež toto napadlo, ale hypotéka na byte je už len mala. Náklady spojené s výmenou nehnuteľnosti (znalecky posudok, poplatok banke za zmenu zmlúv.podmienok, kolky na kataster) už sa nám to neoplatí
Odpovedať
@roxana280 dobrá rada, pozemok je ale SP ešte nie, tak to stojí na uváženie
Odpovedať
@henulika ak by ste sa rozhodli pozemok nakoniec predat tak so SP ma velmi pridanu hodnotu, my sme vybavovali povolenie 2 roky na Devine, to tam bola starostka stara, robila problemy asi kto nebol vsimny a stavebny pozemok, vsetky siete, jednoducho robia si co chcu, to sa ma s novym SZ zmenit, ale bude sa cena za stavebne povolenie odvijat od percenta celkovej ceny domu, plus napr. vyvoz stavebneho odpadu a pod. sa enormne predrazia, tak mozno nachystat pozemok na stavbu a ked bude vhodna doba a budete mat rezervu financnu, mozete zacat, v HU plati zakon, ze do 4 rokov musite dom postavit od SP inak vam daju dane vysoke, ale na SK take nic nie je pokial viem, neviem presne co vsetko sa bude menit v novom stavebnom zakone.
Odpovedať
@henulika https://inardex.sk/stavebny-zakon-pop...
Odpovedať
Profilova fotka
@henulika keby som sa mala rozhodovať ako ty, tak do domu nejdem za cenu, ze mi to úplne zožerie všetky peniaze. Išla by som do bytu. Úroky, ktoré boli nízke už také nikdy nebudú. Prvú hypo, ktorú som si brala pred 20 rokmi boli úroky 7%. Ale cena nehnuteľnosti bola nižšia. Ale aj platy boli nižšie. Aktuálne je podľa mňa sebevrazda kupovať dom za také ceny aké sú a na hypotéku pri takýchto urokoch. Navyše ak by sa nedajbože niečo stalo jednému alebo druhému a znizi sa príjem. Išla by som podľa mojich možnosti. Je lepšie mať byt, menšiu hypo a stále možnosť žiť život. Ako mať dom a donekonečna investovať doňho.
Odpovedať
@roxana280 Toto je dobrý postup, presne takto to mám rozbehnuté. Len by som si dovolil doplniť, že po správoplatnení SP sa platí vyššia sadzba za stavebný pozemok. Poplatky za rozvoj si veľa obcí už nastavila na maximum.
Odpovedať
Plakat za 1% urokmi je zbytocne, bola to umela anomalia a uz je nenavratne prec. Aj "vdaka" tomu su dnesne ceny nehnutelnosti totalne ustrelene, lebo to vygenerovalo sialeny dopyt. Nikto nevie co bude, ale mudrejsi vravia, ze uroky HU klesnu o +- 2 roky a urcite nie pod 3%. Akurat nezdielam nazor, ze teraz hypo nebrat. Ak chcete stavat a nejak to vychadza aj s aktualnymi urokmi, zobral by som najkratsi fix a nasledne bude nova (snad nizsia) sadzba pri refixe. A stale sa da zohnat uver aj za 3.5%. Novych lakaju na nizsie %, vyzmykaju ich az pri refixe 😄. PS: Ked som bral uver na prvy byt v korunach a zjednal som urok na 4.9%, citil som sa ako kral 😄 @sandria Byty maju tak uletene ceny, ze ak ma pozemok, tak za cenu bytu s prehladom postavi dom. Niekedy aj s pozemkom. Zalezi kde a aky...
Odpovedať
@henulika aby som to zhrnul - chceš niečo navyše, ale nie si pre to ochotná nič obetovať, niečoho sa vzdať (čo i len akejsi pomyselnej barličky - rezervy, ktorú si odkladáš). čo ti poradiť? zváž, urob ako chceš. alebo spravíme anketu, aby hlasovali všetci ochotní a ty sa podľa toho zariadiš?
Odpovedať
@marian_8 ano, to je pravda, za SP platime velmi vela na Devine, je to velky rozdiel ide o to, kde ma pani pozemok a aj ten poplatok za rozvoj obce sa plati hned po vydani stavebneho povolenia. Ale oplati sa to iste, lebo keby predali nakoniec pozemok so SP, urcite neprerobia.Su podnikatelia, ktori vyhladavaju stavebne pozemky s povolenim, aby mohli hned stavat a potom predat nehnutelnosti.Vsetko ma svoje za a proti. Cena stavebnych materialov sa vysplhala tiez enormne.
Odpovedať
Nuz, ludia chceli korona peniaze zadarmo, tak tu su tie skutocne splatky tych "penazi zadarmo", ako sa vravievalo... Po tej ludskej stranke sa to da plne pochopit, no je tu este jedna stranka a to fyzicka.. Inak pisalo sa to velmi abstraktne, tak sa tazko radi, ak sa radit v cislach, a konkretne, treba aj konkretne cisla.. Tato tema nemusi skoncit dobre 🙂
Odpovedať
@worker_falcon stavba domu nie je len o barlicke, prisposobeniu sa, obmedzeniu, my uz druhy dom behom 11 rokov, zmenila sa priorita pri vybere miesta pozemku, ale naozaj je to tak, bud budem nadavat do akej r..e som postavila dom, alebo ked konecne prestanem vrazat do domu prveho vsetky nasporene peniaze zas investujem do noveho a nasledne po postaveni este 5 rokov budem don vrazat, ale nemozem si povedat, ze som pre vytuzenu zmenu neurobila vsetko.Stavba domu su aj dobre nervy a starosti, vsetko treba premysliet, vsetky aspekty, urokove sadby a nepohodlie financne je to asi najmenej.A normalneho pracujuceho cloveka stavba vycicia z penazi, lebo uz su aj nove normy na stavbu a teda vsetko sa predrazilo. UZ to nie je tak , ze ides s Ferom a susedom murovat, postavis svojpomocne. A ked to das dobrej firme, tak si za to riadne zaplatis. Nik nechce davat CP dlsie ako mesiac, lebo ceny sa teraz divoko menia podla trhu, skutocne stavat teraz je naozaj pre silne nervy a penazenky.
Odpovedať
@henulika Nuž... Musíš si zvoliť, čo je priorita. Chápem do istej miery tvoje obavy. My sme boli pred 3 rokmi dvaja mladí bezdetní. Mali sme super príjmy no chceli sme dom. Prišlo do toho dieťa, medzitým sme kúpili pozmeok, začali riešiť projekt a prišla korona. Keď sme dostali stavebné povolenie prišla vojna na Ukrajine. Bola toť oalna dilema, či ísť do stavby domu v tka nepredvídateľnom case. Dostali sme ešte relatívne dobrý úrok na hypo - 2,5%, ale bola tka šialená doba, že všetko išlo hore. Chceli sme stavať, nakoniec vdaka rodine a nejakým Božím zázrakom sme postavili a už sme v dome. Ale už nechodíme toľko na kávicky, alebo do reštaurácie a nejdeme teraz na dovolenku do Chorvátska, ale na pár dní na Slovensko. A áno, máme "len" jedno 10 ročne auto. Ale konečne mame dom, väčšiu obývačku, vysnívanú kuchyňu a náš syn vlastnú izbu. Stále si občas vyjdeme do mesta a potraviny kupujeme ako predtým. Myslím si, že žijeme stále veľmi dobre, ale je tiež pravda, ze manzelovi zvýšili plat. Nuž ale ... Máme aj nižšie náklady čo sa týka kavickovania a vyletovania. Proste - musíš si zvoliť, čo je tvoja priorita. Ja verím, že tento stav, kedy si neužívame toľko po reštauráciách je docastny a časom príde aj to. No máme konečne svoj domček. A z toho sa nesmierne tešíme. 🙂 Ono vždy ej to niečo za niečo a ty sa musíš rozhodnúť, čo je tvoja priorita a čo nie.
Odpovedať
@valilajk treba mysliet na to, ze pri dome teda ak clovek nema rodinu, ktora v pripade potreby zafinancuje, treba mat dobru poistku a rezervu financnu, lebo neexistuje fond oprav, ked sa nieco vykasle, ale clovek si to musi zaplatit hned a aj ked poistovna pripadne aj skoduz uhradi, tak az po oprave a takych veci je pri RD dost, ale pokial clovek investuje trebars do TC, vie krasne usetrit na energiach mesacnych my v dome platime 250 metr. stvorcovych tolko co pri 2 iz byte v novostavbe a ked ma clovek dom, staci mu vybehnut na terasu zobrat kavicku a netreba mu do mesta🙂 Teda pokial ma normalnych susedov, to uz je ina kapitola.
Odpovedať
@henulika brali sme hypo v januari, síce ju ešte nesplácame. Ale už sa to blíži. Vyšlo to okolo 780€ mesačne. Čo už, keď sme doteraz nenašli vhodný dom/pozemok. Až keď už boli úroky vysoko. Dúfame, že potom predáme byt a hypo klesne 😄 alebo klesnú úroky k fixu. V byte už byt nechceme.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?